9 najlepších receptov na konzervovanie tekvice alebo ako si ju vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!

Tekvica nielen skvele chutí, ale má aj veľa blahodarných účinkov.

Preto je dobré ju mať neustále k dispozícii.

Pripravili sme si pre vás luxusné recepty na zaváranie tekvice, ktoré vás zaujmú.

Užite si ich!

Návod na nálev na zaváranie tekvice

Tekvica sú úžasné v tom, že ich môžete zavariť ako na sladko, tak aj na slano. Avšak takmer vždy budete potrebovať klasický cukornatý nálev.

Sladký nálev

Budete potrebovať

  • vodu
  • cukor

Postup prípravy

  • Množstvo surovín si zvoľte podľa vašej ľubovôle, máte radi sladší nálev? Pridajte viac cukru.
  • Pripravte si väčší hrniec s vodou, vsypte cukor a za občasného miešania priveďte do varu.
  • Dávajte pozor, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Akonáhle nálev prejde varom, nechajte vychladnúť.

Octový nálev

Budete potrebovať

  • 1 l vody
  • 0,5 dcl octu

Postup prípravy

  • Vodu s octom zmiešajte dohromady.
  • Tento nálev sa väčšinou nevarí a tekvica sa do neho nakladá pred samotným zavarením.
Nakladaná tekvica v pohári.
zdroj: thefieryvegetarian.com

Konzervovanie tekvice klasickým spôsobom

Máme pre vás recept na tradičné konzervovanie a to pomocou hrnca. S nami to zvládne úplne každý!

Budete potrebovať

  • zrelé tekvica
  • nálev
  • poháre na zavarenie

Postup prípravy

  • Najskôr bude potrebné nakrájať tekvicu na kocky – čo je najťažší proces.
  • Vyrežte stonku a tekvicu nakrájajte na štyri alebo päť klinov.
  • Pomocou lyžice vydlabajte vnútro tekvice.
  • Škrabkou na zeleninu tekvicu olúpte.
  • Olúpané časti nakrájajte na kocky – 2 x 2 centimetre.
  • Vložte ich do hrnca a zalejte vodou.
  • Kocky povarte dve minúty – podľa chuti môžete pridať aj cukor.
  • Potom začnite vopred sterilizované zaváracie poháre plniť tekvicou.
  • Poháre dolejte zvyšnou vodou z hrnca a poriadne zaviečkujte. (Môžete pridať škoricu, klinčeky a pod.)
  • Vložte do hrnca, zalejte vodou a varte 20 minút na 90 stupňov.
  • Akonáhle je hotové, poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v chladnom a tmavom mieste.
Nakladaná tekvica v zaváracom pohári.
zdroj: happyfoodstube.com

Máme pre vás tiež najlepšie recepty na buchty z tekvice na posedenie pri popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!

Zaváranie tekvica Hokaido

Tekvica Hokaido je pre naše telá najviac prospešná ao to väčšia máte dôvod si ju zavariť doma. Poďme na to!

Budete potrebovať

  • tekvica Hokaido
  • 3 l vody
  • 1 dcl octu
  • 60 g cukru
  • korenie – klinčeky, škorica, badián

Postup prípravy

  • Tekvicu si očistite – môžete sa zbaviť šupky, vydlabte pomocou lyžice semienka.
  • Pripravte si octový nálev z 1,5 l vody a 1 dcl octu.
  • Kocky tekvice do tohto nálevu naložte – stačí 2,5 hodiny.
  • Potom kocky z nálevu vyberte a vložte ich do čistej vody.
  • Priveďte ich do varu a varte 10 minút.
  • Vodu zlejte a kocky nechajte odkvapkať.
  • Medzitým si pripravte cukornatý nálev zo zvyšku vody a cukru.
  • Do vopred pripravených sterilizovaných pohárov na zaváranie tekvice vložte a spolu s nimi aj korenie – záleží na vašom vkuse.
  • Môžete pridať aj koliesko pomaranča alebo citróna.
  • Poháre dostatočne zaviečkujte a dajte variť na pol hodiny pri teplote 85 stupňov.
  • Po uvarení pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Uskladnite na tmavé a chladné miesto.
Nakladaná tekvica v zaváracích pohároch.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Konzervovanie tekvice s ananásovým sirupom

Tento spôsob konzervovania si zamilujú určite tie najmenšie – sladká tekvica s ešte sladším sirupom. Je to dobrota!

Budete potrebovať

  • tekvicu
  • slabý octový nálev
  • 2 l vody
  • 1 fľaša ananásového sirupu
  • 300 g cukru
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • celá škorica
  • ananásový džús
  • citrón nakrájaný na kolieska

Postup prípravy

  • Tekvicu si očistite – môžete zbaviť šupky a nakrájajte na malé kocky.
  • Pripravte si naozaj slabší octový nálev, do ktorého kocky tekvica vložte a nechajte najmenej 8 hodín naležať.
  • Akonáhle je tekvica dostatočne naložená, zlejte ju a prepláchnite.
  • Pripravte si ďalší nálev, tentoraz sladký z vody, sirupu, cukru, kyseliny citrónovej a škorice.
  • Akonáhle zmes začne vrieť, vsypte do nej kostiky tekvice.
  • Do každého pripraveného zaváracieho pohára dajte 2 polievkové lyžice ananásového džúsu, vrelú tekvicu a hore položte koliesko citróna.
  • Zaviečkujte a nechajte sterilovať 20 minút na 80 stupňov.
  • Akonáhle je hotovo, poháre z hrnca vyskladajte viečkom otočeným dole.
  • Nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa a uskladnite.
Nakladaná tekvica v pohári a vedľa položená celá tekvica.
zdroj: landsandflavors.com

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na zaváranie červenej repy a uchovajte si všetky jej vitamíny po celý rok.

Zaváranie tekvicového pyré

Mamičky určite ocenia túto zavarenú dobrotu pre svoje najmenšie ratolesti. Postup je veľmi jednoduchý a rýchly.

Budete potrebovať

  • tekvicu
  • olivový olej
  • vodu

Postup prípravy

  • Tekvicu si očistite, zbavte všetkého nežiaduceho a nakrájajte na malé kúsky.
  • Vložte kúsky do hrnca, pridajte lyžičku olivového oleja, zalejte vodou a dajte variť.
  • Priveďte do varu a nechajte variť domäkka.
  • Vodu z hrnca zlejte, nie však celú, trošku ponechajte a tekvicu rozmixujte ponorným mixérom.
  • Ešte horúce pyré nalejte do vopred pripravených zaváracích pohárov.
  • Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Pripravte si zavárací hrniec, do ktorého vložte vychladnuté poháre.
  • Sterilujte na 80 stupňov po dobu 15 minút.
  • Po vytiahnutí pohára opäť otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Potom uskladnite do pivnice či komory.
  • Tekvicové pyré si môžete aj ochutiť podľa seba – stačí pridať soľ, kurkumu alebo vytvorte sladkú variantu.
Pyré z tekvice v zaváracích pohároch.
zdroj: sweets.seriouseats.com

Konzervovanie tekvice na slano

Tekvica chutí skvele aj pripravená na slano, navyše k tomu potrebujete len pár ingrediencií!

Budete potrebovať

  • tekvicu
  • octový nálev
  • cukor

Postup prípravy

  • Tekvicu najskôr očistite, olúpte a vydlabte.
  • Potom ju nakrájajte na malé kúsky.
  • Do hrnca si pripravte octový nálev, pridajte cukor podľa chuti.
  • Vsypte kocky tekvice, zmes priveďte do varu a varte po dobu 8 – 10 minút.
  • Pripravte si zaváracie poháre, vložte do nich kocky tekvice (môžete pridať kozie rohy alebo feferónky) a zalejte nálevom, v ktorom sa tekvice varili.
  • Otočte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Do hrnca vložte vychladnuté poháre a varte asi 20 minút na 80 stupňov.
  • Opäť otočte hore dnom a nechajte do ďalšieho dňa vychladnúť.
  • Skladujte v chladnej a tmavej miestnosti.
Nakladaná tekvica v zaváracom pohári.
zdroj: foodinjars.com

Vyskúšajte aj naše netradičné recepty na nátierky z tekvice 6x inak. Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Zaváranie tekvica v rúre

Tekvicu si môžete ľahko zavariť aj v rúre, ktorú máme doma k dispozícii takmer všetci. S naším návodom je to navyše úplná hračka!

Budete potrebovať

  • tekvica
  • 1 kg cukru
  • 3 citróny
  • škorica
  • vanilkový struk
  • klinček
  • octový nálev
  • hlboký plech s utierkou

Postup prípravy

  • Tekvicu si očistite, olúpte, vydlabajte semienka a mäkkú časť a nakrájajte na kocky.
  • Kocky vložte do väčšieho hrnca a zalejte octovým nálevom.
  • Nechajte aspoň 24 hodín naležať.
  • Po uplynulej dobe vodu zlejte a pripravte si nálev cukornatý, v ktorom kocky tekvica 5 minút varte.
  • Do pripravených vopred sterilizovaných pohárov kocky tekvica naskladajte.
  • Do zvyšného nálevu, v ktorom sa tekvica varila pridajte citróny nakrájané na kolieska, škoricu, vanilku a klinčeky a povarte.
  • Zmes sceďte a tekvica touto vodou zalejte.
  • Do hlbokého plechu na pečenie vložte utierku a naskladajte poháre, ktoré starostlivo zaviečkujte.
  • Nezabúdajte, poháre skladajte aspoň 1 centimeter od seba, aby nepraskli.
  • Pečte 15 minút na 80 – 90 stupňov.
  • Po vytiahnutí z rúry poháre otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť do druhého dňa.
  • Uskladnite do špajze alebo pivnice.
Nakladaná tekvica v zaváracom pohári s vedľa položenou lyžičkou.
zdroj: thehouseandhomestead.com

Konzervovanie tekvice na polievku

Tekvicová polievka patrí medzi obľúbené pochúťky pripravované z tejto zeleniny. Zavarte si ju podľa nášho návodu a polievku potom vždy vykúzlite raz dva.

Budete potrebovať

  • tekvica
  • poháre na zavarenie s viečkami

Postup prípravy

  • Najskôr tekvica očistite, zbavte šupky a dužiny aj s jadrami.
  • Nakrájajte na kocky a vložte do vopred sterilizovaných pohárov.
  • Zaviečkujte a sterilujte 40 minút na 70 stupňov.
  • Nepridávajte do pohárov ani vodu ani nálev.
  • Po vychladnutí uskladnite.
Nakladaná tekvica v zaváracích pohároch.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Takto zavarenú tekvicu môžete využiť do niektorého z našich receptov na tekvicovú polievku !

Ďalšie spôsoby, ako si uchovať tekvicu

Tekvica je skvelá nielen na zaváranie, ale aj na množstvo ďalších receptov, často býva používaná aj ako základ u zeleninových polievok. A čo potom tekvicový sirup alebo maslo? Vyskúšajte a zamilujete sa!

Tekvicový sirup

Poznáte sirup javorový? Tak rovnako chutný je aj sirup tekvicový, ktorý môžete použiť na vafle, palacinky a čokoľvek iné.

Budete potrebovať

Množstvo si určite sami – tu je ukážka na jedno použitie.

  • 1/2 hrnčeka tekvicového pyré
  • 1 lyžica cukru

Postup prípravy

  • Pripravte si tekvicu tak, že ju očistíte a olúpete – nakrájajte ju na kocky.
  • Zmiešajte ju s cukrom v hrnci.
  • Postupne zmes zahrievajte na sporáku.
  • Miešajte a pokračujte v varení, kým sa cukor nerozpustí.
  • Akonáhle po cukre nie je ani pamiatka, je hotovo.
  • Skladujte v chladničke.
Sirup z tekvice v zatvorenom pohári.
zdroj: savvyeat.com

Tekvicové maslo

Ešte ste o tekvicovom masle nepočuli? Buďte si istí, že týmto receptom zaujmete celú rodinu!

Budete potrebovať

  • 4 – 4,5 šálok čerstvého tekvicového pyré
  • 1/4 šálky sladkého jablčného muštu alebo jablčnej šťavy, v prípade potreby viac
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 3-4 čajové lyžičky čistého javorového sirupu, podľa chuti
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu – semienka z vanilkového struku
  • štipka jemnozrnnej morskej soli

Postup prípravy

  • Najskôr si pripravte čisté tekvicové pyré – môžete tekvicu upiecť alebo uvariť.
  • Do misky vložte pripravené pyré, pridajte jablčnú šťavu a miešajte dohladka.
  • Pridajte trstinový cukor, javorový sirup, škoricu a muškátový oriešok. Opäť spracujte miešaním – dohladka.
  • Zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte po dobu asi 10 minút.
  • Akonáhle je zmes hustá, primiešajte semienka z vanilkového struku.
  • Zmes nechajte vychladnúť.
  • Akonáhle je zmes studená, primiešajte citrónovú šťavu a štipku soli.
  • Uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke – ideálna doba je 2 – 4 týždne.
Maslo z tekvice v mištičke.
zdroj: fifteenspatulas.com

Prečítajte si náš veľký súhrn poznatkov a znalostí o tekvicu . Všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.