Viete, že pomocou nakladania môžete uchovať aj mäso?
Najmä mäso bravčové k tomu úplne nabáda.
Môžete ho dokonca zavariť ako surové, tak pečené.
Vyskúšajte naše recepty na zaváranie bravčového mäsa v niekoľkých rôznych variantoch.
Sú luxusné!
Zaváranie bravčového mäsa do pohárov
Nie vždy je čas na varenie a preto sa vám bude hodiť mať doma už predpripravené mäso. Nakladanie do pohárov je asi ten najčastejší variant, poďme sa na ňu teda pozrieť!
Budete potrebovať
- bravčové mäso – záleží na vašom výbere
- prevarenú vodu alebo bravčový vývar
- masť na vymazanie pohárov
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
- Medzitým si dajte variť bravčový vývar a nechajte vychladnúť.
- Bravčové mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo však ponechajte).
- Nakrájajte mäso na kocky – 2 x 2 centimetre, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín odležať.
- Nasledujúci deň zaváracie poháre vymažte škvarenou masťou.
- Pamätajte na to, že poháre musia byť čisté a suché – neutierajte ich utierkou, nechajte ich voľne vysušiť.
- Mäso vkladajte do pohárov tak, aby bolo naozaj na sebe natlačené – podsypávajte trochou soli, tým mäso zakonzervujete.
- Surové mäso vkladajte do polovice pohára a do ¾ pohára dolejte studený mäsový vývar.
- Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali – najlepšie 1 centimeter od seba.
- Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov jednu hodinu.
- Akonáhle je hotovo, poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
- Druhý deň pohára znova povarte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňov.
- Po uvarení poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
- Skladujte pri chladnej teplote v tmavom mieste.
Domáce nakladané bravčové mäso
Ideálna kombinácia zavareného mäsa „po domácku“ je bravčový bôčik s bravčovou plecou. Zbiehajú sa vám sliny? Potom sa inšpirujte naším receptom!
Budete potrebovať
- 1,5 bravčové pliecko
- 1,5 bravčového bôčika
- rýchlosol
- vodu
- zaváracie poháre s viečkami
Postup prípravy
- Mäso najskôr očistite, odstráňte kosti, šľachy a prebytočný tuk.
- Zľahka opláchnite a nakrájajte mäso na kocky – ideálne 2 x 2 centimetre.
- Mäso zmiešajte s rýchlosolou – napríklad Praganda, soľ poriadne do mäsa votrite.
- Kocky začnite plniť do vopred sterilizovaných pohárov.
- Dolejte do pohárov vodu – do ¾ pohára.
- Okraje pohárov poriadne utrite papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
- Priložte viečka a poriadne uzavrite.
- Varte úplne potopené poháre 2 hodiny na 98 stupňov.
- Ďalší deň vodu opäť priveďte do varu a varte ešte ďalšiu hodinu pri miernom vare.
- Poháre nechajte vychladnúť a potom uskladnite.
Pripravili sme si pre vás aj tie najlepšie recepty a tipy na zaváranie surového mäsa . Vyskúšajte varianty nakladania do pohárov, v rúre, ale aj do plechoviek.
Konzervovanie pečeného bravčového mäsa
Mať doma pripravené už pečené mäso a vždy si ho vybrať v prípade potreby sa vždy hodí. Vyskúšajte náš recept a uchovávajte si takto doma bravčové mäso po celý rok.
Budete potrebovať
- 1,5 kg bravčové pliecko
- 1,5 kg bravčového bôčika
- 1 kg bravčového kolena
- 2 hlavičky cesnaku
- soľ, drvená rasca, korenie
- vodu
Postup prípravy
- Mäso si očistite a nakrájajte na kocky.
- Osoľte ho, pridajte drvenú rascu s korením a vložte do pekáča.
- Hlavičky cesnaku prekrojte na polovice a nelúpané ich položte k mäsu.
- Pokiaľ máte na bôčiku kožičku, nakrojte ju a nechajte v pekáčiku.
- Podlejte vodou, zatvorte pokrievkou a pečte tak, ako ste zvyknutí – do mäkka.
- Dávajte pozor, aby sa počas pečenia voda nevyvarila a mäso nespálilo.
- Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktoré riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
- Akonáhle je mäso upečené, preberte ho a odstráňte kosti, koža a cesnak.
- Mäso vkladajte do pohárov – nie až po okraj, iba do dvoch tretín.
- Zvyšný výpek preceďte a podľa potreby dolejte vodou a prevarte.
- Výpekom potom zalejte mäso do ¾ pohára.
- Poriadne utrite okraje pohárov a zaviečkujte.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca, prilejte vodu a zavárajte na 100 stupňov jednu hodinu.
- Po vychladnutí poháre skladujte v chlade.
Máme pre vás aj ďalšie recepty na zaváranie pečeného mäsa . Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Zaváranie bravčového mäsa v rúre
Nakladané mäso môžete jednoducho pripravovať aj v rúre. Neviete, ako na to? Potom sa vám bude hodiť nasledujúci recept!
Budete potrebovať
- bravčové mäso – záleží na vašej voľbe, napríklad krkovica, pliecko, bôčik
- soľ, korenie – rasca
- vodu alebo vývar
- zaváracie poháre s viečkami
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Mäso zbavte kostí, šliach, koží a tuku.
- Ľahko ho prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2 x 2 centimetre).
- Kocky mäsa osoľte, môžete okoreniť a pridať rascu – vložte do chladničky na 24 hodín uležať.
- Pripravte si poháre na zaváranie a dôkladne ich sterilizujte.
- Akonáhle je mäso naležené, predhrejte si rúru na 100 stupňov.
- Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli alebo môžete mäso podsypávať soľou.
- Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
- Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi do ¾ pohára.
- Okraje pohárov utrite papierovou utierkou, viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste rozprestreli utierku.
- Poháre podlejte vodou a vložte do rúry – poháre skladajte 1 centimeter od seba, aby sa nerozbili.
- Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
- Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
- Nakoniec poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v chladnom mieste.
Konzervovanie bravčového vo vlastnej šťave
Šťavnaté bravčové mäsko je obľúbená lahôdka, ktorú nepohrdne snáď nikto. Naložte si ho vo vlastnej šťave a celá rodina sa po ňom bude môcť utĺcť!
Budete potrebovať
- bravčovú pliecko, krkovicu a bôčik
- mäsový vývar alebo prevarenú vodu
- soľ
- bylinky, korenie
Postup prípravy
- Mix bravčového mäsa očistite, zľahka prepláchnite a nakrájame na veľké kocky.
- V mise mäso zmiešajte so soľou, čiernym korením, drvenou rascou a sušenými bylinkami – záleží na vašom výbere.
- Pridajte studený vývar alebo prevarenú vodu, premiešajte a nechajte v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
- Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktoré riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
- Poháre začnite plniť mäsom a do ¾ pohára vývarom či vodou – mäso musí byť ponorené.
- Okraje pohárov zbavte mastnoty a uzavrite viečkami.
- Bravčové mäso sterilizujeme v dvoch fázach – každý deň jedenkrát.
- Prvý deň zavárajte pri teplote 100 stupňov počas jednej hodiny a ďalší deň 95 stupňov počas jednej hodiny.
- Vychladnuté poháre skladujte v chlade a tme.
Iné bravčové špeciality
Kto by nepoznal skvelý bravčový guláš alebo iné pochutiny z tohto druhu mäsa? Ale taký bravčový vývar – to je skvelým liekom na všetky neduhy!
Zavarený bravčový vývar
Budete potrebovať
- 1 kg bravčové kotlety
- 500 g bravčových rebier
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- 2 cibuľa
- ½ zeleru
- ¼ póru
- soľ, korenie, bobkový list, nové korenie
Postup prípravy
- Mäso aj kosti umyte a zbavte nečistôt.
- Vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou.
- Vodu osoľte a priveďte do varu.
- Nechajte variť asi 45 minút a potom do hrnca pridajte nakrájanú a očistenú zeleninu a korenie a varte hodinu.
- Akonáhle je vývar hotový, preceďte ho, mäso oberte.
- Do vopred pripravených pohárov vlejte horúci vývar a zaviečkujte.
- Varte na 100 stupňov po dobu jednej hodiny.
- Ďalší deň varte znova – 100 stupňov 45 minút.
- Poháre nechajte vychladnúť a uskladnite.
Pravidlá konzervovania pečeného mäsa
- Dodržujte hygienu – pracovať so surovým mäsom vyžaduje veľkú opatrnosť, preto dbajte na čistotu dosky, nožov a pracovného priestoru.
- Mäso by malo prejsť pred zavarením chladením – preto ho nechajte uležať aspoň cez noc v chladničke .
- Nevkladajte do pohára cibuľu – podlieha rýchlemu kvaseniu a tým sa mäso môže pokaziť.
- Mäso len rýchlo prepláchnite – nevkladajte ho do misy s vodou.
A ako sa vám naše recepty na nakladané mäso páčili? Napíšte nám do komentárov!