Jeden z najznámejších múčnikov u nás!
Jeho základom je veľký plát cesta s výbornou náplňou.
Inšpirujte sa našimi receptami na štrúdľu v sladkých aj slaných variantoch!
Ťahaná jablková štrúdľa
Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.
INGREDIENCIA
cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 ml vlažnej vody
- 50 ml oleja
- soľ
náplň
- 1 kg olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
- 200 g orestovanej strúhanky
- cukor
- škorica
- hrozienka
- rum
- citrónová šťava
- maslo
POSTUP
- Do misy preosejeme múku, prilejeme vlažnú vodu, pridáme olej a štipku soli a spracujeme skôr redšie cesto.
- Misu vymastíme olejom, cesto do nej vložíme, potrieme ešte trochou oleja a prikryjeme potravinárskou fóliou.
- Necháme cez noc oddýchnuť.
- Olúpané jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou, strúhankou, orechmi a hrozienkami namočenými v rume.
- Na pracovnú plochu rozprestrieme väčšiu utierku, posypeme ju múkou a položíme na ňu cesto.
- Cesto rozvaľkáme a potom pomúčenými rukami dotenka vyťahujeme.
- Plát cesta zľahka potrieme rozpusteným maslom, rozložíme naň pripravenú náplň z jabĺk a opatrne zavinieme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 20–25 minút.

Štrúdľa s tvarohom z lístkového cesta
Recept je vcelku rýchly a nenáročný. Základ úspechu je dobrý tvaroh.
INGREDIENCIA:
- 1 balenie mäkkého tvarohu
- 1 balenie (500 g) lístkového cesta
- 1 lyžička škorice
- 70 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka
- strúhanka
POSTUP
- V miske našľaháme tvaroh s 1 vajíčkom a vanilkovým cukrom.
- Listové cesto rozvaľkáme, posypeme strúhankou, navrch dáme ochutený tvaroh a posypeme hrozienkami.
- Zabalíme do závinu, potrieme druhým vajcom.
- Pri 180 °C pečieme asi 35–40 minút.

Bezlepková štrúdľa s makom
INGREDIENCIA
- 200 g bieleho jogurtu
- 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 30 g masla
- 1 vajce na potretie
náplň
- 200 g maku
- 1/4 l mlieka
- 3 lyžice cukru krupice
- 1 balíček vanilínového cukru,
- lyžice rumu
- štipka mletej škorice
- citrónová šťava aj kôra
- prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne
POSTUP
- V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
- V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
- Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
- Medzitým si pripravíme náplň.
- Pomletý mak dáme do kastrólika.
- Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
- Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
- Náplň by mala byť hustejšia, ak sa nám zdá riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
- Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
- Do stredu rozvaľkaného cesto rozprestrieme náplň a zmotáme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
- Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme do zozlatnutia cca 30 minút na 180 stupňov.

zdroj: maryskitchenlove.cz
Štrúdľa z jogurtu s hruškami
Jogurtové cesto je veľmi krehké a určite bude patriť k vašim obľúbeným.
INGREDIENCIA:
- 250 g polohrubej múky
- 125 g masla
- 75 g (pol téglika) bieleho jogurtu
- soľ
náplň
- 450 g hrušiek
- hrozienka
- vlašské orechy
- škoricový cukor
POSTUP:
- Maslo si necháme 30 minút pred začiatkom prípravy cesta povoliť pri izbovej teplote.
- Do misky si precedíme múku, ktorú zľahka osolíme.
- Premiešame a do múky pridáme biely jogurt.
- Opäť spoločne premiešame a povolené maslo pridávame až napokon. Rukou alebo v stroji miesime cesto tak dlho, až sa všetky ingrediencie dobre prepoja a cesto bude hladké a vláčne.
- Nemalo by sa lepiť ku krajom misky.
- Pred použitím cesto necháme 15 minút odpočinúť v chladničke.
- Medzitým pripravíme nápň do cesta.
- Hrušky olúpeme, rozštvrtíme a nakrájame na kocky.
- K hruškám pridáme do misky hrozienka, cukor, orechy a škoricový cukor.
- Cesto potom vyvaľkáme na plátne na veľmi tenký plát a potrieme ho maslom.
- Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme na ňu ovocie a zavinieme.
- Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180 ° C 45 minút.

Pivná štrúdľa
INGREDIENCIA
- 250 g hladkej múky
- 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 120 ml čierneho piva
- štipka soli
- 1 lyžica cukru múčka
- náplň – ktorákoľvek z uvedených náplní
POSTUP
- Deň vopred si pripravíme cesto.
- Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme vláčne a trochu lepivé cesto.
- Najlepšie to ide v kuchynskom robote.
- Cesto zabalíme do fólie a uložíme na noc do chladničky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a mleté mandle a chvíľu opekajte, kým sa celá zmes nerozvonia.
- Nechajte vychladnúť.
- Pripravíme ľubovoľnú náplň – viď predchádzajúce recepty.
- Cesto vyvaľkáme na tenký plát a potrieme ho maslom.
- Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme naň náplň a zavinieme.
- Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na plechu s papierom asi 40 – 50 minút na 175 ° C, kým nebude štrúdľa zlatistá na povrchu.

Objavte podobné tipy
Hrušková štrúdľa
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 3/4 balenia Hery
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 žĺtok
- 1 celé vajcia
- hrušky
Postup:
- Hodí sa krehké hrušky, pri ktorých máme istotu, že sa rozpečú. Inak je lepšie ich vopred trochu podusiť, pritom je možné ich trochu prikoreniť klinčekom a škoricou a pomerne nevýraznú chuť hrušiek vyrovnať pridaním štipky kyseliny citrónovej a cukru.
- Zmes podusených hrušiek musí byť veľmi hustá, pod hrušky dávame strúhanku alebo ešte lepšie hrubšiu vrstvu drvených piškót.
- Pečieme rovnako ako jablková štrúdľa – v predhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista.
Štrúdľa z tvarohového cesta s višňami
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g tuku (maslo, Hera)
- 250 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
- štipka soli
- višne
- 1 vanilkový puding
Postup:
- Zmiešame múku so štipkou soli, pridáme tvaroh a nakrájaný tuk a spracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na dva až tri diely a vyvaľkáme ho. Potom ho dáme na vymastený plech.
- Cesto posypeme strúhankou alebo kokosom.
- Višne vykôstkujeme. Môžeme ich buď klásť samotné, alebo si pripravíme višňovú zmes. Višňovú zmes pripravíme nasledovne: vykôstkované višne dáme spolu s cukrom do hrnca. Ohrievame. V 100 ml vody rozmiešame puding, ktorý pridáme do hrnca. Privedieme do varu. Zmes musí byť hustá.
- Pretože višne pustia veľa šťavy, dávame pod ne hustý tvaroh alebo uvarený puding.
- Štrúdľu zavinieme a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
- Závin pečieme pri 180 stupňoch do zlatista.

Zdravá slivková štrúdľa z ovsených vločiek
Ingrediencie:
- 250 g ovsených vločiek
- 300 g bieleho jogurtu
- 1-2 lyžice tekutého medu alebo iného sladidla
- voda podľa potreby
- slivky
Postup:
- Zmiešame vločky, jogurt a sladidlo. Vzniknutú zmes rozdelíme na dve polovice.
- Prvú polovicu rozprestrieme na papier na pečenie.
- Poukladáme rozpolenými slivkami. Okrem tvarohu je pod slivky vynikajúci sparený a ochutený mak, ale nie je to nutné.
- Slivky pokryjeme druhou polovicou cesta.
- Pečieme na 180 stupňov zhruba 30 až 40 minút.
Slaná štrúdľa so špenátom
INGREDIENCIA
- 1 lístkové cesto
- 100 g tvrdého syra
- soľ, rasca
- malá cibuľka nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky rozotreného cesnaku
- sezamové semienka
- špenátový pretlak
- vajcia na potretie
POSTUP
- Rozvaľkáme si cesto a prenesieme na plech.
- Medzitým si uvaríme špenát podľa zvyku, pridáme cesnak a cibuľu.
- Špenát rovnomerne nanášame na lístkové cesto.
- Potom ho pokryjeme syrom.
- Nakoniec závin opatrne zabalíme, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou a sezamovým semienkom.
- Pečieme pri 220 ° C do ružova.

Slaná štrúdľa s kapustou
INGREDIENCIA
- 1 lístkové cesto
- soľ, rasca
- malá cibuľka nakrájaná nadrobno
- biela kyslá kapusta
- vajcia na potretie
POSTUP
- Rozvaľkáme cesto a rozprestrieme na plech.
- Kapustu precedíme a podusíme na cibuľa, osolíme a okoreníme.
- Kapustu rozprestrieme doprostred cesta.
- Nakoniec závin opatrne zabalíme, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou.
- Pečieme pri 220 ° C do ružova.

Slaná štrúdľa s cibuľovou náplňou
INGREDIENCIA
- 1 lístkové cesto
- 3 cibuľa
- 150 g slaniny alebo údeného mäsa
- soľ, rasca
- 2 lyžice oleja
POSTUP
- Očistenú cibuľu nakrájame na tenké kolieska, orestujeme na oleji spolu s kockami slaniny.
- Osolíme, posypeme rascou a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava.
- Nakoniec cibuľu ochutíme sójovou omáčkou.
- Listové cesto rozprestrieme na plech, stred posypeme strúhankou a na ňu nanesieme cibuľovú zmes.
- Kratšie strany cesta založíme cez náplň, dlhšie strany narežeme vo vodorovných pruhoch a preložíme na striedačku cez náplň.

Všetky štôlne stojí za to vychutnať si pri popoludňajšej návšteve s dobrou kávou, môžete skúsiť pripraviť alžírsku alebo čokoládovú, alebo pre milovníkov čaju čaj s mätou. Skúsiť môžete aj ľadovú kávu , o ktorej tiež píšeme na webe.
Skvelú kávu v teplom i studenom variante vykúzlite behom chvíľky v kávovaroch Dolce Gusto . Pozrite sa, ako dopadlo ich hodnotenie.