Máte hojnú úrodu kanadských čučoriedok, alebo ste sa vrátili z lesa s plnými vedrami tých lesných?
Pokiaľ neviete, ako ich spracovať, kým sú čerstvé, prinášame vám niekoľko nápadov.
Máme tie najlepšie recepty na zaváranie čučoriedok na jednom mieste.
Inšpirujte sa a majte aj v zimných mesiacoch tieto sladké bobuľky po ruke.
Čučoriedkový kompót
Pripravte si tento kompót z lesných čučoriedok a majte tak v zime zásobu žahouru. Skvele sa hodí nielen ako poleva na knedle, ale aj do palaciniek, ovsených kaší a iných sladkých raňajok. Zaváranie v rúre, ľahko a jednoducho.
Ingrediencie
- 1 kg lesných čučoriedok
- 1 l vody
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 300 g krupicového cukru
- 150 g želírovacieho cukru
Postup
- Najprv čučoriedky dôkladne preberte od lístkov a preperte ich vlažnou vodou. Potom nechajte odkvapkať.
- Do hrna nalejte liter vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citrónovú.
- Postupne zahrievajte a za stáleho miešania rozpúšťajte cukor.
- Potom do nálevu pridajte čučoriedky a asi 5 minút povarte.
- Rúru rozohrejte na 100 °C.
- Do hlbokého plechu dajte čistú utierku a na nej nalejte niekoľko centimetrov vody.
- Kompót začnite plniť do čistých zaváracích pohárov. V pohároch by ste mali mať asi 2/3 čučoriedok a zvyšok doliaty iba nálevom z nich.
- Poháre pevne zatvorte viečkom, postavte hore dnom na utierku v plechu a dajte do rúry sterilizovať pri teplote 85 ° C po dobu 15 minút.
- Po 15 minútach kompóty vyberte a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v tme a chlade.

Premýšľate, čo s nimi ďalej? Prinášame vám skvelé recepty s čučoriedkami na každú príležitosť!
Čučoriedky vo vlastnej šťave
Najjednoduchším typom zavárania čučoriedok je práve vo vlastnej šťave. Inšpirujte sa týmto receptom a dajte vedieť, ako svoje dielo v zime využijete.
Ingrediencie
- 1 kg čučoriedok
- cukre podľa chuti
Postup
- Čučoriedky najskôr oberte od lístočkov, potom ich prepláchnite vlažnou vodou a nechajte odkvapkať.
- Všetky čučoriedky naplňte do čistých pohárov, navrch nasypte lyžicu cukru a potom poháre poriadne uzavrite viečkami.
- Do hlbokého plechu dajte utierku, ktorou zalejete pár cm vody.
- Na utierku položte viečkami dole poháre naplnené čučoriedkami a sterilujte pri 80 °C asi 30 minút.
- Po 30 minútach vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Zavareniny uchovávajte v chlade.

Objavte podobné tipy
Nakladané čučoriedky v alkohole
Chcete, aby mala vaša zaváranina šmrnc? Potom si skúste čučoriedkovú zavareninu pripraviť podľa tohto receptu. Druh alkoholu je na vás.
Ingrediencie
- 500 g lesných (príp. kanadských) čučoriedok
- 450 g krupicového cukru
- 125 ml vody
- 750 ml pálenky, rumu, vodky, slivovice,..
Postup
- Najprv čučoriedky očistite od lístkov, opláchnite a nechajte odkvapkať.
- Cukor zvarte s vodou na sirup.
- Do sirupu potom nasypte umyté čučoriedky, zamiešajte a nechajte vychladnúť.
- Čučoriedkovú zmes potom rozdeľte do čistých pohárov asi do 2/3, zvyšok dolejte pálenkou.
- Dôkladne uzavrite a nechajte niekoľko týždňov odležať na chladnom mieste.

Namiesto zavárania čučoriedok, skúste naše recepty na čučoriedkové smoothie ! Skvelé na desiatu alebo len tak na chuť.
Čučoriedková zaváranina bez cukru
Zaváranie môže ísť aj zdravšou cestou. Skúste tento recept na zaváranie čučoriedok v rúre bez cukru a pochutnajú si aj diabetici.
Ingrediencie
- 1 kg čučoriedok
- 4 lyžice medu
- 1 citrón
- chia semienka podľa chuti
Postup
- Najprv očistite čučoriedky od všetkých nečistôt, lístkov a potom odkvapkané dajte do hrnca.
- Priveďte do varu, pridajte med a za občasného miešania varte, kým čučoriedky nezmäknú.
- Potom pridajte šťavu z jedného citróna a chia semienka podľa chuti. Varte ďalších 5 minút dohusta.
- Zavareninu plňte do čistých pohárov a potom sterilujte viečkom dole v rúre pri 150 ° C asi 15 minút.
- Nechajte úplne vychladnúť a skladujte v chlade.

Ako správne konzervovať čučoriedky?
Zavárať ovocie môžete ako bez cukru, tak aj bez zbytočnej chémie. Stačí vám čisté sterilizované poháre a teplota 80 °C.
Vždy je nutné poháre dobre uzavrieť a sterilovať cca 15-20 minút pri 80 ° C v rúre. Možno aj vo vriacej vode, tu je nutné poháre mať ponorené do troch štvrtín ich výšky. Týmito spôsobmi môžete uchovávať akékoľvek bobuľovité ovocie z vašej záhradky – egreše, ríbezle, jahody, broskyne…
Nálev na zaváranie čučoriedok
Pokiaľ zavárate s prímesou cukru, pridajte vždy na 1 l vody 0,5 kg kryštálového cukru. Nálev tak získa akurát hustú konzistenciu. Do nálevu sa hodí pridať šťavu z citróna, ktorá zavarenine dodá nádych kyslosti. Ale nebojte, cukor kyslosť prebije, ide skôr o arómu.
Čučoriedky ale nemusíte iba zavárať. Ak chcete mať zásobu nielen v podobe zavareniny, umyté čučoriedky rozdeľte do sáčkov a šupnite do mrazničky. Môžete ich tak kedykoľvek použiť pri pečení alebo do ovocného pohára. Z čučoriedok môžete vytvoriť aj marmeládu, džemy, džúsy alebo ich možno usušiť.
Zaváranie čučoriedok v rúre
Na zaváranie v rúre nie je potreba špeciálneho zaváracieho hrnca. Zavárať je možné v elektrickej, plynovej i teplovzdušnej rúre. Než sa ale do samotného zavárania pustíte, nezabudnite na pár dôležitých pravidiel.
Jedným z nich je starostlivá sterilizácia pohárov. Odporúčajú sa používať nové viečka, aby dobre tesnili. Poháre vypláchnite horúcou vodou alebo alkoholom. Nevysúšajte ich utierkou, ale vložte do vyhriatej rúry, v ktorej vyschnú a navyše sa ešte viac sterilizujú. Pred samotným zaváraním pokladajte poháre naplnené ovocím na plech s vodou. Tým predídete prasknutiu viečok a priblížite sa tak zaváraniu v zaváracom hrnci. Vody by v plechu malo byť cca 2 cm.
Zaváranie čučoriedok v mikrovlnke
Zaváranie v mikrovlnnej rúre nie je nič zložité. Je ale nutné dodržiavať pár pravidiel.
Zatiaľ čo pri zaváraní v rúre je možné použiť akýkoľvek typ pohárov, do mikrovlnky dajte poháre s viečkom na závit. Pri zaváraní však buďte vždy nablízku spotrebiču a priebeh kontrolujte. Pred naplnením samotných pohárov ich dôkladne sterilujte – umyte, odmastite a vysušte. Stačí prepláchnuť horúcou vodou poháre aj viečka. Dôležité je neprepĺňať zaváračky po okraj zeleninou či ovocím. Pod viečkom musí zostať medzera.
Najdôležitejšie pri zaváraní v mikrovlnke je správny odhad času. Doba sa líši podľa veľkosti pohára, počtu pohárov a výkonu mikrovlnky. Pre predstavu sme vám spísali orientačné časy pri rôznych výkonoch zariadenia.
700 W | 800 W | 900 W | |
1x pohár 0,3 l | do 3 min | 2,5 min | 2 min |
2x poháre 0,3 l | do 6 min | 5 min | 4 min |
3x poháre 0,3 l | do 9 min | 7,5 min | 6 min |
1x pohár 0,7 l | 6 min | nad 5 min | 4,5 min |
2x poháre 0,7 l | 12 min | nad 10 min | 9 min |
3x poháre 0,7 l | 18 min | nad 15 min | 13,5 min |
Zaujali vás naše recepty na zaváranie čučoriedok? Mrknite tiež na naše recepty na zaváranie paprík !