Vynikajúce recepty na zapekané palacinky pre maškrtné jazýčky! Skúste ich slanú aj sladkú variantu

Zapečené palacinky môžeme servírovať na nekonečne mnoho spôsobov!

Skúste naše recepty na palacinky z rúry v slanej a sladkej podobe a presvedčte sa, aké chutné môžu byť!

Inšpirujte sa u nás a nechajte si chutiť!

Zapečené palacinky s tvarohom

Pripravte si víkendové raňajky snov.

Čo budeme potrebovať

  • palacinky z 200 g múky
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice masla
  • práškový cukor

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C
  2. Premiešame si tvaroh, vajcia, cukor a citrónovú šťavu.
  3. Palacinky potrieme náplňou a zarolujeme.
  4. Pekáčik vymastíme maslom.
  5. Palacinky vložíme do pekáča.
  6. Pečieme približne 15 minút.
  7. Posypeme práškovým cukrom a podávame.
Sladké palacinky zapečené v rúre s ochuteným tvarohom.
Zdroj: theveganharmony.com

Zapečené palacinky so špenátom a parmezánom

Zapečené palacinky naslané sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť jednoduchý, ale napriek tomu sýty pokrm.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 200 g baby špenátu
  • 250 g ricotty
  • strúhanie muškátového orieška
  • 4 veľké palacinky
  • 225 g mozzarelly, odkvapkané a nakrájané na malé kúsky
  • 50 g parmezánu, strúhaného

Postup

  • Na panvici rozohrejte olej, pridajte 2 strúčiky cesnaku a pár sekúnd prevarte, potom vhoďte paradajky.
  • Okoreníme a necháme prebublávať 10-15 minút, kým sa nezredukujú na hustú omáčku.
  • Špenát varte 2 minúty v mikrovlnnej rúre, aby zavädol, alebo ho vyklopte do sitka a prelejte kanvicu plnú horúcej vody.
  • Až vychladne, vytlačte z neho čo najviac tekutiny a potom ho nahrubo nasekajte.
  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov.
  • Zmiešajte ricottu, špenát, bohato nastrúhaný muškátový oriešok, zvyšný prelisovaný cesnak a trochu soli a korenia.
  • Paradajkovú omáčku rozotrieme na dno plytkej zapekacej misy.
  • Špenátovú zmes rozdeľte do palaciniek, rozotrite ju po polovici povrchu.
  • Každú palacinku preložte napoly a potom znova napoly, aby vznikol trojuholník.
  • Palacinky položte do zapekacej misy, posypte mozzarellou a parmezánom.
  • Pokvapkajte ešte trochou oleja a pečte 15-20 minút.

Zapečené palacinky môžete naplniť aj orestovaným kuracím mäsom.

Zlatisté palacinky v pekáčiku s jemným syrom a špenátom.
Zdroj: sandraseasycooking.com

Zapekané palacinky s pudingom

Výber pudingu necháme na vás.

Čo budeme potrebovať

  • palacinky z 200 g múky
  • 1 puding
  • 500 ml mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • 2 bielky
  • štipka soli

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C
  2. Puding uvaríme podľa návodu s mliekom a cukrom.
  3. Palacinky potrieme približne 1/3 pripraveného pudingu a zarolujeme.
  4. Pekáčik vymastíme maslom.
  5. Palacinky vložíme do pekáča.
  6. Zalejeme zvyškom pudingu.
  7. Pečieme približne 10 minút.
  8. Bielky vyšľaháme so soľou a cukrom.
  9. Sneh naukladáme na zapečené palacinky a na ďalších 5 minút dáme do rúry.
  10. Podávame.
Lahodné palacinky s jemnou pudingovou náplňou a jahodami.
Zdroj: thespruceeats.com

Zapečené palacinky so šunkou a syrom

Spotrebujte zvyšné palacinky a premeňte ich na tento upokojujúci syrový pokrm. Hotová za necelú hodinu, a je to ľahká večera pre štyri.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 250 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 300 g špenátu, nakrájaného
  • 200 g šunky, nakrájané
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 100 g syra gruyère, jemne nastrúhaného
  • 300 ml smotany
  • muškátový oriešok
  • zelený šalát

Postup

  • V nepriľnavej panvici rozohrejte na stredne vysokú teplotu olej a šampiňóny opekajte so štipkou soli 10 minút, kým sa tekutina neodparí a huby skaramelizujú.
  • Stlmte teplotu, pridajte špenát a nechajte ho uvädnúť, kým vmiešajte šunku, horčicu, korenie a polovicu gruyère.
  • Rúru rozpálime na 190 stupňov.
  • Hubovú zmes rozdelíme na palacinky a každú zvinieme.
  • Vložte ich do zapekacej, prelejte smotanou a posypte nastrúhaným muškátovým orieškom, zvyšným gruyère a trochou korenia.
  • Pečte v rúre 20 minút, kým nebude bublať a hore zozlatne.
  • Podávajte so zeleným šalátom.
Šunkou plnené palacinky s jemnou syrovou omáčkou.
Zdroj: cookingandbeer.com

Zapečené palacinky s mletým mäsom

Vyskúšajte tento recept na zapečené palacinky alá bolonská zmes.

Čo budeme potrebovať

Na palacinky

  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce plus 1 žĺtok
  • 30 g masla, rozpusteného
  • 100 g hladkej múky
  • ¼ lyžičky morskej soli

Na bolonskú omáčku

  • 50 g slaniny, nakrájané nadrobno
  • 2 lyžice oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 malá mrkva, olúpaná a nakrájaná na jemné kocky
  • 1 veľká zelerová tyčinka, nakrájaná na jemné kocky
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku

Na syrovú vrstvu

  • 150 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice plnotučného mlieka
  • 75 g syra, jemne nastrúhaného

Postup

  1. Na palacinky zmiešame mlieko, vajcia, žĺtok, 1 lyžicu rozpusteného masla, múku a soľ a necháme 30 minút odstáť a potom usmažíme palacinky.
  2. Medzitým na bolonskú omáčku opečte na oleji vo veľkej panvici slaninu, kým nie je ľahko zlatistá.
  3. Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút, potom pridajte cesnak, mrkvu a zeler a ďalších 5 minút za občasného miešania opekajte.
  4. Zvýšte teplotu, pridajte hovädzie mäso a varte.
  5. Vmiešame paradajky, vývar a paradajkový pretlak a odkryté dusíme 45 minút, kým omáčka nezhustne a nezmizne všetka prebytočná tekutina (musí byť hustá)
  6. Podľa chuti okoreníme.
  7. Na syrovú polevu zmiešajte v miske kyslú smotanu, mlieko a 25 g syra s trochou korenia.
  8. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  9. Každú palacinku naplníme 2 vrchovatými lyžicami bolonskej omáčky a zvinieme.
  10. Naskladajte ich vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy, po lyžiciach naneste syrovú polevu a posypte zvyšným strúhaným syrom.
  11. Pečte 20–25 minút, alebo kým syr nezezlátne a podávajte so šalátom.

Na prípravu dokonalej palacinky je potrebnákvalitná panvička alebo palacinky . Prečítajte si o panvičkách Lamart viac v našej recenziu!

Pekáčik plný lahodných palaciniek zapečených s mletým mäsom a bolonskou omáčkou.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Zapekané palacinky s banánom v karameli

Ľahké a svieže palacinky.

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 vajce, ľahko rozšľahané
  • 1/2 hrnčeka karamelového salka
  • 1 lyžica masla so štipkou soli
  • 2 banány, pozdĺžne rozpolené
  • 75 g horkej čokolády, nasekané
  • 60 g lieskových orechov, nasekaných

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Plech vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • V mise zmiešame múku, 2 lyžice cukru, pridajte mlieko a vajcia a miešajte, kým sa nespoja.
  • Nalejte cesto do plechu, prilejte polovicu karamelového salka a krúživými pohybmi vytvorte mramorový efekt.
  • Pečte 10 minút, alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  • Medzitým rozpustite maslo.
  • Banánov posypte zvyšným cukrom. Umiestnite reznou stranou dole na panvicu a varte 5 minút, alebo kým nebudú tmavo zlaté a prepečené.
  • Čokoládu rozpustite.
  • Palacinku podávame preliatu banánmi, zvyšným karamelom, čokoládou a lieskovými orieškami.

Vyskúšajte aj ďalšie sladké ale aj slané palacinky .

Nadýchaná palacinka v panvici s banánom a karamelom.
Zdroj: southernfatty.com

Ako sa jej palacinky vo svete?

Amerika

Pri návšteve Ameriky nesmiete zabudnúť na vežu nadýchaných palaciniek z cmaru so sirupom a prerastenou slaninou. Najlepšie ich budú jesť v retro jedálni, kde vám servírky dopĺňajú „nekonečnú“ šálku s filtrovanou kávou, rovnako ako vo filmoch.

Francúzsko

Francúzi palacinky doviedli k dokonalosti. Sú super tenké, ľahké, chrumkavé a sladké, zaliate čokoládou alebo karamelizovanými jablkami so smotanou, ale nezabúdajte ani na ich slané pohánkové galettes.

Japonsko

Japonské sú v podstate suflé, ktoré sa týčiace to výšky a je nadýchané.

Brazília

V Brazílii je obvyklé používať tapiokovú múku na palacinky, tá sa potom plní sladkou aj slanou náplňou. Obľúbený je strúhaný kokos a maslo.

Fínsko

Fínske pannukakku má všetky znaky yorkshirského pudingu. Štvorcový tvar, týčiaci sa do výšky, cesto upečené v rúre sa potom krája na štvorce a často sa polieva ovocným kompótom.

Venezuela

Cachapas sú tradične vyrábané z kukuričnej múky a patria medzi obľúbené venezuelské občerstvenia a pouličné jedlo. Očakávajte, že budú plnené plátkom mäkkého, vytekajúceho bieleho syra.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.