Zeler buľvový vs stopkový

Bulvový zeler spracovávame s jeho koreňovou a listovou časťou. Pokiaľ je vňať pekná, nevyhadzujte ju, ale urobte si domáce pesto či ho využite na dochutenie polievky. Stopkový zeler má pre zmenu lístky, tj stopky. U nás je veľmi presláveným ten buľvový, lebo ako ostatné druhy koreňovej zeleniny, je neoddeliteľnou súčasťou práve tých najústrednejších pokrmov.

Dokázali by ste si predstaviť napríklad ten najlepší zemiakový šalát bez tejto suroviny? Vo vývaroch sa tiež priamo vyníma. Dopĺňa mrkva a petržlen a vytvára jemne pikantnú dochuť. Pozrite sa, ako sa dá krásne využiť v receptoch na polievky z hydinových drobov alebo si z neho uvarte lahodný polievkový krém .

Využite ho do predjedál, v polievkach, prílohách, hlavných chodoch a chuťovkách. Už ste skúšali zelerové hranolky?

Stopkatý zeler sa stáva viac a viac populárnym. Každá moderná kuchyňa sa bez neho nezaobíde. Traduje sa, že má dokonca veľmi pozitívny vplyv na chudnutie. Robia sa z neho džúsy a pijú sa ako zoštíhľujúca kúra. Existujú aj skvelé recepty na smoothie s řapíkatým zelerom . Je priam vitamínovou bombou, ktorá povzbudí telo i myseľ.

Využite ho v nátierkach, polievkach, šalátoch aj ako prílohu. Pochutnať si na ňom môžeme aj v RAW podobe. Takto si pochutíte na jednohubkách potreté syrovou nátierkou.

Zeler je naozaj je naozaj zdravý, viete prečo?

Obsahuje dôležité vitamíny A, C, B1, B2 a B6. Z minerálov železo, sodík, vápnik, draslík a magnézium. Je zdrojom vlákniny a prírodným afrodiziakom.