Viete, že si môžete ušetriť veľa času prípravou obeda?
Výborné pohostenie vytvoríte behom chvíľky bez toho, aby ste stáli celé dopoludnie v kuchyni.
Stačí, keď si upečiete väčšie množstvo mäsa, ktoré potom zavaríte.
Nemusíte si tak lámať hlavu, čo práve vykúzlite na obed – jednoducho vytiahnete túto pochúťku zo špajze a problém je vyriešený.
Vyskúšajte naše luxusné recepty na zaváranie pečeného mäsa, ktoré si zamilujete!
Zaváranie pečeného mäsa do pohárov
Pokiaľ máte k dispozícii zavárací hrniec, ľubovoľné mäso si jednoducho zavarte podľa nášho receptu.
Budete potrebovať
- mäso (bravčové, kuracie, hovädzie a pod.)
- korenie – soľ, rasca, cesnak, korenie
- voda
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Mäso poriadne očistite od šliach, kostí a prebytočného tuku a opláchnite.
- Pripravte si zmes soli, rasce, cesnaku, korenia a oleja.
- Mäso nakrájajte na kúsky a potom ho do korenenej zmesi naložte a nechajte v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
- Medzitým si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte a vysušte.
- Akonáhle je mäso pripravené, vložte ho do pekáča a upečte tak, ako ste zvyknutí.
- Nezabúdajte, že k mäsu sa nepridáva cibuľka ani iný druh zeleniny.
- Mäso po upečení naskladajte do pohárov a zalejte vodou – asi 1,5 decilitra.
- Ak by ste chceli zavariť mäso vo vlastnej šťave, namiesto vody využite vzniknutú šťavu z pekáča.
- Okraje okolo pohárov poriadne utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
- Vložte do zaváracieho hrnca, kde za mierneho varu varte asi jednu hodinu.
- Ak ste mäso upiekli iba do polomäka, zavárajte ešte ďalší deň na 95 stupňov jednu hodinu.
- Nechajte poháre vychladnúť a uskladnite na tmavom a chladnom mieste.

Máme pre vás aj skvelé recepty na nakladané bravčové mäso . Inšpirujte sa!
Konzervovanie pečeného bravčového mäsa
Pri konzervovaní bravčového mäsa si môžete bravčové nakombinovať – skúste bravčový bôčik, krkovičku a pliecku alebo bravčové koleno.
Budete potrebovať
- 2 kg bravčového bôčika
- 2 kg bravčovej krkovice
- 2 kg bravčové pliecko
- 6 plátkov anglickej slaniny
- soľ
- korenie
- drvená rasca
- cesnak
- voda
- tymian
- olej
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr mäso očistite, zbavte šliach, prebytočného tuku a umyte.
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky – tak, aby sa zmestili do pohárov.
- Vyrobte si marinádu – zmiešajte soľ, korenie, rascu, drvený cesnak a tymián s trochou oleja.
- Nakrájané kúsky mäsa naložte do marinády a nechajte pár hodín odležať v chladničke.
- Pripravte si veľký pekáč na mäso a vymažte ho trochou masti.
- Kúsky mäsa vložte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte tak, ako ste zvyknutí.
- Medzitým si poriadne sterilizujte zaváracie poháre a viečka.
- Do usušených pohárov upečené mäso vkladajte ešte horúce.
- Zalejte trochou vody alebo výpekom z pečeného mäsa.
- Pokiaľ neviete, čo s opečenou kožou z bôčika, môžete kúsok vložiť do pohára s mäsom.
- Okraj zaváracieho pohára utrite do sucha a zaviečkujte.
- Vložte poháre do hrnca, ktoré podlejte vodou.
- Varte jednu hodinu na 95-98 stupňov.
- Po vychladnutí poháre uskladnite – poháre neotáčame viečkom dole, aby tuk zostal hore.

Objavte podobné tipy
Zaváranie pečeného mäsa v rúre
Aj pečené mäso je možné zavariť v rúre, ktorú máme k dispozícii doma takmer všetci. Tak poďme na to!
Budete potrebovať
- mäso na pečenie
- korenie – soľ, rasca, cesnak, korenie
- vodu
- poháre na zaváranie
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Najskôr mäso zbavte kostí, šliach a tuku.
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, posypte rascou a cesnakom.
- Vložte do pekáča a klasicky upečte.
- Medzitým si pripravte poháre na zaváranie tak, že ich sterilizujete.
- Akonáhle je mäso upečené, začnite ho dávať do pohárov – rúru nechajte zapnúť.
- Nedávajte ho však úplne po okraj, stačí do polovice pohára.
- Dolejte vodou alebo vzniknutou šťavou z pečenia – záleží, či chcete zavariť mäso vo vlastnej šťave.
- Hrdlo pohára utrite papierovým uterákom a poriadne zaviečkujte.
- Pripravte si hlboký plech, ktorý vyložte utierkou – aby poháre nepopraskali.
- Nezabúdajte na to, že sa poháre nesmú dotýkať, skladajte ich vždy 1 centimeter od seba.
- Podlejte trochou vody a vložte do rúry.
- Pečte na 90 stupňov 2 hodiny.
- Vychladnuté poháre uskladnite.

Vyskúšajte aj naše recepty na konzervovanie údeného mäsa . Sú vynikajúce!
Uchovanie pečeného mäsa v mikrovlnnej rúre
Skúste si zakonzervovať pečené mäso v mikrovlnke. Je to jednoduché a rýchle!
Budete potrebovať
- mäso na pečenie
- olej
- korenie – soľ, drvená rasca, cesnak
- vodu
- poháre na zavarenie a viečka
- plastová miska
Postup prípravy
- Najskôr mäso zbavte kostí, šliach a tuku a opláchnite.
- Zmiešajte korenie s olejom, mäso nakrájajte na kúsky a naložte ho do vzniknutej marinády.
- Nechajte marinovať v chladničke, ideálne cez noc.
- Vložte do pekáča a klasicky upečte.
- Medzitým si sterilizujte zaváracie poháre, ktoré potom poriadne vysušte.
- Akonáhle je mäso upečené, dajte ho do pohárov a zalejte výpekom.
- Dôležité je si nechať priestor medzi obsahom a viečkom aspoň 2,5 cm.
- Zaviečkujte a poháre vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry.
- Nastavte najvyšší výkon 700 Wattov – 1 pohár, ktorý má 0,7 l potrebuje na zavarenie 8 – 10 minút, menší pohár stačí 5 – 6 minút.
- S každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte.
- Vytiahnite poháre, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Čo by ste mali vedieť o nakladaní pečeného mäsa?
Viete, že aj pri tomto type zavárania musíte dodržiavať isté pravidlá, aby vám mäso v pohároch vydržalo čo najdlhšie?
- Mäso nakladajte vždy do čistých a suchých pohárov – pred každým zaváraním ich dôkladne sterilizujte.
- Iste ste zvyknutí pri pečení mäsa vkladať do pekáča spolu s ním aj cibuľku a inú zeleninu – pri zaváraní sa tomuto zvyku vyhnite, cibuľa je známa svojim rýchlo kvasením , teda by v zavarenom pohári narobila poriadnu neplechu.
- Zaváracie poháre neplňte mäsom až po okraj, vždy nechajte aspoň hornú tretinu pohára voľnú.
- Na zaváranie mäsa sú špeciálne určené viečka s červenou gumičkou .
- Zaváranie mäsa nepotrebuje žiadny špeciálny nálev – stačí obyčajná prevarená voda.
- Pokiaľ mäso zavárate do plechoviek, pamätajte, že plechovky musia byť úplne vo vodnom kúpeli ponorené .
- Poháre neobracajte hore dnom , aby tuk zostal hore.
Prečítajte si aj, ako nakladať surové mäso a to nielen na horšie časy. Vyskúšajte všetky naše tipy a rady!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!