Sušené mlieko a zubná pasta majú spoločný prvok, ktorým je jedlý fosfát (E542). Kde sa ďalej používa?

Jedlý fosfát (E542) je emulgátor, ktorý sa používa pri výrobe niektorých potravín.

V potravinárskom priemysle sa príliš často nepoužíva. Omnoho častejšie ho nájdete v zubných pastách.

Pozrime sa, v akých produktoch môžete toto živočíšne éčko nájsť.

Hlavné dôležité body o E542 – jedlý fosfát:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E542

Jedlý fosfát sa vyrába zo zvieracích kostí. Nie je preto vhodný pre vegánov, vegetariánov a niektoré náboženské vyznania. Ak nejete produkty z ošípaných alebo hovädzieho dobytka, mali by ste sa tomuto potravinárskemu aditívu vyhýbať.

Na čo sa používa jedlý fosfát?

Jedlý fosfát sa používa do suchých produktov, ako je chlieb, sušené mlieko alebo mäsové výrobky. Nájdeme ho aj v trstinovom cukre alebo v doplnkoch stravy. Funguje ako zdroj vápnika a fosforu.

Najčastejšie sa však používa do kozmetiky, a to hlavne do zubnej pasty.

Je E542 zdravý?

Podľa dostupných výskumov a testov nemá táto látka žiadne nežiaduce účinky.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky v potravinárstve zakázané.

V Spojených štátoch je používanie jedlého fosfátu povolené.