Výborné recepty na konzervovanie šalátov do pohárov alebo pripravte si zeleninu a ovocie na horšie časy!

O tom, že najlepšia je čerstvá zelenina, rozhodne niet pochýb.

Niekedy je ale zložitejšie sa k nej dostať, a tak musíme siahnuť po jej sterilizované verziu.

My si pre vás dnes pripravili 5 najlepších receptov na konzervovanie šalátov.

Máme pre vás zeleninové varianty, ale aj jednu ovocnú!

Užite si to.

Konzervovaný zeleninový šalát

Úžasne chrumkavý, zdravý, s množstvom chutí … Taký je nasledujúci recept na ten najchutnejší nakladaný zeleninový šalát všetkých čias!

INGREDIENCIA

  • 2 kg bielej kapusty
  • 1,5 kg uhoriek
  • 500 g cukety
  • 2 žlté papriky
  • 1 kg cherry paradajok (žltá, oranžová alebo červená)
  • 1 kg mrkvy
  • 3 šálky octu
  • 3 šálky olivového oleja
  • ½ šálky cukru
  • ⅔ šálky soli

POSTUP

  • Kapustu opláchnite a nakrájajte.
  • Olúpte, opláchnite a orežte oba konce každej mrkvy.
  • Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ich na 2,5 cm dlhé prúžky.
  • Uhorky nakrájajte na krúžky.
  • Väčšiu polovicu mrkvy nastrúhajte.
  • Z paradajok odstráňte stopky a opláchnite ich.
  • Pred prípravou marinády sterilizujte poháre.
  • Pri príprave marinády nechajte poháre odležať v rúre.
  • Do stredného hrnca pridajte ocot, olivový olej, cukor a soľ.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu, kým sa zrnká soli a cukru nerozpustia.
  • Až zmes dôjde k varu, vypnite sporák a nechajte dovariť.
  • Zatiaľ čo sa marináda varí, vložte všetku zeleninu do 15-litrového hrnca.
  • Zeleninu zalejte marinádou.
  • Hrniec s marinovanou zeleninou postavte na varnú dosku a zvýšte teplotu.
  • Zeleninu premiešajte veľkou servírovacou lyžicou zdola nahor každých 30 sekúnd, kým sa marináda a zelenina nezačnú variť.
  • Znížte teplotu na strednú a nechajte zvoľna variť ďalších 10 minút.
  • Zeleninou za stáleho miešania pohybujte každú minútu z dna hrnca nahor.
  • Znížte teplotu na minimum.
  • Vyberte jeden pohár z rúry a dajte naň zavárací lievik.
  • Pomocou veľkej lyžice naplňte polovicu pohára šalátom a potom šalát pritlačte na dno pohára.
  • Takto naplňte celý pohár a nechajte asi centimeter miesta od hornej časti pohára.
  • Vyberte zaváraciu lievik a utrite okraj čistou a suchou papierovou utierkou.
  • Vyberte z rúry viečko, umiestnite ho na pohár, pevne priskrutkujte a otočte pohár dnom nahor.
  • Opakujte rovnaké pokyny na konzervovanie so zvyšným šalátom.
  • Nechajte poháre stáť obrátené hore dnom 12 hodín alebo cez noc.
  • Pred uskladnením zaváraného pohára opláchnite teplou mydlovou vodou a osušte uterákom.
  • Pred otvorením pohára nechajte šalát nasiaknuť všetky chute aspoň týždeň.
  • Šalát chutí najlepšie vychladený.
Nakladaná zelenina v pohároch.
www.valyastasteofhome.com

Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Zaváraný šalát z ovocia

Zakonzervovať si môžete aj ovocné šaláty. Vyskúšajte náš jednoduchý návod a výsledkom bude sladučká desiata, ktorú si zamilujú nielen vaše deti.

INGREDIENCIA

  • 1,5 kg broskýň
  • 1,5 kg hrušiek
  • 700 g hroznového vína bez kôstok
  • 280 g konzervovaných maraschino čerešní
  • 3 šálky cukru
  • 4 šálky vody

POSTUP

  • Hrozno odstopkujte, umyte a uchovávajte v kyseline askorbovej alebo citrónovej šťave.
  • Zrelé, ale pevné broskyne ponorte po niekoľkých do vriacej vody na 1 až 1 a 1/2 minúty, aby sa uvoľnila šupka.
  • Namočte do studenej vody a zložte šupky.
  • Nakrájajte broskyne na polovice, vykôstkujte, nakrájajte na centimetrové kocky a uchovávajte v roztoku s hroznom.
  • Hrušky olúpte, rozpolte a zbavte jadrovníka.
  • Nakrájajte na centimetrové kocky a uchovávajte v roztoku s hroznom a broskyňami.
  • V hrnci zmiešajte cukor a vodu a priveďte do varu.
  • Rozmixované ovocie sceďte.
  • Do každého horúceho pohára pridajte 1/2 šálky horúceho sirupu.
  • Potom pridajte niekoľko čerešní a jemne naplňte pohár zmesí ovocia a ďalším horúcim sirupom, ponechajte cca centimetrový priestor.
  • Odstráňte vzduchové bubliny.
  • Okraje pohárov utrite navlhčenou čistou papierovou utierkou. ¨
  • Zaviečkujte a spracujte vo vodnom kúpeli po dobu 20 minút.
Zavárané ovocie v pohároch.
www.sbcanning.com

Inšpirujte sa našimi tipmi na zakonzervovanie broskýň alebo ako si vychutnať svoje obľúbené ovocie po celý rok.

Nakladané uhorky s cesnakom a kôprom

Chrumkavé uhorky naložené s cesnakom, kôprom, jarnou cibuľkou a jalapenos si zamilujete! Pokiaľ preferujete uhorky viac na sladko, pridajte do nálevu cukor.

INGREDIENCIA

  • 3 šálky bieleho vínneho octu
  • 2 a ¼ šálky studenej vody
  • 2 a ½ lyžice soli
  • 3 lyžice horčičného semienka
  • 3 lyžice semienok koriandra
  • 3 lyžice korenia
  • 2 bobkové listy
  • 600 g šalátových uhoriek nakrájaných na centimetrové kolieska
  • 4 jarné cibuľky, orezané a nakrájané (biela aj zelená časť)
  • 3 papričky jalapeno nakrájané na kolieska (ak nechcete šalát veľmi pikantné, odstráňte semienka)
  • 6 nasekaných strúčikov cesnaku
  • niekoľko vetvička čerstvého kôpru podľa vašej chuti

POSTUP

  • Pripravte si uhorky.
  • Umiestnite nakrájané uhorky a niekoľko kociek ľadu do sitka na 20 minút do drezu (pomôže im to lepšie chrumkať).
  • Úplne sceďte a osušte.
  • Pripravte si nálev.
  • V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ, horčičné semienko, koriander, korenie a bobkové listy.
  • Priveďte do varu na silnom ohni.
  • Znížte teplotu a nechajte 10 minút variť.
  • Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  • Naskladajte uhorky, jarnú cibuľku, jalapenos, cesnak a pár vetvička kôpru do pohárov so širokým hrdlom.
  • Nalejte rôsol do pohárov, aby ste zakryli uhorky (zadnou stranou lyžice zatlačte uhorky dole, aby sa ponorili).
  • Párkrát poklepte pohármi, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.
  • Poháre pevne zakryte viečkami a dajte do chladu.
Chrumkavé uhorky naložené s cesnakom, kôprom, jarnou cibuľkou a jalapenos v pohároch.
www.themediterraneandish.com

Konzervovaný fazuľový šalát

Čiernooké fazuľa, edamame a zelené chrumkavé fazuľky – to všetko naložené v pikantnom soľnom roztoku. Tento šalát sa skvele hodí ako príloha k vášmu letnému grilovaniu a zožne väčšie ohlasy ako čokoľvek iné.

INGREDIENCIA

  • 1 a ¼ šálky sušených čiernookých fazule
  • 340 g čerstvých zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na polovicu
  • 1 a ¾ šálky jablčného octu
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 1 a ½ šálky vody
  • ¾ šálky citrónovej šťavy
  • ½ šálky olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 a ½ šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
  • 1 žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované

POSTUP

  • Opláchnite čiernooké fazule a vložte ich do veľkého hrnca so 4 šálkami vody.
  • Priveďte vodu do varu, potom znížte teplotu na mierny plameň, prikryte pokrievkou a varte 45 až 60 minút alebo do zmäknutia.
  • Sceďte a znovu prepláchnite.
  • Fazuľu dajte do veľkej misy bokom.
  • V rovnakom veľkom hrnci priveďte do varu 4 šálky vody a potom pridajte zelené fazuľky.
  • Varte 5 minút domäkka a potom fazuľu sceďte a vložte do misy k čiernookým fazuliam.
  • Postavte rovnaký hrniec na sporák a zmiešajte ocot, cukor, vodu, citrónovú šťavu, olej a soľ.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu, aby sa cukor rozpustil.
  • Pridajte čiernooké fazuľa, zelené fazuľky, edamame, cibuľu a cesnak.
  • Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite z ohňa.
  • Poháre a viečka umyte teplou mydlovou vodou a potom ich sterilizujte 10 minút vo vriacej vode vo vodnom kúpeli.
  • Nalejte zmes do pohárov o veľkosti 2,5 la ponechajte asi centimeter voľného priestoru.
  • Pomocou malej špachtle odstráňte prípadné vzduchové bubliny.
  • Očistite boky a okraje pohárov a zaviečkujte.
  • Naplňte nádobu na vodný kúpeľ vodou, položte pripravené poháre na stojan a uistite sa, že sú poháre zakryté asi 5 cm vody.
  • Priveďte vodu do varu.
  • Akonáhle sa voda varí, stopnite si 15 minút.
  • Pomocou klieští bezpečne vyberte poháre a položte ich na mriežku alebo utierku, aby úplne vychladli.
Nakladané fazuľa v pohároch.
www.aimeemars.com

Máme pre vás tie najlepšie elektrické hrnce na zaváranie v teste . Kto vyhral v našom porovnaní?

Zaváraný šalát zo zelených paradajok

Pripravte si tento jednoduchý šalát zo zelených paradajok, červených paprík a mrkvy, ktorý skvele poslúži ako príloha či nátierka na chlieb.

INGREDIENCIA

  • 2,5 kg zelených paradajok
  • 1 kg červených paprík
  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg žltej cibule
  • 1 šálka olivového oleja
  • 1 šálka cukru
  • 3/4 šálky bieleho octu
  • 3 lyžice soli
  • 1/2 lyžičky celého čierneho korenia

POSTUP

  • Umyte všetku zeleninu.
  • Nakrájajte cibuľu, paradajky a papriky na 5 cm kocky.
  • Mrkva nastrúhajte nahrubo.
  • Odmerajte si olej, ocot, soľ, cukor a guličky korenia.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
  • Na strednom plameni restujte asi 3 minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí a nezmäkne.
  • Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
  • Pridajte papriky a restujte ďalšie 3 minúty.
  • Pridajte nakrájané paradajky, následne soľ, cukor, ocot a guličky čierneho korenia.
  • Za občasného miešania nechajte asi 15 minút prevariť.
  • Teraz je čas sterilizovať poháre na zaváranie.
  • Predhrejte rúru na 100 °C.
  • Pomocou horúcej vody a antibakteriálneho mydla dôkladne umyte poháre a viečka.
  • Umiestnite ich priamo na mriežky rúry asi na 15 minút, alebo kým úplne nevyschnú.
  • Šalát plňte do pohárov, kým je ešte horúci.
  • Uzavrite poháre viečka čo najpevnejšie a otočte poháre hore dnom.
  • Zakryte ich uterákom a nechajte ich 4-5 hodín sedieť, aby sa dokončil proces utesnenia.
  • Šalát skladujte na chladnom mieste po dobu 3 – 6 mesiacov.
Konzervovaný šalát zo zelených paradajok, červených paprík a mrkvy v pohároch.
www.momsdish.com

Chcete aj ďalšie recepty na nakladané paradajky na rôzne spôsoby? Vychutnajte si ich všetky!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.