Zaujímavé bezinkové recepty na jednom mieste pre zdravie aj maškrtenie. Inšpirujte sa!

Hľadáte recepty na bazy, z ktorých budete môcť vykúzliť zdraviu prospešné a chuťovo skvelé produkty?

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte niektorú z osvedčených dobrôt.

Bezinky vám pomôžu posilniť imunitu a ešte si skvele pochutnáte.

Nemáte inšpiráciu na darčeky pre svojich blízkych či priatelia? Vyrobte im napríklad luxusný sirup, dajte do ozdobného obalu a máte postarané.

Bezinkový sirup

Tento recept rozhodne nie je len na obyčajnú šťavu do vody. Je to skvelý pomocník na liečbu prechladnutia a problémov, ktoré sprevádzajú chrípku.

Bezinky obsahujú zdraviu prospešné látky a vy si tento výtvor môžete dať nielen na lyžičku, ale pokojne s ním pokvapkať palacinky, zmrzlinu alebo si na to pripraviť niečo sladké. Keď si prejdete recepty na vafle a pripravíte si ich, pokojne s ním ochuťte aj ich.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček čerstvých baziek
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 tyčinka škorice
  • 3 celé klinčeky
  • 1 lyžička čerstvého mletého zázvoru
  • 1 hrnček kvalitného medu

Postup:

  • Do hrnca nasypeme bazy, prelejeme vodou, vhodíme škoricovú tyčinku, klinčeky aj zázvor.
  • Na strednom ohni privedieme do varu. Akonáhle sa zmes varí, znížime teplotu a varíme 30 minút.
  • Pomocou mačkadla na zemiaky roztlačíme bezinkové bobule, aby sa uvoľnila všetka šťava.
  • Potom si pripravíme iný hrniec, dáme naň jemné sito a zmes precedíme.
  • Dužina zostane v site a do hrnca sa dostane len čistá tekutina/šťava.
  • Necháme vychladnúť a potom vmiešame med. Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo, a preložíme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby.
  • V chladničke tento sirup vydrží 2 až 3 mesiace.
Skvelý sirup z bazy na domáce použitie.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Bezinková limonáda

Toto je čisto jarné či letné pitie, ktoré nielen, že úžasne vonia, ale aj skvele chutí. Vďaka ďalším skvelým surovinám v podobe medu a citrónu, sa k tomuto receptu budete pravidelne vracať. Ostatne čo vonia lepšie ako čerstvé bazové kvety.

Ingrediencie:

  • 15 bazových kvetov (čím väčší, tým lepší)
  • 1 hrnček medu
  • Kôra zo 4 chemicky neošetrených citrónov
  • 8 hrnčekov vody
  • 1 a 1/2 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Pripravíme si tepelne odolnú nádobu, do ktorej naukladáme bazové kvety, citrónovú kôru a zalejeme medom.
  • Potom ohrejeme v malom hrnci 1 hrnček vody. Tesne pred dosiahnutím bodu varu ho odstavíme a nalejeme na zmes kvetov.
  • Dôkladne premiešame, aby sa všetko prepojilo. Zakryjeme kúskom látky, odložíme nabok a necháme niekoľko hodín odpočívať.
  • Bazové kvety sa namočia a vznikne lahodný výluh.
  • Potom znova premiešame a cez jemné sito precedíme do veľkého džbánu, prípadne do akejkoľvek nádoby, z ktorej to potom prelejeme do skleneného džbánu.
  • Keď máme hotovo, prilejeme zvyšných 7 hrnčekov vody, citrónovú šťavu, veľa premiešame a môžeme podávať.
  • Kto chce, môže ešte do džbánu prihodiť pár kociek ľadu alebo ho dať do pohárov pred servírovaním.

Tip: Keď už máme hotovú limonádu aj sirup, môžeme oba výtvory využiť a pripraviť si rýchlu bezinkovú zmrzlinu.
Stačí nám na to 450 ml malinovky a 2 polievkové lyžice bazového sirupu, ktoré dáme do misky alebo do odmerky.
Dôkladne zamiešame a rozlejeme do formičiek na zmrzlinu, prípadne do téglikov, pokiaľ nemáme formičky. Dáme zmraziť a máme hotovo.

Osviežujúca limonáda z bazinkových kvetov pre horúce letné dni.
Zdroj: https://www.occasionallyeggs.com/

Šťava z bazy

Jednoduchý, ale veľmi chutný. Presne taký je tento recept na lahodný domáci bezinkový džús. Ide o tradičný a obľúbený severský recept, ktorý sa používa už mnoho rokov.

Ingrediencie:

  • 2,5 kg bazy
  • 12 jabĺk
  • 1 liter vody
  • 800 g cukru

Postup:

  • Bezinky očistíme takmer od všetkých vetiev a vetvičiek, dôkladne umyjeme a dáme do veľkého hrnca.
  • Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na kúsky a pridáme do hrnca k bazam.
  • Zalejeme vodou a privedieme do varu. Necháme variť zhruba 30 minút, prípadne tak dlho, pokiaľ bobule nepustia všetku šťavu.
  • Pripravíme si iný veľký hrniec, dáme cez neho čistú utierku alebo jemné sito a zmes do neho prelejeme.
  • Pomocou lyžice alebo varešky stláčame bobule, čo najviac to ide, aby sme z nich dostali všetku šťavu.
  • Keď všetko roztlačíme, necháme ešte sito na hrnci, aby odkvapkalo naozaj úplne všetko.
  • Akonáhle máme dokvapkané, zložíme sito či utierku, postavíme hrniec na platňu a koncentrovanú šťavu zahrejeme na strednom ohni.
  • Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme, až sa všetok cukor rozpustí.
  • Vo chvíli keď k tomu dôjde a cukor sa začlení do šťavy, môžeme odstaviť z platne a preliať do pripravenej čistej uzatvárateľnej fľaše.
  • Naplnenú fľašu dobre uzavrieme a necháme vychladnúť.
  • Potom už len stačí udržovať šťavu v chlade a používať podľa potreby a chuti.
Skvelá bezinková šťava na prípravu domácej malinovky alebo džúsu.
Zdroj: https://nordicfoodliving.com/

Fermentovaný med

O tom, že majú bazy zázračné účinky na naše zdravie, nie je jednoznačne pochýb. V tejto podobe sú veľkým prínosom na posilnenie nášho imunitného systému. Hotový produkt je veľmi chutný a ešte nám prospeje po zdravotnej stránke.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček čerstvej čiernej bazy (červené sa na tento med nehodí)
  • 1 a 1/2 hrnčeka raw medu

Postup:

  • Bezinky vložíme do kameninovej nádoby s objemom 500 ml a pridáme med. Dôležité je, aby úplne pokryl všetky bobule, ale od okraja zostal priestor cca 2,5 – 3 cm.
  • Hornú časť nádoby zakryjeme kusom pergamenového papiera a uzavrieme pomocou kovového veka.
  • Dobre uzavretú nádobu otočíme hore dnom a necháme zhruba 1 hodinu v tejto polohe, aby sa med dostal do každej časti nádoby a bola ním potiahnutá každá jednotlivá bobuľa.
  • Znovu pretočíme pohár viečkom nahor a počkáme, až sa med s bazami usadí a zmiznú vzduchové bubliny. Môže sa stať, že bude potrebné ešte pridať med.
  • Povolíme veko, aby unikol vzduch počas fermentácie, a nádobu odložíme na také miesto, kde je stála teplota a nehrozí, že ju zhodíme.
  • Počas prvých 2 až 3 dní budeme nádobu priebežne prevracať, pričom vždy musíme utiahnuť veko, kým ju otočíme hore dnom. Akonáhle ju však vraciame do polohy s viečkom hore, zase ho povolíme, aby unikal vzduch.
  • Po 2 – 3 dňoch sa začnú tvoriť na povrchu malé bublinky a med bude trochu redší. Keď bude nádoba na chladnejšom mieste, bude to trvať dlhšie.
  • Zhruba za jeden až dva týždne sa už začne objavovať veľké množstvo bublín. Občas med premiešame, aby tzv. vybublal.
  • Med je v tej chvíli pripravený na použitie a počas nasledujúcich týždňov bude aj naďalej pokračovať v pomalom kvase.
  • Než budeme med konzumovať, vyberieme z neho baza.
  • Užívame 1 lyžicu dvakrát až trikrát denne vždy, keď máme pocit, že na nás lezie nejaká choroba alebo ho použijeme len ako prevenciu.
Bezinkový med pripravený pomocou fermentácie.
Zdroj: https://www.growforagecookferment.com/

Marmeláda s vôňou citróna

Existuje niečo lákavejšie, než aróma čerstvého chleba, ktorá sa line celou domácnostou ak tomu čerstvé maslo s domácim džemom či marmeládou? Keď budú navyše jej hlavnou ingredienciou bazy, potom máme o skvelú chuť postarané.

Ingrediencie:

  • 1,8 – 2 kg zrelých baziniek
  • 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy z chemicky neošetrených citrónov
  • 1 vrecúško pektínu
  • 4 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky masla

Postup:

  • Napustíme kuchynský drez čistou vodou a ponoríme do nej všetky bazy. Je dôležité ich prepláchnuť naozaj veľmi dôkladne, preto ich najskôr namočíme a potom ešte opláchneme pod tečúcou vodou.
  • Potom berieme jeden trs bazy po druhom a otrhávame opatrne jednotlivé bobule. Mali by byť zrelé, či už v modrej alebo čiernej farbe, avšak na škodu nie je ani trocha nedozretých zelených bobúľ, pretože obsahujú viac pektínu a ich použitie bude pri výrobe marmelády prínosom.
  • Bezinky preložíme do veľkého hrnca a pomocou mačkadla na zemiaky roztlačíme, aby sa uvoľnili šťavy.
  • Zapneme platňu na strednú teplotu, dáme na nej hrniec s bazami a privedieme do varu, pričom sa snažíme všetko rozdrviť, ako najviac to ide.
  • Akonáhle obsah hrnca dosiahne varu, znížime teplotu a necháme variť ďalších 10 minút. Až potom odstavíme z platne.
  • Pripravíme si iný veľký hrniec, dáme naň veľké sito s jemnými očkami a prelejeme do neho horúcu zmes.
  • Pomaly a veľmi opatrne stláčame bobule, aby všetka šťava pretiekla do druhého hrnca. Necháme zhruba 1 – 2 hodiny odkvapkať, záleží na jemnosti sita.
  • Do veľkého hrnca dáme 3 hrnčeky šťavy, ktorá medzitým odkvapkala a pridáme pektín, citrónovú šťavu a privedieme do varu pri stredne vysokej teplote.
  • Prisypeme kryštálový cukor, pridáme maslo a pomocou drevenej varešky miešame, až zmes dosiahne bod varu.
  • Pokiaľ zmes začne veľa peniť, musíme znížiť teplotu a stále miešať.
  • Zmes bude peniť do výšky, takže treba to stále strážiť. Maslo zabráni tomu, aby hladina dosahovala príliš vysoko.
  • Hotovú zmes zložíme z platne a ešte horúcu rozdelíme do pripravených čistých pohárov. Zaviečkujeme a otočíme viečkom dole.
  • Kto chce, môže ešte pohár 5 minút zavariť, aby mal istotu, že sa na povrchu neutvoria žiadne plesne.
  • Necháme vychladnúť a uložíme na chladné miesto, kde je stála teplota.
Luxusné bezinkové želé s citrónovou šťavou.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Jemné muffiny

Bezinky sa dajú použiť na výrobu mnohých dobrôt a sladké múčniky medzi ne rozhodne patria. Príprava je maximálne jednoduchá, rýchla a výsledok vás určite prekvapí svojou lahodnou chuťou.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/4 hrnčeka domáceho jablčného pyré
  • 1 hrnček čerstvej bazy (bobúľ)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pripravíme formu na muffiny, ktorú vystriekame kuchynským sprejom a do každého otvoru dáme papierový košíček zodpovedajúcej veľkosti.
  • V jednej mise zmiešame suché prísady a dáme bokom.
  • Do inej misy dáme vajcia, jablčnú omáčku a našľaháme.
  • Prihodíme bazy a znova dôkladne premiešame.
  • Nakoniec vmiešame do suchej zmesi a lyžicou rozdelíme do plechu na muffiny.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 15 – 20 minút.
  • Po upečení vyberieme z rúry a necháme chvíľu oddýchnuť.
  • Potom už len stačí aj s košíčkom vybrať a môžeme konzumovať.

Tip: Kto chce, môže muffiny posypať práškovým cukrom alebo namočiť do čokoládovej polevy, prípadne ozdobiť šľahačkou a cukrovým zdobením.

Jemné a nadýchané muffiny z bazy.
Zdroj: https://recipes.sparkpeople.com/

Rýchle smoothie

Jednoduchý a pripravený s rýchlosťou blesku. Tento recept vás nadchne nenáročnosťou a lahodnou chuťou. Nápoj dokonale osvieži a pohladí vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 mrazený banán
  • 1 hrnček mrazených čučoriedok
  • 1 a 1/2 hrnčeka nesladeného mandľového mlieka (môžeme použiť aj sójové)
  • 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky domáceho bezinkového sirupu

Postup:

  • Všetky suroviny vhodíme do smoothie mixéra a dôkladne rozmixujeme.
  • Pokiaľ nemáme priamo mixér určený na smoothie, použijeme ten klasický stolný.
  • Hotový nápoj je určený na priamu konzumáciu.
Mliečny nápoj s chuťou bazy a čučoriedok.
Zdroj: https://createmindfully.com/

Vyprážané bazové kvety

Klasický rezeň milujeme všetci, ale určite mi dáte za pravdu, že občas nie je na škodu skúsiť aj niečo iné, netradičné, čo sme ešte nikdy neochutnali. Bezinky sú vďačnou ingredienciou a pripravené v luxusnom cestíčku chutia skvele.

Ingrediencie:

  • 12 čerstvých bazových kvetov
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1/2 – 3/4 hrnčeka svetlého piva
  • Slnečnicový olej na vyprážanie

Postup:

  • Začneme tým, že dôkladne opláchneme bazové kvety a necháme ich odkvapkať.
  • Múku, kypriaci prášok do pečiva a cukor zmiešame dohromady.
  • Pridáme pivo a miešame, aby vzniklo mierne husté cesto. Keď bude veľmi hutné, prilejeme viac piva.
  • Do hlbokej panvice nalejeme 3 cm slnečnicového oleja a zahrejeme na 180 stupňov.
  • Odkvapkané hlavy kvetov namočíme do cesta, aby boli úplne ponorené, a potom ich necháme nad misou trochu odkvapkať.
  • Opatrne vložíme do panvice s horúcim olejom. Vyprážame asi 1 – 2 minúty do svetlej zlatohnedej farby.
  • Po vybratí ich dáme na tanier s kuchynskými papierovými utierkami, aby sa hlavy zbavili prebytočného oleja.
  • Postupne takto usmažíme všetky. Servírovať ich môžeme v sladkej aj slanej podobe.
  • Slaný variant je ideálny s hranolkami a tatárkou. Pri tej sladkej stačí osmažené hlavy poliať javorovým sirupom alebo tekutým medom či poprášiť práškovým cukrom. Hodí sa k tomu aj kopček vanilkovej zmrzliny.
Bezinkové kvety obaľované v chutnom pivnom cestíčku a vyprážané ako klasický rezeň.
Zdroj: https://veganonboard.com/

Vianočný domáci likér

Keď už skúšate recepty s touto populárnou rastlinkou, rozhodne nesmie chýbať aj tekutý variant, ktorý môžeme ponúknuť návštevám počas vianočných sviatkov. Malá „štamprdlička“ vždy poteší a zahreje počas zimných mesiacov.

Ingrediencie:

  • 300 g zrelých bazy (bobúľ)
  • 300 g sladkých tvrdých cukríkov (napr. drops)
  • 1 vanilkový struk
  • 1 menšia škoricová tyčinka (celá škorica)
  • 700 ml bieleho rumu

Postup:

  • Otrháme všetky zrelé bobule. Tie, ktoré sú zelené zlikvidujeme. Dáme do sita a dôkladne prepláchneme.
  • Umyté bazy dáme do hrnca, pridáme polovicu sladkých cukríkov.
  • Vanilkový struk rozrežeme na dve polovice, ale necháme spojený jeden koniec a spolu so škoricou vhodíme do hrnca k bazam.
  • Privedieme do varu a veľmi často miešame.
  • Necháme vychladnúť a potom dáme do fľaše zvyšné cukríky, zalejeme vychladnutou zmesou a prilejeme rum.
  • Dobre utesníme a niekoľkokrát fľašu otočíme, aby sa zmes premiešala.
  • Odložíme na chladné tmavé miesto, kde bude stála teplota (nedávame do chladničky).
  • Likér potrebuje zrieť 6 týždňov, pričom ho pravidelne budeme pretrepávať. Stačí dvakrát do týždňa.
  • Po uplynutí doby zrenia bude mať likér tú správnu rozvinutú chuť.
  • Pripravíme si čistú nádobu, na ktorú dáme jemné sito a likér do neho prelejeme, aby ho bolo možné precediť a zbaviť sa zvyškov bobúľ a korenia.
  • Hotový likér prelejeme do čistej fľaše alebo dvoch menších a môžeme konzumovať.
Špičkový bezinkový likér na slávnostné príležitosti.
Zdroj: https://eatsmarter.com/

S čím môžu bazy pomáhať?

  • Pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest.
  • Počas prechladnutia.
  • Tíši kŕče zažívacieho traktu.
  • Migrény
  • Ischiatické zápaly

Čo obsahujú?

  • Cukry
  • Kyselinu jablčnú
  • Triesloviny
  • Pektín
  • Vitamín A, C a vitamíny skupiny B
  • Kyselinu pantotenovú

Mrknite tiež, ako sa bazy žnú.

How to Harvest Elderberry Sambucus canadensis

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.