Rozmanité soli mastných kyselín (E470) sú schované aj tam, kde by ste ich nečakali. Akú majú funkciu?

Soli mastných kyselín sa v potravinárskom priemysle všeobecne využívajú ako emulgátory, protispekavé látky, a stabilizátory pod označením E470.

Niekedy sú pre lepšiu prehľadnosť delené do dvoch skupín na sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín (E470a) a horečnaté soli mastných kyselín (E470b).

Väčšinou majú podobu bielych práškov alebo polotuhých látok.

Vyrábajú sa synteticky reakciou oxidov príslušných prvkov (Na, K, Ca, Mg) s mastnými kyselinami.

Hlavné dôležité body o E470sodných, draselných a vápenatých soliach mastných kyselín, horečnatých soliach mastných kyselín :

Sú to stabilizátory, emulgátory a protispekavé látky .
Nie sú to prírodné látky .
vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa soli mastných kyselín používajú?

Vďaka ich vlastnostiam sa so soľami mastných kyselín najčastejšie stretávame v rozmanitých pekárskych výrobkoch, ako je chlieb, koláče či bábovky. Často sú súčasťou práškov do pečiva alebo kockového cukru.

V neposlednom rade sa používajú v mnohých druhoch cukroviniek a sladkostí.

  • Penam Celozrnný semienkový chlieb
  • Odkolek Baránok šľahaný
  • Bohemilk Česká zmrzlina z Opočna
  • Penny Market Šunková saláma
  • Cukríky Tic tac
  • PEZ Hroznový cukor
  • Lipo Besipky

Je E470 zdravé?

Používanie sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselín aj horečnatých solí mastných kyselín je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

U citlivých jedincov môže konzumácia väčšieho množstva vo výnimočných prípadoch spôsobiť črevné problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselín i horečnatých solí mastných kyselín v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.