Kombinácia mäsa a húb patrí medzi obľúbené.
Preto sme si pre vás tentoraz vybrali 5 vynikajúcich receptov na bravčové pečienky na šampiňónoch.
Je šťavnatá, krehká a jednoducho lahodná.
Skvelý obed či večera pre celú vašu rodinu!
Bravčová pečienka so smotanovou omáčkou zo šampiňónov
Tento recept na krehké a šťavnaté bravčové mäso pečené na cesnaku a bylinkách a preliate bohatou šampiňónovou omáčkou je lahodný a pôsobivý a skvele sa hodí ako na špeciálne príležitosti, tak ako večera o všednom dni.
Čo budete potrebovať
Na bravčovú pečienku:
- 1,2 kg bravčovej pečienky
- 3 lyžice talianskeho korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 3 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 340 g nakrájaných bielych šampiňónov
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- ¼ šálky bieleho vína
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 lyžica kukuričného škrobu rozmiešaná v 1 lyžici vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 220º C.
- V malej miske zmiešajte talianske korenie, soľ, korenie, cesnak a olivový olej.
- Vložte mäso do nádoby na pečenie vyloženej alobalom alebo papierom na pečenie.
- Rovnomerne potrite mäso potrite zmesou korenia zo všetkých strán.
- Pečte 45–60 minút, aby ste dosiahli vnútornú teplotu mäsa 62 stupňov Celzia pre medium-rare alebo 71 stupňov Celzia pre medium.
- Vyberte a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
- Nakrájajte na plátky a podávajte.
- Než sa vám mäso upečie, pripravte si omáčku.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cesnak a restujte 2 minúty do svetlo zlatej farby.
- Pridajte šampiňóny, soľ a korenie a restujte 5–7 minút.
- Vmiešajte biele víno a varte 3–4 minúty, aby sa odparila väčšina tekutiny.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte smotanu a kukuričný škrob.
- Varte 5 minút za častého miešania, aby omáčka zhustla.
- Upečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte ich lyžicou omáčkou a voliteľne ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Máme pre vás aj ďalšie zaujímavé šampiňónové recepty , ktoré sa hodia pre akúkoľvek príležitosť. Pochutnáte si!
Pečené bravčové so šampiňónmi a ovocím
Luxusná korenená bravčová pečienka potretá ovocným džemom a pečená spolu so šampiňónmi a ovocím do dokonalosti sa stane hitom vašej kuchyne. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej pečienky
- 280 g nakrájaných šampiňónov
- 2 zrelé hrušky alebo jablká nakrájané na kocky
- 2 lyžice džemu bez cukru (najlepšie bude fungovať džem z lesných plodov)
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička sušenej šalvie
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Zmiešajte všetko korenie dohromady v malej miske.
- Vymažte dno liatinového hrnca do rúry a vložte doň bravčovú pečienku.
- Okolo mäsa dajte šampiňóny a hrušky alebo jablká.
- Bravčovú pečienku rovnomerne potrite džemom a potom posypte zmesou korenia.
- Korenie do džemu vtlačte zadnou časťou lyžice.
- Šampiňóny a ovocie polejte 3 lyžicami olivového oleja a premiešajte.
- Pečte 30-35 minút, v polovici pečenia premiešajte ovocie so šampiňónmi.
- Pečené bravčové podávajte preliate omáčkou z hrnca.
- Nechajte si chutiť!

Bravčová pečienka na bylinkách so šampiňónovou omáčkou
Toto bravčové mäso bohato posypané čerstvými bylinkami a pečené v rúre, kým nebude dokonale krehké a šťavnaté vo vnútri a chrumkavé na povrchu, je úplnou pochúťkou, ktorú si obľúbi celá vaša rodina. Pre ešte väčšiu dokonalosť pečienku podávajte s lahodnou omáčkou zo šampiňónov, sherry a sójovej omáčky!
Čo budete potrebovať
Na bravčové mäso:
- 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo 1/2 lyžičky sušených lístkov tymiánu
- ½ lyžičky soli
- 1/2 lyžičky semienok koriandra
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
Na omáčku:
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka nakrájaná na tenké plátky
- 1 šálka suchého sherry alebo suchého vermútu
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Semená koriandra rozdrvte v mažiari.
- Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte spolu so semienkami koriandra.
- V malej miske premiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
- Bravčové mäso potrite korením a poklepte, aby korenie dobre držalo.
- Mäso položte na mriežku, ktorú dajte na plech na pečenie vyložený alobalom.
- Uistite sa, že tuková časť mäsa je hore.
- Teplomer na mäso vložte do stredu najhrubšej časti mäsa a pečte 15 minút.
- Znížte teplotu na 160 stupňov Celzia a pokračujte v pečení, kým teplota na teplomere neukáže 60 stupňov Celzia (to by malo trvať asi 50 až 70 minút).
- Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočinúť.
- Medzitým rozohrejte olej na panvici na stredne vysokom plameni.
- Opekajte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte šampiňóny a pokračujte v opekaní ďalších asi 5 minút, kým šampiňóny nezačnú hnednúť.
- Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Zalejte kuracím vývarom a sójovou omáčkou.
- Priveďte do varu.
- Pridajte zmes kukuričného škrobu a varte asi 2 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Bravčové pečenie podávajte s obľúbenou prílohou a šampiňónovou omáčkou.

Viete, že pomocou nakladania môžete uchovať aj mäso? Najmä mäso bravčové k tomu úplne nabáda. Môžete ho dokonca zavariť ako surové, tak pečené. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie bravčového mäsa v niekoľkých rôznych variantoch. Sú luxusné!
Objavte podobné tipy
Bravčové steaky s krémovou omáčkou zo šalotiek a šampiňónov
Lahodné steaky z bravčovej pečienky varené spolu so šampiňónmi portobello, čerstvým rozmarínom a šalotkou v smotanovej omáčke zvládnete pripraviť za menej ako 20 minút! A to sa počas náročných dní naozaj hodí.
Čo budete potrebovať
- 4 steaky z bravčovej pečienky
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 nakrájané šalotky
- 2-3 veľké šampiňóny portobello, nakrájané
- 2 nasekané vetvičky rozmarínu
- panák koňaku alebo brandy (voliteľne)
- 1 lyžica hladkej múky
- 80 ml bravčového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
- 200 ml smotany na šľahanie
- morská soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Posypte bravčové steaky trochou morskej soli.
- V liatinovej alebo nerezovej panvici zahrejte lyžicu olivového oleja a opekajte steaky nie dlhšie ako 2 minúty z každej strany.
- Vyberte bravčové mäso na samostatný tanier a dajte bokom.
- Do rovnakej panvice pridajte šalotku a restujte na strednom plameni za stáleho miešania, aby nedošlo k pripáleniu, po dobu 3 minút, potom pridajte šampiňóny portobello a nasekaný rozmarín a restujte ďalších 5 minút.
- Keď sa odparí šťava a panvica je suchá, nalejte do nej panák koňaku alebo brandy a pripálené kúsky oškrabajte vareškou.
- Potom prisypte múku a premiešajte.
- Pridajte vývar, horčicu a smotanu a premiešajte.
- Steaky vráťte do panvice, priveďte do varu a nechajte ešte 2 minúty prevariť a panvicu stiahnite z ohňa.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte soľ a korenie.
- Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Bravčová pečienka dusená na šampiňónoch s vínom
Dokonalá šampiňónová omáčka prevoňaná čerstvými bylinkami, pomarančovou kôrou a cesnakom, podávaná spolu s krehkým bravčovým mäsom a varenou polentou, sa stane obľúbeným víkendovým pokrmom vašej rodiny.
Čo budete potrebovať
- 1 kg bravčovej pečienky bez kosti, previazané kuchynským povrázkom
- 1 a 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice olivového oleja
- 500 g bielych šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 8 malých jarných cibuliek, orezaných, použite iba biele časti
- 3 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1/2 šálky bieleho vína Muškát
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 3 vetvičky rozmarínu
- 6 vetvička tymiánu
- 8 prúžkov pomarančovej kôry o veľkosti cca 7,5 cm
- varená polenta, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Bravčové mäso rovnomerne posypte soľou a korením.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte na panvicu bravčovú pečienku a opekajte, nerušene, dozlatista, z jednej strany (zaberie to cca 3 minúty).
- Mäso takto opekajte zo všetkých strán.
- Mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte do panvice šampiňóny, cibuľu a cesnak a restujte za častého miešania, kým sa tekutina zo šampiňónov neuvoľní a neodparí, asi 8 minút.
- Pridajte víno.
- Varte, zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice, kým sa víno nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
- Pridajte vývar, rozmarín a tymian; varte nerušene 3 minúty.
- Vráťte bravčové mäso do panvice.
- Prikryte, preneste do predhriatej rúry a pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nezaznamená 54 C, asi 30 minút.
- Vyberte panvicu z rúry.
- Preneste bravčové mäso na doštičku a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Medzitým do šampiňónovej zmesi v panvici pridajte prúžky pomarančovej kôry.
- Priveďte omáčku do varu na stredne vysokom plameni a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 3 minúty.
- Vyhoďte prúžky pomarančovej kôry, rozmarín a tymián.
- Odstráňte a zlikvidujte povrázok z bravčového mäsa.
- Nakrájajte bravčové mäso cez vlákna.
- Podávajte mäso naservírované na polente so šampiňónovou zmesou.
- Dobrú chuť!

Tipy na tú najlepšiu bravčovú pečienku
- Vyberte bravčové mäso z chladničky 20-30 minút pred pečením . Pokiaľ pridáte studené mäso do horúcej rúry, mäso vám stuhne.
- Rovnako dôležité je nechať mäso po pečení aspoň 10 minút odpočinúť , pomôže to udržať ho krehké a šťavnaté. Pokiaľ mäso nakrájate príliš skoro, vytečie z neho všetka chuť a šťava.
- Nechajte na bravčové pečienku podkožnú tukovú vrstvu , pokiaľ sa vám podarí kúpiť mäso s touto vrstvou (je to celkom vzácne).
- Pečenie okoreňte podľa ľubovôle a potom ho k mäsu poklepte alebo pevne pritlačte, aby dobre držalo.
- Ak pečiete bravčovú pečienku, je lepšie ju piecť samotnú, bez zeleniny . Zelenina bude počas pečenia pomaly uvoľňovať tekutinu, čo zníži teplotu v rúre, predĺži dobu pečenia a negatívne ovplyvní zhnednutie.
Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odrodu huby na svete. Okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov prináša aj množstvo benefitov pre vaše zdravie. Aké? Všetko sa dozviete v našom podrobnom článku o šampiňónoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty na bravčové pečienke na šampiňónoch páčili? Napíšte nám do komentárov!