Recepty na konzervovanie čerešní na mnoho spôsobov. Ktorý si vyberiete vy?

Vedeli ste, že každý rok sa vyhodí až 800 ton čerešní iba preto, že sa nestihnú skonzumovať?

Existujú aj spôsoby, ako si túto sladkú a šťavnatú pochúťku uchovať po celý zvyšok roka.

Pozrite sa s nami na tie najlepšie recepty na zaváranie čerešní.

Zamilujete si ich!

Zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre

Zavarte si jednoducho čerešne v mikrovlnnej rúre. S naším návodom je to úplná hračka!

Suroviny

  • 3 hrnčeky červených čerešní
  • 1 hrnček vody
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 3 hrnčeky cukru
  • ¼ hrnčeka pektínu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu

Postup prípravy

  • V plastovej mise, ktorá sa môže dať do mikrovlnky, zmiešajte čerešne, vodu, citrónovú šťavu a pektín.
  • Zakryte plastovým obalom alebo voskovaným papierom, vložte do mikrovlnnej rúry zhruba na 8 minút, kým táto zmes prejde varom.
  • Vyberte z mikrovlnky a poriadne premiešajte.
  • Následne znovu zakryte a opäť vložte do mikrovlnky a priveďte do varu po dobu cca 6 minút.
  • Opäť vyberte, premiešajte a vráťte do mikrovlnky – tentoraz nezakryté a varte po dobu 3 minút.
  • Vyberte, opäť premiešajte na ďalšie 3 minúty vložte, opäť nezakryté, do mikrovlnky.
  • Po tejto dobe vytiahnite, ak je to potrebné, odstráňte penu.
  • Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov až po okraj.
  • Poriadne pripevnite uzávery a na 10 minút vložte do vriaceho kúpeľa.
Otvorený pohár naložených čerešní.
zdroj: www.eatingwell.com

Máme pre vás aj najlepšie recepty na nakladané višne na jednom mieste. Inšpirujte sa tými najlepšími variantmi!

Konzervovanie čerešní v rúre

Rúru väčšinou máme všetci k dispozícii a čerešne si môžeme zavariť aj v nej. Máme pre vás postup!

Suroviny

  • 1 kg čerešní

Postup prípravy

  • Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
  • Na mriežku na pečenie položte papier na pečenie.
  • Z čerešní odstráňte stonky a iné nečistoty, rovnomerne ich rozložte na plochu na pečenie.
  • Vložte do rúry na 6 hodín.
  • Po tejto dobe vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
Poháre nakladaných čerešní položené na plechu a ruka držiaca lyžicu.
zdroj: www.eatingwell.com

Návod na klasické zaváranie

Tento postup na nakladanie čerešní pozná asi väčšina z nás. Poďme sa na neho spolu pozrieť!

Suroviny na 4 poháre (500 ml)

  • 1 kg čerešní
  • 1 l vody
  • 150 g práškového cukru

Postup prípravy

  • Pollitrové poháre a viečka poriadne vymyte a sterilizujte.
  • Naplňte poháre čerešňami až po okraj.
  • Vodu si priveďte do varu, nasypte do nej práškový cukor, priveďte do varu a varte do doby, než sa cukor kompletne rozpustí.
  • Týmto, ešte horúcim cukrovým roztokom zalejte poháre s čerešňami a hore ponechajte cca 5 mm priestoru.
  • Nasaďte viečka a pevne uzavrite pomocou handry.
  • Poháre umiestnite zvisle do hrnca, naplňte vodou, zakryte a priveďte do varu.
  • Varte 20 minút, potom zložte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
  • Skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla – najlepšie v pivnici.
Poháre nakladaných čerešní s vedľa položenou miskou čerstvých čerešní.
zdroj: www.nordicdiner.net

Máme pre vás tiež tradičné recepty na zaváranie ríbezlí alebo ako zatočiť so záplavou ríbezlí!

Čerešne zavárané v umývačke

Vedeli ste, že čerešne si môžete konzervovať aj v umývačke? Ak nie, pozrite sa na náš nasledujúci recept!

Suroviny

  • 1 kg čerešní
  • 1 liter vody
  • 150 g práškového cukru

Postup prípravy

  • Poháre pripravené na zaváranie starostlivo vymyjeme a vysušíme.
  • Vodu privedieme do varu a zasypeme práškovým cukrom, kým sa kompletne nerozpustí.
  • Naukladáme pripravené čerešne po okraj a zalejeme pripraveným – a hlavne vychladnutým cukrovým roztokom.
  • Poháre poriadne zaskrutkujeme a vložíme do umývačky vačkom nahor. Medzi pohármi udržujeme odstup.
  • Umývačku zapneme na najvyššiu teplotu a zároveň najdlhší program.
  • Po dokončení programu vyskladáme poháre hore dnom na pripravenú podložku a necháme odstáť.
  • Následne skladujeme v suchom, chladnom a temnom priestore, najvhodnejšia je napríklad pivnica.
Nakladané čerešne v pohároch a vedľa položenej čerstvej čerešne.
zdroj: whereismyspoon.co

Nakladanie čerešní bez cukru

Čerešne je možné naložiť aj bez cukru. Stačia vám na to iba dve ingrediencie – čerešne a voda.

Suroviny:

  • čerešne
  • voda

Postup prípravy

  • Čerešne dôkladne umyte a odstráňte stopky či prípadne iné nečistoty.
  • Pripravte si pollitrové fľaše, do ktorých čerešne naukladáte po okraj.
  • Fľaše poriadne zaviečkujte.
  • Vo veľkom hrnci si dajte variť vodu, do ktorej pridáte trochu sena – to zaručí, aby sa fľaše o seba netreli a tým nepopraskali.
  • Do hrnca vložte fľaše viečkom dole a varte – zámerom je zahriať ovocie vo vnútri pohára na dostatočne vysokú teplotu, aby sa ich obsah sterilizoval aj bez toho, že sa bude skutočne variť.
  • Zložte hrniec z ohňa a nechajte odstáť, kým voda aj fľaše neschladnú.
Čerešne naložené v pohároch a vedľa položená miska čerstvých čerešní.
zdroj: www.theprairiehomestead.com

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na nakladané klobásy 7x inak!

Nálev na zaváranie čerešní

Suroviny

  • 1 l vody
  • 30 dkg cukru

Postup prípravy

  • Vodu s cukrom si jednoducho zvaríme, až sa cukor úplne rozpustí.
  • Nálev vlejeme do pripravených pohárov s ovocím.

Aké sú ďalšie možnosti uchovania čerešní?

Existujú aj ďalšie skvelé spôsoby, ako si čerešne uchovať na neskôr. Vyskúšajte všetky!

1. Konzervovanie v alkohole

Budete potrebovať

  • 500 g vykôstkovaných čerešní
  • 1 dl 50% alkoholu
  • 350 g cukru

Ako konzervovať

  • Vykôstkované čerešne zalejte pripraveným alkoholom tak, aby ovocie bolo úplne zaliate – môže byť vodka, rum či nejaká ovocná pálenka, a zmiešajte s cukrom.
  • Naplňte nimi pripravené poháre a skladujte v mrazničke.
Poháre nakladaných čerešní a vedľa položená plná fľaša Bacardi.
zdroj: thejourneyoftwo.wordpress.com

2. Zmrazenie

  • Čerešne rovnomerne rozložte na plech zodpovedajúci rozmerom vašej mrazničky a vložte do nej po dobu 2 hodín.
  • Následne vyberte a uložte do vrecúšok alebo pohárov. Vďaka tomu, že budú čerešne rovnomerne rozložené a nebudú sa dotýkať, odovzdajte domu, aby vytvorili hrudky, ktoré sa ťažko rozdeľujú.
  • Mrazené čerešne sa používajú napríklad na prípravu smoothies.
Mrazené čerešne.
zdroj: selfreliantschool.com

3. Dehydratácia

Tento spôsob uchovania čerešní je naozaj jednoduchý:

  • Najprv je potrebné naložené čerešne vložiť do mrazničky na celý deň na niekoľkých poschodiach.
  • Následne ich z mrazničky vyberte, nechajte opäť úplne rozmraziť v sitku a nechajte ich úplne odkvapkať po dobu niekoľkých hodín, pokojne aj celého dňa.
  • Potom vložte do sušičky – tento proces bude oveľa rýchlejší vďaka tomu, že sa čerešne dopredu úplne zbavia vody.
  • Môžeme konzumovať jednoducho „len tak“ alebo pridávať do koláčov.
Dehydrované čerešne v pohároch a vedľa položenej čerstvej čerešne.
zdroj: selfreliantschool.com

4. Marmeláda

  • Vykôstkované a rozmixované čerešne zmiešame s Gelfixom a spoločne povaríme po dobu 3 minút.
  • Následne je potrebné skontrolovať, či je marmeláda dostatočne tuhá – zistíme to tak, že po vychladnutí kvapneme trochu marmelády na tanierik – pokiaľ stále nie je tuhá, vmiešame do nej kyselinu citrónovú.
  • Zbavíme peny a jednoducho uložíme do pohárov, ktoré pečivo uzavrieme a otočíme viečkom dole aspoň na 5 minút.
Marmeláda z čerešní v pohári s lyžičkou.
zdroj: www.cookinglsl.com

Vyskúšajte aj naše originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.