Máte chuť na kvalitné mäso?
Nechcete stráviť v kuchyni večnosť?
Pokiaľ ste dvakrát odpovedali áno, tak neprestávajte čítať.
V tomto článku vám predstavíme jednoduché recepty na hovädzie minútky, vďaka ktorým si pripravíte lahodný obed či večeru.
Hovädzie teriyaki s rezancami
Úžasné a rýchle hovädzie mäso na mongolský spôsob, ktorý si hravo pripravíte aj vy. Lahodný flank steak v hustej ázijskej omáčke, ktorá pozostáva z iba pár ingrediencií. Lepšie ako v reštaurácii!
Ingrediencie
- 8 minútkových steakov z hovädzieho mäsa (cca 600 g) – sviečková, flank steak
- ½ šálky (125 ml) teriyaki marinády + navyše, na podávanie
- 400 g singapurských rezancov
- 2 zväzky baby bok choy, nakrájané na 4 cm kúsky
- 175 g hráškových strukov, nakrájaný diagonálne na tenké plátky
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 polievková lyžica opečených sezamových semienok
- čerstvé koriandrové listy a nakladaný zázvor na servírovanie
Postup
- Vložte steaky do veľkého vrecka s teriyaki marinádou.
- Odložte na 5 minút.
- Vyberte steaky z marinády, osušte papierovou utierkou a restujte na mierne naolejovanej nepriľnavej panvici na stredne vysokom ohni po dobu 1-2 minút z každej strany.
- Nechajte odpočinúť na tanieri zakrytom fóliou po dobu 2-3 minút.
- Medzitým si pripravte rezance podľa pokynov na obale.
- Hotové rezance sceďte a udržujte v teple vo veľkej miske.
- Vložte bok Choy a hrášok do veľkej misky.
- Zalejte vriacou vodou a po dobu 2-3 minút blanšírujte.
- Sceďte a pridajte k rezancom spoločne s jarnou cibuľkou a olejom.
- Okoreňte a posypte sezamovými semienkami.
- Pokrájajte steaky a podávajte s rezancami, extra teriyaki marinádou, lístkami koriandra a nakladaným zázvorom.

Minútkové hovädzie s hubami
Lahodné hovädzie s hubami, ktoré pozostáva z jednoduchých ázijských ingrediencií. Predstavte si mäso, zemité huby a zeleninu pripravené k dokonalosti v domácej omáčke a to všetko iba za 16 minút!
Ingrediencie
Mäso
- veľký rib eye steak, nakrájaný na tenké plátky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžice sójovej omáčky
Omáčka
- 3 lyžice ustricovej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička tmavej sójovej omáčky
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžičky ryžového octu
- 1 lyžička sezamového oleja
Ostatné
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
- 5 cm kus zázvoru nakrájaný na rezančeky
- 230 g húb nakrájaných na štvrtky
- 3 zelené cibule nakrájané na plátky
Postup
- Pridajte do misky hovädzie mäso, sódu, kukuričný škrob a 2 lyžice sójovej omáčky.
- Všetko premiešajte a odložte bokom.
- Všetky prísady do omáčky zmiešajte v miske a odložte bokom.
- Olivový olej zohrejte na veľkej panvici na vysokú teplotu.
- Pridajte hovädzie mäso a rozprestrite ho na panvici.
- Nedotýkajte sa ho po dobu 2 minút.
- Po 2 minútach mäso trochu premiešajte, potom pridajte cesnak, cibuľu, zázvor a restujte 1 minútu.
- Pridajte huby a restujte ďalšie 2 minúty, kým nezačnú trochu hnednúť.
- Všetko prelejte omáčkou a premiešajte, kým sa ingrediencie s omáčkou dobre nespoja.
- Ozdobte zelenou cibuľkou a podávajte.

Hovädzí minútkový guláš
Máte chuť na guláš a nechcete tráviť večnosť čakaním na túto pochúťku? Pripravte si lahôdku inšpirovanú Maďarskom počas chvíle s použitím minútkového mäsa.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 300g minútkového hovädzieho mäsa nakrájaného na prúžky (sviečková, flank steak…)
- 100 g hnedých šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
- 2 lyžičky papriky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na malé kocky
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 500g konzervovaných paradajok
- hrsť listov petržlenovej vňate, hrubo nasekaných
- jogurt na servírovanie
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Polovicu oleja zohrejte na veľkej nepriľnavej panvici, orestujte hovädzie mäso po dobu 2 minút a raz premiešajte.
- Ak máte malú panvicu, urobte to v dvoch dávkach.
- Preložte mäso na tanier.
- Na panvici zohrejte zvyšný olej a osmažte na ňom huby po dobu 2-3 minút, kým nezačnú hnednúť.
- Huby posypte paprikou, krátko orestujte, pridajte zemiaky, vývar a paradajky.
- Všetko dobre premiešajte, prikryte a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Nakoniec pridajte hovädzie mäso spolu so šťavou a prehrejte.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Vmiešajte petržlenovú vňať a jogurt a podávajte.

Ak ste milovníci guláša a radi by ste si pripravili zase niečo trochu nové, inšpirujte sa našimi 10 receptami na guláš v rôznych obmenách.
Objavte podobné tipy
Minútkový hovädzí steak
Minútkový steak je rýchle a chutné jedlo, ktoré si vyžaduje minimálnu prípravu. Pripravíte ho iba za 15 minút! Podávajte s omáčkami podľa výberu a jednoduchým zeleninovým šalátom.
Ingrediencie
- 2 minútkové steaky (napríklad z hovädzej sviečkovej)
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 2/3 šálky remulády podľa výberu na podávanie
Zeleninový šalát
- 10 cherry paradajok, nakrájaných na polovicu
- 2 šálky rukoly
- 1/4 šálky šalátového dresingu Vinaigrette (zmiešate 6 lyžíc extra panenského olivového oleja, 2 lyžice bieleho vínneho octu, štipku soli a štipku mletého čierneho korenia)
Postup
- Pripravte si ingrediencie.
- Steaky osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Zahrejte grilovaciu panvicu na vysokú teplotu, vložte steaky a opekajte, kým spodná strana nezhnedne (cca 3 minúty).
- Otočte steaky a restujte, kým nezhnednú.
- Neopekajte ich veľmi dlho, inak riskujete, že mäso stuhne.
- Steaky vyberte z panvice, preložte ich na tanier a nechajte odpočinúť.
- Pridajte na panvicu 2 lyžice masla a pomocou varešky zoškrabnite zvyšné kúsky.
- Steaky pokvapkajte výpekom z panvice.
- Nakrájajte steaky na 4 plátky a naložte na taniere.
- Podávajte so zmesou cherry paradajok a rukoly zaliatu dresingom.
- Na steaky pridajte veľké množstvo remulády.
- Užite si to!

Okrem grilovacej panvice určite môžete využiť kontaktný gril. Ak by vás zaujímalo, ako sa na ňom griluje, pozrite sa na článok o hodnotení najlepších modelov .
Hovädzie po mongolsku
Úžasné a rýchle hovädzie mäso na mongolský spôsob, ktorý si hravo pripravíte aj vy. Lahodný flank steak v hustej ázijskej omáčke, ktorá pozostáva z iba pár ingrediencií. Táto hovädzia minútka je lepšia ako jedlo v reštaurácii!
Ingrediencie
- 500 g flank steaku nakrájaného na kocky
- 1/8 šálky kukuričného škrobu
- 1/2 lyžice sezamového oleja
- 1/2 lyžice rastlinného oleja
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička drveného zázvoru
- 1/2 šálky sójovej omáčky
- 1/2 šálky vody
- 3/4 šálky trstinového cukru
- olej na vyprážanie
- nakrájaná jarná cibuľka na ozdobu (voliteľné)
Postup
- Premiešajte hovädzie mäso s kukuričným škrobom a vložte do chladničky na 10 minút, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku a ohrievať olej.
- Na veľkej panvici zohrejte sezamový a rastlinný olej.
- Pridajte cesnak a zázvor a opekajte 1-2 minúty.
- Zmiešajte sójovú omáčku s vodou a trstinovým cukrom.
- Prilejte k cesnaku a zázvoru, priveďte do varu a varte 2-3 minúty.
- Dajte bokom.
- Medzitým pridajte dostatok oleja na veľkú wok panvicu.
- Olej zahrejte a pridajte hovädzie mäso.
- Mäso restujte z každej strany asi 1 – 2 minúty.
- Orestované mäso vyberte z panvice a položte ho na papierový uterák.
- Nakoniec pridajte hovädzie mäso do omáčky a poriadne premiešajte.
- Priveďte späť do varu a varte do zhustnutia 2–3 minúty.
- Ihneď podávajte ozdobené jarnou cibuľkou a ideálne s ryžou.

Aké mäso je najlepšie pre minútkovú úpravu?
Jednoducho povedané je to asi sviečková . Mäso z nej je jemné a chutné, a to aj napriek tomu, že pochádza z oblasti svalov. Pokiaľ ju nakrájate na naozaj tenké steaky, pripravíte ju veľmi rýchlo, asi za 4 minúty. V prípade, že budete minútkové mäso piecť dlhšiu dobu, môže stvrdnúť a veľmi si nepochutnáte.
A ktorá minútka najviac bodovala práve u vás? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!