Na čo sa stabilizátory používajú v potravinárstve?

  • Umožňujú udržanie homogénnej disperzie dvoch alebo viacerých nemiešateľných látok v potravine.
  • Stabilizujú, zadržujú alebo zosilňujú existujúcu farbu potraviny.
  • Pôsobí ako zahusťovadlo pre želírovanie potravín do požadovanej konzistencie.
  • Používajú sa na zachovanie fyzikálnych vlastností potravín , zvyšujú stabilitu a hrúbku potraviny viazaním ich veľkých molekúl.
  • V zmrzline zabraňujú tvorbe ľadových kryštálov .
Rôzne potraviny majú rôzne konzistencie a textúry . Žiadne dva stabilizátory, zahusťovadlá alebo gélujúce činidlá nie sú presne rovnaké a jeden bude všeobecne účinnejší v konkrétnej aplikácii ako iný. Podmienky spracovania sa tiež značne líšia od jednej potraviny k druhej.

V akých potravinách môžeme niekedy stabilizátory nájsť?

  • šalátové dresingy (vyskúšajte naše luxusné recepty na domáce dresingy na šalát )
  • sladkosti
  • nápoje
  • cereálne produkty
  • džemy
  • zmrzlina
  • margaríny
  • mliečne výrobky
  • majonéza
  • sirupy
  • nízkotučné produkty

Sú stabilizátory bezpečné?

Stabilizátory sú všeobecne považované za bezpečné pre ľudské zdravie, ale niektorí ľudia môžu na niektoré z nich mať alergickú reakciu. Preto je dôležité čítať etikety na potravinách a zaujímať sa o zloženie potravín, ktoré kupujeme.