Najlepšie recepty na čučoriedkové zaváraniny 4x inak. Alebo, čo s prebytkom čučoriedok

Máte hojnú úrodu kanadských čučoriedok, alebo ste sa vrátili z lesa s plnými vedrami tých lesných?

Pokiaľ neviete, ako ich spracovať, kým sú čerstvé, prinášame vám niekoľko nápadov.

Máme tie najlepšie recepty na zaváranie čučoriedok na jednom mieste.

Inšpirujte sa a majte aj v zimných mesiacoch tieto sladké bobuľky po ruke.

Čučoriedkový kompót

Pripravte si tento kompót z lesných čučoriedok a majte tak v zime zásobu žahouru. Skvele sa hodí nielen ako poleva na knedle, ale aj do palaciniek, ovsených kaší a iných sladkých raňajok. Zaváranie v rúre, ľahko a jednoducho.

Ingrediencie

  • 1 kg lesných čučoriedok
  • 1 l vody
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g želírovacieho cukru

Postup

  • Najprv čučoriedky dôkladne preberte od lístkov a preperte ich vlažnou vodou. Potom nechajte odkvapkať.
  • Do hrna nalejte liter vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citrónovú.
  • Postupne zahrievajte a za stáleho miešania rozpúšťajte cukor.
  • Potom do nálevu pridajte čučoriedky a asi 5 minút povarte.
  • Rúru rozohrejte na 100 °C.
  • Do hlbokého plechu dajte čistú utierku a na nej nalejte niekoľko centimetrov vody.
  • Kompót začnite plniť do čistých zaváracích pohárov. V pohároch by ste mali mať asi 2/3 čučoriedok a zvyšok doliaty iba nálevom z nich.
  • Poháre pevne zatvorte viečkom, postavte hore dnom na utierku v plechu a dajte do rúry sterilizovať pri teplote 85 ° C po dobu 15 minút.
  • Po 15 minútach kompóty vyberte a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v tme a chlade.
Poháre so zavarenými čučoriedkami.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Premýšľate, čo s nimi ďalej? Prinášame vám skvelé recepty s čučoriedkami na každú príležitosť!

Čučoriedky vo vlastnej šťave

Najjednoduchším typom zavárania čučoriedok je práve vo vlastnej šťave. Inšpirujte sa týmto receptom a dajte vedieť, ako svoje dielo v zime využijete.

Ingrediencie

  • 1 kg čučoriedok
  • cukre podľa chuti

Postup

  • Čučoriedky najskôr oberte od lístočkov, potom ich prepláchnite vlažnou vodou a nechajte odkvapkať.
  • Všetky čučoriedky naplňte do čistých pohárov, navrch nasypte lyžicu cukru a potom poháre poriadne uzavrite viečkami.
  • Do hlbokého plechu dajte utierku, ktorou zalejete pár cm vody.
  • Na utierku položte viečkami dole poháre naplnené čučoriedkami a sterilujte pri 80 °C asi 30 minút.
  • Po 30 minútach vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Zavareniny uchovávajte v chlade.
Sterilované čučoriedky v zaváracom pohári ako marmeláda.
Zdroj: thecozyapron.com

Nakladané čučoriedky v alkohole

Chcete, aby mala vaša zaváranina šmrnc? Potom si skúste čučoriedkovú zavareninu pripraviť podľa tohto receptu. Druh alkoholu je na vás.

Ingrediencie

  • 500 g lesných (príp. kanadských) čučoriedok
  • 450 g krupicového cukru
  • 125 ml vody
  • 750 ml pálenky, rumu, vodky, slivovice,..

Postup

  • Najprv čučoriedky očistite od lístkov, opláchnite a nechajte odkvapkať.
  • Cukor zvarte s vodou na sirup.
  • Do sirupu potom nasypte umyté čučoriedky, zamiešajte a nechajte vychladnúť.
  • Čučoriedkovú zmes potom rozdeľte do čistých pohárov asi do 2/3, zvyšok dolejte pálenkou.
  • Dôkladne uzavrite a nechajte niekoľko týždňov odležať na chladnom mieste.
Čučoriedkový sirup v pohári s alkoholom.
Zdroj: kleinworthco.com

Namiesto zavárania čučoriedok, skúste naše recepty na čučoriedkové smoothie ! Skvelé na desiatu alebo len tak na chuť.

Čučoriedková zaváranina bez cukru

Zaváranie môže ísť aj zdravšou cestou. Skúste tento recept na zaváranie čučoriedok v rúre bez cukru a pochutnajú si aj diabetici.

Ingrediencie

  • 1 kg čučoriedok
  • 4 lyžice medu
  • 1 citrón
  • chia semienka podľa chuti

Postup

  • Najprv očistite čučoriedky od všetkých nečistôt, lístkov a potom odkvapkané dajte do hrnca.
  • Priveďte do varu, pridajte med a za občasného miešania varte, kým čučoriedky nezmäknú.
  • Potom pridajte šťavu z jedného citróna a chia semienka podľa chuti. Varte ďalších 5 minút dohusta.
  • Zavareninu plňte do čistých pohárov a potom sterilujte viečkom dole v rúre pri 150 ° C asi 15 minút.
  • Nechajte úplne vychladnúť a skladujte v chlade.
Domáca čučoriedková marmeláda z kanadských čučoriedok v pohári.
Zdroj: delightfuladventures.com

Ako správne konzervovať čučoriedky?

Zavárať ovocie môžete ako bez cukru, tak aj bez zbytočnej chémie. Stačí vám čisté sterilizované poháre a teplota 80 °C.

Vždy je nutné poháre dobre uzavrieť a sterilovať cca 15-20 minút pri 80 ° C v rúre. Možno aj vo vriacej vode, tu je nutné poháre mať ponorené do troch štvrtín ich výšky. Týmito spôsobmi môžete uchovávať akékoľvek bobuľovité ovocie z vašej záhradky – egreše, ríbezle, jahody, broskyne…

Nálev na zaváranie čučoriedok

Pokiaľ zavárate s prímesou cukru, pridajte vždy na 1 l vody 0,5 kg kryštálového cukru. Nálev tak získa akurát hustú konzistenciu. Do nálevu sa hodí pridať šťavu z citróna, ktorá zavarenine dodá nádych kyslosti. Ale nebojte, cukor kyslosť prebije, ide skôr o arómu.

Čučoriedky ale nemusíte iba zavárať. Ak chcete mať zásobu nielen v podobe zavareniny, umyté čučoriedky rozdeľte do sáčkov a šupnite do mrazničky. Môžete ich tak kedykoľvek použiť pri pečení alebo do ovocného pohára. Z čučoriedok môžete vytvoriť aj marmeládu, džemy, džúsy alebo ich možno usušiť.

Zaváranie čučoriedok v rúre

Na zaváranie v rúre nie je potreba špeciálneho zaváracieho hrnca. Zavárať je možné v elektrickej, plynovej i teplovzdušnej rúre. Než sa ale do samotného zavárania pustíte, nezabudnite na pár dôležitých pravidiel.

Jedným z nich je starostlivá sterilizácia pohárov. Odporúčajú sa používať nové viečka, aby dobre tesnili. Poháre vypláchnite horúcou vodou alebo alkoholom. Nevysúšajte ich utierkou, ale vložte do vyhriatej rúry, v ktorej vyschnú a navyše sa ešte viac sterilizujú. Pred samotným zaváraním pokladajte poháre naplnené ovocím na plech s vodou. Tým predídete prasknutiu viečok a priblížite sa tak zaváraniu v zaváracom hrnci. Vody by v plechu malo byť cca 2 cm.

Zaváranie čučoriedok v mikrovlnke

Zaváranie v mikrovlnnej rúre nie je nič zložité. Je ale nutné dodržiavať pár pravidiel.

Zatiaľ čo pri zaváraní v rúre je možné použiť akýkoľvek typ pohárov, do mikrovlnky dajte poháre s viečkom na závit. Pri zaváraní však buďte vždy nablízku spotrebiču a priebeh kontrolujte. Pred naplnením samotných pohárov ich dôkladne sterilujte – umyte, odmastite a vysušte. Stačí prepláchnuť horúcou vodou poháre aj viečka. Dôležité je neprepĺňať zaváračky po okraj zeleninou či ovocím. Pod viečkom musí zostať medzera.

Najdôležitejšie pri zaváraní v mikrovlnke je správny odhad času. Doba sa líši podľa veľkosti pohára, počtu pohárov a výkonu mikrovlnky. Pre predstavu sme vám spísali orientačné časy pri rôznych výkonoch zariadenia.

700 W 800 W 900 W
1x pohár 0,3 l do 3 min 2,5 min 2 min
2x poháre 0,3 l do 6 min 5 min 4 min
3x poháre 0,3 l do 9 min 7,5 min 6 min
1x pohár 0,7 l 6 min nad 5 min 4,5 min
2x poháre 0,7 l 12 min nad 10 min 9 min
3x poháre 0,7 l 18 min nad 15 min 13,5 min

Zaujali vás naše recepty na zaváranie čučoriedok? Mrknite tiež na naše recepty na zaváranie paprík !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.