Čo je stearan horečnatý (E572) a na čo všetko sa používa?

Stearát horečnatý je jemný biely prášok, ktorý priľne k pokožke a je na dotyk mastný. Jedná sa o horečnatú soľ mastnej kyseliny – kyseliny stearovej.

Po mnoho desaťročí je široko používaný v potravinárskom priemysle ako emulgátor, spojivo a zahusťovadlo, rovnako ako protispekavé, mazacie, uvoľňovacie a odpeňovacie činidlo.

Napriek tomu, že sú mastné kyseliny získavané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť použitie živočíšneho tuku (vrátane bravčového a hovädzieho). Informácie o pôvode môže poskytnúť iba výrobca. Ich použitie sa preto neodporúča vegánom a vegetariánom.

Hlavné dôležité body o E572 – Stearan horečnatý:
Ide o stabilizátor.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
V SR povolené.
Odporúčame.

Výroba E572

Pre potravinárske aplikácie sa stearát horečnatý typicky vyrába jedným z dvoch nasledujúcich procesov:

  1. Priamy (fúzny) proces zahŕňa priamu reakciu mastných kyselín so zdrojom horčíka, ako je oxid horečnatý, za vzniku horečnatých solí mastných kyselín.
  2. V nepriamom (zrážacom) procese sa sodné mydlo vyrába reakciou mastných kyselín s hydroxidom sodným vo vode a vyzrážaním produktu pridaním horečnatých solí do mydla.

Mastné kyseliny používané ako surovina pochádzajú z jedlých tukov a olejov a pozostávajú hlavne z kyseliny stearovej a palmitovej.

Na čo sa stearan horečnatý používa?

Stearát horečnatý sa bežne pridáva do mnohých potravín, liečiv a kozmetiky. Pri liekoch a vitamínoch je jeho primárnym účelom pôsobiť ako lubrikant.

Primárne sa používa v kapsuliach liekov. Zabraňuje tomu, aby sa jednotlivé ingrediencie v kapsuli lepili k sebe navzájom ak stroju, ktorý kapsule vytvára. Pomáha zlepšiť konzistenciu a kontrolu kvality kapsúl liekov. Ďalšou jeho funkciou je spomaliť vstrebávanie a rozklad liekov. Týmto spôsobom lieky telo absorbuje v správnej oblasti nášho čreva.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E572:

  • cukrovinky
  • korenie
  • žuvačky
  • prísady do pečenia

Je E572 zdravé?

Stearát horečnatý je všeobecne považovaný za bezpečný na konzumáciu. Pokiaľ by ste ho požili príliš veľa, môže mať preháňavé účinky.

Niektorí jedinci naň môžu byť alergickí, v tom prípade je dobré sa tomuto potravinárskemu aditívu vyhnúť.

Vedeli ste, že 120 ml ľudského materského mlieka obsahuje viac ako 5 000 mg kyseliny stearovej?

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Stearát horečnatý je povolený na použitie v Európskej únii a ďalších krajinách vrátane Číny, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu av Spojených štátoch bol všeobecne uznaný ako bezpečný.