Ak fandíte nakladanej zelenine, ktorá sa hodí ako príloha, potom určite vyskúšajte recepty na čalamádu!
Táto pôvodom maďarská pochúťka je ideálnou voľbou k mäsu, ale aj k rôznym zeleninovým pokrmom.
Pokojne si môžete dať rezeň, zemiaky ak tomu túto lahôdku, alebo ju naservírujte k steaku či grilovanému špekáčik.
Otestujte naše receptúry a zistite, ktorá najviac chutí nielen vám, ale aj vašim blízkym či priateľom.
Uvidíte, že sa budete olizovať až na hlave.
Čalamáda z cukety
Určite všetci poznáte to obdobie, keď sa s priateľmi či susedmi zdravíme so slovami, nechceš cuketu? Ak máte prebytky a nikto ich nechce, urobte si z nich túto vynikajúcu nakladanú zmes. A keď skúsite napríklad recepty na bravčové kotlety , máte k nim ideálnu prílohu.
Ingrediencie:
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 100 ml slnečnicového oleja
- 100 ml octu
Postup:
- Všetku zeleninu si dôkladne očistíme, mrkva je lepšie olúpať škrabkou ako cuketu.
- Z cukiet odstránime semienka a spolu s mrkvou ich nahrubo nastrúhame.
- Cibuľu nasekáme najemno a papriky nakrájame na tenké prúžky.
- K nakrájanej zelenine pridáme ocot, cukor a soľ.
- Zmes necháme odstáť aspoň dve hodiny, aby zelenina pustila šťavu.
- Nakoniec plníme do čistých pohárov, ktoré uzavrieme pomocou viečka a zavárame 20 minút.

Objavte podobné tipy
Maďarská čalamáda z kapusty
Kapustový šalát (po maďarsky sa hovorí csalamádé) je jednou z najlepších šalátových príloh, ktorú si môžete dať najčastejšie k mäsovým pokrmom. Je to ľahko chrumkavá a veľmi chutná lahôdka, ktorá sa pripravuje už dlhé roky.
Ingrediencie:
Na čalamáde:
- 1 000 gramov bielej kapusty
- 4 červené cibule
- 2 červené papriky
- 2 lyžičky soli (môže byť aj morská)
Na zálievku:
- 3 polievkové lyžice cukru
- 4 lyžice (10%) bieleho octu
- 2 hrnčeky studenej vody
Postup:
- Kapustu nakrájame na veľmi tenké plátky.
- Takto nakrájanú kapustu dáme do veľkej misy. Prisypeme 2 lyžičky soli a premiešame.
- Červenú cibuľu a papriku nakrájame na veľmi tenké plátky. Posypeme štipkou soli.
- Odložíme na 30 minút, aby mohla soľ pracovať a zelenina pustila prebytočnú tekutinu.
- Keď kapusta zmäkne, scedíme ju a krátko prehniteme.
- Z osolenej kapusty potom začneme naberať po hŕstoch a vytláčať z neho zostávajúcu tekutinu čo najviac to ide.
- Osolenú cibuľu a papriku tiež vytlačíme.
- Do veľkej misy dáme cukor s octom a zalejeme vodou. Miešame tak dlho, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Do octovej zmesi vložíme prelisovanú kapustu, cibuľu i papriku a dobre premiešame.
- Zeleninu pod octovou zmesou pritlačíme a necháme niekoľko hodín, ideálne cez noc v chladničke.
- Nasledujúci deň naplníme do čistých zaváracích pohárov, dôkladne zaviečkujeme a sterilizujeme, ako sme zvyknutí

Tip: Vynikajúca je tiež čalamáda z paprík. Čo na nej potrebujeme?
2 kg bielej kapusty, 1 kg paprík, 1 kg šalátových uhoriek, 500 g cibule, 400 g mrkvy, 200 bieleho octu (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polievkovú lyžicu celého čierneho korenia, 70 g soli, 400 g cukru, 1 lyžičky kyseliny citrónovej (prášok) a 1 lyžičku benzoátu sodného.
Kapustu, papriky a mrkvy očistíme a nakrájame na tenké prúžky, cibuľu a šalátové uhorky nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do veľkej misy, osolíme, pridáme korenie, zalejeme octom, dôkladne premiešame a necháme 5 – 6 hodín odstáť.
Potom rozdelíme do pohárov, dobre zatlačíme a dolejeme šťavou až k hrdlu. Dobre zaviečkujeme a uskladníme na chladnom mieste.
Niečo málo o čalamáde
Maďarsko je známe tým, že sa tu množstvo hlavných jedál podáva s nakladanou zeleninou. Vedľa sterilovaných uhoriek, červenej repy alebo čerstvého melónu je to práve čalamáda, ktorá dokáže oživiť akýkoľvek mäsový pokrm.
Tento miešaný zeleninový „šalát“ sa vo väčšine prípadov vyrába z nakrájanej kapusty, uhoriek, papriky, mrkvy a cibule. Vhodnou alternatívou, ktorá je veľmi obľúbená, sú zelené paradajky.
Na dochutenie „csalamáde“ je potrebné v základe ocot, cukor a soľ. Inak je možné pridať akékoľvek obľúbené korenie, záleží na tom, akú chcete príchuť. Samozrejmosťou je čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a koriandrové semienka.
Keď sa pozrieme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnosť zmesi je 7 kilogramov. To znamená, že je vždy potrebné kúpiť o kúsok viac, pretože sa musí počítať s odpadom pri čistení, lúpaní atď.
Pri kapuste je lepšie mať 2,3 kg, aby zostala čistá váha 2 kg, to isté papriky a ostatná zelenina. Nasledujúce ingrediencie zodpovedajú čistej hmotnosti. Koľko, čo bude potrebné?
Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bielej kapusty, 2 kg paprík, 2 kg uhoriek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkvy, 1 lyžička disiričitanu draselného, 1 lyžička benzoátu sodného, 400 g kryštálového cukru, 12 200 ml 20% octu.
Ako na to: Kapustu, uhorky a mrkvu olúpeme a nastrúhame. Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovskej misy, posypeme soľou a cukrom a premiešame.
Do odmerky nalejeme ocot, pridáme benzoát sodný a disiričitan draselný a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Zeleninu zalejeme octom a zmes dôkladne premiešame.
Hrniec prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na suché a chladné miesto. Nálev miešame raz denne po dobu 10 dní. Potom 10. deň nalejeme zmes aj s nálevom do pohárov a umiestnime ich na policu v špajze.