Čo spája chlieb, rastlinné nápoje a koreniace zmesi? Fosfáty vápenaté alebo univerzálna a bezproblémová potravinárska prísada

Fosfáty vápenaté sú vápenaté soli kyseliny fosforečnej.

K najčastejšie používaným patrí dihydrogénfosforečnan vápenatý, hydrogénfosforečnan vápenatý a fosforečnan vápenatý.

Ide o multifunkčné potravinárske prídavné látky, ktoré sa používajú najmä ako kypridlá a protispekavé látky.

Priemyselne sa vyrábajú pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej, v prírode sú súčasťou niektorých nerastov.

Hlavné dôležité body o E341 – fosforečnanoch vápenatých:

Sú to látky zlepšujúce múku, plnidlá, protispekavé látky, regulátory kyslosti, zahusťovadlá, zvlhčujúce látky .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa fosforečnany vápenaté používajú?

S fosforečnanmi vápenatými sa dá stretnúť v celom rade rozmanitých potravín a nápojov. Často sa pridávajú najmä do pekárenských výrobkov, kde slúžia ako kypridlo a spevňovač cesta. Reagujú totiž s jedlou sódou a zaisťujú prevzdušnenie a objem uvoľnením oxidu uhličitého za prítomnosti vody.

Nájdeme ich ale aj v cereáliách, syroch, konzervovanej zelenine a ovocí alebo zmesiach korenia a ďalších sypkých zmesiach, kde fungujú ako protihrudkujúce látky.

Okrem ich stabilizačných a ochranných vlastností slúži aj na obohatenie potravín o vápnik.

  • Odkolek Chlieb slnečnicový
  • Albert České buchty
  • Empeka Veka tuková
  • Vitana Steak korenie, Grilovacie korenie, Kurča pečené, Guláš, Čína, Ryby, Americké zemiaky
  • Sunar Complex 2, 3, Sunárek kašička s cereáliami
  • Alpro Mandľové mlieko, Ovsený nápoj, Kokosový nápoj
  • Kiri tavený syr

V poľnohospodárstve sa fosforečnany vápenaté používajú ako hnojivo a taktiež sa pridávajú do krmiva pre hospodárske zvieratá ako zdroj vápnika a fosforu.

Je E341 zdravé?

Vzhľadom na skutočnosť, že nie sú známe nežiaduce účinky konzumácie fosfátov vápenatých, sú všeobecne považované za bezpečné a ich použitie bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.

Odporúčaná denná dávka fosforečnanov vápenatých by podľa smernice z roku 2019 nemala prekročiť 40 mg na 1 kg telesnej hmotnosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie fosfátov vápenatých v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.