Ferrokyanid draselný (E536) udržuje stolnú soľ sypkou! Je bezpečný k jedlu?

Ferokyanid draselný je kyanidová soľ používaná ako proti spekavá látka v stolných soliach, aby zabránila hrudkovaniu soli.

Hlavné dôležité body o E 536 – ferokyanid draselný

Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E536

Vyrába sa reakciou ferrokyanidu sodného s hydroxidom vápenatým a uhličitanom draselným.

Vznikajú citrónovo žlté kryštály bez zápachu, s horkou a slanou chuťou.

Citrónovo žltá farba pochádza z ferrokyanidového aniónu a železa.

Kde sa ferokyanid draselný (E 536) používa?

Bežne sa používa v stolných soliach, aby sa nevytvárali tvrdé hrudky.

Možno ho tiež použiť na odstránenie ťažkých kovov (napr. na zníženie medi a železa pri výrobe vína), výrobe modrých pigmentov (železnej modrej) atď.

Konkrétne potraviny

  • Soľanka – morská soľ
  • Tesco – sucháre
  • Kandy – Grissini mini originál

Je E536 zdravé?

Spolu s ferrokyanidom sodným a ferrokyanidom vápenatým nemá ferrokyanid draselný pri použití v kuchynskej soli ako potravinárske prísady takmer žiadne vedľajšie účinky.

Niekto sa môže báť, že je nebezpečný pre zdravie, pretože v ňom je toxický kyanid a pri varení sa bude uvoľňovať.

Chemická väzba medzi atómom železa a kyanidom v ferrokyanide draselnom je však stabilná a silná a túto väzbu je možné rozložiť na kyanid draselný iba pri teplote vyššej ako 400 °C.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako proti spekavá látka je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.

S prijateľným denným príjmom: „0-0,025 mg/kg telesnej hmotnosti.

Čím ferokyanid draselný nahradiť?

Ak máte stále obavy, môžete si vybrať iné alternatívy proti spekavých látok, ako je oxid kremičitý, kremičitan sodný a kremičitan vápenatý.