Kremičitan vápenatý poznáme ako kriedu. Prečo sa ale pridáva do soli a doplnkov stravy?

Kremičitany spoločne s kremeňom patria k najrozšírenejším nerastom.

Kremičitan vápenatý, anorganická zložka s nízkou objemovou hustotou a vysokou absorpciou vody, je ale tiež dôležitou potravinárskou prídavnou látkou.

Na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky pomocou reakcií medzi kremičitými materiálmi a zlúčeninami vápnika.

Vďaka jeho schopnosti absorpcie vody je jeho hlavnou funkciou najmä ochrana výrobkov pred zvlhnutím.

Hlavné dôležité body o E552 – kremičitane vápenatom:

Je to protispekavá látka.
Ide o prírodnú látku , ale na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky.
Je vhodný pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa kremičitan vápenatý používa?

Potravinársky kremičitan vápenatý je bežnou protispekavou látkou používanou v kuchynskej soli a prášku do pečiva.

Z tohto dôvodu ho tak nájdeme v celom rade potravín, ktoré soľ či kypriaci prášok obsahujú, napríklad syroch, koreniacich zmesiach, instantných zmesiach na prípravu pečiva a podobne.

V kuchynských soliach zabraňuje absorbovaniu vlhkosti as ním spojenému hrudkovateniu a zhlukovaniu.

  • Crocodille Golf bageta

Je E552 zdravé?

Kremičitan vápenatý je považovaný za bezpečnú látku, a bol preto schválený pre používanie v potravinárskom priemysle tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj pre použitie v detskej výžive.

Často sa s ním stretneme aj v potravinových doplnkoch, kde je používaný ako zdroj vápnika a kremík.

Okrem toho prirodzene pôsobí proti problémom s prekyslením žalúdka.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie kremičitanu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.