5 skvelých receptov na nakladané fazule. Prečo ich kupovať, keď si ich môžete urobiť sami a lepšie?

Nebaví vás kupované produkty, ktoré sú plné chémie a konzervantov?

Vyskúšajte jeden z týchto receptov na zavarenej fazule a uvidíte (ochutnáte) ten rozdiel!

Pripravte si pravé anglické raňajky s doma konzervovanými fazuľami.

Zaváraná fazuľa v tlakovom hrnci

Konzervovanie fazule je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť rýchle jedlá vopred. Doma konzervovaná fazuľa chutí oveľa lepšie ako konzervovaná fazuľa z obchodu a ich zaváranie trvá približne rovnako dlho ako ich varenie. Urobte veľkú várku, ktorá na vás v špajze môže počkať celý rok.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g suchých fazule
  2. Voda
  3. Soľ

Postup

  1. Fazuľu vložíme do veľkého hrnca alebo misy a prelejeme ich studenou vodou
  2. Fazuľu takto necháme namáčať po dobu 12-24 hodín
  3. Musí byť vo vode úplne ponorené
  4. Po uplynutí dostatočnej doby, prebytočnú vodu zlejeme
  5. Fazuľu vložíme do veľkého hrnca s čerstvou vodou
  6. Vodu privedieme do varu a varíme 30 minút
  7. Medzitým si podľa návodu pripravíme tlakovú nádobu, v ktorej potom budeme fazuľu zavárať
  8. V kanvici na čaj si uvaríme vodu
  9. Keď sú fazuľa hotové, naberačkou s dierami ich preložíme do pripravených a dezinfikovaných zaváracích pohárov
  10. Fazuľu v pohároch zalejeme vriacou vodou a necháme 3 centimetrový priestor od hrdla pohára
  11. Hrdlá pohárov utrieme a zatvoríme viečkom
  12. Viečko dôkladne utiahneme a poháre naukladáme do tlakového hrnca
  13. Na tlakový hrnce naložíme veko, zaistíme jej a pokračujeme podľa návodu
  14. Poháre v tlakovom hrnci spracovávame 75 – 90 minút
  15. Po uplynutí tejto doby, hrniec vypneme a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu
  16. Potom jednotlivé poháre začneme vyberať a skontrolujeme ich tesnenie
  17. Poháre skladujeme na chladnom mieste

Fazuľa z domácej konzervy by mala v špajze vydržať 12-18 mesiacov, pokiaľ sú správne zavarené a uzavreté.

Hnedé fazule uvarené v tlakovom hrnci.
Zdroj: jessicagavin.com

Konzervovanie zelených fazuľových strukov

Tento recept na zaváranú fazuľu postupuje krok za krokom a je ideálny pre každého, kto s konzervovaním začína. Jednoduché a jasné kroky na uchovanie zelených fazuliek, ktoré vydržia celú zimu!

Čo budeme potrebovať

  1. Zelená fazuľa
  2. Voda
  3. Pollitrové alebo štvrťlitrové poháre
  4. Soľ na konzervovanie

Postup

  1. Zelené fazuľky si umyjeme
  2. Potom ich na 3 minúty namočíme do studenej vody
  3. Ak je potrebné struky orežeme a očistíme na koncoch
  4. Zaváracie poháre vložíme do vriacej vody, aby sme ich sterilizovali
  5. Vyberieme ich a necháme ich hore dnom uschnúť
  6. Keď sú dostatočne odkvapkané, začneme ich plniť zelenými fazuľami
  7. Poháre by mali byť naplnené až po okraj
  8. Podľa návodu si pripravíme tlakovú nádobu na zaváranie
  9. Potom do jednotlivých pohárov nasypeme ½ lyžičky konzervačnej soli
  10. V rýchlovarnej kanvici si uvaríme vodu, ktorú potom fazuľu v pohároch zalejeme
  11. Poháre pevne uzavrieme viečkom a vyskladáme ich do tlakovej nádoby
  12. Fazuľa zavárame 60-90 minút
  13. Následne tlakovú nádobu opatrne otvoríme a necháme ju vychladnúť.
  14. Vyberieme poháre na kuchynskú linku a necháme ich 12-24 hodín odpočívať
  15. Poháre si označíme a uložíme na chladné miesto
Zelené fazuľky v slanom náleve.
Zdroj: freshpreserving.com

Nakladané biele fazule

Tlakové konzervovanie sušených fazule je šetrný spôsob, ako fazuľa pripraviť a uchovať.

Čo budeme potrebovať

  1. 2,5 kg bielych fazule
  2. Soľ na konzervovanie
  3. Voda

Postup

  1. Suché biele fazule prepláchneme a očistíme od nečistôt
  2. Preložíme ich do veľkého hrnca a zalejeme ich dostatočným množstvom vody, tak aby boli ponorené
  3. Fazuľu necháme vo vode 12 hodín alebo cez noc namáčať
  4. Namočenú strukovinu potom prepláchneme a vrátime ich späť do hrnca s čistou vodou
  5. Vodu začneme variť a varíme ju po dobu asi 30 minút
  6. Zatiaľ čo sa fazuľa varí, pripravíme si poháre
  7. Poháre aj viečka umyjeme horúcou vodou a necháme ich odkvapkať
  8. Do pohárov pridáme konzervačnú soľ, do každej z nich ½ lyžičky
  9. Pomocou naberačky naplníme poháre fazuľami
  10. Pridáme vodu, v ktorej sme fazuľu varili, ale neplníme až k hrdlu pohára
  11. Fazuľu v pohári premiešame drevenou špachtľou, aby sme sa zbavili vzduchových bublín
  12. Poháre pevne uzavrieme viečkom
  13. Umiestnime ich do tlakovej nádoby
  14. Necháme medzi nimi trochu priestoru, aby sa poháre nedotýkali
  15. Upravíme množstvo vody podľa potreby a ďalej pokračujeme podľa návodu
  16. Zavárame po dobu 75-90 minút
  17. Keď uplynie dostatok času, nádobu vypneme a necháme vychladnúť
  18. Poháre vyberieme, rozložíme a necháme vychladnúť
  19. Takto ich necháme 12-24 hodín
  20. Skontrolujeme ich tesnenie tým, že stlačíme stred viečka, ktorý by sa nemal hýbať
  21. Označíme ich a uložíme na chladné miesto
Biela, hnedá a žltá fazuľa zavarená v slanom náleve.
Zdroj: simplycanning.com

Fazuľa v sladko pálivom náleve

Jeseň so sebou často prináša obdobie kedy sa snažíme uchovať letné čerstvé ovocie a zeleninu, aby sme si ich mohli užívať po celý rok. Či už ide o výrobu džemu, mrazenie iných dobrôt alebo nakladanie zeleniny, je to určite niečo, čo sa praktizuje často a teší sa veľkej obľube.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g žltých fazule
  2. 250 ml vody
  3. 200 ml bieleho octu
  4. 75 g medu
  5. 2 lyžice chilli papričky
  6. Chilli paprička (nakrájaná)
  7. 2 strúčiky cesnaku
  8. Lyžica horčičných semienok
  9. Lyžička soli

Postup

  1. Začneme sterilizáciou pohárov
  2. Tie varíme v horúcej vode po dobu 10 minút
  3. Rovnako tak vyvaríme viečka na poháre
  4. Oba komponenty potom necháme okopať na čistej utierke
  5. V hrnci privedieme do varu vodu, med, ocot a soľ
  6. Zmes udržujeme stále teplú, kým ju nebudeme potrebovať
  7. Medzitým si vo vedľajšom hrnci uvaríme fazuľu, aby boli čiastočne uvarené, ale stále chrumkavé (asi 3 minúty) a scedíme
  8. Keď sú pripravené, naplníme nimi poháre
  9. Pridáme čili korenie aj nakrájanú papričku, horčičné semienka a cesnak
  10. Všetko zalejeme nálevom, ale ponecháme 3 centimetre od hrdla pohára
  11. Poháre vložíme do hrnca s horúcou vodou a utierkou na dne, začneme variť
  12. Vo vodnom kúpeli fazuľu zavárame po dobu 10 minút
  13. Vyberieme ich z vody a necháme ich vychladnúť
  14. Jednotlivé poháre skontrolujeme, že dobre tesnia, označíme ich a uložíme na suché miesto
Červená fazuľa v štipľavom náleve s chilli.
Zdroj: canningandcookingathome.com

Sterilizované fazuľa v paradajkovej omáčke

Lahodné fazuľky upravené s paradajkovou omáčkou. Presne túto kombináciu musíte mať vo svojej špajze, keď sa rozhodnete pre tematické raňajky v anglickom štýle.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g fazule
  2. 400 g cibule
  3. 500 g pasírovaných paradajok
  4. 100 g oleja
  5. Feferónka (nepovinné)
  6. Lyžica chilli (nepovinné)
  7. Soľ
  8. Korenie

Postup

  1. Deň vopred si dáme do studenej vody odmočiť fazuľu
  2. Druhý deň ich zlejeme, ale vodu z nich si ponecháme
  3. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky
  4. Vhodíme ju na panvicu
  5. Osolíme, okoreníme a spoločne s feferónkou ju podusíme na oleji
  6. Pokiaľ bude potrebné podlejeme jej trochu vody
  7. Zmäknutú cibuľu zalejeme pasírovanými paradajkami a varíme
  8. Pridáme fazuľu a pokiaľ je nutné vlejeme trochu vody, ktorú sme si zliali
  9. Povaríme, dochutíme a fazuľami potom plníme sterilizované zaváracie poháre
  10. Uzavrieme viečkom a vkladáme do hrnca s horúcou vodou
  11. Fazuľu sterilizujeme vo vriacej vode po dobu 40 minút
  12. Z vodného kúpeľa ich potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Biela fazuľa v paradajkovej omáčke.
Zdroj: whipsmartkitchen.com

Ako skladovať fazuľu?

Možno si teraz kladiete otázku, ako správne poháre s nakladanými fazuľami skladovať, aby vám vydržali čo najdlhšie.

Áno, aj skladovanie konzervovaných potravín má svoje pravidlá. Nižšie sme si pre vás pripravili niekoľko tipov ako sa vyhnúť prekvapeniu v podobne znehodnoteného obsahu pohárov a zmarenej práce.

Poháre je dobré po ukončení celého procesu zavárania a nakladania, nechať v kľude pri izbovej teplote vychladnúť.

Otočením pohára potom zistíme či náhodou nepretekajú a sú dobre uzavreté a zakonzervované.

Pre lepšiu prehľadnosť si vždy poháre označíme dátumom výroby a obsahom, ktorým sme ich naplnili.

Počas prvých dní a týždňov zatvoreniny kontrolujeme, tak dodatočne zistíme či sa nám zaváranie naozaj podarilo a náhodou nám zavareniny nezačínajú plesnivieť. Pokiaľ pleseň spozorujeme okamžite pohár vyhadzujeme.

Dôvodom prečo sa tak stalo môže byť jednak zlá teplota alebo doba zaváracieho procesu, ale tiež to mohlo byť spôsobené tým, že ovocie už bolo príliš prezreté a začalo už samovoľne kvasiť.

Preto nesmieme podceňovať ani kvalitu ovocia, ktoré zavárame. Malo by ísť vždy o čerstvé produkty, ktoré nezmaria naše snaženie v kuchyni.

Keď už budete mať skôr plný správne uskladnených pohárov so zavarenými fazuľami, je dobré vedieť do akých receptov sa hodí.

Nechajte sa preto inšpirovať jednoduchými receptami so zapečenými fazuľami.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov polievok, neváhajte ani sekundu a uvarte si fazuľovú polievku ako od babičky!

Ak hľadáte inšpiráciu na ľahký nedeľný obed, nie je nič lepšie ako si pripraviť ľahký šalát s fazuľami na rôzne spôsoby. Sú rýchle, chutné a čo je hlavné zdravé!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.