Zemiakové placky

Národný pokrm Bieloruska

Zemiakové placky sú veľmi obľúbený pokrm v mnohých krajinách. Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a keďže zemiakové placky poznajú ľudia v mnohých v krajinách, v každej krajine má inú prípravu. Podľa názvu však vieme, že základom tohto chutného pokrmu sú zemiaky. Pochutí sa na ňom každá generácia. 

Základnou ingredienciou sú spomínané zemiaky. Ďalšie ingrediencie sú vajíčko, strúhanka, či múka a korenie. Na Slovensku a v Českej republike poznáme viacero receptov na zemiakové placky. Niekto pridáva do placiek aj údené mäso alebo kapustu. V niektorých krajinách robievajú zemiakové placky na sladko – s jablkami a cukrom.   

Iný kraj, iný mrav

Kto by už nemal rád lahodné zemiakové placky? Vo viacerých krajinách sa nájdu labužníci, ktorí tomuto jedlu nevedia odolať. Zemiakové placky sú národným pokrmom Bieloruska, ale tento pokrm obľubujú aj v krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Ukrajina, Maďarsko, Česká republika a samozrejme my Slováci.

Názvy v rôznych krajinách
Tattie fish – Anglicko 
Írske boxty – Írsko 
Gamja-jeon – Kórea 
Rårakor – Švédesko
Placki ziemniaczane - Poľsko
Bramborák – Česká republika 
Kuku sib zamini – Irán 

Servírovanie

Servírovanie tohto jedla nie je nijak obzvlášť komplikované. Upečené zemiakové placky položíme na tanier alebo do misky. Zemiakové placky majú svoj identický tvar, takže ich nijak neupravujeme. Ku plackám si môžeme pridať kyslú smotanu alebo kyslé uhorky, či rôzne zaváraniny – podľa chute. 

Do zemiakových placiek môžeme pridať ďalšie ingrediencie
- huby
- kapusta
- pikantné mäso
- údené mäso
- špenát
- žihľava

Dekorovanie
- kyslá smotana
- kyslé zavárané uhorky

Podobne aj pri tomto pokrme existuje množstvo rôznych receptov, ktoré je možné nájsť na internete. Zemiakové placky si môžete rôzne ochutiť a pridať tiež rôzne korenia ako mleté čierne korenie, majoránka, či kmín. Nezabudnite na cesnak.  

Recept na palacinky

Na palacinky potrebujeme:
4 ks zemiakov
3 strúčiky cesnaku
6 PL hladká múka
1 vajce
soľ
majorán 

Postup receptu:
1. Zemiaky očistíme a nastrúhame.
2. Zmiešame s múkou, vajíčkom a cesnakom.
3. Osolíme, pokoreníme. 
4. Na panvici a rozpálenom oleji robíme placky, ktoré vysmážame z oboch strán.
5. K zemiakovým plackám si môžeme dať kyslú smotanu alebo kyslé uhorky. Dobrú chuť!

Pozrite sa aj ďalšie recepty na zemiakové placky.

Recepty z kategórie Zemiakové placky

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)