Luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Máte radi tradičnú kyslú kapustu ?

Chcete si pripraviť vitamínovú bombu na celú zimu?

Vyskúšajte domácu nakladanú kapustu a ďalšiu zeleninu!

Začiatok zimy priamo nabáda k výrobe kvasenej zeleniny , ktorá je vitamínmi priamo nabitá na prasknutie.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je navyše kvasená zelenina oveľa prínosnejšia pre náš organizmus , ako napríklad čerstvé paradajky a uhorky počas zimy, kedy je táto zelenina umelo pestovaná v skleníkoch namiesto slnečných záhonov.

Domáca nakladaná kapusta

Základný recept na kyslú kapustu tak, ako ju poznali už naše prababičky.

INGREDIENCIA

  • 1 hlávka bielej kapusty
  • 1 lyžica soli
  • voda

POSTUP:

  1. Umyte kapustu a odstráňte všetky vonkajšie zvädnuté listy.
  2. Ostrým nožom nakrájajte kapustu najprv na štvrtiny a potom na tenké prúžky.
  3. Vložte kapustu do veľkej misy a osoľte. Dôkladne premiešajte.
  4. Pomocou varešky alebo päste sa snažte kapustu mierne rozdrviť, aby začalo uvoľňovať šťavu. Nechajte cca 10 minút v kľude.
  5. Pechujte kapustu do pohára, tak, aby v ňom bolo čo najmenej vzduchu. Zalejte šťavou z kapusty a hore položte závažie- pohár s vodou alebo starostlivo umytý kamienok. Pokiaľ nemáte dosť vody z kapusty, dolejte osolenou vodou tak, aby bola všetka kapusta ponorená.
  6. Uzavrite pohár a nechajte týždeň na teplom mieste. Ak je to potrebné, dolievajte slanú vodu. Po týždni môžete ochutnať alebo nechať ďalej kvasiť na chladnom mieste.

Tip: Tradičné recepty nakladania kapusty do suda často obsahujú aj celú rascu na dochutenie alebo skyvu chleba, ktorá napomáha kvaseniu. Vyskúšať môžete aj kombináciu s inými druhmi zeleniny, napríklad nastrúhanej mrkvy alebo cibule.

Klasický recept na kyslú bielu kapustu.
Zdroj: theprairiehomestead.com

Máte vlastnú nakladanú kyslú kapustu a lámete si hlavu s receptami na jej uplatnenie v kuchyni? Ak ho nechcete konzumovať surové, vyberte si niektorý z osvedčených receptov s kyslou kapustou a mäsom.

Nakladaná kapusta s chrenom

Fermentovaná zelenina patrí nielen podľa tradičnej čínskej medicíny medzi najzdravšie potraviny. Postup nakladania kvaseného kapusty je pritom veľmi jednoduchý a zvládne ho aj kuchár začiatočník. Vyskúšajte lahodnú kombináciu kapusty s chrenom, ktorá patrí medzi nielen slovenské klasiky.

INGREDIENCIA

  • 1 kg červenej kapusty
  • 70 g čerstvého chrenu
  • 0,5 kg jabĺk
  • 20 g soli

POSTUP

  1. Nakrúhajte červenú kapustu a vložte do veľkej misy.
  2. Jablká zbavte jadrovníka a nastrúhajte spolu s chrenom a pridajte k kapuste.
  3. Osoľte a dôkladne premiešajte.
  4. Nechajte cca 30 min odležať, aby sa uvoľnila prebytočná tekutina.
  5. Kapustu aj s tekutinou natlačte do pohára a zaťažte pevným vreckom naplneným vodou tak, aby bola všetka kapusta pod hladinou.
  6. Nechajte 2 dni kvasiť pri izbovej teplote, potom presuňte do chladu, kde bude kvasiť ďalšie 4-6 týždňov.
Postup prípravy domácej nakladanej kapusty s chrenom.
Zdroj: thehealthytart.com

Zamilovali ste sa do kapustových šalátov? Doprajte si v zime poriadnu porciu vitamínov: vyskúšajte vynikajúce zimné šaláty , ktoré vás dostanú!

Nakladané papriky plnené kapustou

Vlastnoručne nakladané papriky s kapustou v sebe kombinujú sladkú chuť paprík a ostrosť kyslej kapusty. Vyrobte si jednoduchú pochúťku, ktorá na tanieri skvele vyzerá a hodí sa tak ako doplnok k slávnostným pokrmom po celý rok.

INGREDIENCIA

  • 3 l strúhanej bielej kapusty
  • 3 lyžičky soli
  • 2 lyžičky sušenej zelerovej vňate
  • 2 lyžičky horčičného semienka
  • 90 ml octu
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 kg menších paprík

Na nálev:

  • 4 hrnčeky cukru
  • 4 hrnčeky octu
  • 2 hrnčeky vody

POSTUP

  1. Nakrúhanú kapustu dajte do veľkej misy, osoľte a zalejte vodou. Nechajte cca 20 minút stáť.
  2. Zlejte prebytočnú vodu a pridajte sušenú zelerovú vňať, ocot, horčičné semienko a cukor a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Papriky dôkladne umyte kefkou a odrežte stopku. Starostlivo vydlabajte semienka.
  4. Papriky plňte ochutenou kapustou a skladajte do čistých zaváracích pohárov.
  5. Na nálev zvarte cukor s octom a vodou.
  6. Nálevom zalejte papriky v pohároch a ihneď uzavrite vekom.
  7. Sterilujte poháre po dobu 15 minút pri 75°C, potom vytiahnite z vody a nechajte vychladnúť. Takto zavarené plnené papriky vám vydržia niekoľko mesiacov.
Recept na sterilizované papriky plnené kyslou kapustou.
Zdroj: blog.seedsavers.org

Máte radi plnené papriky na rôzne spôsoby? Vyskúšajte aj ďalšie osvedčené recepty na plnené papriky .

Nakladaná červená kapusta s repou

Ťažko by ste hľadali lepšiu farebnú kombináciu, než fialová kapusta a červenú repu. Dokonale chuťovo zladená pochúťka je nabitá zdravím a skvele doplní teplé aj studené pokrmy po celý rok.

INGREDIENCIA

  • 3 hrnčeky nakrúhanej červenej kapusty
  • 1 hrnček nastrúhanej repy
  • ¼ hrnčeka nasekanej cibuľky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru

POSTUP

  1. Vo veľkej mise zmiešajte nakruhanú kapustu, repu a cibuľu.
  2. Osoľte a nechajte 2 hodiny púšťať tekutinu. Občas zamiešajte.
  3. Pridajte zvyšok surovín a starostlivo premiešajte.
  4. Umiestnite zmes do kapustovej nádoby a dobre pritlačte ku dnu. Zalejte tekutinou z kapusty tak, aby bola všetka zelenina pod hladinou. V prípade potreby dolejte trochou osolenej vody.
  5. Nechajte fermentovať pri izbovej teplote 3-4 dni, potom premiestnite do chladničky a môžete začať konzumovať.
Postup prípravy červenej nakladanej kapusty.
Zdroj: countryliving.com

Viete, že červenú repu môžete naložiť aj inak? Vyskúšajte aj ďalšie varianty nakladanej červenej repy .

Kyslá kapusta a jej prínos pre zdravie

Že je kyslá zelenina na čele s kapustou zdraviu prospešnou potravinou , vás určite neprekvapí. Veď aj malým deťom radi rozprávame rozprávky o námorníkoch, ktorí si okrem truhlice s pokladom a ukecaného papagája viezli na lodi aj sud s kyslou kapustou, aby nemali skorbut.

Vedeli ste ale, kde všade dokáže nakladaná kapusta pomôcť? Táto vitamíny nabitá pochúťka má pozitívny vplyv na:

  • poruchy mozgu a duševnej choroby
  • zažívacie ťažkosti, ako je syndróm presakujúcich čriev alebo ulcerózna kolitída
  • poruchy nálady, ako je depresia a úzkosť
  • rôzne autoimunitné choroby
  • cukrovka a ďalšie metabolické stavy
  • obezita alebo priberanie na váhe
  • astma
  • hormonálna nerovnováha
  • alergia na potraviny a citlivosť na niektoré suroviny v jedle
  • rakovina v niektorých formách

A prečo je kyslá kapusta taká prospešná? Môžu za to priateľské baktérie vznikajúce pri kvasení podobné tým, ktoré poznáme napríklad z jogurtu. Tieto baktérie pôsobia v našom hrubom čreve, teda tam, kde sídli aj centrum našej imunity a teda odolnosti voči všetkým chorobám a vonkajším vplyvom.

Doprajte si túto kyslú dobrotu niekoľkokrát týždenne a najmä v zimnom období na seba pozitívne účinky nenechajú dlho čakať.

Neviete, ako spracovať nakladanú kapustu v kuchyni? Vyskúšajte naše osvedčené recepty s kyslou kapustou , ktoré zachutnajú každému!

Návod na nakladanie kyslej kapusty

Existujú dva základné spôsoby nakladania kyslej kapusty. Klasické české nakladanie kapusty, teda kvasenie vo veľkej nádobe (zeláku), je vo svojej podstate veľmi podobné čínskemu nakladaniu fermentovanej zeleniny, z ktorej medzi najznámejšie patrí slávne kim-či.

Fermentovaná kapusta sa nechá niekoľko dní až týždňov odležať v slanom náleve , kde sa vytvoria zdraviu prospešné baktérie. Takto naložená kapusta vydrží iba pár týždňov a môžete si ju vyrobiť kedykoľvek počas roka.

Druhým spôsobom je konzervovanie kapusty v korenenom náleve , kedy nakladáme kapustu (a inú zeleninu) do pohárov a zalievame horúcim nálevom. Celý pohár sa ešte zavarí vo vode a vďaka tomu vydrží až niekoľko mesiacov . Na rozdiel od fermentovanej kapusty však takto spracovaná kapusta neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok. Zato však vydrží podstatne dlhšie.

Ako si nakoniec tento proces aspoň trochu uľahčiť? Máte nejakú vychytávku na krúhanie kapusty alebo ho kosíte ručne? Ak by vás zaujímalo, ako si v tejto réžii vedú elektrické krájače potravín , mrknite na recenziu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.