Vedeli ste, že dusík v marhuliach napomáha zníženiu vysokého tlaku?
Myslíte, že ich nemôžete mať stále „po ruke“?
Ale môžete!
Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie marhúľ.
Je to ľahké!
Ako správne sterilizovať poháre na zaváranie?
V rúre
- Vystelte mriežku na pečenie novinami.
- predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia.
- vložte poháre a sterilizujte po čase 20 minút.
V umývačke
- Pripravené poháre naskladajte do umývačky.
- Zapnite program s najvyššou teplotou a nechajte dôjsť do konca.
V mikrovlnnej rúre
- Poháre jemne navlhčite.
- Vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekúnd.
Príprava nálevu
Ingrediencie
- 1 l vody
- 500 kryštálového cukru
Postup
- V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu.
- Prisypeme cukor a varíme, kým sa cukor úplne rozpustí – a nálev je hotový!

Máte veľa ríbezlí a neviete čo s ním? Naučte sa spracovať čierne, červené ale aj biele ríbezle tradičnými i netradičnými spôsobmi. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie ríbezlí hneď!
Nakladanie marhúľ – klasický recept
Majte na pamäti, že do jednej 500 ml veľkého pohára sa zmestí cca 7 celých marhúľ – tak si ich počet pripravte podľa tejto normy.
Ingrediencie
- nálev
- marhule
Postup
- Marhule starostlivo zbavíme všetkých nečistôt, vykôstkujeme a rozkrojíme na polovice.
- Tieto polovice skladáme do vopred pripravených pohárov tak, aby boli marhuľami úplne naplnené.
- Zalejeme ešte teplým nálevom až po okraj.
- Poháre naukladáme do veľkého hrnca s vriacou vodou a necháme variť po dobu zhruba 20 minút.
- Po tejto dobe vyberieme z vody, položíme na utierku hore dnom a necháme odpočívať.
- Potom, čo marhule úplne vychladnú, skladujeme na temnom a suchom mieste.

S našimi tipmi ani zaváranie sliviek nikdy nebolo jednoduchšie, tak to využite a vyskúšajte naše recepty.
Objavte podobné tipy
Konzervovanie marhúľ v rúre
Zavariť marhule môžete jednoducho aj v rúre. Stačia vám na to marhule, nálev, poháre a plech!
Ingrediencie
- marhule
- nálev
Postup
- Predhrejeme si rúry na 90 stupňov Celzia.
- Marhule dôkladne zbavíme všetkých nešistôt, vykôstkujeme a rozkrájame na polovice.
- Tieto polovice vkladáme do vopred pripravených, sterilizovaných pohárov – úplne ich naplníme. Môžeme pridať bobkový list a klinčeky.
- Poháre následne zalejeme nálevom až po okraj, aby žiadna marhuľa „netrčala“.
- Poriadne zaviečkujeme vrškom s gumovým závitom.
- Do vyššieho plechu napustíme cca 1 – 2 centimetre vody a poskladáme naň pripravené poháre – myslite na to, aby mali medzi sebou rozostup a nedotýkali sa, mohli by inak popraskať.
- V rúre „pečieme“ cca 20 minút.
- Po vytiahnutí rozložíme na utierku hore dnom.
- Necháme úplne vychladnúť a skladujeme v pivnici.

Zaváranie marhúľ v mikrovlnnej rúre
Vedeli ste, že marhule môžete konzervovať aj v mikrovlnnej rúre? Nie? A chcete vedieť, ako na to? Potom práve pre vás je nasledujúci recept!
Ingrediencie
- marhule
- nálev
Postup
- Ako pri ostatných spôsoboch je nutné si najskôr marhule dostatočne očistiť a vykôstkovať. Nakrájajte na polovičky či mesiačiky podľa svojich preferencií.
- Marhule naplňte do vopred pripravených zaváracích pohárov, ktoré sú dostatočne sterilizovali.
- Vlejte nálev až po okraj pohára, aby boli marhule úplne ponorené.
- Poriadne zaviečkujte – nemusíte sa báť, viečka v mikrovlnke iskriť nebudú.
- Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 70W a vložte 4 poháre. Pri tomto výkone necháme ísť 10 minút, následne zvýšime na 100W a zapneme na ďalších 10 minút.

Zavarte si aj jablká a uchovajte si ich skvelú chuť po celý rok. Inšpirujte sa našimi receptami!
Nakladanie marhúľ bez cukru
Keďže je prakticky každé ovocie prirodzene sladké, nemusíte pri zaváraní zákonite používať cukor. Poradíme vám, ako zavárať aj bez cukru.
Ingrediencie
- marhule
- vodu
- štipku soli
Postup
- Marhule si poriadne očistíme, vykôstkujeme a nakrájame na kocky.
- Naplníme nimi už vopred pripravené sterilizované poháre až po okraj.
- Zalejete prevarenou, už vychladnutou vodou a do každého pohára pridáme štipku soli – udrží ovocie krásne tvrdé a šťavnaté.
- Navyše soľ zbaví marhule prílišnej sladkosti a urobí tak kompót nízkokalorický.
- Potom klasicko zavárame v hrnci s vriacou vodou po dobu cca 20 minút.
- Po vybratí z kúpeľa odložíme na utierku hore dnom.
- Až poháre s obsahom vychladnú, skladujeme najlepšie v pivnici.

Netradičné metódy zavárania
Marhule v brandy
Marhule naložené v brandy sú úplne luxusná záležitosť! Podávajte ich len tak, ako sú, so šľahačkou, hustým jogurtom alebo vanilkovou zmrzlinou.
Ingrediencie
- 700 g marhúľ
- 125 g práškového cukru
- 2 tyčinky škorice
- 2 bobkové listy
- 10 celých klinčekov
- 200 ml brandy
Postup
- Pripravte si marhule a vykôstkujte ich.
- Vlejte do hrnca 300 ml studenej vody a priveďte do varu.
- Do vody pridajte práškový cukor a varte tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí.
- do tohto hrnca pridávajte marhule, aby úplne pokryli jeho dno.
- Starostlivo ich varte a otáčajte cca 3 minúty, kým nezačnú mäknúť.
- Potom ich plňte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš.
- Do nálevu v hrnci pridajte bobkový list, klinčeky, škoricu a varte ďalších 5 minút, kým zmes nezhustne.
- Zložte z ohňa a pridajte brandy.
- Týmto pripraveným sirupom zalejte marhule v pohároch.
- Zaskrutkujte, zakryte a nechajte vychladnúť.

Marhuľová marmeláda
Tento jednoduchý recept zo sladkých, zrelých a šťavnatých marhúľ si zamilujete! Je to snáď najlepší spôsob, ako si uchovať toto skvelé ovocie po celý rok a potrebujete na to iba pár ingrediencií. Tak poďme na to!
Ingrediencie
- 1 kg marhúľ
- 60 ml vody
- 600 g cukru
- lyžička čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
Postup
- Marhule si nakrájajte na polovicu a vyberte kôstky.
- Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a varte za stáleho miešania, kým nebudú úplne zmäknuté.
- Do mrazničky si dajte chladiť doštičku.
- Následne pridajte cukor a varte nezakryté, postupne odstraňujte penu.
- Potom, čo zmes zhustne, často premiešavajte, aby nedošlo k pripáleniu odspodu.
- Keď je zmes už hustá, až gélovitá, zložte z ohňa a na vychladnutú dosku dajte malé množstvo džemu.
- Vložte do chladničky na niekoľko minút.
- Povytiahnutie sa uistite, že má džem správnu konzistenciu. Pokiaľ nie, celú zmes ešte ďalej povarte.
- Akonáhle bude všetko hotové, primiešajte citrónovú šťavu a džem rozlejte do pohárov.
- Pevne zaviečkujte, nechajte vychladnúť a skladujte v pivnici.

Marhuľové chutney “čatný”
Chutney je skvelou prílohovou omáčkou k mäsu či šalátom. Pripravte si ho z marhúľ, cesnaku, cibule a zázvoru a zaručene si pochutnáte!
Ingrediencie
- ½ hlavy cesnaku
- olivový olej
- 1 veľká cibuľa
- 3 hrnčeky marhuľovej zavareniny
- 1 hrnček bieleho octu
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 2 lyžička kajunského korenia
- 2 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru n 230 stupňov Celzia.
- Do alobalu zabaľte olúpaný cesnak pokvapkaný olivovým olejom a pečte do zlatohneda, cca 40 minút.
- Zatiaľ čo sa cesnak pečie, vložte do hrnca cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja a opražte opäť do zlatohneda.
- Následne vmiešajte marhuľový kompót, ocot a zázvor, kajenské korenie a soľ, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Spečený cesnak vmiešajte do tejto zmesi, povarte na strednom ohni a udržujte 25 minút za stáleho miešania.
- Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavom mieste.

Naučte sa s nami zavárať aj vlašské orechy . Máme pre vás niekoľko rôznych spôsobov, ako to môžete urobiť!
A ako sa vám dnešné tipy na zaváranie páčili? Napíšte nám do komentárov!