Prečo sa odpeňovače v potravinárstve používajú?

V potravinárskom a nápojovom priemysle môže mať tvorba peny rad negatívnych vplyvov na prevádzku . Napríklad môže:
  • spôsobiť vady produktu alebo problémy s kvalitou
  • spomaliť alebo zastaviť dobu spracovania
  • brániť správnemu plneniu nádob
  • spôsobiť poruchu zariadenia
  • vytvárať nebezpečné pracovné podmienky
Použitím potravinárskych odpeňovačov na prevenciu a/alebo zničenie peny môžu majitelia a manažéri zariadenia udržať tvorbu peny pod kontrolou. V dôsledku toho môžu ťažiť nasledujúcimi spôsobmi:
  • Lepšia kvalita produktu a procesu. Absencia peny znamená, že produkty sú vystavené nižšiemu riziku poškodenia alebo kontaminácie, čo má za následok vyššiu mieru prijateľnosti produktu. Okrem toho je u zariadenia menej pravdepodobné, že sa vyskytnú problémy s penou, ako je pretečenie alebo porucha.
  • Menšia tvorba odpadu. Vzhľadom na to, že sa vyraďuje menej výrobkov, vzniká menej odpadu.
  • Nižšie výrobné náklady. Zvýšenie kvality produktov a prevádzky zariadenia a zníženie produkcie odpadu sa môže premietnuť do zníženia celkových výrobných nákladov.

V akých potravinách môžeme odpeňovače nájsť?

  • potraviny zo sóje
  • mliečne výrobky
  • nápoje
  • sladkosti
  • spracované potraviny
  • omáčky
  • zmrzlina
  • torty
  • zemiakové lupienky
Odpeňovače sa tiež používajú v priemysle rýchleho občerstvenia pre vyprážané kura, kuracie nugety a hranolky. Skúste naše recepty na hranolky zo sladkých zemiakov . Ich sladkosť vyvážená lahodným korením a skvelými dipmi, vás dostane do kolien!.

Sú pre nás odpeňovače v potravinách bezpečné?

Väčšina odpeňovačov, ktoré sú v potravinách používané, sú považované za bezpečné pri konzumácii v rámci prípustných limitov. Regulácia používania týchto látok v potravinárstve je veľmi prísna, aby sa minimalizovali prípadné zdravotné riziká. Niektoré odpeňovače však môžu u citlivých jedincov vyvolať nežiaduce účinky, ako sú alergické reakcie alebo problémy so zažívaním.