Recepty na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!

Viete, že jedinečnú chuť klobás si môžete uchovať nielen zmrazením, ale aj konzervovaním?

Za ochutnávku rozhodne stoja aj klobásy sušené.

Naložiť môžete dokonca aj takú lahôdku, akou sú klobásy údené.

Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie klobás!

Je to veľmi rýchla a ľahká úschova potravín.

Nálev na nakladanie klobás

Pripravte si jednoduchý nálev, vďaka ktorému vaše klobásy vydržia v špajze pekne dlho a navyše budú stále chutné a šťavnaté!

Budete potrebovať

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • korenie

Postup prípravy

  • Vodu vlejte do hrnca, prisypte soľ, korenie a môžete podľa chuti pridať papriku s bobkovým listom.
  • Nechajte prejsť varom a vychladnúť.

Zaváranie klobás do pohárov

Najobľúbenejším spôsobom konzervovania zostáva to do pohárov. Je jednoduché, účinné as naším návodom ho hravo zvládnete aj vy!

Budete potrebovať

  • klobásy
  • nálev viď recept vyššie
  • zaváracie poháre s viečkami

Postup prípravy

  • Najskôr si pripravte poháre – sterilizujte ich aj s viečkami a nechajte ich voľne usušiť.
  • Potom do pohárov vkladajte klobásy – tlačte ich na seba, aby sa vám do pohárov vliezlo väčšie množstvo klobás.
  • Zalejte klobásy nálevom – je potrebné, aby klobásy boli v náleve úplne ponorené.
  • Otrite okraje pohárov papierovou utierkou a poriadne zaviečkujte.
  • Vložte poháre do zaváracieho hrnca – skladajte ich 1 centimeter od seba.
  • Varte na 90 stupňov po dobu jednej hodiny.
  • Potom nechajte poháre vychladnúť a uskladnite do chladnej a tmavej komory.
Klobásy naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: pickledpig.files.wordpress.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na zaváranie údeného mäsa . Doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne!

Nakladanie údených klobás

Údené klobásy patria medzi tie najchutnejšie a niet divu! Aj túto pochúťku si môžete naložiť. Chcete vedieť ako? Tak sa na to poďme spoločne pozrieť.

Budete potrebovať

  • údené klobásy
  • vodu, vývar alebo nálev
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec s teplomerom

Postup prípravy

  • Dôležité je, poháre na zaváranie poriadne sterilizovať, to isté aj viečka.
  • Akonáhle sú poháre suché, vložte do nich vodorovne údené klobásy.
  • Do pohára vlejte iba 0,05 litra vody.
  • Okraje pohárov zbavte mastnoty a poriadne viečka utiahnite.
  • Poháre skladajte 1 centimeter od seba do zaváracieho hrnca.
  • Zavárajte po dobu jednej hodiny na 90-95 stupňov.
  • Nechajte poháre vychladnúť a uskladnite.
Údené klobásy naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: preparednesspro.com

Konzervovanie domácich klobás

Chcete domácu klobásu? Ale neviete, ako si ju pripraviť? Práve pre vás sme si pripravili skvelý recept na túto lahôdku, ktorú si ihneď môžete zavariť.

Budete potrebovať

  • 1 kg zverinového mäsa
  • 1 kg mletého bravčového mäsa
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 1/2 lyžice feniklových semien – popraskané semienka
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 dcl studenej vody
  • 1 ½ lyžice kájenského korenia
  • 1 lyžička nasekaného rozmarínu
  • nálev alebo vodu
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec

Postup prípravy

  • Zverinu a bravčové mäso vložte do mrazničky a nechajte ho tam asi hodinu.
  • Mäso po hodine vyberte a nakrájajte ho na 2 centimetrové prúžky.
  • Zmiešajte suché prísady a nasypte ich do mäsovej zmesi, prikryte a vráťte do mrazničky asi na 30 minút.
  • Medzitým si pripravte mlynček na mäso s jemnou šajbou.
  • Zmes vyberte z mrazničky a pomeľte ju na mäsovom mlynčeku.
  • Do mäsa a korenia pridajte studenú vodu a premiešajte rukami.
  • Takto pripravenú zmes začnite plniť do bravčových čriev.
  • Vložte klobásy do udiarne na 4 hodiny pri 75 stupňoch.
  • Akonáhle máte hotovo, nechajte klobásy vychladnúť a oddýchnuť.
  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
  • Klobásy do pohárov natlačte, avšak dávajte pozor, aby išli dobre vytiahnuť.
  • Zalejte ich rozpustenou masťou – až po okraj.
  • Nechajte masť vychladnúť.
  • Akonáhle masť stuhne, vložte poháre do zaváracieho hrnca – skladajte ich ďalej od seba, nech nepopraskajú.
  • Sterilujte na 90 stupňov jednu hodinu.
  • Po vychladnutí poháre uložte na tmavé a chladné miesto.
Domáce klobásy naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: preparednesspro.com

Zaváranie klobás v rúre

Pokiaľ nevlastníte zavárací hrniec, nie je nič jednoduchšie ako si klobásy zakonzervovať v rúre!

Budete potrebovať

  • klobásy
  • nálev alebo vodu
  • zaváracie poháre s viečkami
  • hlboký plech s utierkou

Postup prípravy

  • Poháre na zaváranie najskôr sterilizujte a nechajte vysušiť – voľne, nepoužívajte utierku.
  • Potom do nich začnite vkladať klobásy.
  • Zalejte nálevom a okraje pohárov poriadne utrite a zbavte mastnoty.
  • Zaviečkujte a vkladajte do hlbokého plechu na utierku.
  • Podlejte vodou a pečte pri teplote 90 stupňov 50-60 minút.
Klobásy naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: puttingupfood.files.wordpress.com

Chcete nakladané bravčové mäso ? Je to skvelá voľba pre všetkých „mäsožravcov“. Inšpirujte sa našimi TOP receptami!

Klobásy zavarené v mikrovlnnej rúre

Vedeli ste, že konzervovať môžete aj v mikrovlnnej rúre? Nie? Prinášame vám podrobný návod, ako na to!

Budete potrebovať

  • klobásy
  • vodu alebo nálev
  • zaváracie poháre a viečka
  • plastovú misku

Postup prípravy

  • Poháre na zaváranie sterilizujte spolu s viečkami.
  • Vysušte ich voľne na vzduchu bez pomoci utierky.
  • Do suchých pohárov vložte klobásy a zalejte ich nálevom tak, aby boli potopené.
  • Okraje pohárov poriadne zbavte mastnoty a zaviečkujte.
  • Do mikrovlnnej rúry si dajte plastovú misku a do nej vkladajte poháre.
  • Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon 700 Wattov a jeden pohár zavárajte 6 minút, s každým ďalším pohárom čas zavárania zdvojnásobte.
  • Nechajte poháre vychladnúť a potom uskladnite do pivnice či komory.
Klobásy naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: www.5acresandadream.com

Iné druhy klobás

Klobásy sú skvelou pochúťkou na všetky spôsoby, pozrite sa na pár receptov, ktoré si môžete jednoducho pripraviť:

Nakladané klobásy v octe

Budete potrebovať

  • biely ocot
  • vodu
  • soľ
  • chilli papričky alebo cesnak
  • korenie podľa chuti

Množstvo surovín závisí od vašej chuti, väčšinou sa udáva pomer vody a octu 1:1.

Postup prípravy

  • Najskôr začnite tým, že si prichystáte potrebný počet zaváracích pohárov a sterilizujete ich aj s viečkami.
  • Pripravte si nálev – do hrnca vlejte silný biely ocot, spolu so soľou, korením, pridajte celé chilli papričky alebo strúčiky cesnaku, záleží na vašom vkuse.
  • Naplňte sterilizované poháre voľne varenými klobásami a potom na ne nalejte vriaci roztok.
  • Klobásy úplne ponorte.
  • Uzavrite poháre a nechajte ich vychladnúť.
  • Klobásy takto môžu zostať po dobu jedného roka, ale najlepšie ich spotrebovať do troch až štyroch mesiacov.
Klobásy naložené v pohároch so zeleninou.
zdroj: discussions.texasbowhunter.com

Pikantné zavarené klobásy s kapustou

Budete potrebovať

  • 2 kg klobásy pikánt
  • 200 g slaniny
  • 800 g mrkvy
  • 1,5 kyslej kapusty
  • papriku
  • cibuľu
  • nálev
  • nové korenie, bobkový list

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si sterilizujte potrebné množstvo zaváracích pohárov vrátane viečok.
  • Potom nakrájajte slaninu na kúsky a poriadne ho vyškvarte.
  • Nastrúhajte mrkvu a zmiešajte ju s kyslou kapustou.
  • Na kolieska nakrájajte klobásy, cibuľu a na väčšie kúsky papriku.
  • Zmes mrkvy a kapusty zmiešajte s vyškávarenou slaninou
  • V pohári si vytvorte lôžko z vrstvy cibule, papriky, kapusty a naň položte vrstvu klobás – opakujte, poslednú vrstvu však musí tvoriť kapusta.
  • Do vrstiev vložte aj bobkový list a guličky nového korenia – neprežeňte množstvo.
  • Nakoniec zalejte nálevom a zavárajte po dobu jednej hodiny na 90 stupňov.
  • Po vychladnutí uskladnite.
Klobásy naložené s kapustou v pohároch.
zdroj: bethesunshine.org

Zavariť si môžete aj pečené mäso . Uchovajte si skvelú mäsovú chuť nielen na „horšie časy“!

Tipy na správne konzervovanie klobás

  1. Poháre a viečka vždy riadne sterilizujte – zabránite tým nechcenému pokazeniu klobás.
  2. Ak zavárate údené klobásy, stačí ich vyúdiť kratšiu dobu ako ste zvyknutí , zostanú tak dlhšie šťavnatejšie.
  3. Klobásy môžete zavárať v náleve, masti, vývare alebo obyčajnej vode .

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.