Jablká sa môžu zdať obyčajným ovocím, ale nie je tomu tak.
Vedeli ste, koľko vitamínov a prospešných látok obsahujú?
Dodávajú nám napríklad rozpustnú vlákninu, ktorá napomáha znížiť cholesterol v krvi.
Máte záhradu plnú plodiacich jabloní?
Vyčkajte si na domáce jabĺčka a inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie jabĺk, na ktorých si pochutnáte!
Nálev na zaváranie jabĺk
Pripravte si základný nálev na zaváranie jabĺk, s ktorým bude ich uchovávanie hračka!
Budete potrebovať
- jablká
- cukor kryštál
Postup prípravy
- V dostatočne veľkom hrnci si priveďte vodu do varu.
- Prisypte cukor a varte do doby, než sa úplne rozpustí.
Konzervovanie strúhaných jabĺk
Zdá sa vám trochu divné uchovávať strúhané jablká? Hotová zaváranina je pre mnohých oveľa lepšia ako napríklad jablčná marmeláda. Vyskúšajte a uvidíte.
Budete potrebovať
- 1,5 kg jabĺk
- 2 lyžičky hnedého cukru
- ¼ hrnčeka cukru kryštál
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy
- Pripravte si zavárací hrniec a zaváracie poháre s viečkami.
- Na veľkú misu položte sitko s jemnou štruktúrou a postrúhané jablká cez neho preceďte.
- K jablkám pridajte 2 lyžičky hnedého cukru a jemne premiešajte – aby sa spojili.
- Scedené jablká dajte do čistej utierky alebo plátienka a vytlačte z nich zvyšnú šťavu.
- Túto šťavu dajte do hrnca a pridajte k nej cukor kryštál a zvyšok ingrediencií okrem kyseliny citrónovej.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte jablká. Varte po dobu 5-6 minút, kým sa kúsky jabĺk nerozpadnú.
- Odstráňte zvyšnú šťavu.
- Rozdeľte kyselinu citrónovú do pohárov – zabraňuje zhnednutiu jabĺk a pridajte horúce jablká.
- Poriadne zaviečkujte a varte vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
- Potom nechajte pohár stáť v teplej vode ďalších 5 minút.
- Vyberte poháre a položte ich na utierku dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste – trvanlivosť je 1 rok.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie paradajok . Pochutnáte si!
Zaváranie jabĺk v rúre
Jablká si môžete jednoducho zavariť v rúre. Inšpirujte sa naším receptom!
Budete potrebovať
- jablká
- nálev
- korenie (škorica, klinčeky, badián)
Postup prípravy
- Pripravte si veľký hrniec alebo misku s okyslenou vodou (pridaním citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej) .
- Jablká umyte, olúpte, zbavte sa jadra.
- Pracujte tak, aby olúpané jablko nikdy nezostalo dlho mimo vody, aby nedošlo k zafarbeniu.
- Nakrájané plátky jabĺk vložte do veľkej nádoby.
- Na každé 2 kg jabĺk v hrnci pridajte 1/2 litra vody.
- Priveďte do varu a nechajte variť 5 minút.
- Jablká dajte do vopred pripravených zaváracích pohárov – sterilizujte ich pred zaváraním.
- Podľa ľubovôle môžete k jablkám pridať napríklad kúsok škorice, badiánu alebo klinčekov.
- Do pohárov doplňte vodu z blanšírovania – pokiaľ je jej málo, môžete doliať vriacou vodou.
- Poháre uzavrite viečkami a vložte ich do hlbokého plechu – vyložte plech utierkou.
- Poháre podlejte vodou a vložte plech do rúry na 20 minút.
- Po vytiahnutí z rúry pohár otočte dnom nahor a nechajte do ďalšieho dňa vychladnúť.

Konzervovanie jabĺk klasickým spôsobom
Pokiaľ vlastníte zavárací hrniec, vyskúšajte tento recept na tradičné zaváranie jabĺk.
Budete potrebovať
- jablká
- nálev
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte cukornatý nálev.
- Jablká umyte, zbavte jadier, olúpte ich a nakrájajte na štvrtiny. (Ak vám nevadí šupka, lúpať ich nemusíte.)
- Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 2-3 minúty – jablká musia zmäknúť.
- Naplňte nimi zaváracie poháre, môžete k nim pridať napríklad škoricu alebo klinček.
- Zalejte ich vychladnutým nálevom a poriadne viečka utiahnite.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dolejte vodu tak, aby boli poháre pod vodou.
- Varte pri 80 stupňoch asi 20 minút.
- Potom ich nechajte 5 minút odstáť a po vytiahnutí ich preklopte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.

Objavte podobné tipy
Zaváranie jabĺk na štrúdľu
Štrúdl patrí medzi obľúbené múčniky českej kuchyne. Naložte si jabĺčka, ktoré potom do neho môžete jednoducho použiť.
Budete potrebovať
- jablká
- cukor kryštál
Postup prípravy
- Jablká starostlivo očistite, rozkrojte a zbavte jadrovníka a zbavte ich šupky.
- Jablká nastrúhajte alebo ich nakrájajte na slabé plátky – záleží na vkuse
- Z týchto pripravených jabĺk vytlačte šťavu – najlepšie za použitia čistého plátna alebo utierky.
- Posypte ich cukrom (cukor môžete zmiešať aj s vanilkovým cukrom).
- Túto zmes naplňte – skôr natlačte do zaváracích pohárov.
- Viečka poriadne utiahnite a dajte ich variť asi na 20 minút.
- Po vytiahnutí pohára otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Máme pre vás vynikajúce recepty na štrúdľu ! Užite si sladké aj slané varianty.
Nakladané jablká bez cukru
Tento spôsob zavárania je skutočne jednoduchý a nehľadajte v ňom žiadnu vedu – jednoducho jablká uvaríte vo svojej vlastnej šťave.
Budete potrebovať
- jablká
- prevarenú vodu
Postup prípravy
- Jablká očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť – môžete ich aj olúpať, záleží na vašej chuti.
- Vložte ich do hrnca, pridajte vodu a varte asi 3 minúty, aby zmäkli.
- Vychladnuté jablká dajte do zaváracích pohárov, prelejte ich zvyšnou vodou a zaviečkujte – ak je vody málo, dolejte vodou prevarenou.
- V zaváracom hrnci varte na 80 stupňov po dobu 20 minút.
- Akonáhle je varenie na konci, nechajte ich ešte 10 minút odstáť.
- Potom ich vytiahnite a viečkom ich otočte dole.
- Nechajte do druhého dňa vychladnúť.

Zaváranie jabĺk na sucho
Jablká si môžete pripraviť na horšie časy aj takzvane na sucho. Vyskúšajte tento jednoduchý recept!
Budete potrebovať
- jablká
Postup prípravy
- Jablká umyte a zbavte nečistôt.
- Nakrájajte ich na naozaj malé kúsočky alebo ich postrúhajte.
- Jablká najskôr povarte 2-3 minúty v hrnci s vodou.
- Potom z nich vytlačte všetku šťavu.
- Do pohárov ich dávajte tak, aby nikde neboli medzery – vzduchové bubliny, v pohári musia byť naozaj na tesno – preto sú lepšie jablká strúhané.
- Poriadne zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
- Varte asi 20 minút – jablká si pustia svoju šťavu, ktorá im dopomôže k ich zavareniu.
- Nechajte ich vychladnúť a potom uskladnite v temnej a chladnej miestnosti.

Konzervovanie jabĺk v mikrovlnke
Pokiaľ máte v kuchyni mikrovlnnú rúru, zavarte si jabĺčka práve v nej.
Budete potrebovať
- jablká
- nálev
- korenie – škorica, badián, klinčeky
- plastová miska
Postup prípravy
- Jablká očistite, olúpte a nakrájajte na osminky.
- Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 3 minúty.
- Potom ich nechajte vychladnúť a pripravte si nálev.
- Do vopred pripravených sterilizovaných pohárov vložte jablká spolu s tyčinkou škorice alebo klinčekov.
- Poháre doplňte nálevom a zaviečkujte.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
- Do mikrovlnky vložte plastovú misku, do ktorej dajte zavárací pohár.
- Časovač nastavte na 6 minút – ak dávate poháre dva, časovač zapnite na 12 minút.
- Potom poháre vyberte a otočte ich hore dnom – nechajte ich vychladnúť do ďalšieho dňa.

Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na nakladané višne . Je to delikatesa!
Iné spôsoby uchovania jabĺk
Existuje aj množstvo ďalších spôsobov, ako si uchovať jablká po celý rok. Prinášame vám iba niektoré z nich.
Jablčný ocot
Budete potrebovať
- 3 celé jablká alebo kúsky asi zo 6 jabĺk
- 2 lyžice cukru
- 3 hrnčeky prevarenej vody
- veľkú sklenenú nádobu
- papierová utierka a gumička
Postup prípravy
- Jablká umyte a nakrájajte ich na kúsky a vsypte ich do pripravenej nádoby.
- Zmiešajte cukor s 1 hrnčekom vody a zmes nalejte na jablká – pridajte viac vody, aby jablká boli celé ponorené asi 1 centimeter od okraja.
- Nádobu zakryte papierovou utierkou a zaistite ju gumičkou.
- Pokiaľ sa väčšina jabĺk dostala na hladinu vody, pridajte k nim veľké listy napríklad kapusty – zabránite tvorbe plesní.
- Nádobu umiestnite do teplej špajzy po dobu 2 týždňov.
- Potom zlejte vodu a kúsky jabĺk vyhoďte.
- Do rovnakej nádoby vráťte scedenú vodu späť, zakryte a opäť uložte do špajze.
- Po dobu 4 týždňov vodu občas premiešajte.
- Akonáhle po 4 týždňoch dosiahne ocot požadovanú kyslosť, nalejte ho do menších pohárov a môžete ho začať používať.

Ruské jablká
Pre tento recept vyberajte jablká žlté alebo zelené.
Budete potrebovať
- hrsť lístkov mäty
- prevarená voda (asi 8 šálok)
- 2 lyžice ražnej múky
- 2 lyžice naklíčenej (sladovej) ražnej múky
- 1/2 lyžice soli
- 1/2 šálky medu
- 1-2 lyžice kváskového štartéra – doporučené je raž
Postup prípravy
- Jablká umyte a spolu s mätou ich vložte na dno sklenenej nádoby.
- Pokúste sa jablká nejako zaťažiť, aby zostali pod okrajom nádoby.
- Aby ste vedeli, koľko vody potrebujete na omáčku, nalejte ju do pohára s jablkami a potom späť do hrnca.
- Pridajte ražnú a naklíčenú ražnú múku a dobre premiešajte metličkou.
- Pridať soľ a priveďte do varu za stáleho miešania.
- Pridajte med a zamiešajte, aby sa rozpustil.
- Do zmesi pridajte ražný kvások a miešajte pokiaľ sa nerozpustí.
- Nalejte zmes na jablká tak, aby zmes bola niekoľko centimetrov nad jablkami.
- Pevne prikryte. Nechajte kvasiť 5-6 dní pri izbovej teplote.
- Dvakrát denne (alebo častejšie, pokiaľ je to možné) odstráňte bielou penou, ktorá sa tvorí na okraji nádoby.
- Pokiaľ zistíte, že hladina vody klesá, môžete pridať viac vody (varené a chladené) – stáva sa to preto, že jablká vodu absorbujú.
- Dajte ich do chladničky a nechajte ich tam 30-60 dní.
- Uchovávajte v chladničke až jeden rok.

Jablkový kompót
Vyskúšajte tento luxusný kompót z jabĺk s klinčekmi a škoricou.
Budete potrebovať
- 5 jabĺk
- 5 klinčekov
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 2 plátky citróna
- 2 šálky vody
Postup prípravy
- Jablká olúpte a rozpolte.
- Vykrojte jadrovník a jablká nakrájajte zhruba na rovnako veľké mesiačiky.
- Vložte jablká do hrnca a zalejte teplou vodou.
- Pridajte cukor, klinčeky, škoricu a citrón.
- Priveďte do varu a stiahnite plameň na minimum.
- Hrniec prikryte pokrievkou a pomaly varte, kým plátky jabĺk nezmäknú.
- To trvá asi 15 minút.
- Hotový jablkový kompót podávajte teplý ako desiatu.

Chcete tiež recepty na nakladané bravčové mäso ? Je to skvelá voľba pre všetkých “mäsožravcov”!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!