Prírodný talok (E553b) je možné využiť pri úprave ryže, mäsa i sladkostí!

Talek (E553b) je prírodná látka, ktorá má podobu bieleho prášku.

V potravinárskom, farmaceutickom i kozmetickom priemysle sa používa ako protispekavá látka.

Táto látka má široké možnosti pri použití. Najdôležitejšie je, že nie je škodlivá pre zdravie a nespôsobuje alergické reakcie u väčšiny ľudí.

Kde sa táto jedinečná látka používa?

Hlavné dôležité body o E553b – talok:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E553b

Talek sa vyrába zo síranu horečnatého a kremičitanu sodného. V niektorých prípadoch sa pri výrobe používajú priamo minerály, ako je mastenec, sepiolit alebo steatit.

Na čo sa používa talok?

Látka sa veľa používa pri výrobe liekov, pretože je ideálna na výrobu tabletiek.

Veľmi prospešnou látkou je aj pri úprave ryže, korenia, cukru, soli, plátkových syrov alebo žuvačiek.

Používať sa môže tiež pri spracovaní mäsa alebo sladkostí (čokoláda, želé, cukríky atď.).

Je E553b zdravý?

Z výskumov a testov nie sú známe žiadne vedľajšie alebo škodlivé účinky. Preto ich táto látka všeobecne považuje za bezpečnú látku, ktorej sa nemusíme obávať pri konzumácii potravín.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa E553b bežne používa pri výrobe potravín.

V Spojených štátoch sa talok nepoužíva v potravinárskom priemysle.