Vedeli ste, že hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamín K?
Sú tiež zdrojom minerálov, ako je meď a draslík.
Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie hrušiek a doprajte si túto zdravú pochúťku kedykoľvek na ňu budete mať chuť.
Dobrú chuť!
Nálev na zaváranie
Základom nálevu je cukor a voda – ich množstvo upravujeme podľa potreby. Uvedené množstvo je počítané na asi 6 kilogramov hrušiek.
Budete potrebovať
- 2 ¼ hrnčeka cukru
- 5 ¼ hrnčeka vody
- 1 lyžica kyseliny citrónovej
Postup prípravy
- Vodu nalejte do hrnca zodpovedajúcej veľkosti.
- Akonáhle voda začne vrieť, prisypte cukor a kyselinu citrónovú.
- Varte do doby, než sa cukor úplne rozpustí.
Konzervovanie hrušiek v rúre
Hrušky si jednoducho môžete zakonzervovať aj v rúre. S naším receptom je to hračka!
Budete potrebovať
- hrušky
- nálev
- zaváracie poháre
- noviny alebo utierku
- hlboký plech
Postup prípravy
- Sterilizujte zaváracie poháre a pripravte nálev.
- Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Hrušky umyte a zbavte nechcených častíc.
- Prekrojte ich na štvrtiny a vložte do pohárov.
- Podľa chuti môžete do pohárov k hruškám pridať škoricu, klinčeky alebo časť vanilkového struku.
- Potom hrušky prelejte vychladnutým nálevom až po okraj.
- Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
- Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
- Pečieme asi 20 minút.
- Môžete tiež skúsiť variant, kedy poháre uzavriete viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
- Po vytiahnutí z rúry poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
- Následne ich uložte do vhodného miesta – komora by mala byť tmavá a chladná.

Máme pre vás aj tradičné recepty na zaváranie ríbezlí alebo ako zatočiť so záplavou tohto zdravého ovocia!
Klasické zaváranie hrušiek
Vyskúšajte aj náš jednoduchý recept na zaváranie hrušiek v zaváracom hrnci!
Budete potrebovať
- hrušky
- nálev
- zavárací hrniec s teplomerom
- zaváracie poháre
Postup prípravy
- Hrušky dôkladne umyte a osušte.
- Nezabudnite ich olúpať od šupky – môžete využiť škrabku na zeleninu.
- Odstráňte stopky a každú hrušku rozkrojte na polovicu.
- Zbavte ich vnútorných jadier a jadrovníkov.
- Hrušky namočte do vody s citrónovou šťavou, ktorá zabraňuje ich zhnednutiu.
- Pripravte si cukrový sirup alebo nálev s jednou časťou cukru na dve časti vody.
- Hrušky dávajte do pripravených zaváracích pohárov a pridajte k nim škoricu, klinčeky alebo zázvor.
- Do pohárov nalejte nálev a starostlivo zaviečkujte.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli celé ponorené.
- Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
- Potom ich vyberte z hrnca a dnom ich otočte nahor – pokladajte na utierku.
- Nechajte vychladnúť – najlepšie cez noc a potom ich uskladnite.

Nakladané hrušky bez cukru
Táto forma zavárania je vhodná aj pre diabetikov – neobsahuje žiadny pridaný cukor, iba ten prirodzený z hrušiek.
Budete potrebovať
- hrušky
- vodu
- štipku soli – udrží hrušky tvrdšie a šťavnaté
Postup prípravy
- Hrušky si najskôr očistite, olúpte, nakrájajte na požadované kúsky a zbavte jadier.
- Medzitým si prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť.
- Do vopred nachystaných pohárov začnite hrušky pokladať a do každého pohára dajte málinko soli.
- Prelejte ich prevarenou vodou a zaviečkujte.
- Ďalej postupujte ako pri klasickom zaváraní – varte na 85 stupňov asi 20 minút.
- Po vybratí ich pretočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Vyskúšajte aj naše recepty na zaváranie červenej repy a uchovajte si ju po celý rok. Jej blahodárne účinky sa určite podpíšu na zdraví.
Objavte podobné tipy
Konzervovanie hrušiek s rumom
Tento spôsob zavárania nie je vhodný pre deti, pretože obsahuje alkohol, ale ide o úplne lahodný spôsob, ako si hrušky uchovať.
Budete potrebovať
- 4 hrnčeky pomarančového džúsu
- 8 hrušiek
- 2 hrnčeky vody
- ¼ hrnčeka cukru
- 2 tyčinky škorice
- 80 mililitrov rumu Captain Morgan
Množstvo surovín upravte podľa množstva hrušiek.
Postup prípravy
- Začnite umývaním a sterilizáciou pohárov.
- Nalejte pomarančový džús do veľkej misy.
- Hrušky očistite, nakrájajte na plátky alebo malé kocky a vložte ich do misy s džúsom.
- Medzitým si pripravte ľahký nálev kombináciou vody a cukru – cukru skôr uberte, hrušky obsahujú svoj vlastný cukor av alkohole je ho tiež dosť.
- Hrušky naukladajte do pohárov, pridajte škoricu, rum a zalejte ich nálevom.
- Starostlivo ich zatvorte viečkami a vložte do zaváracieho hrnca.
- Varte po dobu 20 minút na 80 stupňov.
- Po vytiahnutí z hrnca ich otočte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.

Zaváranie hrušiek v umývačke
Zaváranie v umývačke je tak trochu netradičný spôsob, ale je jednoduchý a skutočne účinný.
Budete potrebovať
- hrušky
- nálev
Postup prípravy
- Pripravte si poháre – sterilizujte ich. (voľte poháre skôr väčšie aj menšie)
- Hrušky umyte, očistite a nakrájajte na polovice – zbavte jadrovníka.
- Medzitým si pripravte aj nálev.
- Hrušky vkladajte do pohárov, pridať k nim môžete škoricu, klinčeky alebo vanilkový struk – podľa ľubovôle.
- Zalejte ich nálevom a starostlivo uzavrite viečkom.
- Do spodnej časti umývačky naskladajte poháre vyššie asi 1 centimeter od seba.
- Do hornej časti dávajte tie menšie.
- Dôležité je, aby všetky poháre stáli rovno.
- Zapnite umývačku na najdlhší program (teplota vody by mala byť asi 75 – 80 stupňov) a nechajte ho dôjsť do konca.
- Poháre vyberte a otočte hore dnom – nechajte vychladnúť.

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na nakladanú kukuricu , po ktorých sa bude olizovať!
Konzervovanie hrušiek v mikrovlnnej rúre
Áno, aj v mikrovlnnej rúre si môžete hrušky pripraviť na uchovanie. Vyskúšajte to aj vy!
Budete potrebovať
- hrušky
- nálev
- poháre
- plastová miska
Postup prípravy
- Hrušky si očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
- Postupne ich vkladajte do sterilizovaných pohárov a pridajte podľa chuti napríklad škoricu alebo zázvor.
- Zalejte ich pripraveným nálevom z cukru a vody.
- Zarobte poháre viečkami a poriadne utiahnite.
- Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – slúži ako ochrana proti vytečeniu.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každým pohárom navyše zdvojnásobte čas.
- Po vytiahnutí pohára klasicky postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.

Ďalšie metódy spracovania hrušiek na ich uchovanie
Namiesto tradičného zavárania môžete skúsiť aj výrobu hruškového chutney alebo sa deťom zavďačiť sladkou hruškovou marmeládou.
Hrušková marmeláda
Budete potrebovať
- 8 hrušiek
- 2 ½ hrnčeka cukru kryštál
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného zázvoru
- šťava z troch limetiek
- nastrúhaná limetková kôra
Postup prípravy
- Hrušky umyte, očistite, olúpte a nakrájajte ich na malé kúsočky.
- Potom dajte do hrnca všetky ingrediencie a priveďte do varu.
- Začnite pomalým zahrievaním – dôležité je, aby sa rozpustil cukor.
- Celá zmes sa varí asi 15 minút za stáleho miešania – kým nezhustne.
- Vzniknutú marmeládu dajte do pohárov a dobre viečka utiahnite.
- Vložte do hrnca s vodou a varte ďalších 10 minút.
- Nakoniec ich vytiahnite a otočte dnom nahor.
- Je dobré poháre skontrolovať, či sú dobre uzavreté.
- Nechajte vychladiť a uskladnite.

Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Hruškové chutney
Toto chutney je skvelé ako prílohová omáčka prakticky ku každému jedlu.
Budete potrebovať
- 200 g trstinového cukru
- 200 ml octu
- 100 ml jablčného muštu
- 1 badián
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 červené cibule – nasekané na kúsky
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 10 hrušiek – olúpané a nakrájané na kocky
- trochu chilli
- 50 g hrozienka
Postup prípravy
- Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, ocot, jablkový mušt, badián, rascu, červenú cibuľku a zázvor a priveďte do varu.
- Pridajte hrušky a chilli a varte 40 minút, kým šťava nie je sirupovitá a hrušky sa nerozvaria. Vmiešajte hrozienka a nechajte zmes vychladnúť.
- Naplňte zmesou sterilizované poháre, ktoré vopred dostatočne nahrejeme.
- Necháme vychladnúť a skladujeme.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!