Viete, že uhorky sú veľmi zdravou surovinou, ktorá obsahuje nespočetné množstvo živiť?
Vďaka tomu, že má v sebe veľké množstvo vody, pôsobí priaznivo aj na cukor v krvi, ktorý pomáha znižovať.
Chcete vedieť, ako si ich uchovať po celý rok?
Vyskúšajte naše recepty na zaváranie uhoriek, ktoré si zamilujete!
Nálev na zaváranie uhoriek
Pripravte si tento jednoduchý nálev, ktorý môžete použiť na zaváranie na množstvo rôznych spôsobov.
Budete potrebovať
- 3,5 litra vody
- 1 liter octu (8%)
- 1/2 kg g cukru
- 100 g soli
- korenie, nové korenie, horčičné semienko
Postup prípravy
- Pripravte si veľký hrniec, do ktorého vlejte všetky ingrediencie.
- Zmes prevarte a nechajte vychladnúť.

Návod na klasické konzervovanie uhoriek
Pokiaľ máte k dispozícii zavárací hrniec, jednoducho si uhorky zakonzervujte podľa nášho návodu.
Budete potrebovať
- uhorky
- nálev
- mrkva, petržlen, cibuľu, kôpor
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte uhorky – vsypte ich do veľkej nádoby s vodou a jednu po druhej očistite.
- Všetky zaváracie poháre riadne sterilizujte.
- Očistite si aj mrkvu, petržlen a cibuľu a zeleninu nakrájajte na kolieska, cibuľu na osminky.
- Uhorky začnite skladať do pohárov tak, aby sa ich tam zmestilo čo najviac a dali sa z pohára jednoducho vytiahnuť.
- Do pohárov pridajte aj nakrájanú zeleninu s kôprom – do každého pohára 2-3 kolieska mrkvy, petržlenu, osminku cibule a vetvička kôpru.
- Zalejte nálevom a poriadne zaviečkujte.
- Sterilujte po dobu 20 minút na 85 stupňov.
- Necháme vychladnúť a uskladníme do pivnice alebo špajzy.

Máme pre vás aj najlepšie recepty na nakladané baranie rohy . V obchode si ich už nikdy nekúpite!
Zaváranie uhoriek v rúre
Uhorky si jednoducho môžete pripraviť na dlhodobé uchovanie aj v rúre, ktorú pravdepodobne každý máte k dispozícii. Vyskúšajte náš recept!
Budete potrebovať
- uhorky
- nálev
- zelenina – mrkva, petržlen, kôpor, cibuľa
- zaváracie poháre
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Najskôr si poháre na zaváranie sterilizujte.
- Predhrejte si rúru na 150 stupňov.
- Uhorky poriadne očistite a umyte.
- Pripravte si aj koreňovú zeleninu – mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska a cibuľu na štvrtiny či osminy.
- Vrstvite ich do pohárov a prekladajte nakrájanou zeleninou a kôprom.
- Zalejte pripraveným nálevom a poriadne zaviečkujte.
- Poháre vložte do plechu, ktorý ste vyložili utierkou a podlejte vodou.
- Plech s pohármi vložte do rúry a sterilujte na 150 stupňov asi 15 minút.
- Na ďalších 20 minút stiahnite rúru na 100 stupňov.
- Po vytiahnutí z rúry pohár otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté skladujte v temnej a chladnej miestnosti.

Objavte podobné tipy
Konzervovanie uhoriek v mikrovlnnej rúre
Zavariť uhorky si môžete dokonca aj v mikrovlnke. Je to rovnako jednoduché, ako to znie!
Budete potrebovať
- uhorky
- nálev
- koreňovú zeleninu, cibuľu, kôpor (bobkový list)
- plastová miska
Postup prípravy
- Postup je rovnaký ako pri predchádzajúcich spôsoboch zavarenia – uhorky umyte a očistite.
- Zeleninu po očistení nakrájajte na kolieska, cibuľu na osminky alebo na plátky.
- Uhorky skladajte do sterilizovaných pohárov.
- Spolu s uhorkami vložte do pohárov aj zeleninu s kôprom.
- Zalejte nálevom a zaviečkujte.
- Aby nálev nevytiekol, vložte poháre do plastovej misky a potom do mikrovlnnej rúry.
- Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a zapnite na 6 minút.
- Pamätajte, že doba 6 minút platí pre jeden pohár.
- S každý ďalší čas zdvojnásobte.
- Po dokončení pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí uskladnite.

Vyskúšajte tiež našich 5 skvelých receptov na nakladané fazule . Prečo ich kupovať, keď si ich môžete urobiť sami a lepšie?
Zaváranie uhoriek v umývačke
Áno, čítate správne. Uhorky je možné konzervovať aj v umývačke riadu. Tak smelo do toho!
Budete potrebovať
- uhorky
- nálev
- mrkva
- petržlen
- cibuľa
- kôpor
- zaváracie poháre s viečkami
Postup prípravy
- Uhorky spolu s ostatnou zeleninou poriadne očistite.
- Mrkva, petržlen a cibuľu si nakrájajte na požadovanú veľkosť.
- Poháre na zavarenie riadne sterilizujte.
- Potom vkladajte uhorky do pohárov spolu so zeleninou a kôprom.
- Zalejte nálevom a poriadne zaviečkujte.
- Poháre naskladajte do umývačky tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a aby stáli rovno.
- Zapnite umývačku na najdlhší program a nechajte ho dôjsť dokonca.
- Potom poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v tmavom a chladnom prostredí.

Iné metódy uchovania uhoriek
Uhorky nemusíte iba zavárať klasickým spôsobom. Môžete využiť aj soli alebo sušenie.
Nakladané kvašáky
Budete potrebovať
- väčšie uhorky
- kôpor
- listy viniča
- chrenové listy
- višňové listy
- chren
- 1 l vody
- 40 g soli
- veľké poháre na naloženie uhoriek
- klasické zaváracie poháre
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme nálev – vodu a soľ prevaríme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si očistíme uhorky a nakrájame chren na kolieska.
- Do veľkého pohára, ktorý sme sterilizovali, vložíme list višne, chrenu a vínnej révy a paličku kôpru.
- Uhorky skladáme do pohára a prekladáme chrenom a listami s kôprom.
- Nakoniec zalejte pripraveným nálevom.
- Poháre uzavrieme tak, aby sa dostali von vzniknuté plyny – sáčkom s gumičkou, čistým plátnom alebo viečkom.
- Pohár vložíme na teplé miesto, aby sa rozbehol proces kvasenia – cca týždeň.
- Potom kvasáky vložíme do klasických zaváracích pohárov a zalejeme zvyšným nálevom.
- Poháre uzavrieme, varíme na 40 stupňov do doby, než sa viečko uchytí (nie dlhšie, aby sa nerozvarili).
- Necháme vychladnúť a uložíme do pivnice.

Pokiaľ vás zaujímajú všetky možné informácie o uhorke , prečítajte si o nej viac. Aký je jej vplyv na ľudské zdravie, ako ju správne pestovať a mnoho ďalšieho na jednom mieste!
Uhorkové želé
Ingrediencie
- 2 ½ hrnčeka uhorkovej šťavy
- 7 hrnčekov cukru
- 1 hrnček octu
- 2 hrnčeky pektínu
- semienka z vanilkového struku
Postup prípravy
- Zmiešajte šťavu z uhorky, cukor, ocot a semienka z vanilky.
- Zmes priveďte za občasného miešania do varu.
- Jemne varte po dobu 2 minút.
- Vmiešajte pektín a priveďte opäť do varu.
- Varte a miešajte po dobu 1-2 minút.
- Medzitým zbierajte penu z krajov hrnca.
- Nalejte želé do 3/4 pohára.
- Otrite okraje čistou handričkou a priložte viečko.
- Poháre vložte do hrnca a vložte ešte 10 minút.
- Potom nechajte vychladnúť a skladujte v chlade a tme.

Uhorkové chipsy
Budete potrebovať
- uhorky
- korenie
- soľ
- olej alebo ocot
Postup prípravy
- Uhorky očistite a nakrájajte na tenké a pekné plátky.
- Pripravené plátky uhoriek namočte v oleji alebo octe.
- Umiestnite plátky na sušičku a posypte zvoleným korením – podľa chuti.
- Zapnite sušičku a sušte do doby, než budú uhorky chrumkavé.
- Po vysušení ich nechajte vychladnúť a vložte do vzduchotesnej nádoby.

Uhorkový džús
Uhorky svojim veľkým obsahom vody v lete osviežia, ale čo potom taký vychladený uhorkový džús?
Budete potrebovať
- 2 uhorky
- kúsok zázvoru
- ½ limetky
- 1 šálka petržlenu
- kajenské korenie
Postup prípravy
- Uhorky olúpte, kožu z limetky odstráňte a vložte spolu s petržlenovou vňaťou a zázvorom do odšťavovača.
- Do pohára vložte ľad, pridajte korenie a zalejte šťavou.
- Uchovávajte v chladničke.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na nakladané višne . Sú úplne delikátne!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!