O tom, že najlepšia je čerstvá zelenina, rozhodne niet pochýb.
Niekedy je ale zložitejšie sa k nej dostať, a tak musíme siahnuť po jej sterilizované verziu.
My si pre vás dnes pripravili 5 najlepších receptov na konzervovanie šalátov.
Máme pre vás zeleninové varianty, ale aj jednu ovocnú!
Užite si to.
Konzervovaný zeleninový šalát
Úžasne chrumkavý, zdravý, s množstvom chutí … Taký je nasledujúci recept na ten najchutnejší nakladaný zeleninový šalát všetkých čias!
INGREDIENCIA
- 2 kg bielej kapusty
- 1,5 kg uhoriek
- 500 g cukety
- 2 žlté papriky
- 1 kg cherry paradajok (žltá, oranžová alebo červená)
- 1 kg mrkvy
- 3 šálky octu
- 3 šálky olivového oleja
- ½ šálky cukru
- ⅔ šálky soli
POSTUP
- Kapustu opláchnite a nakrájajte.
- Olúpte, opláchnite a orežte oba konce každej mrkvy.
- Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ich na 2,5 cm dlhé prúžky.
- Uhorky nakrájajte na krúžky.
- Väčšiu polovicu mrkvy nastrúhajte.
- Z paradajok odstráňte stopky a opláchnite ich.
- Pred prípravou marinády sterilizujte poháre.
- Pri príprave marinády nechajte poháre odležať v rúre.
- Do stredného hrnca pridajte ocot, olivový olej, cukor a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu, kým sa zrnká soli a cukru nerozpustia.
- Až zmes dôjde k varu, vypnite sporák a nechajte dovariť.
- Zatiaľ čo sa marináda varí, vložte všetku zeleninu do 15-litrového hrnca.
- Zeleninu zalejte marinádou.
- Hrniec s marinovanou zeleninou postavte na varnú dosku a zvýšte teplotu.
- Zeleninu premiešajte veľkou servírovacou lyžicou zdola nahor každých 30 sekúnd, kým sa marináda a zelenina nezačnú variť.
- Znížte teplotu na strednú a nechajte zvoľna variť ďalších 10 minút.
- Zeleninou za stáleho miešania pohybujte každú minútu z dna hrnca nahor.
- Znížte teplotu na minimum.
- Vyberte jeden pohár z rúry a dajte naň zavárací lievik.
- Pomocou veľkej lyžice naplňte polovicu pohára šalátom a potom šalát pritlačte na dno pohára.
- Takto naplňte celý pohár a nechajte asi centimeter miesta od hornej časti pohára.
- Vyberte zaváraciu lievik a utrite okraj čistou a suchou papierovou utierkou.
- Vyberte z rúry viečko, umiestnite ho na pohár, pevne priskrutkujte a otočte pohár dnom nahor.
- Opakujte rovnaké pokyny na konzervovanie so zvyšným šalátom.
- Nechajte poháre stáť obrátené hore dnom 12 hodín alebo cez noc.
- Pred uskladnením zaváraného pohára opláchnite teplou mydlovou vodou a osušte uterákom.
- Pred otvorením pohára nechajte šalát nasiaknuť všetky chute aspoň týždeň.
- Šalát chutí najlepšie vychladený.

Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!
Zaváraný šalát z ovocia
Zakonzervovať si môžete aj ovocné šaláty. Vyskúšajte náš jednoduchý návod a výsledkom bude sladučká desiata, ktorú si zamilujú nielen vaše deti.
INGREDIENCIA
- 1,5 kg broskýň
- 1,5 kg hrušiek
- 700 g hroznového vína bez kôstok
- 280 g konzervovaných maraschino čerešní
- 3 šálky cukru
- 4 šálky vody
POSTUP
- Hrozno odstopkujte, umyte a uchovávajte v kyseline askorbovej alebo citrónovej šťave.
- Zrelé, ale pevné broskyne ponorte po niekoľkých do vriacej vody na 1 až 1 a 1/2 minúty, aby sa uvoľnila šupka.
- Namočte do studenej vody a zložte šupky.
- Nakrájajte broskyne na polovice, vykôstkujte, nakrájajte na centimetrové kocky a uchovávajte v roztoku s hroznom.
- Hrušky olúpte, rozpolte a zbavte jadrovníka.
- Nakrájajte na centimetrové kocky a uchovávajte v roztoku s hroznom a broskyňami.
- V hrnci zmiešajte cukor a vodu a priveďte do varu.
- Rozmixované ovocie sceďte.
- Do každého horúceho pohára pridajte 1/2 šálky horúceho sirupu.
- Potom pridajte niekoľko čerešní a jemne naplňte pohár zmesí ovocia a ďalším horúcim sirupom, ponechajte cca centimetrový priestor.
- Odstráňte vzduchové bubliny.
- Okraje pohárov utrite navlhčenou čistou papierovou utierkou. ¨
- Zaviečkujte a spracujte vo vodnom kúpeli po dobu 20 minút.

Inšpirujte sa našimi tipmi na zakonzervovanie broskýň alebo ako si vychutnať svoje obľúbené ovocie po celý rok.
Objavte podobné tipy
Nakladané uhorky s cesnakom a kôprom
Chrumkavé uhorky naložené s cesnakom, kôprom, jarnou cibuľkou a jalapenos si zamilujete! Pokiaľ preferujete uhorky viac na sladko, pridajte do nálevu cukor.
INGREDIENCIA
- 3 šálky bieleho vínneho octu
- 2 a ¼ šálky studenej vody
- 2 a ½ lyžice soli
- 3 lyžice horčičného semienka
- 3 lyžice semienok koriandra
- 3 lyžice korenia
- 2 bobkové listy
- 600 g šalátových uhoriek nakrájaných na centimetrové kolieska
- 4 jarné cibuľky, orezané a nakrájané (biela aj zelená časť)
- 3 papričky jalapeno nakrájané na kolieska (ak nechcete šalát veľmi pikantné, odstráňte semienka)
- 6 nasekaných strúčikov cesnaku
- niekoľko vetvička čerstvého kôpru podľa vašej chuti
POSTUP
- Pripravte si uhorky.
- Umiestnite nakrájané uhorky a niekoľko kociek ľadu do sitka na 20 minút do drezu (pomôže im to lepšie chrumkať).
- Úplne sceďte a osušte.
- Pripravte si nálev.
- V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ, horčičné semienko, koriander, korenie a bobkové listy.
- Priveďte do varu na silnom ohni.
- Znížte teplotu a nechajte 10 minút variť.
- Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Naskladajte uhorky, jarnú cibuľku, jalapenos, cesnak a pár vetvička kôpru do pohárov so širokým hrdlom.
- Nalejte rôsol do pohárov, aby ste zakryli uhorky (zadnou stranou lyžice zatlačte uhorky dole, aby sa ponorili).
- Párkrát poklepte pohármi, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.
- Poháre pevne zakryte viečkami a dajte do chladu.

Konzervovaný fazuľový šalát
Čiernooké fazuľa, edamame a zelené chrumkavé fazuľky – to všetko naložené v pikantnom soľnom roztoku. Tento šalát sa skvele hodí ako príloha k vášmu letnému grilovaniu a zožne väčšie ohlasy ako čokoľvek iné.
INGREDIENCIA
- 1 a ¼ šálky sušených čiernookých fazule
- 340 g čerstvých zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na polovicu
- 1 a ¾ šálky jablčného octu
- 1 a ½ šálky cukru
- 1 a ½ šálky vody
- ¾ šálky citrónovej šťavy
- ½ šálky olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 a ½ šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
- 1 žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
POSTUP
- Opláchnite čiernooké fazule a vložte ich do veľkého hrnca so 4 šálkami vody.
- Priveďte vodu do varu, potom znížte teplotu na mierny plameň, prikryte pokrievkou a varte 45 až 60 minút alebo do zmäknutia.
- Sceďte a znovu prepláchnite.
- Fazuľu dajte do veľkej misy bokom.
- V rovnakom veľkom hrnci priveďte do varu 4 šálky vody a potom pridajte zelené fazuľky.
- Varte 5 minút domäkka a potom fazuľu sceďte a vložte do misy k čiernookým fazuliam.
- Postavte rovnaký hrniec na sporák a zmiešajte ocot, cukor, vodu, citrónovú šťavu, olej a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte čiernooké fazuľa, zelené fazuľky, edamame, cibuľu a cesnak.
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite z ohňa.
- Poháre a viečka umyte teplou mydlovou vodou a potom ich sterilizujte 10 minút vo vriacej vode vo vodnom kúpeli.
- Nalejte zmes do pohárov o veľkosti 2,5 la ponechajte asi centimeter voľného priestoru.
- Pomocou malej špachtle odstráňte prípadné vzduchové bubliny.
- Očistite boky a okraje pohárov a zaviečkujte.
- Naplňte nádobu na vodný kúpeľ vodou, položte pripravené poháre na stojan a uistite sa, že sú poháre zakryté asi 5 cm vody.
- Priveďte vodu do varu.
- Akonáhle sa voda varí, stopnite si 15 minút.
- Pomocou klieští bezpečne vyberte poháre a položte ich na mriežku alebo utierku, aby úplne vychladli.

Máme pre vás tie najlepšie elektrické hrnce na zaváranie v teste . Kto vyhral v našom porovnaní?
Zaváraný šalát zo zelených paradajok
Pripravte si tento jednoduchý šalát zo zelených paradajok, červených paprík a mrkvy, ktorý skvele poslúži ako príloha či nátierka na chlieb.
INGREDIENCIA
- 2,5 kg zelených paradajok
- 1 kg červených paprík
- 1 kg mrkvy
- 1 kg žltej cibule
- 1 šálka olivového oleja
- 1 šálka cukru
- 3/4 šálky bieleho octu
- 3 lyžice soli
- 1/2 lyžičky celého čierneho korenia
POSTUP
- Umyte všetku zeleninu.
- Nakrájajte cibuľu, paradajky a papriky na 5 cm kocky.
- Mrkva nastrúhajte nahrubo.
- Odmerajte si olej, ocot, soľ, cukor a guličky korenia.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
- Na strednom plameni restujte asi 3 minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí a nezmäkne.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte papriky a restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte nakrájané paradajky, následne soľ, cukor, ocot a guličky čierneho korenia.
- Za občasného miešania nechajte asi 15 minút prevariť.
- Teraz je čas sterilizovať poháre na zaváranie.
- Predhrejte rúru na 100 °C.
- Pomocou horúcej vody a antibakteriálneho mydla dôkladne umyte poháre a viečka.
- Umiestnite ich priamo na mriežky rúry asi na 15 minút, alebo kým úplne nevyschnú.
- Šalát plňte do pohárov, kým je ešte horúci.
- Uzavrite poháre viečka čo najpevnejšie a otočte poháre hore dnom.
- Zakryte ich uterákom a nechajte ich 4-5 hodín sedieť, aby sa dokončil proces utesnenia.
- Šalát skladujte na chladnom mieste po dobu 3 – 6 mesiacov.

Chcete aj ďalšie recepty na nakladané paradajky na rôzne spôsoby? Vychutnajte si ich všetky!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!