Zapečené palacinky môžeme servírovať na nekonečne mnoho spôsobov!
Skúste naše recepty na palacinky z rúry v slanej a sladkej podobe a presvedčte sa, aké chutné môžu byť!
Inšpirujte sa u nás a nechajte si chutiť!
Zapečené palacinky s tvarohom
Pripravte si víkendové raňajky snov.
Čo budeme potrebovať
- palacinky z 200 g múky
- 500 g mäkkého tvarohu
- 100 g trstinového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 vajcia
- 3 lyžice masla
- práškový cukor
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C
- Premiešame si tvaroh, vajcia, cukor a citrónovú šťavu.
- Palacinky potrieme náplňou a zarolujeme.
- Pekáčik vymastíme maslom.
- Palacinky vložíme do pekáča.
- Pečieme približne 15 minút.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zapečené palacinky so špenátom a parmezánom
Zapečené palacinky naslané sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť jednoduchý, ale napriek tomu sýty pokrm.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 200 g baby špenátu
- 250 g ricotty
- strúhanie muškátového orieška
- 4 veľké palacinky
- 225 g mozzarelly, odkvapkané a nakrájané na malé kúsky
- 50 g parmezánu, strúhaného
Postup
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte 2 strúčiky cesnaku a pár sekúnd prevarte, potom vhoďte paradajky.
- Okoreníme a necháme prebublávať 10-15 minút, kým sa nezredukujú na hustú omáčku.
- Špenát varte 2 minúty v mikrovlnnej rúre, aby zavädol, alebo ho vyklopte do sitka a prelejte kanvicu plnú horúcej vody.
- Až vychladne, vytlačte z neho čo najviac tekutiny a potom ho nahrubo nasekajte.
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov.
- Zmiešajte ricottu, špenát, bohato nastrúhaný muškátový oriešok, zvyšný prelisovaný cesnak a trochu soli a korenia.
- Paradajkovú omáčku rozotrieme na dno plytkej zapekacej misy.
- Špenátovú zmes rozdeľte do palaciniek, rozotrite ju po polovici povrchu.
- Každú palacinku preložte napoly a potom znova napoly, aby vznikol trojuholník.
- Palacinky položte do zapekacej misy, posypte mozzarellou a parmezánom.
- Pokvapkajte ešte trochou oleja a pečte 15-20 minút.
Zapečené palacinky môžete naplniť aj orestovaným kuracím mäsom.

Zapekané palacinky s pudingom
Výber pudingu necháme na vás.
Čo budeme potrebovať
- palacinky z 200 g múky
- 1 puding
- 500 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- 2 bielky
- štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C
- Puding uvaríme podľa návodu s mliekom a cukrom.
- Palacinky potrieme približne 1/3 pripraveného pudingu a zarolujeme.
- Pekáčik vymastíme maslom.
- Palacinky vložíme do pekáča.
- Zalejeme zvyškom pudingu.
- Pečieme približne 10 minút.
- Bielky vyšľaháme so soľou a cukrom.
- Sneh naukladáme na zapečené palacinky a na ďalších 5 minút dáme do rúry.
- Podávame.

Objavte podobné tipy
Zapečené palacinky so šunkou a syrom
Spotrebujte zvyšné palacinky a premeňte ich na tento upokojujúci syrový pokrm. Hotová za necelú hodinu, a je to ľahká večera pre štyri.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 250 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 300 g špenátu, nakrájaného
- 200 g šunky, nakrájané
- 1 lyžica dijonskej horčice
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 100 g syra gruyère, jemne nastrúhaného
- 300 ml smotany
- muškátový oriešok
- zelený šalát
Postup
- V nepriľnavej panvici rozohrejte na stredne vysokú teplotu olej a šampiňóny opekajte so štipkou soli 10 minút, kým sa tekutina neodparí a huby skaramelizujú.
- Stlmte teplotu, pridajte špenát a nechajte ho uvädnúť, kým vmiešajte šunku, horčicu, korenie a polovicu gruyère.
- Rúru rozpálime na 190 stupňov.
- Hubovú zmes rozdelíme na palacinky a každú zvinieme.
- Vložte ich do zapekacej, prelejte smotanou a posypte nastrúhaným muškátovým orieškom, zvyšným gruyère a trochou korenia.
- Pečte v rúre 20 minút, kým nebude bublať a hore zozlatne.
- Podávajte so zeleným šalátom.

Zapečené palacinky s mletým mäsom
Vyskúšajte tento recept na zapečené palacinky alá bolonská zmes.
Čo budeme potrebovať
Na palacinky
- 350 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce plus 1 žĺtok
- 30 g masla, rozpusteného
- 100 g hladkej múky
- ¼ lyžičky morskej soli
Na bolonskú omáčku
- 50 g slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 lyžice oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 malá mrkva, olúpaná a nakrájaná na jemné kocky
- 1 veľká zelerová tyčinka, nakrájaná na jemné kocky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 150 ml kuracieho vývaru
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
Na syrovú vrstvu
- 150 ml kyslej smotany
- 2 lyžice plnotučného mlieka
- 75 g syra, jemne nastrúhaného
Postup
- Na palacinky zmiešame mlieko, vajcia, žĺtok, 1 lyžicu rozpusteného masla, múku a soľ a necháme 30 minút odstáť a potom usmažíme palacinky.
- Medzitým na bolonskú omáčku opečte na oleji vo veľkej panvici slaninu, kým nie je ľahko zlatistá.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút, potom pridajte cesnak, mrkvu a zeler a ďalších 5 minút za občasného miešania opekajte.
- Zvýšte teplotu, pridajte hovädzie mäso a varte.
- Vmiešame paradajky, vývar a paradajkový pretlak a odkryté dusíme 45 minút, kým omáčka nezhustne a nezmizne všetka prebytočná tekutina (musí byť hustá)
- Podľa chuti okoreníme.
- Na syrovú polevu zmiešajte v miske kyslú smotanu, mlieko a 25 g syra s trochou korenia.
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Každú palacinku naplníme 2 vrchovatými lyžicami bolonskej omáčky a zvinieme.
- Naskladajte ich vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy, po lyžiciach naneste syrovú polevu a posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Pečte 20–25 minút, alebo kým syr nezezlátne a podávajte so šalátom.
Na prípravu dokonalej palacinky je potrebnákvalitná panvička alebo palacinky . Prečítajte si o panvičkách Lamart viac v našej recenziu!

Zapekané palacinky s banánom v karameli
Ľahké a svieže palacinky.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/4 hrnčeka krupicového cukru
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- 1/2 hrnčeka karamelového salka
- 1 lyžica masla so štipkou soli
- 2 banány, pozdĺžne rozpolené
- 75 g horkej čokolády, nasekané
- 60 g lieskových orechov, nasekaných
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešame múku, 2 lyžice cukru, pridajte mlieko a vajcia a miešajte, kým sa nespoja.
- Nalejte cesto do plechu, prilejte polovicu karamelového salka a krúživými pohybmi vytvorte mramorový efekt.
- Pečte 10 minút, alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Medzitým rozpustite maslo.
- Banánov posypte zvyšným cukrom. Umiestnite reznou stranou dole na panvicu a varte 5 minút, alebo kým nebudú tmavo zlaté a prepečené.
- Čokoládu rozpustite.
- Palacinku podávame preliatu banánmi, zvyšným karamelom, čokoládou a lieskovými orieškami.
Vyskúšajte aj ďalšie sladké ale aj slané palacinky .

Ako sa jej palacinky vo svete?
Amerika
Pri návšteve Ameriky nesmiete zabudnúť na vežu nadýchaných palaciniek z cmaru so sirupom a prerastenou slaninou. Najlepšie ich budú jesť v retro jedálni, kde vám servírky dopĺňajú „nekonečnú“ šálku s filtrovanou kávou, rovnako ako vo filmoch.
Francúzsko
Francúzi palacinky doviedli k dokonalosti. Sú super tenké, ľahké, chrumkavé a sladké, zaliate čokoládou alebo karamelizovanými jablkami so smotanou, ale nezabúdajte ani na ich slané pohánkové galettes.
Japonsko
Japonské sú v podstate suflé, ktoré sa týčiace to výšky a je nadýchané.
Brazília
V Brazílii je obvyklé používať tapiokovú múku na palacinky, tá sa potom plní sladkou aj slanou náplňou. Obľúbený je strúhaný kokos a maslo.
Fínsko
Fínske pannukakku má všetky znaky yorkshirského pudingu. Štvorcový tvar, týčiaci sa do výšky, cesto upečené v rúre sa potom krája na štvorce a často sa polieva ovocným kompótom.
Venezuela
Cachapas sú tradične vyrábané z kukuričnej múky a patria medzi obľúbené venezuelské občerstvenia a pouličné jedlo. Očakávajte, že budú plnené plátkom mäkkého, vytekajúceho bieleho syra.