Máte pocit, že každé vaše jedlo obsahuje mäso a chcete to zmeniť?
Neviete však, čo variť?
Pripravili sme si pre vás 6 luxusných receptov na bezmäsité obedy, ktoré si zamilujú aj tí najväčší milovníci mäsa!
Ochutnajte napríklad plnené papriky, ázijské rezance s pikantnou omáčkou alebo fazuľový guláš.
Užite si to!
Ázijské rezance Chow Mein
Pripravte si toto ľahké čínske vegánske jedlo z rezancov, zeleniny a pikantnej omáčky. Je rýchle na prípravu a pritom chuťovo úplne dokonalé!
Ingrediencie
Na omáčku Chow Mein:
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica hoisin omáčky
- 1 polievková lyžica ryžového vína alebo suchého sherry
- 1,5 lyžičky cukru
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 lyžička omáčky sriracha (voliteľne)
Na vyprážané rezance:
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
- 1/2 bielej kapusty, nakrájanej
- 1/2 hlavy brokolice, nakrájaná na malé ružičky
- 1,5 šálky fazuľových klíčkov
- 300 g ázijských pšeničných rezancov
- 4 jarné cibuľky, nakrájané
- sezamové semienka
Postup
- Pripravte si omáčku premiešaním všetkých ingrediencií.
- Rozohrejte trochu oleja vo woku alebo v panvici na vysokej teplote.
- Pridajte cesnak a cibuľu a opekajte asi 20 sekúnd, prehadzujte, aby sa zelenina nepripálila.
- Pridajte brokolicu a mrkvu a opekajte ďalšiu minútu alebo dve.
- Pridajte papriku, fazuľové klíčky a kapustu a pár minút opekajte.
- Dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne opeklo.
- Rezance uvarte podľa návodu na obale – je potrebné ich namočiť vo vode alebo pridať rovno do panvice.
- Pridajte omáčku chow mein a rezance, dobre premiešajte a podávajte!
- Navrch dajte nakrájanú jarnú cibuľku a sezamové semienka.

Vyskúšajte aj naše ďalšie tradičné recepty na čínske rezance , či už s mäsom alebo bez mäsa.
Inšpirujte sa variantmi ryžových alebo vaječných rezancov, ktoré sú na prípravu ľahké a vo finále veľmi chutné!
Vegetariánsky boršč
Tento jednoduchý recept na boršč bez mäsa z jedného hrnca vám zaberie iba 30 minút! Lahodná a zdravá zimná polievka z repy plná živín je ľahkým obedom alebo aj večerou o všednom dni.
Ingrediencie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stredne veľké červené repy
- 2 litre zeleninového vývaru
- 2 zemiaky
- 1/4 hlávky bielej kapusty
- 2 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 polievkové lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- (vegánska) kyslá smotana na ozdobu
- ražný chlieb na podávanie
Postup
- Nakrájajte si cibuľu, mrkvu, repu, zemiaky a kapustu.
- Mrkva a repu môžete tiež nastrúhať pomocou strúhadla.
- Zahrejte veľký hrniec na stredne vysokej teplote.
- Pridajte rastlinný olej, na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a červenú repu a za častého miešania restujte asi 5 minút.
- Do hrnca pridajte horúci zeleninový vývar, na kocky nakrájané zemiaky, nakrájanú kapustu a bobkové listy, priklopte pokrievkou a varte 10 minút.
- Do hrnca pridajte citrónovú šťavu, paradajkový pretlak, nasekaný cesnak, nasekaný kôpor, soľ a korenie.
- Prikryte a varte ďalších 5 minút.
- Pred podávaním nechajte ešte 15 minút odpočívať pod pokrievkou.
- Ozdobte lyžicou (vegánskej) kyslej smotany a ďalším čerstvým kôprom.
- Podávajte s ražným chlebom.
- Užite si to!

Plnené cukety s paradajkovou omáčkou
Máme pre vás ďalší úžasný recept na vegetariánsky obed! Talianske plnené cukety sú rýchlym a zdravým pokrmom, ktorý si zamilujete! Pripravíte ich za pouhých 20 minút a navyše sú vegetariánske a bez lepku.
Ingrediencie
- 2 cukety, rozpolené pozdĺžne
- 1 šálka fazule cannellini
- 1 a 1/4 šálky paradajkovej omáčky
- 1/2 šálky syra mozzarella, nastrúhaného
- 1/4 šálky parmezánu, strúhaného
- 1 polievková lyžica čerstvej bazalky, nasekané
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Lyžicou vydlabajte jadro cukiet a položte polovičky cukiet lícom dole na papierové obrúsky, aby nasiakli prebytočnú vlhkosť.
- Nalejte 1 šálku paradajkovej omáčky do zapekacej misky 33×23 cm.
- Vložte do misy polovičky cukiet a do ich stredu pridajte fazuľu cannellini.
- Na fazuľu nalejte zvyšnú paradajkovú omáčku, potom posypte mozzarellou a parmezánom.
- Pečte odkryté 20 minút a poslednú 1 minútu opekajte na HIGH, kým syr nezhnedne.
- Potom posypte čerstvou bazalkou a podávajte!

Objavte podobné tipy
Vegánsky fazuľový guláš z multifuknčného hrnca
Tento guláš z bielych fazule je zdravý, vegánsky, bez lepku a bez pridaného oleja. Navyše ho jednoducho pripravíte v multifunkčnom hrnci a nebudete tak mať na prácu upratovanie žiadneho riadu.
Ingrediencie
- 340 g bielych fazule (napr. Cannellini), namočených cez noc
- 3 stredné šalotky, nakrájané na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 3 stopky stopkového zeleru, nakrájané na plátky
- 1 veľká alebo 2 malé až stredné zemiaky, umyté, olúpané a nastrúhané
- 3 a 1/2 zeleninového vývaru
- 1 až 1 a 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička sladkej alebo pálivej papriky
- bouqet garni: 2 bobkové listy + niekoľko vetvička petržlenovej vňate a tymiánu, pevne zviazané kuchynským povrázkom
- 1 a ½ – 2 lyžičky soli
- čerstvé namleté čierne korenie podľa chuti
- 1 plechovka (410 g) drvených paradajok
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
Na gremolate:
- 1 veľká hrsť petržlenovej vňate, listy a vňate
- 1 veľký strúčik cesnaku, olúpaný a ponechaný vcelku
- 1 malý bio citrón
- hrubá alebo vločkovitá morská soľ
- na podávanie (voliteľne): čerstvá citrónová šťava, extra panenský olivový olej a chrumkavý celozrnný chlieb
Postup
- Fazuľu zalejte 6 šálkami (asi 1,4 l) vody a 2 lyžičkami soli.
- Namočte na 8 hodín alebo cez noc, potom ich sceďte a opláchnite pod studenou vodou.
- Nalejte zeleninový vývar do multifunkčného hrnca.
- Pridajte namočené a odkvapkané biele fazule, šalotku, cesnak, stopkatý zeler, nastrúhané zemiaky, rascu, papriku, soľ, korenie a bouquet garni.
- Premiešajte.
- Pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak na ostatné ingrediencie, ale nemiešajte, nechajte paradajky sedieť navrchu.
- Zaistite veko a nastavte uvoľňovač tlaku na tesnenie.
- Zvoľte nastavenie Tlakové varenie pri vysokom tlaku a nastavte dobu varenia na 12 minút.
- Zatiaľ čo sa guláš varí, pripravte si gremolatu.
- Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo.
- Nastrúhajte cesnak priamo na petržlenovú vňať a navrch tejto zmesi nastrúhajte citrón, dávajte pozor, aby ste neolúpali bielu dreň pod šupkou.
- Cesnak a citrónovú kôru vmiešajte do petržlenovej vňate a sekajte, kým nie je všetko jemne nasekané.
- Posypte trochou hrubej alebo vločkovej morskej soli.
- Hneď ako 12-minútový časovač skončí a pípne, nechajte tlak prirodzene uvoľniť.
- Otvorte hrniec a ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu soľ.
- Guláš preložte do jednotlivých misiek a do každej pridajte trochu gremolaty.
- Ak chcete, pokvapkajte trochou čerstvej citrónovej šťavy a trochou extra panenského olivového oleja a podávajte s celozrnným pečivom.
- Zvyšky uchovávajte v chladničke po dobu až 4-5 dní.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na guláša bez mäsa 5x inak! Budete sami prekvapení, že vám v nich mäso vôbec nechýba. Máme pre vás variant z fazule, húb alebo napríklad zemiakov.
Kapustové placky s feta syrom
Tieto jednoduché placky z kelu a syra feta sú vynikajúcim spôsobom, ako využiť nie veľmi obľúbený kel a to tak, že si ho zamilujete! Je to perfektný rýchly obed bez mäsa, ale aj desiata alebo predjedlo.
Ingrediencie
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 šálky nakrájaného kelu
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 šálka rozdrobeného syra feta
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička sušených byliniek
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- ½-1 šálka mlieka
Na dip:
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 lyžice majonézy
- 1-2 lyžice chilli pasty
- citrónová šťava podľa chuti
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Kel, cibuľu a cesnak orestujte na troche olivového oleja, kým sa kel neuvarí.
- Podľa chuti okoreňte a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte v mise všetky suché ingrediencie.
- V samostatnej miske/džbáne zmiešajte všetky mokré ingrediencie a dobre premiešajte.
- Mokré ingrediencie nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
- Primiešajte kelovú zmes a rozdrobený syr feta.
- Po lyžiciach cesto smažte na rozpálenej panvici (ak chcete chrumkavé placky, smažte ich na oleji) z oboch strán dozlatista.
- Vyberte z panvice a pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Na prípravu dipu jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie.
- Placky podávajte s omáčkou.
- Dobrú chuť!

Vegetariánske plnené papriky
Luxusné papriky plnené zmesou z quióny a fazule sú strašne jednoduché na prípravu a zároveň chutné a sýte. Je to vynikajúce jedlo, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek počas týždňa a pochutí si na ňom celá vaša rodina.
Ingrediencie
- 4 veľké papriky, rozkrojené napoly a zbavené semienok
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie, podľa chuti
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 lisované strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky vločiek červeného chilli (voliteľne)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička údené papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
- 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok
- 1 plechovka (425 g) čiernych fazule, scedených a prepláchnutých
- 1 plechovka (425 g) červených fazule, scedených a prepláchnutých
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka čerstvej/mrazenej alebo konzervovanej kukurice
- 1 šálka quinoy
- ½ šálky strúhanej goudy
- voliteľný topping: avokádo, koriander/petržlenová vňať, kyslá smotana a plátky limetky
Postup
- Predhrejte rúru na 200° Celzia a plech vyložte papierom na pečenie.
- Papriku dôkladne umyte a prebytočnú vlhkosť utrite papierovou utierkou.
- Opatrne nakrájajte každú papriku na polovicu, cez stonky.
- Vyhoďte rebrá a semienka a položte na pripravený plech.
- Postriekajte trochou oleja v spreji a posypte soľou a korením.
- Pečte 8-10 minút.
- Medzitým rozohrejte olej v ťažkej panvici na stredne vysokej teplote.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Vmiešajte paradajky, fazuľu a kukuricu.
- Pridajte vločky červeného chilli, mletú rascu, údenú papriku, soľ a korenie a za stáleho miešania 2-3 minúty povarte.
- Vmiešajte quinú a vývar a znížte plameň na minimum.
- Prikryte a nechajte dusiť, kým sa quinoa neuvarí, asi 12-15 minút.
- Akonáhle je hotovo, stiahnite z platne a zmes opatrne vmiešajte do opečených paprík.
- Vrch bohato posypte strúhaným syrom, vložte späť do rúry a pečte 6–8 minút (kým sa syr nerozpustí a paprika nezmäkne).
- Po dokončení vyberte z rúry a ozdobte nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
- Podávajte s obľúbeným toppingom a užite si to.

Máme pre vás aj ďalšie pečené naplnené papriky v 7 rôznych receptoch . Inšpirujte sa!
Najpoužívanejšie ingrediencie v bezmäsitých jedlách sú huby alebo zelenina , prípadne ich kombinácia. Pokiaľ jedlo dobre okoreníme a pridáme navrch ešte dobrý syr , vzniknú skutočne lahodné recepty, ktoré sa nemusíte hanbiť servírovať ani ako nedeľný obed.
Bezmäsité jedlá na obed by sme mali zaradiť do jedálnička párkrát za týždeň všetci. Mäso je síce chuťovo vynikajúce a obsahuje množstvo telu prospešných látok, jeho trávenie nám však zbytočne uberá energiu a nie je nutné ho jesť denne.
A ako vám naše recepty chutili tentoraz? Napíšte nám do komentárov!