Poznáte hlinitokremičitan vápenatý (E556) a viete, prečo sa používa v potravinárstve?

Hlinitokremičitan vápenatý je prírodný minerál, ktorý sa v potravinárstve používa ako protispekavá látka, takže zabraňuje tvorbe hrudiek v potravinách v dôsledku prebytočnej vody.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E556 – Hlinitokremičitan vápenatý:
Ide o protispekavú látku.
V SR povolené.
Odporúčame.

Výroba E556

Hlinitokremičitan vápenatý sa vyrába z niekoľkých prírodných minerálov vrátane vápnika.

V akých potravinách sa hlinitokremičitan vápenatý môže vyskytovať?

  • soľ
  • práškový cukor
  • sušená srvátka
  • syry
  • kypriaci prášok
  • sypké náhradky mlieka a smotany
  • sušená zelenina
  • korenie
  • múka

Je E556 zdravé?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na ľudské zdravie.

Hlinitokremičitan vápenatý však obsahuje hliník, ktorý je síce prírodný, ale pre ľudské telo je vysoko toxický a spôsobuje mnoho chorôb. Býva napríklad spájaný s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkom kostnej hmoty a prispieva k ďalším chorobám vrátane žalúdočných, črevných a obličkových problém. V tehotenstve tiež spôsobuje problémy s placentou.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ je použitie hlinitokremičitanu vápenatého povolené iba do vybraných potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska prísada.