Výborné recepty na savojské krémové zemiaky 4x inak. Vyskúšajte tradičnú verziu, ale aj vegánsku!

Pripravte si s nami jeden z vyhlásených pokrmov francúzskych Álp.

Zapečené zemiaky so slaninkou, syrom reblochon, smotanou a bielym vínom.

Už sa vám zbiehajú sliny?

Tak sa poďme na recepty na tartiflette spoločne pozrieť!

Máme pre vás niekoľko rôznych variantov.

Tradičné tartiflette so slaninou a syrom reblochon

Užite si tento originálny recept na krémové zemiaky z francúzskych Álp. Nezabudnite pokrm servírovať so šalátom, kyslými uhorkami a údeninou podľa vášho výberu – to z tartiflette urobí skvelý a výdatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 1,2 kg (ošúpaných) múčných zemiakov, nakrájaných na veľmi jemné plátky
  • 300 g slaniny, jemne nasekané
  • gulička masla
  • 2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 350 g syra reblochon, nakrájaného na dlhé prúžky
  • 550 ml smotany na šľahanie
  • 75 ml suchého bieleho vína
  • údeniny, nakladané uhorky a zelený šalát na podávanie

Postup

  • Nakrájané zemiaky vhoďte do veľkého hrnca s vriacou vodou, varte 3 minúty, potom sceďte a rozložte ich na kuchynskú utierku.
  • Nechajte vychladnúť tak, aby sa s ním dalo manipulovať.
  • Veľkú panvicu dajte na stredne vysoký plameň a opekajte slaninu do chrumkava.
  • Vyberte a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke, tuk nechajte v panvici.
  • Pridajte maslo a znížte teplotu na minimum.
  • Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 10 minút alebo do zmäknutia a svetlo zlatej farby, potom pridajte cesnak a 2 minúty restujte.
  • Znížte plameň a vmiešajte slaninu.
  • Rúru zohrejte na 170 °C.
  • Do zapekacej misy s objemom 2 litre naskladajte bohatú vrstvu zemiakov.
  • Na zemiaky nasypte časť zmesi slaniny a cibule a navrch položte plátky syra.
  • Zalejte trochou smotany a vína, dobre ochuťte čiernym korením a trochou soli a vrstvy opakujte, kým všetko nespotrebujete.
  • Mali by ste končiť s hornou vrstvou zemiakov pokrytou smotanou.
  • Posypte trochou morskej soli.
  • Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minút, kým nebude zlatistý a chrumkavý na povrchu s prebublávajúcou smotanou.
  • Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť pred podávaním.
  • Podávajte s údeninami podľa vašej voľby, kyslými uhorkami a šalátom.
Zapečené zemiaky so syrom v zapekacej mise s lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Máme pre vás tradičné francúzske zemiaky so smotanou, ale aj karfiol či ružičkový kel!

Krémové zemiaky s kuracím mäsom, špenátom a čedarom

Jednoduchá a lacná verzia francúzskeho tartiflette! Reblochon nahraďte čedarom, do pokrmu pridajte baby špenát a kuracie mäso a všetko servírujte s úžasným šalátkom s horčicovou zálievkou. Nechajte si chutiť!

Čo budete potrebovať

  • 500 g zemiakov
  • 250 g kuracích prsných mini rezňov
  • 2 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón
  • hrsť listov tymiánu
  • ½ lyžičky údené papriky
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 100 g čedaru
  • 100 g baby špenátu
  • 115 ml smotany na šľahanie
  • 1 paradajka
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • morská soľ
  • ½ lyžice + 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice vody
  • 250 ml vriacej vody
  • čerstvo mleté korenie

Postup

  • Zemiaky nakrájajte na ½ cm kolieska.
  • Vložte ich do hrnca a zalejte studenou vodou.
  • Pridajte štipku soli.
  • Priveďte do varu a varte 8-12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  • Sceďte a odložte bokom.
  • Medzitým zahrejte panvicu (vhodnú do rúry) na strednom plameni.
  • Keď sa zahreje, pridajte ½ lyžice oleja a mini rezne z kuracích pŕs.
  • Vymažte 4 minúty z každej strany dozlatista.
  • Vyberte z panvice a vyklopte na tanier.
  • Olúpte a nakrájajte cibuľu na tenké plátky.
  • Cesnak olúpte a nastrúhajte.
  • Citrón olúpte.
  • Keď máte všetko kurča hotové a dané stranou, pridajte na panvicu cibuľu s 2 lyžicami vody a štipkou soli.
  • Varte 8 minút do zmäknutia.
  • Pridajte cesnak, lístky tymiánu a ½ lyžičky papriky.
  • Varte minútu.
  • Do panvice nalejte 250 ml vriacej vody.
  • Rozdrobte v nej kocku bujónu.
  • Premiešajte.
  • Pridajte citrónovú kôru a opečené kuracie mäso.
  • Priklopte pokrievkou a varte 5 minút.
  • Počas varenia nastrúhajte najemno čedar.
  • Rozohrejte rúru a nastavte funkciu gril.
  • Nalejte do panvice smotanu na šľahanie.
  • Pridajte polovicu nastrúhaného čedaru a korenia.
  • Pridajte polovicu baby špenátu a dobre premiešajte, aby zvädol.
  • Pokiaľ je vaša panvica vhodná do rúry, pridajte do nej zemiaky a všetko zmiešajte, aby sa zemiaky obalili v omáčke a rovnomerne ich rozmiestnite do panvice s kuraťom.
  • Pokiaľ nemáte panvicu vhodnú do rúry, preložte všetko do zapekacej misy a potom pridajte zemiaky.
  • Na panvicu rozmiestnite zvyšný čedar a naň dajte veľké množstvo čierneho korenia.
  • Umiestnite panvicu alebo zapekaciu misku na horný rošt pod gril.
  • Grilujte 8-10 minút, kým povrch nezezlátne a nebude bublať.
  • Zatiaľ čo sa tartiflette zapeká, pripravte si šalát.
  • Odšťavnite citrón do strednej misky.
  • Pridajte lyžicu horčice a prešľahajte s 2 lyžicami olivového oleja.
  • Pridajte korenie.
  • Paradajky nakrájajte na plátky a pridajte do misy.
  • Pridajte zvyšné baby špenát a premiešajte.
  • Vyberte tartiflette z rúry.
  • Podávajte so šalátom.
Zapečené zemiaky so syrom a kuracím mäsom na panvici s vedľa položenými lyžicami.
www.abelandcole.co.uk

Vegánsky tartiflette

Ani vegáni sa nemusia ochudobniť o tento luxusný pokrm. Nebudeme vás presviedčať, že vegánsky variant chutí rovnako ako originál, pretože to nie je pravda, každopádne je vynikajúci!

Čo budete potrebovať

Na „syrovú“ časť:

  • 1 malá cibuľa
  • ½ mrkvy
  • 100 g karfiolu
  • 1 malý zemiak
  • 100 g kešu orechov
  • 1 lyžica tapiokového škrobu (môžete použiť aj kukuričný)
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • 2,5 dl vody (možno nahradiť 1 dl vody bielym vínom)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štipka muškátového orieška
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička horčica
  • 1 dl šťavy z kyslej kapusty
  • stredomorské korenie

Na ,,mäsovú“ časť:

  • 3 lyžice oleja
  • 300 g šampiňónov
  • 300 g póru
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička údené papriky
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžica octu
  • štipka soli

Na zemiaky

  • 1 kg olúpaných zemiakov
  • soľ

Postup

  • Začnite sa „syrovou časťou“ pokrmu.
  • Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, dajte do hrnca spolu s kešu orieškami a podlejte vodou.
  • Pridajte soľ.
  • Varte prikryté, kým zemiaky nezmäknú.
  • Sceďte.
  • Uvarenú zeleninu a kešu dajte do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami na syrovú zmes.
  • Mixujte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
  • Ochutnajte av prípade potreby dochuťte.
  • Dajte bokom.
  • Nakrájajte pór a šampiňóny.
  • Rozohrejte wok alebo panvicu na vysokú teplotu a pridajte olej, pór a šampiňóny.
  • Za stáleho miešania restujte 3 minúty, potom pridajte zvyšok ingrediencií na „mäsovú“ zmes a všetko restujte ďalších asi 8 minút.
  • Výsledkom by mala byť vysoko karamelizovaná lepkavá zelenina.
  • Olúpané zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky a varte ich v osolenej vode, kým nie sú mäkké (ale nie prevarené).
  • To by malo trvať asi 15 minút.
  • Sceďte.
  • Na plech (Ø 25 cm) dajte polovicu zemiakov a vyrovnajte ich.
  • Navrch pridajte polovicu restovanej zeleniny a vyrovnajte ju.
  • Prelejte polovicou syrovej zmesi a vyrovnajte.
  • Opakujte ešte raz so zvyškom.
  • Pečte na 200 º C asi 30 minút.
  • Servírujte.
Vegánske zapečené zemiaky v zapekacej mise a na tanieri s vidličkou a šalátom.
www.curryandlove.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie oceľových panvíc . Aké sú ich hlavné výhody a ako sa s nimi pracuje? Poďte si o tom prečítať!

Krémové zemiaky s čakankou

Vyskúšajte ďalší variant výborného tartiflette – tentoraz s čakankou. A že je o čo štát!

Čo budete potrebovať

  • 1 veľký syr Reblochon
  • 4 stonky čakanky
  • 1 pór
  • 4 veľké zemiaky
  • 200 g prúžkov údenej slaniny
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • trocha suchého bieleho vína
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • korenie
  • soľ
  • čerstvá pažítka (voliteľne)

Postup

  • Stredne veľký hrniec naplňte vodou, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
  • Nakrájané zemiaky varte pár minút vo vriacej vode.
  • Nemusíte čakať, kým sa úplne uvarí.
  • Pór umyte a nakrájajte na kolieska.
  • Z čakanky odstráňte vonkajšie listy a nahrubo ich nasekajte.
  • Na stredne veľkej panvici vhodnej do rúry opečte prúžky slaniny s niekoľkými vetvičkami čerstvého tymiánu.
  • Nie je potrebné pridávať ďalší olej alebo maslo.
  • Po niekoľkých minútach pridajte nakrájaný pór a pokračujte v restovaní po dobu 2-3 minút.
  • Na panvicu nalejte trochu suchého bieleho vína.
  • Varte, kým sa biele víno úplne neodparí.
  • Vmiešajte smotanu na šľahanie a dochuťte čiernym korením a soľou.
  • Vypnite oheň a vyberte vetvičky tymiánu.
  • Vmiešajte čakanku a navrch rozdeľte nakrájané zemiaky.
  • Reblochon nakrájajte na 4 rovnaké diely a každý rozkrojte pozdĺžne.
  • Hore naskladajte syr.
  • Pečte tartiflette v rúre dozlatista za použitia najvyššieho stupňa grilu.
  • Pokiaľ tartiflette prepečiete, čakanka stratí veľa vlhkosti.
  • Vďaka tomu bude tartiflette vlhký, takže pri pečení neustále pokrm sledujte.
  • Ozdobte najemno nakrájanou čerstvou pažítkou.
  • Dobrú chuť!
Zapečené zemiaky s čakankou na panvici s vedľa položenými zemiakmi a čakankou.
www.ohmydish.com

Hľadáte niečo naozaj zdravé a chutné? V tom prípade vyskúšajte naše ďalšie recepty z čakanky ! Ochutnajte polievku, šalát alebo osviežujúci koktail.

Pár zaujímavostí na záver

  • Pokiaľ nezoženiete reblochon, môžete ho nahradiť camembertom .
  • Zemiaky nemusíte lúpať , pokiaľ vám šupky nevadí.
  • Zemiaky pred pečením len chvíľu povarte , nevarte ich do zmäknutia.
  • Miestni obyvatelia odporúčajú zapiť tartiflette vínom alebo horúcim čajom , aby sa zabránilo tvorbe „syrového kameňa“ v žalúdku.
  • Tartiflette vymysleli výrobcovia syra Reblochon ako spôsob, ako bojovať proti klesajúcemu predaju ich produktu.
  • Názov tartiflette pravdepodobne pochádza z tartifles, savojského slova pre zemiaky .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.