Vyskúšajte tieto najlepšie recepty na čalamádu, ktorá sa hodí pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Ak fandíte nakladanej zelenine, ktorá sa hodí ako príloha, potom určite vyskúšajte recepty na čalamádu!

Táto pôvodom maďarská pochúťka je ideálnou voľbou k mäsu, ale aj k rôznym zeleninovým pokrmom.

Pokojne si môžete dať rezeň, zemiaky ak tomu túto lahôdku, alebo ju naservírujte k steaku či grilovanému špekáčik.

Otestujte naše receptúry a zistite, ktorá najviac chutí nielen vám, ale aj vašim blízkym či priateľom.

Uvidíte, že sa budete olizovať až na hlave.

Čalamáda z cukety

Určite všetci poznáte to obdobie, keď sa s priateľmi či susedmi zdravíme so slovami, nechceš cuketu? Ak máte prebytky a nikto ich nechce, urobte si z nich túto vynikajúcu nakladanú zmes. A keď skúsite napríklad recepty na bravčové kotlety , máte k nim ideálnu prílohu.

Ingrediencie:

  • 2 kg cukety
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 100 g cukru
  • 50 g soli
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml octu

Postup:

  • Všetku zeleninu si dôkladne očistíme, mrkva je lepšie olúpať škrabkou ako cuketu.
  • Z cukiet odstránime semienka a spolu s mrkvou ich nahrubo nastrúhame.
  • Cibuľu nasekáme najemno a papriky nakrájame na tenké prúžky.
  • K nakrájanej zelenine pridáme ocot, cukor a soľ.
  • Zmes necháme odstáť aspoň dve hodiny, aby zelenina pustila šťavu.
  • Nakoniec plníme do čistých pohárov, ktoré uzavrieme pomocou viečka a zavárame 20 minút.
Vynikajúca nakladaná cuketová zmes zeleniny.
Zdroj: https://www.tastelist.sk

Maďarská čalamáda z kapusty

Kapustový šalát (po maďarsky sa hovorí csalamádé) je jednou z najlepších šalátových príloh, ktorú si môžete dať najčastejšie k mäsovým pokrmom. Je to ľahko chrumkavá a veľmi chutná lahôdka, ktorá sa pripravuje už dlhé roky.

Ingrediencie:

Na čalamáde:

  • 1 000 gramov bielej kapusty
  • 4 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lyžičky soli (môže byť aj morská)

Na zálievku:

  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 4 lyžice (10%) bieleho octu
  • 2 hrnčeky studenej vody

Postup:

  • Kapustu nakrájame na veľmi tenké plátky.
  • Takto nakrájanú kapustu dáme do veľkej misy. Prisypeme 2 lyžičky soli a premiešame.
  • Červenú cibuľu a papriku nakrájame na veľmi tenké plátky. Posypeme štipkou soli.
  • Odložíme na 30 minút, aby mohla soľ pracovať a zelenina pustila prebytočnú tekutinu.
  • Keď kapusta zmäkne, scedíme ju a krátko prehniteme.
  • Z osolenej kapusty potom začneme naberať po hŕstoch a vytláčať z neho zostávajúcu tekutinu čo najviac to ide.
  • Osolenú cibuľu a papriku tiež vytlačíme.
  • Do veľkej misy dáme cukor s octom a zalejeme vodou. Miešame tak dlho, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
  • Do octovej zmesi vložíme prelisovanú kapustu, cibuľu i papriku a dobre premiešame.
  • Zeleninu pod octovou zmesou pritlačíme a necháme niekoľko hodín, ideálne cez noc v chladničke.
  • Nasledujúci deň naplníme do čistých zaváracích pohárov, dôkladne zaviečkujeme a sterilizujeme, ako sme zvyknutí
Domáci maďarský kapustový šalát.
Zdroj: (https://myreillerecipes.com

Tip: Vynikajúca je tiež čalamáda z paprík. Čo na nej potrebujeme?

2 kg bielej kapusty, 1 kg paprík, 1 kg šalátových uhoriek, 500 g cibule, 400 g mrkvy, 200 bieleho octu (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polievkovú lyžicu celého čierneho korenia, 70 g soli, 400 g cukru, 1 lyžičky kyseliny citrónovej (prášok) a 1 lyžičku benzoátu sodného.

Kapustu, papriky a mrkvy očistíme a nakrájame na tenké prúžky, cibuľu a šalátové uhorky nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do veľkej misy, osolíme, pridáme korenie, zalejeme octom, dôkladne premiešame a necháme 5 – 6 hodín odstáť.

Potom rozdelíme do pohárov, dobre zatlačíme a dolejeme šťavou až k hrdlu. Dobre zaviečkujeme a uskladníme na chladnom mieste.

Niečo málo o čalamáde

Maďarsko je známe tým, že sa tu množstvo hlavných jedál podáva s nakladanou zeleninou. Vedľa sterilovaných uhoriek, červenej repy alebo čerstvého melónu je to práve čalamáda, ktorá dokáže oživiť akýkoľvek mäsový pokrm.

Tento miešaný zeleninový „šalát“ sa vo väčšine prípadov vyrába z nakrájanej kapusty, uhoriek, papriky, mrkvy a cibule. Vhodnou alternatívou, ktorá je veľmi obľúbená, sú zelené paradajky.

Na dochutenie „csalamáde“ je potrebné v základe ocot, cukor a soľ. Inak je možné pridať akékoľvek obľúbené korenie, záleží na tom, akú chcete príchuť. Samozrejmosťou je čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a koriandrové semienka.

Keď sa pozrieme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnosť zmesi je 7 kilogramov. To znamená, že je vždy potrebné kúpiť o kúsok viac, pretože sa musí počítať s odpadom pri čistení, lúpaní atď.

Pri kapuste je lepšie mať 2,3 kg, aby zostala čistá váha 2 kg, to isté papriky a ostatná zelenina. Nasledujúce ingrediencie zodpovedajú čistej hmotnosti. Koľko, čo bude potrebné?

Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bielej kapusty, 2 kg paprík, 2 kg uhoriek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkvy, 1 lyžička disiričitanu draselného, 1 lyžička benzoátu sodného, 400 g kryštálového cukru, 12 200 ml 20% octu.

Ako na to: Kapustu, uhorky a mrkvu olúpeme a nastrúhame. Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovskej misy, posypeme soľou a cukrom a premiešame.

Do odmerky nalejeme ocot, pridáme benzoát sodný a disiričitan draselný a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Zeleninu zalejeme octom a zmes dôkladne premiešame.

Hrniec prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na suché a chladné miesto. Nálev miešame raz denne po dobu 10 dní. Potom 10. deň nalejeme zmes aj s nálevom do pohárov a umiestnime ich na policu v špajze.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.