Vedeli ste, že každý rok sa vyhodí až 800 ton čerešní iba preto, že sa nestihnú skonzumovať?
Existujú aj spôsoby, ako si túto sladkú a šťavnatú pochúťku uchovať po celý zvyšok roka.
Pozrite sa s nami na tie najlepšie recepty na zaváranie čerešní.
Zamilujete si ich!
Zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre
Zavarte si jednoducho čerešne v mikrovlnnej rúre. S naším návodom je to úplná hračka!
Suroviny
- 3 hrnčeky červených čerešní
- 1 hrnček vody
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky cukru
- ¼ hrnčeka pektínu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
Postup prípravy
- V plastovej mise, ktorá sa môže dať do mikrovlnky, zmiešajte čerešne, vodu, citrónovú šťavu a pektín.
- Zakryte plastovým obalom alebo voskovaným papierom, vložte do mikrovlnnej rúry zhruba na 8 minút, kým táto zmes prejde varom.
- Vyberte z mikrovlnky a poriadne premiešajte.
- Následne znovu zakryte a opäť vložte do mikrovlnky a priveďte do varu po dobu cca 6 minút.
- Opäť vyberte, premiešajte a vráťte do mikrovlnky – tentoraz nezakryté a varte po dobu 3 minút.
- Vyberte, opäť premiešajte na ďalšie 3 minúty vložte, opäť nezakryté, do mikrovlnky.
- Po tejto dobe vytiahnite, ak je to potrebné, odstráňte penu.
- Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov až po okraj.
- Poriadne pripevnite uzávery a na 10 minút vložte do vriaceho kúpeľa.

Máme pre vás aj najlepšie recepty na nakladané višne na jednom mieste. Inšpirujte sa tými najlepšími variantmi!
Konzervovanie čerešní v rúre
Rúru väčšinou máme všetci k dispozícii a čerešne si môžeme zavariť aj v nej. Máme pre vás postup!
Suroviny
- 1 kg čerešní
Postup prípravy
- Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
- Na mriežku na pečenie položte papier na pečenie.
- Z čerešní odstráňte stonky a iné nečistoty, rovnomerne ich rozložte na plochu na pečenie.
- Vložte do rúry na 6 hodín.
- Po tejto dobe vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

Návod na klasické zaváranie
Tento postup na nakladanie čerešní pozná asi väčšina z nás. Poďme sa na neho spolu pozrieť!
Suroviny na 4 poháre (500 ml)
- 1 kg čerešní
- 1 l vody
- 150 g práškového cukru
Postup prípravy
- Pollitrové poháre a viečka poriadne vymyte a sterilizujte.
- Naplňte poháre čerešňami až po okraj.
- Vodu si priveďte do varu, nasypte do nej práškový cukor, priveďte do varu a varte do doby, než sa cukor kompletne rozpustí.
- Týmto, ešte horúcim cukrovým roztokom zalejte poháre s čerešňami a hore ponechajte cca 5 mm priestoru.
- Nasaďte viečka a pevne uzavrite pomocou handry.
- Poháre umiestnite zvisle do hrnca, naplňte vodou, zakryte a priveďte do varu.
- Varte 20 minút, potom zložte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
- Skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla – najlepšie v pivnici.

Máme pre vás tiež tradičné recepty na zaváranie ríbezlí alebo ako zatočiť so záplavou ríbezlí!
Objavte podobné tipy
Čerešne zavárané v umývačke
Vedeli ste, že čerešne si môžete konzervovať aj v umývačke? Ak nie, pozrite sa na náš nasledujúci recept!
Suroviny
- 1 kg čerešní
- 1 liter vody
- 150 g práškového cukru
Postup prípravy
- Poháre pripravené na zaváranie starostlivo vymyjeme a vysušíme.
- Vodu privedieme do varu a zasypeme práškovým cukrom, kým sa kompletne nerozpustí.
- Naukladáme pripravené čerešne po okraj a zalejeme pripraveným – a hlavne vychladnutým cukrovým roztokom.
- Poháre poriadne zaskrutkujeme a vložíme do umývačky vačkom nahor. Medzi pohármi udržujeme odstup.
- Umývačku zapneme na najvyššiu teplotu a zároveň najdlhší program.
- Po dokončení programu vyskladáme poháre hore dnom na pripravenú podložku a necháme odstáť.
- Následne skladujeme v suchom, chladnom a temnom priestore, najvhodnejšia je napríklad pivnica.

Nakladanie čerešní bez cukru
Čerešne je možné naložiť aj bez cukru. Stačia vám na to iba dve ingrediencie – čerešne a voda.
Suroviny:
- čerešne
- voda
Postup prípravy
- Čerešne dôkladne umyte a odstráňte stopky či prípadne iné nečistoty.
- Pripravte si pollitrové fľaše, do ktorých čerešne naukladáte po okraj.
- Fľaše poriadne zaviečkujte.
- Vo veľkom hrnci si dajte variť vodu, do ktorej pridáte trochu sena – to zaručí, aby sa fľaše o seba netreli a tým nepopraskali.
- Do hrnca vložte fľaše viečkom dole a varte – zámerom je zahriať ovocie vo vnútri pohára na dostatočne vysokú teplotu, aby sa ich obsah sterilizoval aj bez toho, že sa bude skutočne variť.
- Zložte hrniec z ohňa a nechajte odstáť, kým voda aj fľaše neschladnú.

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na nakladané klobásy 7x inak!
Nálev na zaváranie čerešní
Suroviny
- 1 l vody
- 30 dkg cukru
Postup prípravy
- Vodu s cukrom si jednoducho zvaríme, až sa cukor úplne rozpustí.
- Nálev vlejeme do pripravených pohárov s ovocím.
Aké sú ďalšie možnosti uchovania čerešní?
Existujú aj ďalšie skvelé spôsoby, ako si čerešne uchovať na neskôr. Vyskúšajte všetky!
1. Konzervovanie v alkohole
Budete potrebovať
- 500 g vykôstkovaných čerešní
- 1 dl 50% alkoholu
- 350 g cukru
Ako konzervovať
- Vykôstkované čerešne zalejte pripraveným alkoholom tak, aby ovocie bolo úplne zaliate – môže byť vodka, rum či nejaká ovocná pálenka, a zmiešajte s cukrom.
- Naplňte nimi pripravené poháre a skladujte v mrazničke.

2. Zmrazenie
- Čerešne rovnomerne rozložte na plech zodpovedajúci rozmerom vašej mrazničky a vložte do nej po dobu 2 hodín.
- Následne vyberte a uložte do vrecúšok alebo pohárov. Vďaka tomu, že budú čerešne rovnomerne rozložené a nebudú sa dotýkať, odovzdajte domu, aby vytvorili hrudky, ktoré sa ťažko rozdeľujú.
- Mrazené čerešne sa používajú napríklad na prípravu smoothies.

3. Dehydratácia
Tento spôsob uchovania čerešní je naozaj jednoduchý:
- Najprv je potrebné naložené čerešne vložiť do mrazničky na celý deň na niekoľkých poschodiach.
- Následne ich z mrazničky vyberte, nechajte opäť úplne rozmraziť v sitku a nechajte ich úplne odkvapkať po dobu niekoľkých hodín, pokojne aj celého dňa.
- Potom vložte do sušičky – tento proces bude oveľa rýchlejší vďaka tomu, že sa čerešne dopredu úplne zbavia vody.
- Môžeme konzumovať jednoducho „len tak“ alebo pridávať do koláčov.

4. Marmeláda
- Vykôstkované a rozmixované čerešne zmiešame s Gelfixom a spoločne povaríme po dobu 3 minút.
- Následne je potrebné skontrolovať, či je marmeláda dostatočne tuhá – zistíme to tak, že po vychladnutí kvapneme trochu marmelády na tanierik – pokiaľ stále nie je tuhá, vmiešame do nej kyselinu citrónovú.
- Zbavíme peny a jednoducho uložíme do pohárov, ktoré pečivo uzavrieme a otočíme viečkom dole aspoň na 5 minút.

Vyskúšajte aj naše originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!