Vedeli ste, že aj surové mäso sa dá naložiť?
Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty a tipy na zaváranie surového mäsa.
Vyskúšajte varianty nakladania do pohárov, v rúre, ale aj do plechoviek.
Užite si to!
Zaváranie surového mäsa do pohárov
Tento spôsob zavárania má dve fázy – najskôr si mäso predpripravíte (zničíte baktérie) a druhý deň varíte mäso do konca. Je to jednoduché a budete mať mäso pripravené na horšie časy.
Budete potrebovať
- surové mäso – akýkoľvek druh
- mäsový vývar – záleží na druhu mäsa
- masť – na vymazanie pohárov
- zaváracie poháre
Postup prípravy
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
- Medzitým si dajte variť mäsový vývar – pokiaľ budete zavárať bravčové mäso, použite vývar bravčový – nechajte vychladnúť.
- Mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo ponechajte).
- Potom ho nakrájajte na požadovanú veľkosť, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín.
- Ďalší deň vymažte zaváracie poháre masťou.
- Poháre musia byť čisté a suché.
- Mäso vkladajte natesno do pohárov a podsypávajte trochou soli.
- Do ¾ pohárov nalejte studený mäsový vývar.
- Zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa poháre nedotýkali.
- Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov hodinu.
- Poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
- Druhý deň opakujte to isté varenie – hodina na 98 – 100 stupňov.
- Po uvarení pohára vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku.
- Nechajte vychladnúť, poháre popíšte a uskladnite.

Nakladanie bravčového mäsa
Obľúbeným mäsom na zaváranie je mäso bravčové. Skúste si takto pripraviť pliecko, bôčik a krkovicu a budete sa tešiť skvelým výsledkom!
Budete potrebovať
- 0,5 kg bravčové pliecko
- 0,5 kg bravčového bôčika
- 0,5 kg bravčovej krkovice
- voda alebo bravčový vývar
- soľ, korenie, rasca
Postup prípravy
- Deň dopredu si pripravte bravčový vývar – pokiaľ nechcete, môžete použiť prevarenú vodu.
- Mäso umyte, zbavte kostí, šliach a podobných nečistôt.
- Nakrájajte ho na kocky – tak, aby sa pekne zmestili do pohárov.
- Mäso osoľte, oprite, okmínujte a dajte do chladničky na 24 hodín uležať.
- Ďalší deň si pripravte zaváracie poháre – sterilizujte ich a poriadne vysušte.
- Na dno pohára nasypte lyžičku soli.
- Mäso dajte do pohárov – poriadne ho vtesnite na seba, aby sa vytlačil vzduch.
- Zalejte asi 2 centimetre pod okraj vývarom alebo vodou.
- Než poháre zaviečkujte, položte na mäso kúsok bravčovej kože z bôčika – vytvorí sa príjemný rôsol.
- Poriadne poháre zaviečkujte, utiahnite a vložte do zaváracieho hrnca hodinu povariť na 98-100 stupňov.
- Druhý deň opakujte varenie ako deň predošlý.
- Akonáhle je hotové, poháre vytiahnite a pretočte ich dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite v chladnom a temnom mieste.

Bravčové mäso môžete naložiť nielen surové, ale aj napríklad pečené. Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie bravčového mäsa , vďaka ktorým to pre vás bude hračka!
Zaváranie surového mäsa v rúre
Nemáte doma zavárací hrniec, a pritom by ste si chceli zavariť mäso do zásob? Nezúfajte, využite to, čo doma máte – vašu rúru!
Budete potrebovať
- mäso podľa ľubovôle
- soľ, korenie – rasca
- vodu alebo vývar
- zaváracie poháre
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Mäso zbavte nežiaducich nečistôt, ľahko prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2×2 centimetre).
- Potom ho osoľte, môžete okoreniť a pridať rascu – vložte do chladničky na 24 hodín.
- Ďalší deň si pripravte poháre – vopred ich poctivo sterilizujte.
- Predhrejte si rúru na 100 stupňov.
- Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli.
- Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
- Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi 2 centimetre od okraja.
- Viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste rozprestreli utierku.
- Poháre podlejte a vložte do rúry – poháre skladajte 1 centimeter od seba.
- Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
- Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
- Nakoniec poháre vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku alebo deku.
- Nechajte vychladnúť a skladujte v tmavej a chladnej komore.

Objavte podobné tipy
Konzervovanie mäsa do plechoviek
Mäso si môžete naložiť aj do plechoviek! Inšpirujte sa naším receptom a bude to pre vás úplná hračka.
Budete potrebovať
- chudé mäso
- vývar alebo voda
- soľ, korenie
- plechovky
- strojček na uzavretie plechoviek
Postup prípravy
- Tak ako pri všetkých typoch zavárania, tak aj klasicky očistite mäso, zbavte šliach, tuku a iných častíc.
- Mäso osoľte, môžete okoreniť aj pridať rascu, vložte ho do chladničky, kde sa nechá 24 hodín naležať.
- Pripravte si plechovky a mäso do nich naplňte až po okraj.
- Plechovky dolejte studeným vývarom alebo vodou.
- Dbajte na dôkladné uzavretie plechoviek.
- Pripravte si zavárací alebo obyčajný hrniec s vodou pri teplote 100 stupňov.
- Plechovky vložte dovnútra – musia byť úplne ponorené a varte 2-3 hodiny.
- Medzitým si pripravte veľkú misu alebo hrniec s vlažnou vodou – po uvarení do neho vložíte horúce plechovky a pomaly budete pripúšťať studenú vodu, aby sa ochladili.
- Skontrolujte, či sú všetky plechovky správne uzavreté – pokiaľ uniká šťava alebo majú vypuklé viečko, konzervy ihneď spotrebujte.
- Skladujte v chladnej pivnici alebo komore.

Viete, že si môžete ušetriť veľa času prípravou obeda? Výborné pohostenie vytvoríte behom chvíľky bez toho, aby ste stáli celé dopoludnie v kuchyni. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie pečeného mäsa a máte postarané!
Zaváranie kuracieho mäsa
Nakladanie kuracieho mäsa sa nijako nelíši od zavárania ostatných druhov mäsa. Je to jednoduché a vy si tak budete môcť mäso uchovať na horšie časy.
Budete potrebovať
- kuracie mäso – množstvo podľa chuti
- rýchlosol
- vývar alebo prevarená voda
- korenie, prípadne rasca
Postup prípravy
- Mäso očistite, opláchnite a zľahka osušte.
- Nakrájajte na požadovanú veľkosť – tak, aby sa kúsky mäsa do pohára vliezli.
- Mäso osoľte, oprite a začnite plniť do vopred sterilizovaných vysušených pohárov.
- Potom mäso zalejte vývarom alebo vodou do ¾ pohára.
- Zaviečkujte a vložte do hrnca.
- Varte pri 98 stupňoch 90 minút, ďalší deň stačí variť už iba 60 minút.
- Vychladnuté poháre uskladnite na temné a chladné miesto – ideálna teplota okolo 14 stupňov.

Pravidlá nakladania surového mäsa
- Používajte iba čisté, zdravé a čerstvé mäso .
- Všetky druhy mäsa riadne zbavte krvi a najmenej 24 hodín pred zavarením ho nechajte ochladiť v chladničke .
- Mäso len ľahko umyte , nikdy ho nenechávajte ponorené vo vode – aby nedošlo k rozkladu.
- Mäso vždy zbavte nežiaduceho tuku , aby nedošlo k nechcenému nepríjemnému zápachu – ponechajte iba ten, ktorý sa vypečie (avšak v malom množstve).
- Nepridávajte k mäsu žiadnu zeleninu , ani cibuľu – ľahšie podlieha skaze.
A ako sa vám dnešné recepty na nakladanie surového mäsa páčili? Napíšte nám do komentárov!