Ako na naložený hermelín? Recepty 5-krát inak pre vašu inšpiráciu

Aké je najobľúbenejšie krčmové jedlo k vychladenému pivu? Prinášame recept na nakladaný hermelín, ktorý je vedľa utopencov ďalšou českou špecialitou.

Plesňový syr urobí v spoločnosti dobrého korenia a zeleniny veľkú parádu a určite si ho vychutnáte aj doma.

Chcete vedieť, ako na najlepšie syr naložiť a ako dlho ho nechať ustáť?

V našich receptoch nájdete inšpiráciu na klasiku aj trochu zábavného syrového experimentu.

Klasický nakladaný hermelín

Klasický krčmový hermelín tak, ako ho všetci poznáme, by tu rozhodne nemal chýbať. Ide o základný recept, ktorý každý nováčik pravdepodobne vyskúša ako prvý. Ale pozor, aj tu sa dajú nasekať začiatočnícke chyby. Ako na to, aby vznikol dokonalý výsledok? Základom je správne korenie aj skladovanie.

Nakladaný hermelín v pohári
urbanadventures.com

Ingrediencie na 5 porcií:

  • 5 kusov hermelínu
  • 12 guličiek nového korenia
  • 12 guličiek celého farebného korenia
  • 5 bobkových listov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica horčičného semienka
  • ½ lyžičky mletého korenia
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky (kto má rád pikantnejší, môže pridať pálivú papriku)
  • 1 lyžička soli
  • 1 hrnček slnečnicového oleja
  • 2 cibule (môže byť žltá aj červená)
  • 5 čerstvých feferónik

Postup:

  • Najskôr si pripravte pastu na potretie hermelínov. Zmiešajte rozotrený cesnak, červenú papriku a štipku soli.
  • Hermelíny rozkrojte pozdĺžne napoly a vnútorné strany rovnomerne potrite pripravenou zmesou.
  • Rozkrájajte na kolieska 1 až 2 feferónky a obe cibule. Kolieska potom naplňte rozkrojené hermelíny pomazané zmesou, priklopte a zľahka stlačte.
  • Položte prvý hermelín do pripraveného pohára s troškou oleja (uistite sa, aby mal pohár dobre tesniace veko) a hermelín posypte pár guličkami nového korenia, korenia, horčičnými semienkami a bobkovým listom. Takto opakujte s ďalšími hermelínmi, medzi ne nezabudnite vkladať zvyšnú cibuľu a feferónky a priebežne zalievajte olejom.
  • Do naplneného pohára dosypte zvyšné korenie a dolejte olej. Ľahko pretrepte a poklepte zospodu, aby ste vyhnali vzduchové bubliny. Po niekoľkonásobnom poklepaní pohár dobre uzavrite.
  • Hermelíny uložte na tmavé miesto s izbovou teplotou. Raz denne s nimi ľahko zatraste a opäť uložte. Ideálna doba na zrenie je 10 – 14 dní.

Hermelín naložený s vlašskými orechmi

Syr a orechy sú skvelou kombináciou, aj keď si ju dáte trebárs len tak k vínu. V naloženom stave to však získava ešte inú úroveň. V tomto recepte hrajú jednu z hlavných rolí aj bylinky, ktoré dodajú syru výraznú chuť. Vlašské orechy sú potom hotovou čerešničkou na torte (pozrite sa aj na naše ďalšie recepty s vlašskými orechmi ).

Hermelín s vlašskými orechmi
inspiredtaste.net

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 4 ks hermelínu
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 cibuľa
  • 2 feferónky
  • Vetvička čerstvého tymiánu, rozmarínu a majoránu (alebo sušená varianta, vždy po jednej lyžičke)
  • slnečnicový olej
  • mleté korenie
  • soľ

Postup:

  • Hermelíny rozkrojte pozdĺžne napoly a vnútro vydlabajte.
  • Vydlabaný syr zmiešajte s nasekanými orechmi, rozotreným cesnakom, štipkou soli a korenia.
  • Zmesou vyplňte rozkrojené hermelíny, pridajte trochu byliniek a priklopte.
  • Do pohára nalejte trochu slnečnicového oleja a vložte prvý hermelín. Ten pokryte na kolieska nakrájanou cibuľou a feferónkou a takto opakujte u ostatných hermelínov.
  • Pohár dolejte zvyšným olejom, dosypte bylinky a korenie a pretrepte.
  • Zbavte pohár prebytočných bublín a opäť uskladnite na temné miesto s izbovou teplotou. Nechajte odležať minimálne 7 dní, ideálne 10 až 14 dní.

Naložený hermelín s brusnicovým chutney

Veľkú silu nájdeš v syre. A v brusniciach. Určite poznáte recepty na grilovaný hermelín alebo camembert s brusnicami, ale ako táto kombinácia chutí, keď sa naloží? Skvele! Ako na to?

hermelín s brusnicami
prettyprudent.com

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 4 ks hermelínu
  • 4 lyžice zavarených brusníc
  • 1 lyžica sušených brusníc
  • 2 cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1-2 lyžice balsamicového octu
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (tymián a rozmarín)
  • Slnečnicový olej
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

  • Ako prvé si pripravte chutney. Na lyžicu oleja zľahka opražte na malé kúsky nakrájanú cibuľu (1 kus).
  • Akonáhle začne cibuľa mäknúť, posypte ju trstinovým cukrom a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  • Potom primiešajte nakladané brusnice a za stáleho miešania zmes spojte dohromady.
  • Nakoniec pridajte čerstvé bylinky, balsamicový ocot a podľa chuti soľ a korenie.
  • Zmes nechajte vychladnúť a pripravte si hermelíny. Rozkrojte ich napoly a vydlabajte. Vydlabaný syr zmiešajte s chutney a touto zmesou naplňte vydlabané hermelíny. Priklopte k sebe.
  • Do pohára nalejte trochu oleja a pokladajte hermelíny jeden na druhý. Medzi ne môžete pridávať zvyšnú, na kolieska nakrájanú cibuľu, sušené brusnice a bylinky.
  • Uložte na tmavé miesto a nechajte zrieť 7-10 dní.

Nakladaný hermelín v pive

Už to tu zaznelo, ale hermelín a pivo k sebe jednoducho patria. Ako to ale dopadne, keď syr nebudete pivom len zapíjať, ale rovno ho v ňom naložíte? Naučte sa, ako správne pripraviť pivný nálev.

Nakladaný syr s cibuľou a pivom
urbanadventures.com

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 4 ks hermelínu
  • 3 cibuľa
  • 2 čerstvé feferónky
  • 4 nakladané chilli papričky
  • 4 bobkové listy
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice balsamicového octu
  • 0,5 dl svetlého piva
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Najprv si pripravte nálev. Pivo zmiešajte s olivovým olejom a balsamicovým octom, dobre premiešajte.
  • Hermelíny pozdĺžne prekrojte a naplňte cibuľou na kolieska, feferónkami a na plátky nakrájaným cesnakom.
  • Do pohára nalejte časť pivného nálevu a postupne vkladajte hermelíny. Tie rovnomerne preložte na kolieska nakrájanou cibuľou, nakladanými aj čerstvými feferónkami, zvyšným cesnakom, soľou a čiernym korením. Pridajte aj bobkový list a vetvička rozmarínu.
  • Syry zalejte nálevom tak, aby boli všetky plne ponorené a nechajte odležať pri izbovej teplote minimálne 7 dní. Po otvorení skladujte syry v chladničke.

Hermelín naložený s kapustou a klobásou

Hľadáte ideálny darček pre manžela, otecka alebo dedka? Touto dobrotou určite žiadny z nich nepohrdne. A sme presvedčení o tom, že ani dámy nie.

nakladaný syr v pohári
spearmint.co.za

Ingrediencie na 3 porcie:

  • 3 ks hermelínu
  • 1 ks údené klobásy podľa chuti
  • 5 lyžíc kyslej kapusty
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 1 väčšia cibuľa (červená alebo žltá)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 ks nakladaných baraných rohov
  • 2 menšie bobkové listy
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 lyžička rasce
  • sop
  • korenie
  • slnečnicový olej

Postup:

  • Vymiešaný cesnak zmiešajte s horčicou a zmesou potrite pozdĺžne prekrojené hermelíny.
  • Na zmes pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu, zľahka okoreňte, osoľte a priklopte.
  • Kyslú kapustu zmiešajte s rascou a prisoľte. Klobásu nakrájajte na kolieska.
  • Na dno pohára vložte cibuľu na kolieska, baraný roh, kapustu a pár koliesok klobásy. Pridajte hermelín a takto opakuje aj u zvyšných hermelínov.
  • Prisypte zvyšok korenia a všetko zalejte slnečnicovým olejom tak, aby boli všetky hermelíny ponorené.
  • Skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote minimálne 7-10 dní. Výsledok si vychutnajte s vychladeným pivom.

Trafili sme sa vám niektorým z týchto receptov do chuti?

Veríme, že áno.

Táto sýta desiata je jednoduchá na prípravu, poslúži ako skvelý darček aj ako spestrenie večierkov s priateľmi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.