Marhule patria medzi kyslejšie ovocie a tak sú veľmi vyhľadávané najmä v sladkej kuchyni, kde príjemne kontrastujú so sladkými cestami, krémami a posypkami. Ich hlavná sezóna je začiatkom leta a preto si mnoho z nás spája s obdobím letných prázdnin práve jedlá s marhuľami - tvarohové a kysnuté knedle, marhuľové buchty a koláče a ďalšie.

Marhule sa tiež skvele hodia na zaváranie , zrelé plody obsahujú vysoké množstvo prírodného pektínu, ktorý je zodpovedný za správnu konzistenciu džemov a marmelád. Obľúbené sú aj marhuľové kompóty a šťavy, ktoré zvládne aj začiatočník.

Máte nadúrodu a neviete, čo vyrobiť z marhúľ? Vyskúšajte osvedčené sušené marhule, sú zdravé av zime ich využijete napríklad pri výrobe nepečených cukroviniek . Môžete tiež vyskúšať marhuľové chutney , ktoré sa skvele hodia ku grilovaným klobáskam a pečeným mäsám.

Ak chcete z marhúľ získať čo najviac zdraviu prospešných látok, jedzte ich surové alebo si z nich pripravte chutný čerstvý ovocný šalát alebo si zmixujte lahodné smoothie. Na zimu sa potom výborne hodia mrazené marhule, ktoré v sebe uchovajú viac vitamínov, než zavarené.

Prínos marhúľ pre zdravie

Marhule bývajú právom považované za jedno z najzdravších druhov ovocia. Ich konzumácia sa nemusíte báť prakticky v akomkoľvek množstve. Musíte však počítať s tým, že vďaka vysokému obsahu vlákniny významne ovplyvňujú činnosť čriev - pokiaľ sa ich teda prajete, pravdepodobne budete tráviť rýchlejšie. Poďte sa ale pozrieť na konkrétny zdravotný prínos marhúľ:

  • sú bohaté na vitamín A a železo
  • v sušenej forme obsahujú vysoké množstvo proteínov
  • obsahujú množstvo stopových prvkov (draslík, mangán, fluór, bór)
  • prirodzene posilňujú imunitu vďaka obsahu provitamínu A
  • zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám
  • pozitívne pôsobí na infekcie horných dýchacích ciest
  • priaznivo pôsobí na ekzémy
  • pomáhajú pri očných problémoch (šerosleposť, podráždenie spojiviek)
  • vďaka vysokému obsahu minerálnych látok zvyšujú chuť do jedla a znižujú riziko depresie
  • sú účinné pri detoxikácii a odkyslení organizmu
  • pomáhajú s krvotvorbou a železo z nich sa v tele výborne vstrebáva
  • zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
  • môžu pomôcť pri liečbe rakoviny

Ako vidíte, marhule sú pre naše zdravie veľmi prospešné, ako v surovej, tak sušenej podobe. Máte ich radšej varené? Pripravte si napríklad vynikajúce ovocné knedle a ak ich chcete urobiť nielen chutné, ale aj výživné, posypte si ich strúhaným tvarohom bohatým na zdravé bielkoviny.