Recepty na nakladané bravčové mäso: skvelá voľba pre všetkých „mäsožravcov“. Inšpirujte sa našimi TOP receptami!

Viete, že pomocou nakladania môžete uchovať aj mäso?

Najmä mäso bravčové k tomu úplne nabáda.

Môžete ho dokonca zavariť ako surové, tak pečené.

Vyskúšajte naše recepty na zaváranie bravčového mäsa v niekoľkých rôznych variantoch.

Sú luxusné!

Zaváranie bravčového mäsa do pohárov

Nie vždy je čas na varenie a preto sa vám bude hodiť mať doma už predpripravené mäso. Nakladanie do pohárov je asi ten najčastejší variant, poďme sa na ňu teda pozrieť!

Budete potrebovať

  • bravčové mäso – záleží na vašom výbere
  • prevarenú vodu alebo bravčový vývar
  • masť na vymazanie pohárov
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

Postup prípravy

  • Najskôr si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
  • Medzitým si dajte variť bravčový vývar a nechajte vychladnúť.
  • Bravčové mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo však ponechajte).
  • Nakrájajte mäso na kocky – 2 x 2 centimetre, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín odležať.
  • Nasledujúci deň zaváracie poháre vymažte škvarenou masťou.
  • Pamätajte na to, že poháre musia byť čisté a suché – neutierajte ich utierkou, nechajte ich voľne vysušiť.
  • Mäso vkladajte do pohárov tak, aby bolo naozaj na sebe natlačené – podsypávajte trochou soli, tým mäso zakonzervujete.
  • Surové mäso vkladajte do polovice pohára a do ¾ pohára dolejte studený mäsový vývar.
  • Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali – najlepšie 1 centimeter od seba.
  • Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov jednu hodinu.
  • Akonáhle je hotovo, poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Druhý deň pohára znova povarte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňov.
  • Po uvarení poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte pri chladnej teplote v tmavom mieste.
Nakladané bravčové mäso v zaváracích pohároch.
zdroj: paleoleap.com

Domáce nakladané bravčové mäso

Ideálna kombinácia zavareného mäsa „po domácku“ je bravčový bôčik s bravčovou plecou. Zbiehajú sa vám sliny? Potom sa inšpirujte naším receptom!

Budete potrebovať

  • 1,5 bravčové pliecko
  • 1,5 bravčového bôčika
  • rýchlosol
  • vodu
  • zaváracie poháre s viečkami

Postup prípravy

  • Mäso najskôr očistite, odstráňte kosti, šľachy a prebytočný tuk.
  • Zľahka opláchnite a nakrájajte mäso na kocky – ideálne 2 x 2 centimetre.
  • Mäso zmiešajte s rýchlosolou – napríklad Praganda, soľ poriadne do mäsa votrite.
  • Kocky začnite plniť do vopred sterilizovaných pohárov.
  • Dolejte do pohárov vodu – do ¾ pohára.
  • Okraje pohárov poriadne utrite papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
  • Priložte viečka a poriadne uzavrite.
  • Varte úplne potopené poháre 2 hodiny na 98 stupňov.
  • Ďalší deň vodu opäť priveďte do varu a varte ešte ďalšiu hodinu pri miernom vare.
  • Poháre nechajte vychladnúť a potom uskladnite.
Bravčové mäso naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

Pripravili sme si pre vás aj tie najlepšie recepty a tipy na zaváranie surového mäsa . Vyskúšajte varianty nakladania do pohárov, v rúre, ale aj do plechoviek.

Konzervovanie pečeného bravčového mäsa

Mať doma pripravené už pečené mäso a vždy si ho vybrať v prípade potreby sa vždy hodí. Vyskúšajte náš recept a uchovávajte si takto doma bravčové mäso po celý rok.

Budete potrebovať

  • 1,5 kg bravčové pliecko
  • 1,5 kg bravčového bôčika
  • 1 kg bravčového kolena
  • 2 hlavičky cesnaku
  • soľ, drvená rasca, korenie
  • vodu

Postup prípravy

  • Mäso si očistite a nakrájajte na kocky.
  • Osoľte ho, pridajte drvenú rascu s korením a vložte do pekáča.
  • Hlavičky cesnaku prekrojte na polovice a nelúpané ich položte k mäsu.
  • Pokiaľ máte na bôčiku kožičku, nakrojte ju a nechajte v pekáčiku.
  • Podlejte vodou, zatvorte pokrievkou a pečte tak, ako ste zvyknutí – do mäkka.
  • Dávajte pozor, aby sa počas pečenia voda nevyvarila a mäso nespálilo.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktoré riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Akonáhle je mäso upečené, preberte ho a odstráňte kosti, koža a cesnak.
  • Mäso vkladajte do pohárov – nie až po okraj, iba do dvoch tretín.
  • Zvyšný výpek preceďte a podľa potreby dolejte vodou a prevarte.
  • Výpekom potom zalejte mäso do ¾ pohára.
  • Poriadne utrite okraje pohárov a zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, prilejte vodu a zavárajte na 100 stupňov jednu hodinu.
  • Po vychladnutí poháre skladujte v chlade.
Kúsky bravčového mäsa naložené v pohároch.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na zaváranie pečeného mäsa . Inšpirujte sa!

Zaváranie bravčového mäsa v rúre

Nakladané mäso môžete jednoducho pripravovať aj v rúre. Neviete, ako na to? Potom sa vám bude hodiť nasledujúci recept!

Budete potrebovať

  • bravčové mäso – záleží na vašej voľbe, napríklad krkovica, pliecko, bôčik
  • soľ, korenie – rasca
  • vodu alebo vývar
  • zaváracie poháre s viečkami
  • hlboký plech s utierkou

Postup prípravy

  • Mäso zbavte kostí, šliach, koží a tuku.
  • Ľahko ho prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2 x 2 centimetre).
  • Kocky mäsa osoľte, môžete okoreniť a pridať rascu – vložte do chladničky na 24 hodín uležať.
  • Pripravte si poháre na zaváranie a dôkladne ich sterilizujte.
  • Akonáhle je mäso naležené, predhrejte si rúru na 100 stupňov.
  • Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli alebo môžete mäso podsypávať soľou.
  • Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
  • Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi do ¾ pohára.
  • Okraje pohárov utrite papierovou utierkou, viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste rozprestreli utierku.
  • Poháre podlejte vodou a vložte do rúry – poháre skladajte 1 centimeter od seba, aby sa nerozbili.
  • Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
  • Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
  • Nakoniec poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v chladnom mieste.
Kocky bravčového mäsa naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Konzervovanie bravčového vo vlastnej šťave

Šťavnaté bravčové mäsko je obľúbená lahôdka, ktorú nepohrdne snáď nikto. Naložte si ho vo vlastnej šťave a celá rodina sa po ňom bude môcť utĺcť!

Budete potrebovať

  • bravčovú pliecko, krkovicu a bôčik
  • mäsový vývar alebo prevarenú vodu
  • soľ
  • bylinky, korenie

Postup prípravy

  • Mix bravčového mäsa očistite, zľahka prepláchnite a nakrájame na veľké kocky.
  • V mise mäso zmiešajte so soľou, čiernym korením, drvenou rascou a sušenými bylinkami – záleží na vašom výbere.
  • Pridajte studený vývar alebo prevarenú vodu, premiešajte a nechajte v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktoré riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Poháre začnite plniť mäsom a do ¾ pohára vývarom či vodou – mäso musí byť ponorené.
  • Okraje pohárov zbavte mastnoty a uzavrite viečkami.
  • Bravčové mäso sterilizujeme v dvoch fázach – každý deň jedenkrát.
  • Prvý deň zavárajte pri teplote 100 stupňov počas jednej hodiny a ďalší deň 95 stupňov počas jednej hodiny.
  • Vychladnuté poháre skladujte v chlade a tme.
Kúsky mäsa zavarené vo vlastnej šťave v pohároch.
zdroj: geisha666blog.wordpress.com

Iné bravčové špeciality

Kto by nepoznal skvelý bravčový guláš alebo iné pochutiny z tohto druhu mäsa? Ale taký bravčový vývar – to je skvelým liekom na všetky neduhy!

Zavarený bravčový vývar

Budete potrebovať

  • 1 kg bravčové kotlety
  • 500 g bravčových rebier
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 2 cibuľa
  • ½ zeleru
  • ¼ póru
  • soľ, korenie, bobkový list, nové korenie

Postup prípravy

  • Mäso aj kosti umyte a zbavte nečistôt.
  • Vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  • Vodu osoľte a priveďte do varu.
  • Nechajte variť asi 45 minút a potom do hrnca pridajte nakrájanú a očistenú zeleninu a korenie a varte hodinu.
  • Akonáhle je vývar hotový, preceďte ho, mäso oberte.
  • Do vopred pripravených pohárov vlejte horúci vývar a zaviečkujte.
  • Varte na 100 stupňov po dobu jednej hodiny.
  • Ďalší deň varte znova – 100 stupňov 45 minút.
  • Poháre nechajte vychladnúť a uskladnite.
Vývar z bravčového mäsa naložený v zaváracom pohári s vedľa položenou zeleninou.
www.theprairiehomestead.com

Pravidlá konzervovania pečeného mäsa

  1. Dodržujte hygienu – pracovať so surovým mäsom vyžaduje veľkú opatrnosť, preto dbajte na čistotu dosky, nožov a pracovného priestoru.
  2. Mäso by malo prejsť pred zavarením chladením – preto ho nechajte uležať aspoň cez noc v chladničke .
  3. Nevkladajte do pohára cibuľu – podlieha rýchlemu kvaseniu a tým sa mäso môže pokaziť.
  4. Mäso len rýchlo prepláchnite – nevkladajte ho do misy s vodou.

A ako sa vám naše recepty na nakladané mäso páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.