5 najlepších receptov na konzervovanie hotových jedál alebo majte výborný obed za pár chvíľ vždy po ruke!

Príde vám zaváranie „hotoviek“ zbytočné?

Predstavte si ale situáciu, keď nestíhate a tak by sa vám hodilo mať po ruke nejaký hotový pokrm, ktorý iba ohrejete v mikrovlnnej rúre.

Vyskúšajte naše recepty na zaváranie hotových jedál a pribaľte si ich treba aj na dovolenku.

Užite si to!

Uchovávanie hotových jedál do pohárov

Najznámejší spôsob, ako si uchovať nejaký pokrm, je si ho zavariť pomocou zaváracieho hrnca do pohárov. Pokiaľ taký hrniec máte doma, tak poďme na to!

Budete potrebovať

  • hotové jedlo
  • nálev, šťavu (omáčku) alebo prevarenú vodu
  • zaváracie poháre a viečka
  • zavárací hrniec s teplomerom

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si pripravte zaváracie poháre a viečka tak, že ich poriadne sterilizujete.
  • Na povahe hotového jedla sa ďalej odvíja celý proces – hotové jedlo vložte do suchého a čistého zaváracieho pohára.
  • Ak potrebuje hotové jedlo nálev, vodu alebo šťavu – zalejte ho. (napríklad mäso)
  • Otrite okraje pohárov papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
  • Starostlivo uzavrite pomocou viečok a vložte poháre do zaváracieho hrnca.
  • Skladajte ich tak, aby boli od seba vzdialené aspoň 1 centimeter.
  • Do hrnca dolejte vodu a varte podľa potreby – väčšinou okolo 98-100 stupňov 1 hodinu, druhý deň čas skráťte na 45 minút.
  • Poháre nechajte vychladnúť a potom ich skladujte v chladnom mieste.
Nakladané mäso v zaváracích pohároch s viečkami.
zdroj: paleoleap.com

Pozrite sa tiež na naše recepty na zaváranie šalátov alebo ich efektívne konzervovať!

Zaváranie hotových jedál v rúre

Hotovky si môžete zavariť aj v rúre. Tú väčšina z nás doma má. Navyše je to neuveriteľne jednoduché!

Budete potrebovať

  • hotové jedlo
  • nálev, šťavu (omáčku) alebo prevarenú vodu
  • zaváracie poháre a viečka
  • hlboký plech na pečenie
  • utierku

Postup prípravy

  • Najskôr si pripravte zaváracie poháre a viečka tak, že ich poriadne sterilizujete.
  • Poháre nechajte voľne osušiť – nepoužívajte utierku.
  • Na povahe hotového jedla sa ďalej odvíja celý proces – hotové jedlo vložte do suchého a čistého zaváracieho pohára.
  • Ak potrebuje hotové jedlo nálev, vodu alebo šťavu – zalejte ho – nie však po okraj. (napríklad mäso)
  • Otrite okraje pohárov papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
  • Starostlivo uzavrite pomocou viečok a vložte poháre do hlbokého plechu na pečenie, ktorý predtým vyložte utierkou.
  • Dávajte pozor, aby sa poháre nedotýkali, mohli by popraskať.
  • Podlejte ich vodou a vložte do predhriatej rúry na 100 stupňov.
  • Stiahnite plameň na 90 stupňov a pečte 2 hodiny.
  • Poháre nechajte vychladnúť a potom ich skladujte v chladnom mieste a temnom mieste.
Zakonzervované pokrmy v zaváracích pohároch.
zdroj: foodly.tn

Konzervovanie hotových jedál v mikrovlnnej rúre

Áno, naozaj si svoj obľúbený pokrm môžete uchovať aj pomocou obyčajnej mikrovlnnej rúry. S naším návodom je to navyše úplná hračka!

Budete potrebovať

  • hotové jedlo na zavarenie
  • nálev, šťavu, vodu – podľa potreby
  • zaváracie poháre
  • plastová miska

Postup prípravy

  • Zaváracie poháre a viečka poriadne sterilizujete.
  • Poháre nechajte voľne osušiť na vzduchu – nepoužívajte utierku, aby na pohároch nezostali chĺpky.
  • Na povahe hotového jedla sa ďalej odvíja celý proces – hotové jedlo vložte do suchého a čistého zaváracieho pohára.
  • Ak potrebuje hotové jedlo nálev, vodu alebo šťavu – zalejte ho – nie však po okraj. (napríklad mäso)
  • Okraje pohárov utrite papierovou utierkou, aby ste ich zbavili mastnoty.
  • Zaviečkujte a vložte pohár do plastovej misky, ktorá zabraňuje prípadnému vytečeniu.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon (700 Wattov) a zapnite.
  • Akonáhle v pohári začne jedlo prebublávať, vypnite.
  • Pohár vyberte a schlaďte. Tento proces opakujte 3-4 krát.
  • Hotové jedlo skladujte v chladnom mieste a temnom mieste.
Nakladané pokrmy v zaváracích pohároch.
zdroj: survival-mastery.com

Uchovávanie hotových jedál v umývačke

Pripravte si svoj obľúbený pokrm a potom ho jednoducho zavarte v umývačke. Chcete vedieť, ako na to? Potom čítajte ďalej!

Budete potrebovať

  • hotové jedlo
  • nálev, šťavu alebo prevarenú vodu
  • zaváracie poháre
  • viečka

Postup prípravy

  • Najskôr sterilizujte všetky potrebné zaváracie poháre a viečka.
  • Poháre nechajte voľne osušiť – nepoužívajte utierku kvôli baktériám.
  • Na povahe hotového jedla sa ďalej odvíja celý proces – hotové jedlo vložte do suchého a čistého zaváracieho pohára.
  • Pokiaľ potrebuje hotové jedlo nálev, vodu alebo šťavu – zalejte ho – nie však až po okraj. (napríklad mäso)
  • Otrite okraje pohárov papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
  • Poháre riadne zaviečkujte a skladajte do umývačky tak, aby stáli rovno.
  • Pamätajte aj na dostatočný rozostup medzi pohármi.
  • Zvoľte ten najdlhší program – väčšinou na hrnce – a zapnite.
  • Nechajte program dôjsť dokonca.
  • Poháre nechajte vychladnúť a potom ich skladujte v pivnici alebo chladnej komore.
Zakonzervovaná paradajková omáčka v zaváracích pohároch s vedľa položenými listami bazalky, cesnakom a čerstvými paradajkami.
zdroj: wholefully.com

Zaváranie hotových jedál do plechoviek

Svoju obľúbenú hotovku si môžete zavariť pokojne aj do plechoviek. Okrem plechoviek budete potrebovať ešte strojček na uzavretie plechoviek.

Budete potrebovať

  • hotové jedlo
  • vývar, nálev alebo voda
  • plechovky
  • strojček na uzavretie plechoviek

Postup prípravy

  • Tak ako pri všetkých typoch zavárania, tak aj tu vložte hotové jedlo do vopred nachystaných čistých plechoviek.
  • Tentokrát množstvom nešetrite – naplňte ich až po okraj.
  • Plechovky dolejte studeným vývarom, nálevom alebo vodou – záleží na povahe jedla.
  • Dbajte na dôkladné uzavretie plechoviek.
  • Pripravte si zavárací alebo obyčajný hrniec s vodou pri teplote 100 stupňov.
  • Plechovky vložte dovnútra – musia byť úplne ponorené a varte 2-3 hodiny.
  • Medzitým si pripravte veľkú misu alebo hrniec s vlažnou vodou – po uvarení do neho vložíte horúce plechovky a pomaly budete pripúšťať studenú vodu, aby sa ochladili.
  • Skontrolujte, či sú všetky plechovky správne uzavreté – pokiaľ uniká šťava alebo majú vypuklé viečko, konzervy ihneď spotrebujte.
  • Skladujte v chladnej pivnici alebo komore.
Ryža, mäso, vajcia a zelenina s ryžou v mištičke.
zdroj: menshealth.com

Tipy, čo všetko si môžete uchovať na obed či večeru

Mäso a jedlá z mäsa

  • Mäso nakladajte vždy do čistých a suchých pohárov – pred každým zaváraním ich dôkladne sterilizujte.
  • Nikdy k mäsu do pohárov nevkladajte cibuľku – jej negatívna vlastnosť je, že rýchlo podlieha skaze.
  • Zaváracie poháre neplňte mäsom až po okraj , vždy nechajte aspoň hornú tretinu pohára voľnú.
  • Na zaváranie mäsa používajte špeciálne určené viečka s červenou gumičkou .
  • Zaváranie mäsa nepotrebuje žiadny špeciálny nálev – stačí obyčajná prevarená voda alebo šťava z výpeku.
  • Pokiaľ mäso zavárate do plechoviek , pamätajte, že plechovky musia byť vo vodnom kúpeli úplne ponorené.
  • Poháre neobracajte hore dnom , ak chcete, aby tuk zostal hore.
  • Paštéty a nátierky zavárajte v dvoch fázach.

Máme pre vás skvelé recepty na nakladané bravčové mäso. Inšpirujte sa!

Polievky a omáčky

  • Najideálnejšie na zavarenie sú čisté a silné vývary .
  • Nezavárajte polievky so zaváračkou , tú vkladajte až pri samotnom ohreve zavarenej polievky.
  • Zaváranie polievok má dve fázy – prvý deň varte pri 100 stupňoch 60 minút, druhý deň varte iba 45 minút.
  • Nezavárajte jedlá, ktoré obsahujú múku alebo smotanu .

Údeniny

  • Zavariť si môžete napríklad klobásy , špekáčiky, párky a pod.
  • Veľkou výhodou je, že nepotrebujete špeciálny nálev , postačí vám obyčajná prevarená voda.
  • Pri zaváraní klobás stačí dať do zaváracieho pohára iba minimum vody.

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Nezabudnite nám napísať do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)
Komentáre
  1. dobry den.. dakujem za recepty… prosim vas otazocka… pri zavarani vybaru pisete aby som polievky navkladal so zavarackou… co to je ta zavaracka? a druha otazka pri zavarani gulasu mam postuppvat ako pri zavarani masa nevadi v nom zemiak? dakujem pekne

    1. Dobrý den, děkujeme, že se líbí! 🙂 Do zavařeniny s gulášem můžete přidat brambor. Zavářka se dělá například z jater, vajec strouhanky a koření.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.