Ako pripraviť cícer

Rovnako ako u iných druhov strukovín, aj cícer vyžaduje časovo náročnejšiu prípravu. Guľôčky cíceru je treba na niekoľko hodín namočiť do vody a potom uvariť. Tento proces sa dá výrazne urýchliť tým, že použijete cícer z plechovky . Sterilovaný cícer v mierne slanom náleve má rovnako široké využitie ako surový cícer a preto je dobré mať po ruke plechovku pre prípad, že práve nestíhate.

Uvarený cícer má široké spektrum využitia. Nájdete ju najmä v zahraničných a orientálnych receptoch. Cícer býva často súčasťou indických a arabských jedál, kde supluje mäso. Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú najrôznejšie karí s cícerom a jedlá z jedného hrnca veľmi obľúbené a sýte.

Cícer sa výborne kombinuje s červenou zeleninou. Za vyskúšanie stojí napríklad paradajková polievka s cícerom alebo napríklad cícerovo-paprikový hrniec .

Cícer môžeme pripravovať aj na studeno. Celý svet miluje hummuscizrnovú nátierku s olivovým olejom. Celé guličky cíceru môžete pridať do šalátu, alebo si z nich v rúre pripraviť zdravý chrumkavý snack.

Zdravotný prínos cíceru

Cícer ako jedna zo strukovín obsahuje najmä vysoký podiel proteínov , čo z nej robí obľúbené fitness jedlo. Z rovnakého dôvodu si ju obľúbili aj vegetariáni a vegáni- z varenej mletej cíceru ľahko pripravíte guličky či fašírky všetkého druhu. Pokiaľ však ani do jednej skupiny nepatríte, nezabúdajte zaradiť zdravé jedlá z cíceru do svojho jedálnička, vaše telo vám poďakuje. V čom je teda cícer prospešný?

  • vďaka obsahu draslíka podporuje správnu činnosť srdca
  • vyrovnáva tlak vo vnútri buniek
  • obsahuje omega-6 nenasýtené mastné kyseliny
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáha pri zápche
  • udržuje peknú pokožku
  • posilňuje imunitu
  • je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín - vhodná pri redukčnej diéte a športe