Skip to content
Webrecepty.sk
  • Katalóg receptov
      • Mäso
        • Bravčové mäso
        • Hovädzie mäso
        • Morčacie mäso
        • Mleté mäso
        • Kuracie mäso
        • Ďalšie podkategórie
      • Strukoviny
        • Cícer
        • Šošovka
        • Fazuľa
        • Hrach
      • Nápoje
        • Miešané nápoje
        • Domáce limonády
      • Polievky
        • Krémové
        • Strukovinové
        • Vývary
        • Zeleninové
      • Nátierky
        • Mäsové
        • Strukovinové
        • Tvarohové
        • Vajíčkové
        • Ďalšie podkategórie
      • Ovocné recepty
        • Marhule
        • Jahody
        • Hrušky
        • Banány
        • Ďalšie podkategórie
      • Zeleninové recepty
        • Brokolica
        • Zeler
        • Červená repa
        • Cuketa
        • Ďalšie podkategórie
      • Šaláty
        • S mäsom
        • Ovocné
        • So syrom
        • Cestovinové
      • Sladké jedlá
        • Bábovky
        • Buchty
        • Cukrovinky
        • Torty
        • Ďalšie podkategórie
      • Smoothie
        • Ovocné
        • Zeleninové
      • Špeciálne
        • Rýchle recepty
        • Vegetariánske recepty
        • Recepty na svadbu
        • Diétne recepty
        • Ďalšie podkategórie
      • Zaváranie a konzervovanie potravín
        • Zaváranie mäsa
        • Zaváranie ovocia
        • Zaváranie zeleniny
      • Zemiaky
      • Grilovanie
      • Pečivo z domácej pekárne
      • Recepty pre detskú výživu
      • Omáčky
      • Pizza
      • Cestoviny
      • Recepty s hubami
      • Prílohy
  • Katalóg ingrediencí
    • Bylinky
    • Korenie
    • Plodiny
    • Syry
    • Huby
  • Aditíva potravín
Webrecepty.sk
× Hľadať
× Menu

Webrecepty » Recepty na zaváranie a konzervovanie potravín

Recepty na zaváranie a konzervovanie potravín

Niektoré metódy na uchovávanie domácich potravín sú síce staré, ale rokmi osvedčené a účinné. Navyše každá metóda dodáva jedlu inú chuť a štruktúru. Pripadá vám konzervovanie potravín zložité?

Pokiaľ sa budete riadiť danými postupmi, vyhnete sa tak nepríjemným komplikáciám – napríklad také zaváranie si zamilujete, pretože v dnešnej dobe už možno zavariť takmer čokoľvek. Prečo si na dovolenku nepribaliť poháre s hotovým zavareným jedlom alebo delikatesnú domácu jahodovú marmeládu?

Výborné recepty na guláš z fazule na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Výborné recepty na konzervovanie šalátov do pohárov alebo pripravte si zeleninu a ovocie na horšie časy!

Plnka z cukety nikdy nechutila lepšie ako v týchto receptoch! Pripravte si naše rôzne varianty a pochutnajte si

Výborné recepty na naložené syry 6x inak. Aký variant vyskúšate ako prvý?

Najlepšie recepty našaláty do zimného obdobia na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Ktoré Recepty na zaváranie a konzervovanie potravín hľadáš?

[

Zavařování masa


Zavařování ovoce


Zavařování zeleniny

Konzervovanie mäsa

Nie je nad to prísť z práce domov a nemusieť vymýšľať večeru. Siahnete po zavarenom pohári do špajzy, ohrejete ho, pripravíte iba prílohu a večera je na stole. Aké jednoduché. Domáce zaváranie mäsa má oveľa viac výhod, medzi ktoré patrí aj to, že vďaka tejto konzervačnej metóde ušetríte veľa peňazí a času. Vopred uvarené zavarené mäso môžete vložiť do hrnca a za pár minútok máte hotový výborný rýchly recept na guláš s chlebom alebo ľahkú čínu z akéhokoľvek druhu mäsa. Ak je čas váš nepriateľ, môžete sa tiež inšpirovať recepty na hovädzie, ktoré sú hotové za minútku .

Zaváranie má tú výhodu, že môžete zavariť mäso ako surové, tak uvarené. Niekto dáva prednosť plechovkám, iný zase pohárom – oba varianty sú vhodné na to, aby ste si narobili zásoby pre prípady “núdze”.

Konzervovanie ovocia

Ak máte doma malé deti, rozhodne nezaháľajte a pustite sa do zavárania tohtoročného ovocia všetkého druhu – predsa by bola škoda nechať ho len tak voľne ležať na zemi. Vďaka zavarenému ovociu môžete svoje milé deti denne prekvapovať nejakou sladkou odmenou – ktoré dieťa by pohrdlo sladkými zapečenými palacinkami alebo kysnutými buchtami? Zbožňujete jahody?

Nechajte sa inšpirovať lahodnými receptami z jahôd, ktoré určite ocenia celá vaša rodina. Ovocie možno zavárať na niekoľko rôznych spôsobov – osviežujúci kompót, pripravte si domácu marmeládu podľa naj receptu alebo postrúhané jablká na sladkú štrúdľu. A keď už sme pri štrúdli – viete, ako pripraviť vynikajúcu domácu štrúdľu ?

Konzervovanie zeleniny

Rýchla paradajková omáčka alebo zeleninový základ pod mäso? Mnoho ľudí si zeleninu zavarí práve preto, aby ju vždy mali po ruke. Napadá vás ešte iná zelenina? No jasne, nakladané uhorky určite nájdete v každej domácnosti. Zelenina sa dá zavárať na mnoho rôznych spôsobov – zeleninové pyré na omáčky alebo delikatesné zeleninové „chutney“. Ak ste fanúšikmi práve týchto pokrmov, vyskúšajte TOP 7 bezmäsitých receptov .

Dávate prednosť grilovanej alebo varenej zelenine? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami, medzi ktorými určite nájdete mnoho zaujímavých pokrmov.

 

Ďalšie zaujímavé informácie o zaváraní

Nehľadajte v lese 12 nechtíkov a radšej sa poobzerajte po receptoch na zaváranie, kým je čas.

Pre správnu konzistenciu všetkých marmelád a džemov potrebujeme vhodný želírovací cukor a na zaváranie zeleniny dobrý nálev .

Želírovacie cukry pre marmelády a džemy

Želírovací cukor 1:1 : obsahuje ovocný pektín a kyselinu citrónovú, je úplne bez konzervačných látok. Trvanlivosť tohto cukru je cca 24 mesiacov. Používame 1 kg ovocia na 1 kg tohto cukru.

Želírovací cukor 2:1 : obsahuje tiež pektín, kyselinu citrónovú a tiež konzervačné látky. Trvanlivosť cca 24 mesiacov. Použijeme 1 kg ovocia na ½ kg cukru.

Želírovací cukor 3:1 : obsahuje to isté ako cukry predchádzajúce a navyše je pridaný prípravok proti peneniu. Trvanlivosť cukru cca 24 mesiacov. Použijeme 1,5 kg ovocia na 0,5 kg cukru.

Rozdiel medzi džemom a marmeládou

V džeme nájdeme kúsky ovocia alebo dokonca celé plody, jeho konzistencia je redšia a teda nie je vhodný napríklad na plnenie cukroví, ktoré sa bude ešte len piecť.

Naopak marmeláda je tuhšia, neobsahuje žiadne plody , pretože sú všetky starostlivo prepasírované, av teple sa neroztečie.

Pre zaujímavejšiu a pikantnejšiu chuť môžeme ovocie spolu kombinovať . K čerešniam ide výborne napríklad ríbezle, k marhuliam citrón.

Pri zaváraní musíme hlavne miešať, miešať, miešať !

Ak sa vám aj napriek všetkej snahe „podarí“ zavárané ovocie zospodu pripáliť, ďalej nemiešame , aby sme nerozniesli chuť pripáleniny po celom hrnci, a opatrne naberieme nepoškodenú ovocnú hmotu a preložíme do čistého hrnca. Takto zvyšok hrnca môžeme ďalej zavárať.

Výborné recepty na konzervovanie šalátov do pohárov alebo pripravte si zeleninu a ovocie na horšie časy!

Milan & Ondra
25. 04. 2023

Výborné tekvicové recepty na sladko na jednom mieste. Pripravte si rovnaký džús ako píl Harry Potter

Milan & Ondra
22. 11. 2022

Luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Milan & Ondra
29. 10. 2022

Neprekonateľné ríbezľové recepty na jednom mieste! Pečte, lisujte, zavárajte, ale hlavne vychutnávajte!

Milan & Ondra
19. 10. 2022

5 najlepších receptov na konzervovanie hotových jedál alebo majte výborný obed za pár chvíľ vždy po ruke!

Milan & Ondra
4. 10. 2022

5 skvelých receptov na nakladané fazule. Prečo ich kupovať, keď si ich môžete urobiť sami a lepšie?

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Najlepšie recepty na čučoriedkové zaváraniny 4x inak. Alebo, čo s prebytkom čučoriedok

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Tradičné recepty na zaváranie ríbezlí na jednom mieste alebo ako zatočiť so záplavou ríbezlí

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Skvelé recepty s naloženým cesnakom v klasickej aj pikantnej verzii do varenia alebo ako chutná príloha

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Zaujímavé bezinkové recepty na jednom mieste pre zdravie aj maškrtenie. Inšpirujte sa!

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Vyskúšajte tieto najlepšie recepty na čalamádu, ktorá sa hodí pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Milan & Ondra
4. 10. 2022

Ako na naložený hermelín? Recepty 5-krát inak pre vašu inšpiráciu

Milan & Ondra
30. 09. 2022

Navigace pro příspěvky

Copyright © 2023 Affiliate Agency s.r.o.
  • Kontakt
  • Používame súbory cookie
  • Katalóg receptov
      • Mäso
        • Bravčové mäso
        • Hovädzie mäso
        • Morčacie mäso
        • Mleté mäso
        • Kuracie mäso
        • Ďalšie podkategórie
      • Strukoviny
        • Cícer
        • Šošovka
        • Fazuľa
        • Hrach
      • Nápoje
        • Miešané nápoje
        • Domáce limonády
      • Polievky
        • Krémové
        • Strukovinové
        • Vývary
        • Zeleninové
      • Nátierky
        • Mäsové
        • Strukovinové
        • Tvarohové
        • Vajíčkové
        • Ďalšie podkategórie
      • Ovocné recepty
        • Marhule
        • Jahody
        • Hrušky
        • Banány
        • Ďalšie podkategórie
      • Zeleninové recepty
        • Brokolica
        • Zeler
        • Červená repa
        • Cuketa
        • Ďalšie podkategórie
      • Šaláty
        • S mäsom
        • Ovocné
        • So syrom
        • Cestovinové
      • Sladké jedlá
        • Bábovky
        • Buchty
        • Cukrovinky
        • Torty
        • Ďalšie podkategórie
      • Smoothie
        • Ovocné
        • Zeleninové
      • Špeciálne
        • Rýchle recepty
        • Vegetariánske recepty
        • Recepty na svadbu
        • Diétne recepty
        • Ďalšie podkategórie
      • Zaváranie a konzervovanie potravín
        • Zaváranie mäsa
        • Zaváranie ovocia
        • Zaváranie zeleniny
      • Zemiaky
      • Grilovanie
      • Pečivo z domácej pekárne
      • Recepty pre detskú výživu
      • Omáčky
      • Pizza
      • Cestoviny
      • Recepty s hubami
      • Prílohy
  • Katalóg ingrediencí
    • Bylinky
    • Korenie
    • Plodiny
    • Syry
    • Huby
  • Aditíva potravín