Máte veľa ríbezlí a neviete čo s ním?
Vedeli ste, že ríbezle môžu chutiť skoro ako brusnice?
Naučte sa spracovať čierne, červené ale aj biele ríbezle tradičnými i netradičnými spôsobmi.
Vyskúšajte naše recepty na zaváranie ríbezlí hneď! Väčšinu ingrediencií nájdete v špajze.
Základný recept na zavareninu z ríbezlí
Táto metóda konzervovania ríbezlí vás prekvapí svojou jednoduchosťou a tiež tým, že okrem bielych, červených, alebo čiernych ríbezlí budete potrebovať len 2 ingrediencie, ktoré máte určite doma.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky červených, bielych, alebo čiernych ríbezlí
- 1 a ¼ hrnčeka cukru (cukor môžete pridať, alebo ubrať podľa kyslosti ríbezlí)
- 1 a ¼ hrnčeka vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Ríbezle očistite od stoniek a vyperte
- Cukor s vodou zvarte spoločne s hrncami kým sa cukor nerozpustí
- Do cukrového rozvaru nasypte ríbezle, priveďte do varu na 1 minútu.
- Ríbezle sceďte dajte bokom a šťavu vráťte do hrnca.
- K šťave pridajte citrónovú šťavu a varte pokiaľ nebude lepivá (to spoznáte tak, že dáte trošku medzi prstami a bude lepiť ako lepidlo).
- Až budete mať lepivú šťavu, prisypte ríbezle a priveďte všetko do varu a ihneď vypnite.
- Zmes dajte do čistých pohárov a zaviečkujte.
- Poháre dajte na 10 minút do vriacej vody a nechajte vychladnúť.

Ak nechcete poháre s kompótom uchovávať celú zimu, môžete ich po vychladnutí dať do chladničky, kde vydržia cca mesiac.
Kompót z ríbezlí
Ak chcete ríbezle ako ovocný kompót, určite musíte vyskúšať tento recept, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a skvelým výsledkom.
Ingrediencie:
- 1 kg ríbezlí podľa voľby
- asi 250 g trstinového cukru (podľa sladkosti ríbezlí)
- voda podľa množstva, naplnenia a veľkosti pohárov
Postup:
- Ríbezle vyperte a očistite
- Ríbezle zmiešajte s cukrom
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a vypnite
- Do čistých pohárov nasypte asi do ¾ zmes ríbezlí a cukru
- Ríbezle s cukrom zalejte skoro po vrch pohára vodou a poháre zavíčkujte
- Naplnené a zaviečkované poháre dajte do vriacej vody na cca 10 minút a nechajte vychladnúť.
Na tomto výbornom kompóte z ríbezlí si môžete pochutnávať do ďalšej úrody ríbezlí.
Skúste zmiešať dva druhy ríbezlí a budete mať farebný kompót, ale pozor! Guličky by mali byť zhruba rovnako veľké.
Ak chcete kompót vylepšiť, môžete pridať do pohára kúsok škorice, alebo napríklad badiánu.

Korenistá zaváranina z červených ríbezlí
Tento recept na ríbezľovú zavareninu vás môže prekvapiť svojou kombináciou, ale až si ho urobíte, nebudete veriť svojim chuťovým pohárikom ako sa krásne snúbi sladko kyslá chuť ríbezlí a jemne pálivá chuť korenia.
Ingrediencie:
- 0,5 kg červených ríbezlí
- 0,5 l jablčnej šťavy alebo džúsu
- 1 citrón
- 2 lyžičky guličiek červeného korenia
- 1 želírovací cukor
Postup:
- Červené ríbezle vyperte a zbavte vetvičiek
- Citrón nakrájajte na plátky
- Do veľkého hrnca nalejte jablčnú šťavu
- K jablčnej šťave pridajte červené ríbezle, plátky citróna a guličky korenia.
- Do hrnca prisypte želírovací cukor a všetko premiešajte
- Zmes v hrnci priveďte do varu a varte 4 minúty
- Potom dajte zmes aj s plátkami citróna do pohárov a zaviečkujte.
- Pokiaľ nechcete korenistú zavareninu uchovávať dlhšiu dobu, tak nechajte vychladnúť a dajte do chladničky.
- Pokiaľ chcete zavareninu s korením uchovať dlhšiu dobu, dajte do vriacej vody na 10 minút.
Túto zavareninu si môžete dať na raňajky na čerstvý chlieb s maslom alebo použiť do dezertov, ktoré určite ozvláštnia svojou pikantnou chuťou.

Objavte podobné tipy
Marmeláda z ríbezlí s vanilkou a badiánom
Túto voňavú marmeládu si pripravte na Vianoce alebo ju dajte ako darček, ktorý obdarovaných určite poteší.
Ingrediencie:
- 500 g čiernych ríbezlí
- 500 g cukru krupica
- 420 ml vody
- Šťava z jedného veľkého citróna
- 1 vanilkový struk
- 4 ks badiánu
- 60 ml ríbezľového likéru „rybízák“ – pokiaľ nemáte, tak použite iný sladký likér. Dobrú službu urobí aj griotka
Postup:
- Čierne ríbezle operte a očistite.
- Do hrnca dajte vodu s ríbezľami a varte cca 20 minút, kým sa zmes nerozvarí a nezhustne.
- Medzi tým, než sa rozvarí ríbezle si pripravte vanilkový struk
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežete a vyškriabete semienka
- Do hotového rozvaru pridajte vyškriabané semienka z vanilky a tiež struk. Pridajte aj badián, citrónovú šťavu a cukor
- Celú zmes varte a miešajte pokiaľ sa cukor nerozpustí
- Po rozpustení cukru pridajte 30 ml likéru
- Zmes varte na miernom vare a občas zamiešajte pokiaľ nebude mať správnu hustotu
- Správnu hustotu spoznáte tak, že na studený tanier dáte kvapku marmelády, chvíľu necháte odstáť a siahnete prstom na kvapku a drží ich marmeláda hotová.
- Ak kvapka nezhustne, varte ešte 5 minút a vyskúšajte znova
- Keď budete mať požadovanú hustotu, tak odstavte z platne, vmiešajte zvyšok likéru a nechajte chvíľu odstáť.
- Naplňte poháre, zaviečkujte a dajte na 10 minút do vriacej vody.
Struk vanilky a kúsky badiánu môžete tiež dať do pohárov, týmto ešte viac zvýrazníte chuť marmelády.

Zavarené ríbezle ako brusnice
Tento veľmi obľúbený recept poznali už aj naše babičky, je to klasická ríbezľová zaváranina s jedným malinkým rozdielom, ktorý spočíva v kúpeli ríbezlí v octe. A prečo? Pretože brusnice majú kyslejšiu a korenenejšiu chuť ako ríbezle a týmto krokom sa jej priblížite.
Zaujíma vás ako zavariť skutočné brusnice? Odpoveď nájdete v týchto receptoch na brusnicové zaváraniny .
Ingrediencie:
- 1 kg červených ríbezlí
- 450 ml vody
- 250 ml octu
- 250 g cukru
- 10 ks klinčekov
- 3 ks badiánu
- 2 ks škorice celé
Postup:
- Očistite ríbezle a oberte od stoniek
- Zvarte si 250 ml vody s octom
- Do vriacej vody s octom nasypte ríbezle a nechajte asi pol minúty spariť
- Ríbezle sceďte
- Pripravte si cukrovú vodu zvarením 200 ml vody s 250 g cukru
- Do cukrovej vody pridajte aj korenie
- Až bude cukor rozpustený nasypte ríbezle a nechajte chvíľu povariť asi 5 minút
- Zmes miešajte len jemne, aby sa nerozbili a nerozvarili guličky ríbezlí
- Po 5tich minútach odstavte z ohňa a ríbezle aj s rozvarom dajte do čistých pohárov.
- Poháre zaviečkujte a dajte na 10 minút do vriacej vody zakonzervovať
Hotový recept na zavarené ríbezle ala brusnice sa skvele hodí k sviečkovej omáčke.
Dostali chuť na sviečkovú s brusnicami a neviete ako na ňu? Vyskúšajte jeden z týchto skvelých receptov na sviečkovú omáčku .

Kombinácia ríbezlí a iného ovocia pri zaváraní
Ríbezle nemusíte zavárať iba samotné, ale môžete ho kombinovať aj s iným ovocím, ktoré sa vám urodilo na záhrade.
Vhodné ovocie na zavarenie s ríbezľami sú ostatné bobuľovité plody ako napríklad egreše, alebo môžete použiť černice, maliny, čučoriedky a ďalšie.
Zaujíma vás ako naložiť s ďalšími plodmi z vašej záhradky? Môžete skúsiť napríklad recepty na uchovanie egrešov .
Ingrediencie:
- 250 g ríbezlí
- 250 g egrešov, alebo iného ovocia
- 100 g cukru
- 50 ml vody
Postup:
- 250 g ríbezlí
- 250 g egrešov, alebo iného ovocia
- 100 g cukru
- 50 ml vody
Pri tomto recepte sa nebojte experimentovať s výmenou egrešov za iné ovocie, alebo pridaním korenia, ktoré máte radi. Skúste napríklad vanilkový struk.

Konzervovanie ríbezľových zavarenín v rúre
Postup:
- Vyberte si recept na zaváranie ríbezlí, ktoré sa vám najviac páčia
- Urobte kompót, marmeládu, alebo zavareninu podľa návodu
- Rúru so spodným a horným ohrevom predhrejte na 175°C – 180°C. Pri použití teplovzdušného ohrevu stačí 160 ° C
- Naplňte poháre zaváraninou a zaviečkujte
- Umiestnite na hlbší plech, zalejte vodou, aby boli poháre ponorené cca 2-3 cm
- Pamätajte, že sa poháre nesmú navzájom dotýkať!
- Poháre dajte do rúry na 50 minút. Pri teplovzdušnej nastavte len 40 minút to bude stačiť
- Po uplynutí doby, nechajte poháre ešte chvíľu v rúre, potom ich vytiahnite, nechajte úplne vychladnúť a máte hotovo
Zakonzervovanie pohárov so zaváraninou v rúre je veľmi jednoduché a jeho výhoda spočíva v tom, že môžete do rúry dať viac pohárov naraz.

Zaváranie nie je zase taká veda ako sa na prvý pohľad zdá, že?
Ríbezle je považovaný za super potravinu. Má antioxidačné vlastnosti, je antibakteriálne, s veľkým obsahom vitamínov, predovšetkým vitamínu C. Čierne ríbezle sú skvelé na podporenie imunity, ktorá je dôležitá predovšetkým v nepriaznivom počasí.
Či už máte červené, biele, alebo čierne ríbezle, pustite sa do zavárania, je to jednoduchšie ako to vyzerá.
Dobrú chuť!
Ak nechcete každý pohár dávať do horúcej vody na 10 minút, môžete ich otočiť aj s horúcou náplňou hore dnom a počkať kým vychladnú 🙂
Zaváranie si môžete uľahčiť v elektrickom zaváracom hrnci. Pozrite sa na porovnanie zaváracích hrncov a vyberte si ten najlepší.