Vynikajúce recepty na nakysnutý zemiak upečený v rúre je tá správna alternatíva, ak chcete jesť zdravšie

Už ste niekedy vyskúšali recept na kysnutý zemiak z rúry?

Je to skvelá alternatíva, ku klasickému vyprážanému na panvici.

Je zdravšia, chutnejšia a môžete ho zahryznúť vlastne úplne ku všetkému.

Skúsite ho?

Kysnutý zemiak z rúry

Táto kysnutá placička zo zemiakov je niečo, ako chutný zemiakový koláčik. Pri pečení vám vznikne vrecko, ktoré je možné naplniť ľubovoľnou náplňou podľa chuti. Samotné cesto je veľmi jemné, preto ho môžete podávať buď k dobrému mäsu, ako je recept na hovädzie mäso s čiernym korením , alebo zemiak zakusovať k indickému butter chicken !

Čo budeme potrebovať

  • 100 ml teplého mlieka
  • 150 g varených zemiakov
  • 150 g múky
  • 25 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička suchého droždia
  • 10 g čerstvého droždia

Postup

  • Do teplého mlieka pridajte cukor a droždie, nechajte 5-10 minút odstáť, kým sa droždie nerozpustí.
  • Uvarené zemiaky rozdrvíme na pyré, pridáme maslo a soľ.
  • Potom pridáme mlieko s droždím.
  • Postupne pridávame múku, miesime na mäkké cesto. Cesto miesime približne 5 minút.
  • Cesto dáme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste 40-60 minút kysnúť, kým sa nezdvojnásobí.
  • Uhnite cesto, rozdelíme na 8 guličiek s hmotnosťou 50-55 g.
  • Zapnite rúru, aby sa zahriala na 200 stupňov.
  • Každú guľôčku vyvaľkajte na placičku s priemerom 12 cm.
  • Snažte sa ich opatrne vyváľať, aby sa cesto nepotrhalo, pretože pri pečení bude otvorom unikať vzduch a zemiak sa príliš nenafúkne.
  • Pečte 4 koláče na jednom plechu v rúre predhriatej na 200 stupňov po dobu 8-10 minút.
Zemiaková placka upečená v rúre.
Zdroj: diyjoy.com

Kysnutý zemiakový koláč z droždia so syrovou náplňou

Tento recept na kysnutý zemiak z rúry so syrovou a zemiakovou náplňou je tradičným pokrmom osetskej kuchyne. Príprava koláča je celkom jednoduchá. Najprv si pripravte kysnuté cesto, potom uvarte zemiakovú kašu so strúhaným syrom a nakoniec ho podávajte ako výdatnú prílohu kšalátu Caesar .

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 5 g suchého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 400-450 g múky
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Na náplň

  • 350 g zemiakov
  • 250 g slaného syra
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Maslo

Postup

  • Na kysnuté cesto rozpustite droždie v mise s vlažným mliekom alebo vode s 1 lyžičkou cukru.
  • Pridajte 2-3 lyžice múky, dobre premiešajte metličkou.
  • Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
  • Na cesto pridajte soľ a 1/3 preosiatej múky do droždia v mise a dobre premiešajte.
  • Potom pridajte 1/3 múky a znova dobre premiešajte.
  • Pridajte olej a zvyšnú múku.
  • Z cesta vytvarujte guľu a vložte do misy ľahko vymastenej tukom.
  • Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  • Pripravte si náplň.
  • Zemiaky olúpeme, dáme do hrnca a podlejeme vodou.
  • Zemiaky varte asi 25 minút do zmäknutia.
  • Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Pridajte k zemiakom a premiešajte.
  • Pomocou tyčového mixéra všetko spracujte na pyré.
  • Pyré podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
  • Rúru predhrejte na 250 °C.
  • Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
  • Cesto opatrne prehniteme a rozdelíme na 3 diely a vytvarujeme guličky a sploštite ich.
  • Doprostred dajte náplň.
  • Okraje placky k sebe pritlačte cez náplň a vytvarujte guľôčku.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Povrch guličiek zľahka prepichajte vidličkou, aby mohla pri pečení unikať para.
  • V predhriatej rúre na strednej priečke pečiete asi 15 minút do zlatista.
  • Vyberte plech so zemiakom z rúry.
  • Zemiakov potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.

Na výdatný a zdravý obed sa určite hodí aj nejaký dobrý nápoj. Ten si najlepšie pripravíte doma, pretože budete vedieť, čo do neho dávate. S tým vám pomôže SodaStream , pozrite sa na našu recenziu, kde zistíte, aký vybrať.

Syrom naplnený zemiak upečený v torube.
Zdroj: twoplaidaprons.com

Pečená zemiaková placka v rúre

Spotrebovať kašu z predošlého dňa je občas pekný oriešok. S naším receptom na kysnutý zemiak z rúry to ide raz dva. Ďalším skvelým spôsobom, ako kašu spotrebovať je ju zapiecť v rúre s mäsom , ako v našich receptoch.

Čo budeme potrebovať

  • 20 ml teplého mlieka
  • 1 lyžica masla
  • 200 g zemiakovej kaše
  • 1 rozšľahané vajcia
  • 200 g múky
  • 10 g suchého droždia
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Postup

  • Zmiešajte teplé mlieko s droždím a nechajte 10 min odstáť.
  • Pridajte 1 polievkovú lyžicu masla a nabehnuté droždie do kaše.
  • Pridajte 1 rozšľahané vajcia, múku, mlieko a citrónovú kôru.
  • Zmes vložte na papier na pečenie a vytvarujte placku.
  • Pečte v rúre na 180 stupňov 15 – 20 minút.
Veža s malých zemiačikov zo zemiakovej kaše.
Zdroj: theanthonykitchen.com

Ako využiť zvyšky zemiakov?

Zemiakové placky s brokolicou a syrom
Je to premena zemiakovej kaše zo smotanovej na chrumkavú. Naplňte ich cesnakom, brokolicou a ostrým čedarom, potom obaľte v strúhanke.

Plnené lištové cesto zemiakmi
Náplň pripravíte tak, že uvaríte trochu mrkvy a zmiešame so zvyšnou zemiakovou kašou, varenou cibuľou, hráškom, koriandrom, mätou, garam masalou, serrano a soľou. Po lyžiciach zmes naskladajte na štvorčeky z lístkového cesta, preložte, stlačte a upečte.

Čokoládový zemiakový koláč s ganachom
Vieme, že to znie divne. Ale v tomto čokoládovom koláči sú zvyšky zemiakovej kaše s klasickými ingredienciami, ako sú cukor, múka, maslo a rozpustená čokoláda.

Pečené zemiaky so smotanovou omáčkou z bieleho korenia
Pripravte si bešamel ochutenú bielym korením, ktorý dodá zemitú chuť a ochutí vaše zvyšné pečené zemiaky.

Pečené zemiaky s krémovým pažítkovým pestom
Pokiaľ máte upečené zemiaky, vydlabte dužinu a zmiešajte ju s cesnakom, rukolou, jarnou cibuľkou, pažítkou a olivovým olejom. Šupku zemiakov naplňte zmesou a pečte 20 minút, kým náplň na povrchu nezhnedne.

Zemiaková pórová polievka
Začnite zmäkčením póru v holandskej rúre, potom pridajte uvarené zemiaky a vodu. Rozmixujte v mixéri a voilà!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.