Recepty na nakladané slivky na niekoľko spôsobov. Aký variant si vyberiete vy?

Viete, že slivky majú mnoho zdravotných prínosov, ako napríklad úľava od zápchy či chrípkovej infekcie?

Uchovajte si ich zdravé účinky po celý rok!

Máme pre vás skvelé tipy na zaváranie sliviek, vďaka ktorým to pre vás bude hračka.

Užite si luxusný džem, zaváraniny s cukrom aj bez alebo napríklad ocot do šalátov.

Nálev na konzervovanie

Pri príprave nálevu záleží, koľko pohárov budete zavárať, môžete si pripraviť aj nálev slabší – záleží na každom z nás.

Ingrediencie

  • 1 ¾ hrnčeka cukor kryštál
  • 4 hrnčeky vody

Postup

  • Zmes vody a cukru zahrievajte na sporáku v dostatočne veľkom hrnci.
  • Akonáhle sa cukor vo vode varom rozpustí, máte hotovo.
Slivky naložené v pohári.
zdroj: blog.monaluna.com

Zaváranie bez nálevu

Slivky si môžete zakonzervovať aj bez nálevu. Potrebujete na to iba slivky a zaváracie poháre!

Ingrediencie

  • slivky
  • poháre na zaváranie

Postup

  • Najprv si slivky, tak ako každé ovocie, dôkladne umyte, zbavte nečistôt a stopiek.
  • Slivky prepulte a vyberte kôstku.
  • Pokiaľ chcete zavárať slivky vcelku, prepichajte ich iba vidličkou na každej strane.
  • Vložte ich do pohárov – nemusíte sa báť ich stlačiť, počas varu sa rovnako zmenší.
  • Poháre poriadne zatvorte a utiahnite.
  • Dajte ich do zaváracieho hrnca a prilejte do hrnca vodu – poháre by mali byť celé ponorené vo vode.
  • Pozorne sledujte teplomer, akonáhle sa teplota vyšplhá na 100 stupňov, vypnite sporák.
  • Poháre z hrnca vyberte až potom, čo voda vychladne.
  • Nakoniec ich uložte do komory, ktorá by mala byť tmavá a chladná.
Slivky naložené v pohári.
zdroj: skilletchronicles.com

Vyskúšajte aj naše recepty na nakladané brusnice 8x inak: skvelý spôsob, ako si túto pochúťku uchovať po celý rok!

Konzervovanie sliviek v rúre

Zaváranie sliviek v rúre má veľkú výhodu – do rúry sa zmestí oveľa viac pohárov ako do zaváracieho hrnca.

Ingrediencie

  • slivky
  • nálev
  • poháre na zaváranie
  • hlboký plech na pečenie
  • noviny alebo letáky

Postup

  • Nachystajte si a vyčistite dostatočný počet zaváracích pohárov s viečkami.
  • Prichystajte si aj nálev, ktorý treba nechať vychladnúť.
  • Potom predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
  • Slivky dôkladne umyte, zbavte rôznych nečistôt ako sú stopky alebo lístky.
  • Podľa ľubovôle ich môžete vykôstkovať.
  • Vložte ich do pohárov a po okraj ich zalejte nálevom.
  • Pripravte si hlboký plech, ktorý vysteľte hrubou vrstvou novín alebo letákov – môžete použiť aj staré utierky alebo uteráky.
  • Poháre umiestnite na plech asi 5 centimetrov od seba – nezarábajte ich viečkami.
  • Vložte do rúry a pečte asi 50 – 60 minút.
  • Akonáhle sú slivky upečené, vyberte ich z rúry a aj hneď ich riadne zaviečkujte – najvhodnejšie sú viečka s gumovým závitom.
  • Cez noc ich nechajte vychladnúť a potom ich umiestnite do komory.
Slivky naložené v pohároch.
zdroj: aquilafoodforest.wordpress.com

Nakladanie sliviek v mikrovlnke

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si uchovať slivky, je zavariť si ich v mikrovlnnej rúre. S naším návodom to bude hračka!

Ingrediencie

  • slivky
  • nálev
  • poháre na zaváranie s viečkami
  • plastovú misku

Postup prípravy:

  • Nachystajte si čisté poháre na zaváranie.
  • Pripravte si nálev z cukru a vody.
  • Dôkladne očistite slivky a zbavte kôstok a stopiek.
  • Každú slivku rozdeľte na polovicu a naplňte nimi poháre.
  • Naplnené poháre zalejte až po okraj pripraveným nálevom a zaviečkujte.
  • Vložte pohár do plastovej misky a dajte do mikrovlnnej rúry.
  • Výkon nastavte na 700 W.
  • Časovač rúry nastavte na 6 minút.
  • Pokiaľ je v mikrovlnnej rúre viac pohárov, umiestnite ich 1 centimeter od seba.
  • Čas násobte počtom pohárov – dva poháre zapnite na 12 minút.
  • Akonáhle je hotové, poháre postavte hore dnom na pripravenú utierku.
  • Nechajte poháre vychladnúť a uložte do chladného a tmavého miesta.
Slivky naložené v pohároch.
zdroj: right.is

Inšpirujte sa aj našimi najlepšími receptami na zavárané višne !

Návod na zaváranie bez cukru

Slivky majú samy o sebe skvelú chuť a preto je škoda ju kaziť pridaným cukrom. Vyskúšajte náš návod!

Ingrediencie

  • mäkké slivky
  • poháre na zaváranie

Postup

  • Nachystáme si vopred sterilizované poháre na zaváranie ak nim vhodné viečka.
  • Slivky dôkladne umyjeme, rozpolíme a zbavíme sa kôstok.
  • Vložíme ich do pohárov a po okraj ich zalejeme vodou.
  • Dôkladne ich zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Varte na 80 stupňov asi 20 minút.
  • Potom ich vyberte z hrnca a postavte ich viečkom smerom dole na utierku.
  • Nechajte cez noc vychladnúť a uložte do tmavej komory.
Slivky naložené v pohároch.
zdroj: www.eater.com

Zavarené švestičky na koláč

Pripravte si luxusné slivky, ktoré kedykoľvek môžete vybrať zo špajze a použiť ich do svojho obľúbeného koláča!

Ingrediencie

  • 5,5 kilogramu sliviek
  • 4 ½ hrnčeka cukru
  • vanilku
  • škoricu
  • citrónovú kôru

Postup

  • Slivky zbavte od nežiaducich nečistôt a prekrojte ich na polovice.
  • Vložte ich do veľkého hrnca a zasypte ich cukrom.
  • Začnite ich pomaly zahrievať, aby pustili šťavu.
  • Potom plameň zvýšte tak, aby sa slivky hodinu varili.
  • Ďalšiu hodinu stiahnite plameň na minimum kvôli konzistencii a pridajte k nim vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru.
  • Slivkový lekvár by nemal byť ani veľmi riedky ani veľmi tuhý.
  • Po uvarení odstráňte vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru.
  • Horúce ich vlejte do čistých pohárov, zaviečkujte a otočte ich hore dnom – nechajte ich cez noc vychladnúť.
  • Uložte na chladné a tmavé miesto.
Slivky naložené v pohároch s vedľa položenými čerstvými slivkami a nožom.
zdroj: www.therusticwife.com

Zavarte si aj marhule a uchovajte si svoje obľúbené ovocie po celý rok!

Ďalšie spôsoby, ako si uchovať prínosy sliviek

Slivkový ocot

Tento domáci ocot vyrobený zo sliviek je vynikajúci na varenie alebo ako zálievka na šalát.

Postup

  • Do veľkej sklenenej nádoby (asi 2 litre) vložte 2 hrnčeky nasekaných sliviek.
  • Zmiešajte 4 hrnčeky teplej vody a 1 lyžičku cukru kryštál a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Nalejte cukrovú vodu k slivkám do pohára.
  • Zakryte otvor nádoby dvoma vrstvami tenkého plátna, ktoré zaviažte okolo hrdla pohára špagátom alebo gumičkou.
  • Nádobu umiestnite na miesto, kde nie je príliš teplo alebo naopak chladno.
  • Nechajte slivky v pohári 6-8 týždňov.
  • Nakoniec nalejte ocot do čistej sklenenej nádoby, prikryte plastovým vekom a uložte na chladnom, tmavom mieste.
Ocot zo sliviek v sklenenej fľaši.
zdroj: stylecraze.com

Nakladané slivky

Tento spôsob uchovania je vhodný na skladovanie v chladničke. Slivky v kombinácii so škoricou chutia úplne božsky!

Postup

  • Vo veľkom hrnci vytvorte nálev z 2 hrnčekov octu, 4 hrnčekov cukru kryštál, 2 lyžičiek klinčekov a 1 plátku škorice.
  • Nálev priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte 10 minút – potom nechajte vychladnúť.
  • Slivky očistite, umyte a naskladajte do pohárov.
  • Prelejte ich nálevom, uzavrite a nechajte ich aspoň 10 dní dozrieť.
  • Skladujte ich v chladničke.
Švetky naložené v pohári s vedľa položenými čerstými slivkami.
zdroj: www.saga.co.uk

Slivkový džem

Tento džem zo sliviek sa skvelo hodí do koláčov, muffinov, na palacinky či k zmrzline. Môžete ho urobiť s pektínom alebo bez.

Postup

  1. Dve kilá sliviek umyte, nakrájajte na polovice, vyhoďte kôstky a vložte slivky do veľkého hrnca.
  2. Pokiaľ NEPOUŽÍVATE pektín a džem nechávate lúhovať dlho, nie je potrebné slivky kosiť, pretože sa samy rozpadnú a vždy môžete neskôr džem roztlačiť alebo použiť tyčový mixér na rozmixovanie, pokiaľ v ňom nebudete chcieť mať toľko kúskov.
  3. Pokiaľ POUŽÍVATE pektín, bude džem potrebné variť len niekoľko minút a slivky sa nerozpadnú, takže slivky nakrájajte.
  4. Pridajte 4 hrnčeky cukru a 2 lyžice citrónovej šťavy a obsah hrnca zohrejte, spočiatku na strednom plameni, aby sa slivky alebo cukor nepripálili.
  5. Akonáhle začnú vytekať šťavy zo sliviek, môžete zvýšiť teplotu.
  6. Pokiaľ NEPOUŽÍVATE pektín: Duste slivky odkryté, kým teplomer neukáže 105 stupňov C.
  7. To je dôležité, aby džem stuhol a nebol príliš tekutý.
  8. Ak POUŽÍVATE pektín: Postupujte podľa pokynov na obale pektínu, ktorý používate.
  9. Zoberte penu.
  10. Ak chcete, môžete použiť šťouchadlo na zemiaky alebo ručný ponorný mixér na rozmixovanie džemu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  11. Do sterilizovaných pohárov nalejte horúci džem a utrite okraje vlhkým uterákom, aby ste sa uistili, že na nich nie je žiadny džem.
  12. Naplňte každý pohár tak, aby džem dosahoval cca 0,6 cm pod vrchom pohára.
  13. Umyte viečka, nasaďte ich na poháre a naskrutkujte sterilizované krúžky.
  14. Varte ich 10 minút vo vodnom kúpeli.
  15. Opatrne vyberte poháre a nechajte ich nerušene stáť 24 hodín, kým vyberiete krúžky (voliteľné) a uložíte ich na chladné miesto.
  16. Vydrží až rok.
  17. Po otvorení skladujte v chladničke, vydrží minimálne mesiac.
  18. Recept je na cca 7 politrov.
Džem zo sliviek v pohári s vedľa položenými čerstvými slivkami.
zdroj: www.daringgourmet.com

Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

A ako sa vám dnešné recepty podarili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)