Prírodné vs. syntetické protihrudkujúce látky

Protispekavé látky môžu pochádzať z prírodných zdrojov alebo môžu byť vyrobené z chemických či umelých prísad. Väčšina protispekavých látok sa vyrába zo syntetických látok (napr. oxid kremičitý alebo stearát horečnatý a vápenatý). Existuje však mnoho protispekavých látok, ktoré pochádzajú z prírodných zdrojov . Niektorá z prírodných protispekavých látok zahŕňajú kaolín a bentonit. Niektorí výrobcovia protispekavých látok tiež vyrábajú organické a hypoalergénne protispekavé látky napríklad z ryže.

V akých potravinách môžeme protispekavé látky nájsť?

  • ryža
  • soli
  • plátkové a strúhané syry
  • instantné polievky
  • sušené mlieko
  • múka
  • práškový cukor
  • tortové zmesi
  • prášok do pečiva
  • kakao
  • cukrovinky
  • korenie
  • mäsové výrobky
  • sušienky
  • žuvačky
Najčastejšie sa s protihrudkujúcimi látkami stretneme napríklad v soli . Keď si kúpime soľ, automaticky očakávame, že sa nám bude z krabice či vrecúška krásne sypať. To je zásluha hlinitokremičitanu sodného. Dokážete si predstaviť, že by ste museli rozoberať soľ z bloku zakaždým, keď ju potrebujete použiť na varenie? Kryštály soli sú potiahnuté protispekavou látkou, ktorá udržuje častice oddelené od seba . Ak ste niekedy jedli v reštaurácii, kde dávajú ryžu do soľničky, používajú veľmi praktickú formu protispekavého prostriedku.

Je pre nás konzumácia protispekavých látok v potravinách bezpečná?

Tieto látky sú bežne používané v potravinárskom priemysle, avšak v poslednej dobe sa stávajú predmetom diskusie kvôli možným zdravotným rizikám . Niektoré štúdie totiž naznačujú, že protispekavé látky môžu mať negatívny vplyv na ľudské zdravie. Napríklad silikóny boli spájané so zvýšeným rizikom niektorých ochorení, ako je rakovina a reprodukčné problémy. Ďalším problémom je hliník používaný v protispekavých prostriedkoch. U zdravých jedincov sa však v zažívacom trakte absorbuje iba 0,3% orálne požitého hliníka. Je potrebné poznamenať, že u jedincov s poruchou funkcie obličiek je požitý hliník dôvodom na obavy. Nesprávne vylučovanie hliníka môže viesť k usadeninám v mozgu, kostiach, pečeni, srdci, slezine a svaloch. Okrem toho má hliník absorbovaný intravenózne potenciál zostať v tele. Nadbytok hliníka je spájaný s neurologickými stavmi, určitými typmi anémie, zlyhaním obličiek a mäknutím kostí . Avšak, väčšina štúdií naznačuje, že v nízkych dávkach sú tieto látky pre zdravého človeka bezpečné . Potravinársky priemysel musí dodržiavať prísne limity pre používanie týchto látok a musí zaručiť, že sú použité v bezpečných dávkach.

Existujú nejaké alternatívy k protihrudkujúcim látkam?

Medzi alternatívy k protispekavým látkam na niektorých trhoch patrí prášok z ryžových šupiek a kukuričný škrob. Prečítajte si aj náš podrobný článok o ryži . Vie, že na svete existuje viac ako 120 000 druhov ryže? Aká sa používa na rizoto a ktorá treba na sushi? To všetko sa a oveľa viac sa u nás dozviete!