Recepty na minútkové hovädzie v 5 rýchlych variantoch do vašej kuchyne

Máte chuť na kvalitné mäso?

Nechcete stráviť v kuchyni večnosť?

Pokiaľ ste dvakrát odpovedali áno, tak neprestávajte čítať.

V tomto článku vám predstavíme jednoduché recepty na hovädzie minútky, vďaka ktorým si pripravíte lahodný obed či večeru.

Hovädzie teriyaki s rezancami

Úžasné a rýchle hovädzie mäso na mongolský spôsob, ktorý si hravo pripravíte aj vy. Lahodný flank steak v hustej ázijskej omáčke, ktorá pozostáva z iba pár ingrediencií. Lepšie ako v reštaurácii!

Ingrediencie

  • 8 minútkových steakov z hovädzieho mäsa (cca 600 g) – sviečková, flank steak
  • ½ šálky (125 ml) teriyaki marinády + navyše, na podávanie
  • 400 g singapurských rezancov
  • 2 zväzky baby bok choy, nakrájané na 4 cm kúsky
  • 175 g hráškových strukov, nakrájaný diagonálne na tenké plátky
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 polievková lyžica opečených sezamových semienok
  • čerstvé koriandrové listy a nakladaný zázvor na servírovanie

Postup

  1. Vložte steaky do veľkého vrecka s teriyaki marinádou.
  2. Odložte na 5 minút.
  3. Vyberte steaky z marinády, osušte papierovou utierkou a restujte na mierne naolejovanej nepriľnavej panvici na stredne vysokom ohni po dobu 1-2 minút z každej strany.
  4. Nechajte odpočinúť na tanieri zakrytom fóliou po dobu 2-3 minút.
  5. Medzitým si pripravte rezance podľa pokynov na obale.
  6. Hotové rezance sceďte a udržujte v teple vo veľkej miske.
  7. Vložte bok Choy a hrášok do veľkej misky.
  8. Zalejte vriacou vodou a po dobu 2-3 minút blanšírujte.
  9. Sceďte a pridajte k rezancom spoločne s jarnou cibuľkou a olejom.
  10. Okoreňte a posypte sezamovými semienkami.
  11. Pokrájajte steaky a podávajte s rezancami, extra teriyaki marinádou, lístkami koriandra a nakladaným zázvorom.
Hovädzie teriyaki s rezancami, hráškom a bok choy na tanieroch s vidličkami.
www.australianbeef.com.au

Minútkové hovädzie s hubami

Lahodné hovädzie s hubami, ktoré pozostáva z jednoduchých ázijských ingrediencií. Predstavte si mäso, zemité huby a zeleninu pripravené k dokonalosti v domácej omáčke a to všetko iba za 16 minút!

Ingrediencie

Mäso

  • veľký rib eye steak, nakrájaný na tenké plátky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice sójovej omáčky

Omáčka

  • 3 lyžice ustricovej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička tmavej sójovej omáčky
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky ryžového octu
  • 1 lyžička sezamového oleja

Ostatné

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
  • 5 cm kus zázvoru nakrájaný na rezančeky
  • 230 g húb nakrájaných na štvrtky
  • 3 zelené cibule nakrájané na plátky

Postup

  1. Pridajte do misky hovädzie mäso, sódu, kukuričný škrob a 2 lyžice sójovej omáčky.
  2. Všetko premiešajte a odložte bokom.
  3. Všetky prísady do omáčky zmiešajte v miske a odložte bokom.
  4. Olivový olej zohrejte na veľkej panvici na vysokú teplotu.
  5. Pridajte hovädzie mäso a rozprestrite ho na panvici.
  6. Nedotýkajte sa ho po dobu 2 minút.
  7. Po 2 minútach mäso trochu premiešajte, potom pridajte cesnak, cibuľu, zázvor a restujte 1 minútu.
  8. Pridajte huby a restujte ďalšie 2 minúty, kým nezačnú trochu hnednúť.
  9. Všetko prelejte omáčkou a premiešajte, kým sa ingrediencie s omáčkou dobre nespoja.
  10. Ozdobte zelenou cibuľkou a podávajte.
Hovädzie za minútku s hubami a zeleninou s vareškou.
www.jocooks.com

Hovädzí minútkový guláš

Máte chuť na guláš a nechcete tráviť večnosť čakaním na túto pochúťku? Pripravte si lahôdku inšpirovanú Maďarskom počas chvíle s použitím minútkového mäsa.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 300g minútkového hovädzieho mäsa nakrájaného na prúžky (sviečková, flank steak…)
  • 100 g hnedých šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
  • 2 lyžičky papriky
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na malé kocky
  • 600 ml hovädzieho vývaru
  • 500g konzervovaných paradajok
  • hrsť listov petržlenovej vňate, hrubo nasekaných
  • jogurt na servírovanie
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Polovicu oleja zohrejte na veľkej nepriľnavej panvici, orestujte hovädzie mäso po dobu 2 minút a raz premiešajte.
  2. Ak máte malú panvicu, urobte to v dvoch dávkach.
  3. Preložte mäso na tanier.
  4. Na panvici zohrejte zvyšný olej a osmažte na ňom huby po dobu 2-3 minút, kým nezačnú hnednúť.
  5. Huby posypte paprikou, krátko orestujte, pridajte zemiaky, vývar a paradajky.
  6. Všetko dobre premiešajte, prikryte a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  7. Nakoniec pridajte hovädzie mäso spolu so šťavou a prehrejte.
  8. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  9. Vmiešajte petržlenovú vňať a jogurt a podávajte.
Hovädzí guláš so zemiakmi, jogurtom a petržlenovou vňaťou v hlbokom tanieri.
www.bbcgoodfood.com

Ak ste milovníci guláša a radi by ste si pripravili zase niečo trochu nové, inšpirujte sa našimi 10 receptami na guláš v rôznych obmenách.

Minútkový hovädzí steak

Minútkový steak je rýchle a chutné jedlo, ktoré si vyžaduje minimálnu prípravu. Pripravíte ho iba za 15 minút! Podávajte s omáčkami podľa výberu a jednoduchým zeleninovým šalátom.

Ingrediencie

  • 2 minútkové steaky (napríklad z hovädzej sviečkovej)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 2/3 šálky remulády podľa výberu na podávanie

Zeleninový šalát

  • 10 cherry paradajok, nakrájaných na polovicu
  • 2 šálky rukoly
  • 1/4 šálky šalátového dresingu Vinaigrette (zmiešate 6 lyžíc extra panenského olivového oleja, 2 lyžice bieleho vínneho octu, štipku soli a štipku mletého čierneho korenia)

Postup

  1. Pripravte si ingrediencie.
  2. Steaky osoľte a okoreňte z oboch strán.
  3. Zahrejte grilovaciu panvicu na vysokú teplotu, vložte steaky a opekajte, kým spodná strana nezhnedne (cca 3 minúty).
  4. Otočte steaky a restujte, kým nezhnednú.
  5. Neopekajte ich veľmi dlho, inak riskujete, že mäso stuhne.
  6. Steaky vyberte z panvice, preložte ich na tanier a nechajte odpočinúť.
  7. Pridajte na panvicu 2 lyžice masla a pomocou varešky zoškrabnite zvyšné kúsky.
  8. Steaky pokvapkajte výpekom z panvice.
  9. Nakrájajte steaky na 4 plátky a naložte na taniere.
  10. Podávajte so zmesou cherry paradajok a rukoly zaliatu dresingom.
  11. Na steaky pridajte veľké množstvo remulády.
  12. Užite si to!
Hovädzí steak s remuládou a zeleninovým šalátom na tanieri.
www.thespruceeats.com

Okrem grilovacej panvice určite môžete využiť kontaktný gril. Ak by vás zaujímalo, ako sa na ňom griluje, pozrite sa na článok o hodnotení najlepších modelov .

Hovädzie po mongolsku

Úžasné a rýchle hovädzie mäso na mongolský spôsob, ktorý si hravo pripravíte aj vy. Lahodný flank steak v hustej ázijskej omáčke, ktorá pozostáva z iba pár ingrediencií. Táto hovädzia minútka je lepšia ako jedlo v reštaurácii!

Ingrediencie

  • 500 g flank steaku nakrájaného na kocky
  • 1/8 šálky kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžice sezamového oleja
  • 1/2 lyžice rastlinného oleja
  • 3 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička drveného zázvoru
  • 1/2 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky vody
  • 3/4 šálky trstinového cukru
  • olej na vyprážanie
  • nakrájaná jarná cibuľka na ozdobu (voliteľné)

Postup

  1. Premiešajte hovädzie mäso s kukuričným škrobom a vložte do chladničky na 10 minút, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku a ohrievať olej.
  2. Na veľkej panvici zohrejte sezamový a rastlinný olej.
  3. Pridajte cesnak a zázvor a opekajte 1-2 minúty.
  4. Zmiešajte sójovú omáčku s vodou a trstinovým cukrom.
  5. Prilejte k cesnaku a zázvoru, priveďte do varu a varte 2-3 minúty.
  6. Dajte bokom.
  7. Medzitým pridajte dostatok oleja na veľkú wok panvicu.
  8. Olej zahrejte a pridajte hovädzie mäso.
  9. Mäso restujte z každej strany asi 1 – 2 minúty.
  10. Orestované mäso vyberte z panvice a položte ho na papierový uterák.
  11. Nakoniec pridajte hovädzie mäso do omáčky a poriadne premiešajte.
  12. Priveďte späť do varu a varte do zhustnutia 2–3 minúty.
  13. Ihneď podávajte ozdobené jarnou cibuľkou a ideálne s ryžou.
Hovädzie po mongolsku s jarnou cibuľkou na panvici s vareškou.
www.chefsavvy.com

Aké mäso je najlepšie pre minútkovú úpravu?

Jednoducho povedané je to asi sviečková . Mäso z nej je jemné a chutné, a to aj napriek tomu, že pochádza z oblasti svalov. Pokiaľ ju nakrájate na naozaj tenké steaky, pripravíte ju veľmi rýchlo, asi za 4 minúty. V prípade, že budete minútkové mäso piecť dlhšiu dobu, môže stvrdnúť a veľmi si nepochutnáte.

A ktorá minútka najviac bodovala práve u vás? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.