Milujete sladké?
Skúšate radi nové chute?
Potom určite nesmiete zabudnúť na výborné sladké tekvicové recepty!
Sladkosti z tekvice vás prekvapia svojou jednoduchosťou a ich chuť si jednoducho zamilujete.
Vyskúšajte ako tekvicu Hokkaido, tak maslovú tekvicu ešte dnes a nebudete sa stačiť čudovať!
Tekvicový kompót
Čo budeme potrebovať
- 1 kg olúpané a na kocky nakrájané maslové tekvice
- 3 šálky cukru
- 7–8 celých klinčekov
- 2 tyčinky škorice
- Strúhaný čerstvý kokos, alebo kokosové mlieko
Postup
- Vo veľkom hrnci zmiešajte 2 hrnčeky vody s 3 hrnčekmi cukru a varte na vysokej teplote 8 až 10 minút bez miešania, aby vznikol svetlý sirup.
- Pridajte kocky maslovej tekvice s 2 tyčinkami škorice a 8 celými klinčekmi.
- Dusíme na miernom ohni s pokrievkou, kým tekvica nezmäkne, ale stále drží tvar.
- Celková doba varenia je asi 15 až 20 minút, ale kontrolujte každých 5 minút.
- Necháme vychladiť a vychladiť.
- Podávajte posypané kokosom.

Tekvicový koláč
Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč s tekvicou! Pripravte si ho s konzervovaným alebo čerstvým tekvicovým pyré kedykoľvek, keď vás prepadne nálada na pravú jesennú sladkú dobrotu.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké vajcia
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 125 g hnedého cukru
- 80 g bieleho cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Štipka mletého muškátového orieška
- Štipka mletého klinčeka
- Štipka kardamómu
- 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 400 g tekvicového pyré
- 300 ml hustej smotany
- 1 lístkové cesto
Postup
- Vyložte hlbokú koláčovú formu lístkovým cestom a nechajte ho zmraziť aspoň na 30 minút.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zmiešajte vajcia, hnedý cukor, biely cukor, soľ, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok, mletý klinček, kardamóm a citrónovú kôru.
- Vmiešame tekvicové pyré a smotanu.
- Šľahajte, kým nie je všetko dobre premiešané.
- Zmes bude tekutá, ale stuhne v rúre.
- Náplň nalejte do vychladeného cesta.
- Pečte v rúre pri vysokej teplote 200 stupňov po dobu 15 minút.
- Po 15 minútach znížte teplotu na 150 stupňov.
- Koláč je hotový, keď špička noža vložená do stredu vyjde vlhká, ale relatívne čistá.
- Stred by sa mal sotva hýbať. Pečieme 45 – 60 minút.
- Tekvicový koláč ochlaďte na mriežke po dobu 2 hodín.
- Podávajte so šľahačkou.

Tekvicová buchta s kúskami čokolády
Receptov na buchtu je nekonečne veľa, ale skúsili ste už tekvicový variant? Lahodné buchta s tekvicou je vláčne a majú príjemne oranžovú farbu. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia!
Čo budeme potrebovať
- 450 g nastrúhanej tekvice
- 2 vajcia
- 60 g rozpusteného masla
- 1 polievková lyžica mlieka
- 200 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 180 g cukru
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 120 g čokolády
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte si plech na buchtu.
- Vo veľkej mise zmiešajte tekvicu, vajcia, rozpustené maslo a mlieko a miešajte do hladka.
- V samostatnej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, cukor, a perníkové korenie.
- Obe zmesi dajte dohromady a vymiešajte dohladka. Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu.
- Cesto nalejte do pripraveného plechu.
- Pečte 20-25 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Už vám ide zo sladkého hlava okolo? Vyskúšajte výborné muffiny na slano , ktoré sa hodia ako ľahká desiata alebo rýchla teplá večera!

Tekvicová marmeláda
Zaváranie tekvice nie je nič ťažké: lahodnú tekvicovú marmeládu si môžete ľahko vyrobiť kedykoľvek počas roka. Okrem tekvice hokkaido môžete použiť aj maslovú tekvicu.
Hotová marmeláda z tekvice sa hodí nielen na mazanie pečiva, ale ak sa ponáhľate, môžete ju použiť aj ako základ do tekvicového koláča.
Čo budeme potrebovať
- 900 g tekvice zbavenej stopky, dužiny a semienok
- 265 g cukru
- 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka soli
- 1/2 vanilkového struku
Postup
- Očistenú tekvicu nakrájajte na väčšie kocky a vložte do hrnca s paráčikom. Podlejte vodou a varte v pare cca 30 minút, kým nebude tekvica mäkká.
- Opatrne odstráňte šupky a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
- Prídete cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu a soľ. Vyškrabnite vnútro vanilkového struku a všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.
- Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
- Po cca desiatich minútach by mala hmota zhustnúť. Vypnite platničku a džem ihneď plňte do pripravených sterilizovaných pohárov.
- Ihneď zatvorte a postavte dnom nahor, kým pohár nevychladnú.
- Takto zavarený tekvicový džem vám vydrží niekoľko mesiacov.
Vyskúšajte aj ďalšie osvedčené recepty na sladké rolády , ktoré môžete touto marmeládou naplniť!

Objavte podobné tipy
Tekvicový cheesecake
Pokiaľ patríte medzi milovníkov tradičného amerického cheesecaku, potom vás nesmie minúť ani jeho verzia z tekvice. Vďaka perníkovému koreniu je ako stvorená na osladenie jesenných dní a vychutnáte si ju ako s hrnčekom čaju, tak so šálkou dobrej kávy.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 200 g zázvorových alebo maslových sušienok
- 50 g cukru
- 45 g rozpusteného masla
Na náplň
- 840 g smotanového syra typu philadelphia, mascarpone, žervé
- 200 g cukru
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 450 g nastrúhanej a ľahko povarenej tekvice (pyré)
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 4 vajcia
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Pomocou paličky alebo mixéra rozdrvte sušienky na omrvinky. Nasypte omrvinky do misy, pridajte cukor a rozpustené maslo a miešajte, kým sa úplne nezmiešajú.
- Ručne vtláčajte malé kúsky cesta do jednej rovnomernej vrstvy v tortovej forme s vysokým okrajom.
- Pečte 10 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Počas plnenia udržujte teplotu rúry na 160 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte smotanový syr, cukor a vanilkový extrakt, pokiaľ nie sú dobre spojené. Pridajte tekvicové pyré, perníkové korenie a mletú škoricu a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte vajcia.
- Vlejte náplň do pripraveného korpusu a rovnomerne urovnajte.
- Pečte 55-65 minút. Potom vypnite rúru, a nechajte koláč v rúre ešte 1 hodinu. Potom opatrne vyberte z rúry, zakryte utierkou a nechajte odpočívať, kým úplne nevychladne (cca 2 h).
K tomuto koláču by sadla aj výborná káva. Kávovary DeLonghi sa o to môžu postarať.

Tekvicový džús
Pokiaľ vás niekedy zaujímalo, ako sa na Rokforte vyrába lahodný džús z tekvice, tu je recept, ako ho vyrobiť!
Čo budeme potrebovať
- 4 litre jablčného muštu jablčnej šťavy tiež fungujú dobre
- 400 g tekvicového pyré
- 125 g cukru
- 125 g hnedého cukru
- 2 lyžičky korenia na tekvicový koláč
- 2 lyžičky vanilky
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkom hrnci a na nízku teplotu ľahko zahrievajte.
- Dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Keď sa cukor rozpustí, džús môžete podávať teplý, alebo ho nechce vychladnúť.
- Vychladený džús nalejte na ľad do pohárov a navrch dajte tyčinky škorice a slamku.
- Pred každým podávaním znovu premiešajte, aby nedošlo k usadeniu.

Nadýchané tekvicové šišky
Klasické šišky sú pomerne pracné na výrobu a časovo náročné, avšak ich tekvicový variant vás v tomto ohľade rozhodne poteší. Krehké tekvicové šišky sa totiž pečú v rúre a obalené v škoricovom cukre chutia jednoducho skvele!
Čo budeme potrebovať
- 180 g polohrubej múky
- 50 g cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 veľké vajcia
- 60 g nastrúhanej tekvice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 g plnotučného mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
Na obalenie
- 30 g masla
- 1½ lyžičky mletej škorice
- 180 g krupicového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a perníkové korenie.
- V inej nádobe vyšľahajte vajcia s mliekom, nastrúhanou tekvicou a vanilkovým extraktom.
- Zmiešajte obe zmesi a vytvorte hladké cesto.
- Pomocou lyžičky dávajte cesto do formy s jamkami, napr. na muffiny alebo formičiek na vianočné orechy.
- Pečte cca 10 minút, potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešajte cukor so škoricou a rozpustite maslo.
- Vychladnuté šišky namáčajte v rozpustenom masle a obaľujte v škoricovom cukre.
Milujete šišky na všetky spôsoby? Pripravte si vynikajúce domáce fašiangové šišky alebo lahodné vdolečky , ktoré sa rozplývajú na jazyku!

Ktoré tekvice patria do kuchyne?
Tekvica obyčajná
Je klasická malá tekvica. Je ideálny na varenie, pokiaľ plánujete upiecť celú tekvicu, naplniť ju alebo ju použiť ako misku na polievku, pretože pokrmu dodá ikonický vzhľad.
Cukrové tekvica
Cukrová tekvica, známa tiež ako koláčové tekvica alebo sladké tekvice, je ideálna pre koláče, pretože nie sú tak vláknité a obsahujú menej vody ako iné tekvice. Je to jej jemná sladkosť, ktorú iný druh neprekoná.
Tekvica maslová
Má zvonku svetlú farbu, okrúhly tvar a keď ich rozrežete, nájdete tmavo oranžové vnútro, ktoré je sladké a hladké. Maslová tekvica je celkom všestranná. Je skvelé na pečenie v celku, na pridanie do šalátov alebo zapečených pokrmov a je možné ich dokonale rozmixovať na krémovú tekvicovú polievku.
Tekvica Pepitas Hybrid
Táto tekvica nie je pestovaná pre svoju dužinu. Napriek tomu, že je dužina sladká a možno ju konzumovať aj surovú, Pepitas Hybrids sú v skutočnosti pestované pre semená bez šupky alebo nahé semená, čo znamená, že produkujú semená, ktoré nie je ťažké z tekvice vydlabať. Ak ste fanúšikom tekvicových semienok, táto tekvica je skvelá pre ich restovanie.
Tekvica plazivá guľatá Jarrahdale
Na rozdiel od iných tekvíc, kde je dužina do určitej miery vláknitá, nie sú tekvice plazivé vláknité vôbec, čo z nich robí neuveriteľnú tekvicu na pečenie.