Luxusné recepty na bravčové pečienke so šampiňónmi na 5 rôznych spôsobov. Inšpirujte sa!

Kombinácia mäsa a húb patrí medzi obľúbené.

Preto sme si pre vás tentoraz vybrali 5 vynikajúcich receptov na bravčové pečienky na šampiňónoch.

Je šťavnatá, krehká a jednoducho lahodná.

Skvelý obed či večera pre celú vašu rodinu!

Bravčová pečienka so smotanovou omáčkou zo šampiňónov

Tento recept na krehké a šťavnaté bravčové mäso pečené na cesnaku a bylinkách a preliate bohatou šampiňónovou omáčkou je lahodný a pôsobivý a skvele sa hodí ako na špeciálne príležitosti, tak ako večera o všednom dni.

Čo budete potrebovať

Na bravčovú pečienku:

  • 1,2 kg bravčovej pečienky
  • 3 lyžice talianskeho korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička korenia
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 3 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 340 g nakrájaných bielych šampiňónov
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ¼ šálky bieleho vína
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 1 lyžica kukuričného škrobu rozmiešaná v 1 lyžici vody
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 220º C.
  • V malej miske zmiešajte talianske korenie, soľ, korenie, cesnak a olivový olej.
  • Vložte mäso do nádoby na pečenie vyloženej alobalom alebo papierom na pečenie.
  • Rovnomerne potrite mäso potrite zmesou korenia zo všetkých strán.
  • Pečte 45–60 minút, aby ste dosiahli vnútornú teplotu mäsa 62 stupňov Celzia pre medium-rare alebo 71 stupňov Celzia pre medium.
  • Vyberte a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
  • Nakrájajte na plátky a podávajte.
  • Než sa vám mäso upečie, pripravte si omáčku.
  • Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte cesnak a restujte 2 minúty do svetlo zlatej farby.
  • Pridajte šampiňóny, soľ a korenie a restujte 5–7 minút.
  • Vmiešajte biele víno a varte 3–4 minúty, aby sa odparila väčšina tekutiny.
  • Znížte teplotu na strednú a pridajte smotanu a kukuričný škrob.
  • Varte 5 minút za častého miešania, aby omáčka zhustla.
  • Upečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte ich lyžicou omáčkou a voliteľne ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Bravčové mäso pečené na cesnaku a bylinkách a preliate bohatou šampiňónovou omáčkou na tanieri s nožom.
www.platingpixels.com

Máme pre vás aj ďalšie zaujímavé šampiňónové recepty , ktoré sa hodia pre akúkoľvek príležitosť. Pochutnáte si!

Pečené bravčové so šampiňónmi a ovocím

Luxusná korenená bravčová pečienka potretá ovocným džemom a pečená spolu so šampiňónmi a ovocím do dokonalosti sa stane hitom vašej kuchyne. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 700 g bravčovej pečienky
  • 280 g nakrájaných šampiňónov
  • 2 zrelé hrušky alebo jablká nakrájané na kocky
  • 2 lyžice džemu bez cukru (najlepšie bude fungovať džem z lesných plodov)
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička sušenej šalvie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte všetko korenie dohromady v malej miske.
  • Vymažte dno liatinového hrnca do rúry a vložte doň bravčovú pečienku.
  • Okolo mäsa dajte šampiňóny a hrušky alebo jablká.
  • Bravčovú pečienku rovnomerne potrite džemom a potom posypte zmesou korenia.
  • Korenie do džemu vtlačte zadnou časťou lyžice.
  • Šampiňóny a ovocie polejte 3 lyžicami olivového oleja a premiešajte.
  • Pečte 30-35 minút, v polovici pečenia premiešajte ovocie so šampiňónmi.
  • Pečené bravčové podávajte preliate omáčkou z hrnca.
  • Nechajte si chutiť!
Korenená bravčová pečienka potretá ovocným džemom a pečená spolu so šampiňónmi a ovocím v panvici.
www.perchancetocook.com

Bravčová pečienka na bylinkách so šampiňónovou omáčkou

Toto bravčové mäso bohato posypané čerstvými bylinkami a pečené v rúre, kým nebude dokonale krehké a šťavnaté vo vnútri a chrumkavé na povrchu, je úplnou pochúťkou, ktorú si obľúbi celá vaša rodina. Pre ešte väčšiu dokonalosť pečienku podávajte s lahodnou omáčkou zo šampiňónov, sherry a sójovej omáčky!

Čo budete potrebovať

Na bravčové mäso:

  • 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo 1/2 lyžičky sušených lístkov tymiánu
  • ½ lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky semienok koriandra
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku

Na omáčku:

  • 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka nakrájaná na tenké plátky
  • 1 šálka suchého sherry alebo suchého vermútu
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Semená koriandra rozdrvte v mažiari.
  • Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte spolu so semienkami koriandra.
  • V malej miske premiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
  • Bravčové mäso potrite korením a poklepte, aby korenie dobre držalo.
  • Mäso položte na mriežku, ktorú dajte na plech na pečenie vyložený alobalom.
  • Uistite sa, že tuková časť mäsa je hore.
  • Teplomer na mäso vložte do stredu najhrubšej časti mäsa a pečte 15 minút.
  • Znížte teplotu na 160 stupňov Celzia a pokračujte v pečení, kým teplota na teplomere neukáže 60 stupňov Celzia (to by malo trvať asi 50 až 70 minút).
  • Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Medzitým rozohrejte olej na panvici na stredne vysokom plameni.
  • Opekajte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
  • Pridajte šampiňóny a pokračujte v opekaní ďalších asi 5 minút, kým šampiňóny nezačnú hnednúť.
  • Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
  • Zalejte kuracím vývarom a sójovou omáčkou.
  • Priveďte do varu.
  • Pridajte zmes kukuričného škrobu a varte asi 2 minúty, kým omáčka nezhustne.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Bravčové pečenie podávajte s obľúbenou prílohou a šampiňónovou omáčkou.
Bravčové mäso bohato posypané čerstvými bylinkami s lahodnou omáčkou zo šampiňónov, sherry a sójovej omáčky.
www.cravingtasty.com

Viete, že pomocou nakladania môžete uchovať aj mäso? Najmä mäso bravčové k tomu úplne nabáda. Môžete ho dokonca zavariť ako surové, tak pečené. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie bravčového mäsa v niekoľkých rôznych variantoch. Sú luxusné!

Bravčové steaky s krémovou omáčkou zo šalotiek a šampiňónov

Lahodné steaky z bravčovej pečienky varené spolu so šampiňónmi portobello, čerstvým rozmarínom a šalotkou v smotanovej omáčke zvládnete pripraviť za menej ako 20 minút! A to sa počas náročných dní naozaj hodí.

Čo budete potrebovať

  • 4 steaky z bravčovej pečienky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 nakrájané šalotky
  • 2-3 veľké šampiňóny portobello, nakrájané
  • 2 nasekané vetvičky rozmarínu
  • panák koňaku alebo brandy (voliteľne)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 80 ml bravčového alebo kuracieho vývaru
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • morská soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Posypte bravčové steaky trochou morskej soli.
  • V liatinovej alebo nerezovej panvici zahrejte lyžicu olivového oleja a opekajte steaky nie dlhšie ako 2 minúty z každej strany.
  • Vyberte bravčové mäso na samostatný tanier a dajte bokom.
  • Do rovnakej panvice pridajte šalotku a restujte na strednom plameni za stáleho miešania, aby nedošlo k pripáleniu, po dobu 3 minút, potom pridajte šampiňóny portobello a nasekaný rozmarín a restujte ďalších 5 minút.
  • Keď sa odparí šťava a panvica je suchá, nalejte do nej panák koňaku alebo brandy a pripálené kúsky oškrabajte vareškou.
  • Potom prisypte múku a premiešajte.
  • Pridajte vývar, horčicu a smotanu a premiešajte.
  • Steaky vráťte do panvice, priveďte do varu a nechajte ešte 2 minúty prevariť a panvicu stiahnite z ohňa.
  • Ochutnajte av prípade potreby pridajte soľ a korenie.
  • Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.
Steaky z bravčovej pečienky varené spolu so šampiňónmi portobello, čerstvým rozmarínom a šalotkou v smotanovej omáčke v panvici s lyžicou.
www.vikalinka.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Bravčová pečienka dusená na šampiňónoch s vínom

Dokonalá šampiňónová omáčka prevoňaná čerstvými bylinkami, pomarančovou kôrou a cesnakom, podávaná spolu s krehkým bravčovým mäsom a varenou polentou, sa stane obľúbeným víkendovým pokrmom vašej rodiny.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg bravčovej pečienky bez kosti, previazané kuchynským povrázkom
  • 1 a 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 500 g bielych šampiňónov nakrájaných na štvrtky
  • 8 malých jarných cibuliek, orezaných, použite iba biele časti
  • 3 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1/2 šálky bieleho vína Muškát
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 6 vetvička tymiánu
  • 8 prúžkov pomarančovej kôry o veľkosti cca 7,5 cm
  • varená polenta, na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Bravčové mäso rovnomerne posypte soľou a korením.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte na panvicu bravčovú pečienku a opekajte, nerušene, dozlatista, z jednej strany (zaberie to cca 3 minúty).
  • Mäso takto opekajte zo všetkých strán.
  • Mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Pridajte do panvice šampiňóny, cibuľu a cesnak a restujte za častého miešania, kým sa tekutina zo šampiňónov neuvoľní a neodparí, asi 8 minút.
  • Pridajte víno.
  • Varte, zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice, kým sa víno nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
  • Pridajte vývar, rozmarín a tymian; varte nerušene 3 minúty.
  • Vráťte bravčové mäso do panvice.
  • Prikryte, preneste do predhriatej rúry a pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nezaznamená 54 C, asi 30 minút.
  • Vyberte panvicu z rúry.
  • Preneste bravčové mäso na doštičku a nechajte 5 minút odpočinúť.
  • Medzitým do šampiňónovej zmesi v panvici pridajte prúžky pomarančovej kôry.
  • Priveďte omáčku do varu na stredne vysokom plameni a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 3 minúty.
  • Vyhoďte prúžky pomarančovej kôry, rozmarín a tymián.
  • Odstráňte a zlikvidujte povrázok z bravčového mäsa.
  • Nakrájajte bravčové mäso cez vlákna.
  • Podávajte mäso naservírované na polente so šampiňónovou zmesou.
  • Dobrú chuť!
Bravčové mäso zviazané kuchynským povrázkom s cibuľkami, šampiňónmi a bylinkami.
www.foodandwine.com

Tipy na tú najlepšiu bravčovú pečienku

  • Vyberte bravčové mäso z chladničky 20-30 minút pred pečením . Pokiaľ pridáte studené mäso do horúcej rúry, mäso vám stuhne.
  • Rovnako dôležité je nechať mäso po pečení aspoň 10 minút odpočinúť , pomôže to udržať ho krehké a šťavnaté. Pokiaľ mäso nakrájate príliš skoro, vytečie z neho všetka chuť a šťava.
  • Nechajte na bravčové pečienku podkožnú tukovú vrstvu , pokiaľ sa vám podarí kúpiť mäso s touto vrstvou (je to celkom vzácne).
  • Pečenie okoreňte podľa ľubovôle a potom ho k mäsu poklepte alebo pevne pritlačte, aby dobre držalo.
  • Ak pečiete bravčovú pečienku, je lepšie ju piecť samotnú, bez zeleniny . Zelenina bude počas pečenia pomaly uvoľňovať tekutinu, čo zníži teplotu v rúre, predĺži dobu pečenia a negatívne ovplyvní zhnednutie.

Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odrodu huby na svete. Okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov prináša aj množstvo benefitov pre vaše zdravie. Aké? Všetko sa dozviete v našom podrobnom článku o šampiňónoch !

A ako sa vám naše dnešné recepty na bravčové pečienke na šampiňónoch páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.