Ako nadšení záhradkári teraz premýšľate, čo podniknúť s prebytkom svojich výpestkov?
Niečo ste už spotrebovali na pečenie, niečo zavarili, zvyšok môžete využiť tak, že vyskúšate naše recepty na domácu marmeládu a to úplne bez chémie.
Jej výhody sú jednoznačné – kedykoľvek máte po ruke niečo, čím môžete namazať palacinky, chlieb alebo čím naplníte ovocné knedle.
Ríbezľová marmeláda
Pomerne zložitá na výrobu je ríbezľová marmeláda. A to hlavne preto, že ríbezle sa musia nielen očesať, ale tak riadne spracovať mletím na špeciálnom mlynčeku, aby ste získali jeho čistú šťavu na výrobu marmelády.
Ingrediencie
- 1 kg šťavy z červených ríbezlí
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balenie Džem-fix s agarom od Vitany
Postup
- Natrhané červené ríbezle umyjeme a aj so stopkami ho pomelieme na šnekovom mlynčeku, čím vytlačíme čistú šťavu.
- Ríbezľovú šťavu dáme hrnce a pridáme 25 g Džem-fixu zmiešanú s lyžicou cukru a privedieme do varu.
- Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok cukru.
- Opäť zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.
- Z pripravenej marmelády odoberieme penu a ihneď plníme do suchých a nahriatych pohárov.
- Poháre uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom na 5 minút.

Jahodová marmeláda
Nadúrodu jahôd je okrem mrazenia tiež dobré spracovať na marmeládu, ktorú obľubujú hlavne malé deti.
Ingrediencie
- 1 kg jahôd
- 1 balenie želírovacieho prostriedku na 1 kg ovocia
- 1 kg kryštálového cukru
Postup
- Jahody zbavíme stopiek a umyjeme.
- Potom dáme jahody do hrnca a privedieme do varu.
- Aby sme nemali v marmeláde kúsky, môžeme jahody rozmixovať tyčovým mixérom.
- Potom prisypeme cukor a želírovací prostriedok a varíme 2 až 3 minúty.
- Ešte vriacu marmeládu nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme viečkami a na 5 minút preklopíme hore dnom.

Marhuľová marmeláda
Výborná je však aj marhuľová marmeláda, s ktorou obzvlášť chutí napríklad piškótová roláda.
Ingrediencie
- 1 kg marhúľ
- 1 kg krupicového cukru
- Šťava z 1ks citróna
- 1 balenie želírovacieho prostriedku – napr. Želírfix 1:1
Postup
- Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca.
- Pridáme cukor, citrónovú šťavu a želírovací prostriedok a privedieme do varu.
- Povaríme asi 2 minúty, odoberieme penu a marmeládu naplníme do čistých vyvarených pohárov.
- Zavrieme viečkami a prevrátime dnom hore aspoň na dobu 5 minút.

Z ovocia môžete okrem marmelády vyrobiť aj rôzne džemy, sirupy a tak ďalej . Ostatne sa presvedčte u našich ďalších receptov.
Cibuľová marmeláda
Vyskúšajte aj túto netradičnú marmeládu z cibule. Hodí sa skôr do slaných pokrmov ako napríklad na pizzu, hamburger, do omáčok či ako dip.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 500g cibule (červené alebo biele)
- 5-6 strúčikov cesnaku
- Soľ
- 1 lyžička mletého korenia
- 1 lyžička chilli (voliteľne)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 hrnček jablčného džúsu
- 1/4 hrnčeka vínneho octu
Postup
- Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujte 3 minúty.
- Pridajte soľ, korenie, chilli a cukor.
- Zakryte panvicu a duste 40-50 minút na miernom ohni za občasného miešania.
- Prilejte jablkový džús s vínnym octom a varte zakryté ďalších 40-50 minút.
- Odoberte pokrievku a ešte chvíľku povarte na silnom ohni 3-4 minút.
- Ešte horúcu marmeládu rozdeľte do pohárov a nechajte chladnúť viečkom dole.
- Skladujte na chladnom a temnom mieste až 1 mesiac.

Malinová marmeláda
Ak máte prebytok malín alebo ste ich milovníci, urobte si zásoby na zimu tejto výbornej marmelády z malín.
Ingrediencie
- 1kg malín
- 100ml vody
- 1kg želírovacieho cukru
Postup
- Maliny v hrnci zmiešajte so želírovacím cukrom a vodou.
- Priveďte do varu a varte 4-8 minút.
- Potom skúste pokvapkať niekoľko kvapiek na studený povrch. Ak marmeláda hneď tuhne, je hotová a môžete začať s plnením pohárov.
- Naplňte čisté poháre, zatvorte viečkom a preklopte nahor viečkom dole. Nechajte takto vychladnúť, aby sa viečko zatiahlo.

Objavte podobné tipy
Černicová marmeláda
Černice máte buď vlastné zo záhradky, alebo si na ne môžete ísť do lesa. Taká černicová marmeláda za trochu námahy stojí.
Ingrediencie
- 1 kg černíc
- 1 kg kryštálového cukru 1:1
- 1 balenie želírovacieho prípravku
Postup
- Černice umyjeme a zbavíme stopiek.
- Potom dáme černice do hrnca, pridáme cukor spoločne so želírovacím prípravkom a pomaly privedieme do varu.
- Krátko povaríme – asi dve minúty, než sa vytvorí pena.
- Potom marmeládu naplníme do pohárov, uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom aspoň na 10 minút.

Šípková marmeláda
Šípková marmeláda nám zaberie asi najdlhší čas, a to kvôli zdĺhavej príprave samotných šípok. Výsledok ale za to určite stojí!
Ingrediencie
- 1 kg šípok
- 500 g krupicového cukru
Postup
- Šípky musíme zbaviť vnútrajška – teda zrniečok. To znamená, že každý plod rozrežeme a nožom zrniečka vydlabeme. Odrežeme aj všetky stopky a zelené časti.
- Ako máme takto plody pripravené, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli plody všetky vo vode ponorené.
- Šípky varíme do zmäknutia, ale nie na kašu.
- Teraz pridáme cukor podľa chuti, môže to byť 500 g – alebo viac aj menej.
- Opäť uvedieme do varu a varíme, až sa vyvarí tekutina a marmeláda stuhne.
- Potom marmeládu naplníme do pohárov a uzavrieme.
- Poháre s marmeládou sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 85 °C.

Čerešňová marmeláda
Ďalší tip je na marmeládu z čerešní, ktorá sa skvele hodí napríklad na palacinky.
Ingrediencie
- 2 kg čerešní
- 1 kg kryštálového cukru
- 2 balenia Gelfix extra 2:1
Postup
- Čerešne umyjeme a vykôstkujeme a dáme do hrnca, kde ich rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Pridáme cukor, ktorý zmiešame s Gelfixom.
- Zmes uvedieme do varu a varíme asi 3 minúty.
- Marmeládu naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.
- Potom obrátime poháre hore dnom na 5 minút.

Hrušková marmeláda
Pri jeseni býva veľký zber hrušiek a jabĺk. Práve marmeláda z hrušiek vám skvele poslúži napríklad pri vymazávaní vianočných cukroviniek.
Ingrediencie
- 1kg hrušiek
- 125ml vody
- 2 celé škorica
- 4-5ks klinčekov
- 500g želírovacieho cukru 2:1
Postup
- Najprv hrušky umyte, olúpte, zbavte jadierok a potom nakrájajte na menšie kúsky.
- Nakrájané hrušky dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia.
- Potom, čo sa začnú rozpadať, pomocou mixéra hrušky rozmixujte na kašu.
- Pridajte želírovací cukor, škoricu, klinčeky a varte 5-8 minút do zhustnutia.
- Pre skúšku kvapnite marmeládu na studený povrch a pokiaľ začne tuhnúť, je hotová.
- Ešte horúcu marmeládu rozdeľte do čistých pohárov, uzavrite a otočte hore dnom.
- Takto ich nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom mieste.

Slivková marmeláda
Hojná úroda sliviek sa dá využiť na množstvo spôsobov. Jedným z nich je výborná marmeláda.
Ingrediencie
- 1kg sliviek
- 500g želírovacieho cukru
- Šťava z 1ks citróna
Postup
- Najprv očistite slivky, zbavte kôstok a pokrájajte.
- Slivky dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte cukor a šťavu z citróna.
- Hotovú marmeládu rozdeľte do čistých pohárov, zatvorte a otočte hore dnom.

Rebarbora je tiež skvelou surovinou na prípravu marmelády. A nielen to, vyskúšajte jednoduché recepty na využitie rebarbory.
Aký je rozdiel medzi marmeládou a džemom?
Pre mnohých je marmeláda a džem to isté. Nazývame tak bez rozdielu všetky zaváraniny zakúpené v obchodoch alebo vyrobené doma. Predtým to tak bolo, avšak dnes je to inak.
Pod pojmom marmeláda možno označiť iba tie produkty, ktoré aspoň z pätiny obsahu tvoria samotné plody. Všetky ostatné ovocné zaváraniny a želé sú práve džemy. Džem musí tvoriť aspoň 35% ovocia a pokiaľ je ho viac, je k jeho názvu pridané označenie extra alebo výberový.
Dôležité je tiež to, že v džeme je tiež na rozdiel od rôsolu, ten je vyrábaný iba z ovocnej šťavy, sú v ňom aj kúsky ovocia.
Domáce marmelády si môžete pohodlne pripraviť aj v domácej pekárni. Obrovskou výhodou je, že nemusíte stáť pri platni. Dozvedeli by ste sa radi o funkciách domácich pekární ešte viac ? Mrknite sa!