Červená repa obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktoré zlepšuje trávenie.
To však nie je jediný benefit, ktorý nám táto zdravá zelenina prináša.
Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie hrušiek a doprajte si túto pochúťku kedykoľvek na ňu budete mať chuť.
Dobrú chuť!
Návody na nálevy na zaváranie červenej repy
Máme pre vás recepty na sladkokyslý aj sladký nálev, tak ich poďte obaja vyskúšať!
Sladkokyslý nálev
Budete potrebovať
- 1 l vody
- 0,3 l octu
- 100g cukru
- 1 lyžička soli
Postup prípravy
- Do hrnca nalejte vodu spolu s octom a prisypte cukor a soľ.
- Celú zmes miešajte a priveďte do varu.
- Strážte, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Nálev nechajte vychladnúť.
Sladký nálev
Budete potrebovať
- 2 l vody
- 500 ml jablčného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
Postup prípravy
- Vodu nalejte do hrnca, pridajte ocot, soľ a cukor.
- Vzniknutú zmes nechajte prejsť varom a nechajte vychladnúť.

Konzervovanie červenej repy klasickým spôsobom
Zakonzervujte si repu tradičným spôsobom a to pomocou zaváracieho hrnca. Pokiaľ máte túto proprietu vo svojej kuchyni, vyskúšajte náš jednoduchý návod?
Budete potrebovať
- uvarenú repu
- nálev podľa vašej voľby
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte nálev a sterilizujte poháre aj s viečkami.
- Uvarenú repu olúpte a nakrájajte na cca centimetrové kocky.
- Potom začnite sterilizované zaváracie poháre plniť nakrájanou repou.
- Zalejte nálevom a poriadne zaviečkujte.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca a dávajte ich asi 1 cm od seba.
- Varte 20 minút na 80 stupňov.
- Akonáhle je hotové, poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Máme pre vás tiež 7 lahodných receptov na nátierky z červenej repy . Vyskúšajte dipy s kozím syrom, majonézou či chrenom. Nebude chýbať ani obľúbený ružový hummus!
Nakladaná červená repa s chrenom
Repa chutí skvele v rôznych kombináciách, ale jedna z tých najlepších je s chrenom! Pripravte si túto delikatesu, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Budete potrebovať
- 30-40 malých červených rep
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 3 šálky bieleho octu
- 1 lyžica soli
- 2 lyžičky celej rasce
- 1 lyžička feniklových semienok
- 1 lyžička celých bobúľ čierneho korenia
- 1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľne)
- čerstvý chren, nakrájaný na plátky alebo nastrúhaný
Postup prípravy
- Červenú repu uvarte v pare alebo pečte do mäkka.
- Uvarenú repu nechajte mierne vychladnúť a potom ju olúpte.
- Repu nakrájajte na tenké plátky alebo ju nastrúhajte nahrubo.
- Takto upravenú repu vložte do nádoby, ktorú môžete cez noc zavrieť.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, ocot, soľ, rascu, fenikel, čierne korenie a čili vločky (voliteľne).
- Tekutinu priveďte do varu a prikryté nechajte 15 minút variť.
- Odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Tekutinu nalejte cez sito na repu, zamiešajte a nechajte 2-3 hodiny odležať.
- Pripravte si zavárací hrniec, poháre, viečka a krúžky.
- Poháre a viečka sterilizujte.
- Na dno každého pohára položte niekoľko plátkov čerstvého chrenu.
- Naplňte poháre nakladanou repou, zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrniec.
- Zavárajte cca 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.
- Akonáhle je hotové, poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Objavte podobné tipy
Zaváranie červenej repy v rúre
Repu si môžete ľahko zavariť aj v rúre, ktorú máme doma takmer všetci k dispozícii. Inšpirujte sa naším návodom!
Budete potrebovať
- uvarenú červenú repu
- nálev podľa vašej voľby
- zaváracie poháre a viečka
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Sterilizujte si poháre a repu nakrájajte na cca centimetrové kocky.
- Kocky vložte do sterilizovaných pohárov, zalejte nálevom a zaviečkujte.
- Do hlbokého plechu na pečenie vložte utierku a naskladajte poháre, ktoré starostlivo zaviečkujte.
- Nezabúdajte, poháre skladajte aspoň 1 centimeter od seba, aby nepraskli.
- Poháre podlejte vodou a pečte 20 minút na 90 stupňov.
- Po vytiahnutí z rúry poháre otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť do druhého dňa.
- Uskladnite do špajze alebo pivnice.

Nakladaná červená repa s kapustou
Repa skvele chutí aj v kombinácii s kapustou a cibuľou. Presvedčte sa o tom sami!
Budete potrebovať
- 1 kg červenej repy
- 1 kg bielej hlávkovej kapusty
- 200 g cibule
- 250 ml octu
- 2 lyžice soli
- 1/2 lyžice cukru
Postup prípravy
- Repu poriadne umyte a uvarte.
- Za približne 30 minút ju sceďte, nechajte vychladnúť a nahrubo nastrúhajte.
- Kapustu očistite a nakrájajte na tenké rezančeky spolu s cibuľou.
- Kapustu a cibuľu zmiešajte a povarte v náleve z vody, cukru, octu, soli približne 5 minút.
- Potom primiešajte nastrúhanú repu a horúcu zmes plňte do čistých sklenených pohárov.
- Dôkladne zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca – poháre skladajte 1 centimeter od seba.
- Sterilizujte pri teplote 80°C približne 20 minút.
- Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte ich viečkom dole.
- Nechajte vychladnúť a potom uskladnite.

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!
Konzervovanie červenej repy v mikrovlnnej rúre
Zakonzervujte si repu v mikrovlnke. Zaberie ich to len chvíľu a vy budete mať túto pochúťku v špajze neustále k dispozícii.
Budete potrebovať
- uvarenú červenú repu
- nálev podľa vašej voľby
- zaváracie poháre s viečkami
- plastovú misku
Postup prípravy
- Pripravte si nálev a sterilizujte poháre.
- Repu nakrájajte na cca centimetrové kocky, na plátky alebo ju nastrúhajte.
- Postupne repu vkladajte do sterilizovaných pohárov, zalejte pripraveným nálevom a zaviečkujte.
- Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – slúži ako ochrana proti vytečeniu.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každým pohárom navyše zdvojnásobte čas.
- Po vytiahnutí pohára klasicky postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.

Ďalšie spôsoby, ako si červenú repu uchovať
Z repy si môžete pripraviť množstvo skvelých dobrôt, ktoré vám nejaký čas vydržia. Vyskúšajte niektorý z našich receptov!
Džem z červenej repy
Budete potrebovať
- 2 kg varené červené repy
- 1,5 kg krupicového cukru
- 3 veľké citróny, olúpané
- 150 gramov lúpaných mandlí
- zázvor podľa chuti
Postup prípravy
- Uvarenú červenú repu nakrájajte na rezančeky veľkosti zápalky.
- Nechajte vo veľkej mise zasypanej cukrom cez noc macerovať (zmäknúť).
- Druhý deň dajte zmes cukru a repy do veľkej ťažkej panvice spolu s citrónmi nakrájanými na štvrtky.
- Zmes priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Nechajte na miernom plameni variť až 3 hodiny, dovtedy sa zmení na priesvitne hnedú.
- Pridajte nasekané mandle spolu s nasekaným zázvorom podľa chuti.
- Nechajte prevariť ďalších 15 minút.
- Zmes nechajte vychladnúť a zhustnúť.
- Vložte do pohárov a dobre zaviečkujte.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Čatní z červenej repy
Budete potrebovať
- 1 kg červenej repy
- 2 pomaranče
- 500 ml jablčného octu
- 400 g trstinového cukru
- 3 cibuľa nakrájané nadrobno
- 3 jablká, olúpané a nakrájané
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica soli
- 4 klinčeky
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka škorice
- 1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 nakrájané chilli papričky
Postup prípravy
- Olúpte červenú repu a nakrájajte ju malé kocky o veľkosti asi 1 cm.
- Z pomaranča nastrúhajte kôru a potom odstráňte bielu dreň a nakrájajte na kúsky, aby ste získali dužinu bez membrány.
- Nechajte si všetku šťavu, čo môžete.
- Všetky ingrediencie dajte do panvice a pomaly zahrievajte, aby sa cukor rozpustil.
- Priveďte do varu, potom znížte na mierny plameň a varte asi hodinu, kým nie je všetko mäkké.
- Použite šťouchadlo na zemiaky, aby ste zmes rozomlnili.
- Vyberte bobkový list a tyčinku škorice.
- Nalejte do sterilizovaných pohárov a zaviečkujte.
- Po otvorení vám čatní vydržia v chladničke až mesiac.

Zavárate tiež? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti tu v komentároch. A nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na zaváranie paradajok, ktorých je cez leto aj požehnane.