Bábika je najchutnejší kus bravčového mäsa.
A vy ju môžete ešte o level povýšiť!
Vyskúšajte naše luxusné recepty na bravčovú bábiku v slanine, ktoré si zamilujete.
Či už si ju pripravíte pečenú alebo údenú, plnenú alebo glazovanú, vždy to bude delikatesa, na ktorú len tak nezabudnete.
Tak dosť rečí a poďme na to!
Bravčová bábika v slanine s marhuľovo-horčičným glazé
Šťavnatá bábika ochutená cajunským korením, obalená v chrumkavej slanine a glazovaná zmesou marhuľového džemu a hrubozrnnej horčice. Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si s nami poďte túto sladko-slanú dokonalosť pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej bábiky
- 1 lyžica cajunského korenia
- 2 lyžice trstinového cukru
- 6 prúžkov slaniny
- 3 lyžice marhuľového džemu
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
Postup
- Bravčovú bábiku utrite so zmesou cajunského korenia a trstinového cukru a obaľte v slanine.
- Na strednom plameni rozohrejte panvicu vhodnú do rúry, pridajte bravčovú bábiku zabalenú v slanine a opekajte, kým zo všetkých strán nezezlátne, asi 10–15 minút.
- Preneste panvicu do rúry predhriatej na 200 °C a pečte, kým bravčové mäso nedosiahne 60 °C, asi 10–15 minút.
- Na konci potrite mäso zmesou marhuľového džemu a horčice a potom nechajte zakryté 5 minút odpočinúť.
- Nechajte si chutiť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na bravčovú bábiku . Máme pre vás veľa nevšedných variantov.
Bábika obalená v slanine s brusnicovou omáčkou
Delikátny sviatočný pokrm, ktorý si užijú všetci vaši hostia! Bravčová bábika v slanine servírovaná s domácou brusnicovou omáčkou sa stane skvelým doplnkom každého sviatočného stola.
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej bábiky
- 8–9 plátkov slaniny
- 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Na brusnicovú omáčku:
- 4 šálky brusníc
- 1/2 šálky konzervovaných kúskov ananásu
- 2 lyžice ananásovej šťavy z konzervy
- 1 malé jablko, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 šálky vody
- 1 lyžička citrónovej kôry
- pre dodatočnú sladkosť 6 datlí namočených v horúcej vode (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Bábiku pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne ochuťte soľou a korením.
- Každý plátok slaniny omotajte okolo bravčovej bábiky, pokiaľ nebude chrbát úplne zakrytý.
- 8-9 plátkov by na to malo bez problémov stačiť.
- Bravčové mäso dajte do ľahko vymasteného pekáča a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 20 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota bábiky nedosiahne 68°C.
- Počas pečenia nezabudnite bábiku raz až dvakrát potrieť výpekom z pekáča.
- Na posledné asi 2 minúty pečenia zmeňte nastavenie rúry na funkciu gril, aby bola slanina chrumkavá.
- Vyberte bábiku z rúry, prikryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
- Nakrájajte a polejte domácou brusnicovou omáčkou.
- Brusnicovú omáčku si pripravíte tak, že datle namočíte na 10 minút do horúcej vody.
- Olúpte vrchnú vrstvu datlí a vnútro roztlačte v miske do hladka.
- Akonáhle to urobíte so všetkými datlami, malo by ste mať konzistenciu podobnú paste. (Tento krok je voliteľný. Pokiaľ nepridáte datle, omáčka bude kyslá s trochou sladkosti z ananásovej šťavy).
- Dajte hrniec na stredný plameň a vložte dovnútra brusnice, vodu, citrónovú kôru, nakrájané jablká, ananás, pomarančovú a ananásovú šťavu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ.
- Priveďte do varu na strednom až vysokom ohni.
- Zmes nechajte variť 7 minút, alebo pokiaľ brusnice nezačnú pukať a praskať.
- Ako sa zmes zahrieva, všetky ingrediencie sa zvaria a zhustnú do lahodnej omáčky.
- Prilejte čerstvú citrónovú šťavu.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj skvelé recepty na zaváranie brusníc ! Poradíme vám, ako si ich zavariť v umývačke alebo rúre, alebo ako pripraviť ten najlepší džem.
Bravčová bábika plnená šampiňónmi a špenátom v smotanovej omáčke z kozieho syra
Šťavnatá bravčová bábika obalená v chrumkavej slanine, plnená chutnou zmesou šampiňónov a špenátu, podávaná s krémovou omáčkou z kozieho syra a dijonskej horčice je úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 340 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 1 lyžička tymiánu, nasekaného
- soľ a korenie na dochutenie
- 280 g špenátu, nahrubo nakrájaného
Na bábiku:
- 500 g bravčovej bábiky, zbavené tuku
- 12 prúžkov slaniny
Na omáčku:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 170 g kozieho syra, rozdrobeného
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Najprv si pripravte náplň.
- Rozpustite maslo a rozohrejte olej na panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a šampiňóny a restujte, kým šampiňóny nepustia tekutinu a tekutina sa neodparí, asi 10-15 minút.
- Potom pridajte cesnak a tymián, restujte do rozvoňania, asi minútu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pridajte špenát, nechajte zvädnúť a vodu uvoľnenú zo špenátu použite na odglazovanie panvice.
- Varte, kým sa voda zo špenátu neodparí, asi 3–5 minút.
- Dajte panvicu stranou.
- Bábiku pozdĺžne rozrežte takmer celú, ponechajte asi 1 cm.
- Otvorte ju ako knihu a roztlčte kuchynskou paličkou, kým nebude rovnomerne tenká, asi 1 cm.
- Rozložte náplň na bábiku a ponechajte cca centrimeter voľný okolo okrajov.
- Bábiku pozdĺžne zrolujte.
- Slaninu rozložte na papier na pečenie tak, aby sa okraje trochu prekrývali, položte na ňu zrolovanú bábiku a pomocou papiera na pečenie slaninu ľahko zrolujte okolo bábiky.
- Umiestnite bábiku na mriežku na plech švom dole a pečte v predhriatej rúre na 200 ° C, kým nedosiahne 63-71 ° C v závislosti na tom, ako veľmi ju chcete mať prepečenú, asi 40 minút.
- Pokiaľ slanina nie je dokonale chrumkavá, pečte ešte niekoľko minút, kým nebude.
- Vyberte z rúry, zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Medzitým rozpustite maslo v hrnci na strednom plameni, kým nezpení, vmiešajte múku a opekajte do svetlo zlatohnedej farby.
- Potom pridajte mlieko a varte, kým zmes nezhustne.
- Pridajte kozí syr a varte, kým sa nerozpustí.
- Vmiešajte citrónovú šťavu, horčicu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakrájanú bábiku servírujte s omáčkou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Údená bábika plnená nivou a jablčným pyré
Skúste bravčovú bábiku naplniť nivou a jablčným pyré, zabaliť do slaniny a vyúdiť na grile do úplnej dokonalosti. Hit tohtoročných grilovačiek!
Čo budete potrebovať
- 550 g bravčovej bábiky
- 140 g slaniny
- 5 lyžíc jablčného pyré
- 60 g nivy
- 3 lyžice BBQ korenia
Postup
- Z bábiky odrežte všetky striebristé blany.
- Položte bábiku naplocho na doštičku a držte ju jednou rukou.
- Druhou rukou nožom vytvorte vrecko po celej dĺžke bábiky, ale zastavte sa 1 cm od každého konca.
- Vrecko naplňte nivou a jablčným pyré.
- BBQ korenie naneste rovnomerne na všetky strany mäsa.
- Dajte pozor, aby ste náplň nevyliali.
- Okolo mäsa omotajte slaninu a zviažte kuchynským povrázkom.
- Rozpáľte svoj gril, pripravte ho na nepriamy ohrev a nechajte ho bežať na 130 °C.
- Pridajte niekoľko kúskov dreva na údenie.
- Bábiku jemne položte na gril na nepriamy ohrev a uistite sa, že otvor vrecka smeruje nahor.
- Uďte asi 1 hodinu, kým vnútorná teplota bábiky nedosiahne 62-65 ° C.
- Potom ju presuňte na priamy ohrev a grilujte 1 minútu z každej strane.
- Preneste na doštičku a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Nakrájajte a podávajte.

Objavte podobné tipy
Bravčová bábika pečená v slanine s korenistou omáčkou
Bábika s čerstvou šalviou zabalená v chrumkavej slanine a servírovaná s korenistou omáčkou je istota, ktorej nikto neodolá. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 320 g bravčovej bábiky
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- rastlinný olej
- 6 lístkov šalvie
- 4 plátky slaniny
- 1 guličiek zeleného korenia (z pohára)
- 150 ml smotany na šľahanie
- 250 g brokolice
- 150 g tagliatelle
- 10 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Bravčové mäso umyte, osušte, odrežte tuk a šľachy, osoľte, okoreňte a opečte zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olejom.
- Vyberte, zakryte lístky šalvie a zabaľte slaninou.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 30 minút, kým nebude bábika hotová.
- Do hrnca vložte guličky zeleného korenia a zalejte smotanou.
- Varte asi 10 minút na strednom plameni.
- Dochuťte soľou a korením.
- Ružičky brokolice prepláchnite, nakrájajte a blanšírujte asi 7 minút vo vriacej osolenej vode.
- Sceďte, prepláchnite v studenej vode a nechajte úplne odkvapkať.
- Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode do al dente.
- Bábiku vyberte z rúry, nechajte krátko odpočinúť a nakrájajte na plátky.
- V inej panvici rozpustite maslo a krátko na ňom opečte brokolicu.
- Scedené cestoviny a bábiku dajte na taniere, ozdobte brokolicou a podávajte preliate omáčkou.

A čo napríklad recepty na hovädzie mäso na koreni , ktoré ocenia aj tí najväčší gurmáni? Vyskúšajte variant s trhaným mäsom, ázijskú restovanú zmes aj kvalitné steaky.
Bábika v slanine s medovými zelenými fazuľkami
Tak toto je úplná delikatesa! Pečená bravčová bábika obalená v slanine a podávaná so zelenými fazuľkami s medom a opečenými mandľami. Môže byť niečo lepšie?
Čo budete potrebovať
- ¼ šálky čerešňového džemu
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- 500 g bravčovej bábiky
- 10 plátkov slaniny
- 1 lyžica olivového oleja
- 230 g zelených fazuliek, podľa potreby orezaných
- ¼ šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžice medu
- ¼ lyžičky soli
- ¼ šálky nakrájaných mandlí, opečených
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Vyložte plech na pečenie alobalom.
- Na alobal položte mriežku a dajte bokom.
- V malej miske zmiešajte čerešňový džem a ocot; dajte bokom.
- Odrežte tuk z bábiky.
- Položte plátky slaniny vedľa seba na pracovnú plochu tak, aby sa mierne prekrývali.
- Bábiku položte krížom na slaninu a zrolujte, slaninu omotajte okolo bábiky.
- Umiestnite bábiku na mriežku na plechu tak, aby švy slaniny boli položené smerom dole.
- Pečie 20 minút.
- Vrch bábiky potrite zmesou čerešňového džemu a octu.
- Pečte ďalších 5 až 10 minút alebo pokiaľ nebude slanina chrumkavá a teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu bábiky neukáže 63 stupňov Celzia.
- Vyberte z rúry a nechajte 3 minúty odstáť.
- Medzitým vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte zelené fazuľky.
- Opekajte a miešajte 3 až 5 minút alebo len do chrumkava.
- Pridajte vývar, med a soľ.
- Varte a miešajte ešte asi 3 minúty alebo pokiaľ sa tekutina takmer neodparí.
- Vmiešajte mandle.
- Bábiku nakrájajte a podávajte so zelenými fazuľkami.

Bravčová bábika plnená pestom, špenátom a syrom
Naplňte svoju bábiku luxusnou zmesou bazalkového pesta, parmezánu a baby špenátu, zabaľte ju do slaniny, orestujte a upečte v rúre. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 10 prúžkov slaniny
- 500 g bravčovej bábiky
- 1/4 lyžičky korenia
- 1/3 šálky bazalkového pesta
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- 1 šálka čerstvého baby špenátu
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Prúžky slaniny pozdĺžne rozložte na alobal s rozmermi 38 x 25 x 2,5 cm tak, aby sa mierne prekrývali.
- Bábiku pozdĺžne narežte stredom a ponechajte si asi centimeter od spodu.
- Bábiku otvorte ako knihu a naklepte ju paličkou na hrúbku cca centimeter.
- Na stred slaniny položte kolmo bábiku.
- Bábiku posypte čiernym korením.
- Potrite pestom a na pesto nasypte syr a položte baby špenát.
- Bábiku zatvorte a obaľte ju slaninou.
- Zviažte kuchynským povrázkom v cca 7 cm intervaloch.
- Konce zaistite špáradlami.
- Opečte bábiku na panvici zo všetkých strán, asi 8 minút.
- Dajte ju do pekáča a pečte, kým teplomer vložený do stredu mäsa neukáže 63 ° C, 17-20 minút.
- Odstráňte povrázok a špáradlá a pred krájaním nechajte 5 minút odstáť.
- Užite si to!

Máte radi zaujímavé chuťové kombinácie? Milujete šťavnatú chuť mäsa? Vyskúšajte naše osvedčené aj nevšedné recepty na mäsové rolády !
A ako vám naše dnešné recepty na bravčovú bábiku v slanine chutili? Napíšte nám do komentárov!