Pripravte si s nami jeden z vyhlásených pokrmov francúzskych Álp.
Zapečené zemiaky so slaninkou, syrom reblochon, smotanou a bielym vínom.
Už sa vám zbiehajú sliny?
Tak sa poďme na recepty na tartiflette spoločne pozrieť!
Máme pre vás niekoľko rôznych variantov.
Tradičné tartiflette so slaninou a syrom reblochon
Užite si tento originálny recept na krémové zemiaky z francúzskych Álp. Nezabudnite pokrm servírovať so šalátom, kyslými uhorkami a údeninou podľa vášho výberu – to z tartiflette urobí skvelý a výdatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg (ošúpaných) múčných zemiakov, nakrájaných na veľmi jemné plátky
- 300 g slaniny, jemne nasekané
- gulička masla
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 350 g syra reblochon, nakrájaného na dlhé prúžky
- 550 ml smotany na šľahanie
- 75 ml suchého bieleho vína
- údeniny, nakladané uhorky a zelený šalát na podávanie
Postup
- Nakrájané zemiaky vhoďte do veľkého hrnca s vriacou vodou, varte 3 minúty, potom sceďte a rozložte ich na kuchynskú utierku.
- Nechajte vychladnúť tak, aby sa s ním dalo manipulovať.
- Veľkú panvicu dajte na stredne vysoký plameň a opekajte slaninu do chrumkava.
- Vyberte a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke, tuk nechajte v panvici.
- Pridajte maslo a znížte teplotu na minimum.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 10 minút alebo do zmäknutia a svetlo zlatej farby, potom pridajte cesnak a 2 minúty restujte.
- Znížte plameň a vmiešajte slaninu.
- Rúru zohrejte na 170 °C.
- Do zapekacej misy s objemom 2 litre naskladajte bohatú vrstvu zemiakov.
- Na zemiaky nasypte časť zmesi slaniny a cibule a navrch položte plátky syra.
- Zalejte trochou smotany a vína, dobre ochuťte čiernym korením a trochou soli a vrstvy opakujte, kým všetko nespotrebujete.
- Mali by ste končiť s hornou vrstvou zemiakov pokrytou smotanou.
- Posypte trochou morskej soli.
- Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minút, kým nebude zlatistý a chrumkavý na povrchu s prebublávajúcou smotanou.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť pred podávaním.
- Podávajte s údeninami podľa vašej voľby, kyslými uhorkami a šalátom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Máme pre vás tradičné francúzske zemiaky so smotanou, ale aj karfiol či ružičkový kel!
Krémové zemiaky s kuracím mäsom, špenátom a čedarom
Jednoduchá a lacná verzia francúzskeho tartiflette! Reblochon nahraďte čedarom, do pokrmu pridajte baby špenát a kuracie mäso a všetko servírujte s úžasným šalátkom s horčicovou zálievkou. Nechajte si chutiť!
Čo budete potrebovať
- 500 g zemiakov
- 250 g kuracích prsných mini rezňov
- 2 červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- hrsť listov tymiánu
- ½ lyžičky údené papriky
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 100 g čedaru
- 100 g baby špenátu
- 115 ml smotany na šľahanie
- 1 paradajka
- 1 lyžica dijonskej horčice
- morská soľ
- ½ lyžice + 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice vody
- 250 ml vriacej vody
- čerstvo mleté korenie
Postup
- Zemiaky nakrájajte na ½ cm kolieska.
- Vložte ich do hrnca a zalejte studenou vodou.
- Pridajte štipku soli.
- Priveďte do varu a varte 8-12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte a odložte bokom.
- Medzitým zahrejte panvicu (vhodnú do rúry) na strednom plameni.
- Keď sa zahreje, pridajte ½ lyžice oleja a mini rezne z kuracích pŕs.
- Vymažte 4 minúty z každej strany dozlatista.
- Vyberte z panvice a vyklopte na tanier.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu na tenké plátky.
- Cesnak olúpte a nastrúhajte.
- Citrón olúpte.
- Keď máte všetko kurča hotové a dané stranou, pridajte na panvicu cibuľu s 2 lyžicami vody a štipkou soli.
- Varte 8 minút do zmäknutia.
- Pridajte cesnak, lístky tymiánu a ½ lyžičky papriky.
- Varte minútu.
- Do panvice nalejte 250 ml vriacej vody.
- Rozdrobte v nej kocku bujónu.
- Premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru a opečené kuracie mäso.
- Priklopte pokrievkou a varte 5 minút.
- Počas varenia nastrúhajte najemno čedar.
- Rozohrejte rúru a nastavte funkciu gril.
- Nalejte do panvice smotanu na šľahanie.
- Pridajte polovicu nastrúhaného čedaru a korenia.
- Pridajte polovicu baby špenátu a dobre premiešajte, aby zvädol.
- Pokiaľ je vaša panvica vhodná do rúry, pridajte do nej zemiaky a všetko zmiešajte, aby sa zemiaky obalili v omáčke a rovnomerne ich rozmiestnite do panvice s kuraťom.
- Pokiaľ nemáte panvicu vhodnú do rúry, preložte všetko do zapekacej misy a potom pridajte zemiaky.
- Na panvicu rozmiestnite zvyšný čedar a naň dajte veľké množstvo čierneho korenia.
- Umiestnite panvicu alebo zapekaciu misku na horný rošt pod gril.
- Grilujte 8-10 minút, kým povrch nezezlátne a nebude bublať.
- Zatiaľ čo sa tartiflette zapeká, pripravte si šalát.
- Odšťavnite citrón do strednej misky.
- Pridajte lyžicu horčice a prešľahajte s 2 lyžicami olivového oleja.
- Pridajte korenie.
- Paradajky nakrájajte na plátky a pridajte do misy.
- Pridajte zvyšné baby špenát a premiešajte.
- Vyberte tartiflette z rúry.
- Podávajte so šalátom.

Objavte podobné tipy
Vegánsky tartiflette
Ani vegáni sa nemusia ochudobniť o tento luxusný pokrm. Nebudeme vás presviedčať, že vegánsky variant chutí rovnako ako originál, pretože to nie je pravda, každopádne je vynikajúci!
Čo budete potrebovať
Na „syrovú“ časť:
- 1 malá cibuľa
- ½ mrkvy
- 100 g karfiolu
- 1 malý zemiak
- 100 g kešu orechov
- 1 lyžica tapiokového škrobu (môžete použiť aj kukuričný)
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 2,5 dl vody (možno nahradiť 1 dl vody bielym vínom)
- 2 lyžice olivového oleja
- štipka muškátového orieška
- 1,5 lyžičky soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička horčica
- 1 dl šťavy z kyslej kapusty
- stredomorské korenie
Na ,,mäsovú“ časť:
- 3 lyžice oleja
- 300 g šampiňónov
- 300 g póru
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička údené papriky
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžica octu
- štipka soli
Na zemiaky
- 1 kg olúpaných zemiakov
- soľ
Postup
- Začnite sa „syrovou časťou“ pokrmu.
- Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, dajte do hrnca spolu s kešu orieškami a podlejte vodou.
- Pridajte soľ.
- Varte prikryté, kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte.
- Uvarenú zeleninu a kešu dajte do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami na syrovú zmes.
- Mixujte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
- Ochutnajte av prípade potreby dochuťte.
- Dajte bokom.
- Nakrájajte pór a šampiňóny.
- Rozohrejte wok alebo panvicu na vysokú teplotu a pridajte olej, pór a šampiňóny.
- Za stáleho miešania restujte 3 minúty, potom pridajte zvyšok ingrediencií na „mäsovú“ zmes a všetko restujte ďalších asi 8 minút.
- Výsledkom by mala byť vysoko karamelizovaná lepkavá zelenina.
- Olúpané zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky a varte ich v osolenej vode, kým nie sú mäkké (ale nie prevarené).
- To by malo trvať asi 15 minút.
- Sceďte.
- Na plech (Ø 25 cm) dajte polovicu zemiakov a vyrovnajte ich.
- Navrch pridajte polovicu restovanej zeleniny a vyrovnajte ju.
- Prelejte polovicou syrovej zmesi a vyrovnajte.
- Opakujte ešte raz so zvyškom.
- Pečte na 200 º C asi 30 minút.
- Servírujte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie oceľových panvíc . Aké sú ich hlavné výhody a ako sa s nimi pracuje? Poďte si o tom prečítať!
Krémové zemiaky s čakankou
Vyskúšajte ďalší variant výborného tartiflette – tentoraz s čakankou. A že je o čo štát!
Čo budete potrebovať
- 1 veľký syr Reblochon
- 4 stonky čakanky
- 1 pór
- 4 veľké zemiaky
- 200 g prúžkov údenej slaniny
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- trocha suchého bieleho vína
- 100 ml smotany na šľahanie
- korenie
- soľ
- čerstvá pažítka (voliteľne)
Postup
- Stredne veľký hrniec naplňte vodou, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
- Nakrájané zemiaky varte pár minút vo vriacej vode.
- Nemusíte čakať, kým sa úplne uvarí.
- Pór umyte a nakrájajte na kolieska.
- Z čakanky odstráňte vonkajšie listy a nahrubo ich nasekajte.
- Na stredne veľkej panvici vhodnej do rúry opečte prúžky slaniny s niekoľkými vetvičkami čerstvého tymiánu.
- Nie je potrebné pridávať ďalší olej alebo maslo.
- Po niekoľkých minútach pridajte nakrájaný pór a pokračujte v restovaní po dobu 2-3 minút.
- Na panvicu nalejte trochu suchého bieleho vína.
- Varte, kým sa biele víno úplne neodparí.
- Vmiešajte smotanu na šľahanie a dochuťte čiernym korením a soľou.
- Vypnite oheň a vyberte vetvičky tymiánu.
- Vmiešajte čakanku a navrch rozdeľte nakrájané zemiaky.
- Reblochon nakrájajte na 4 rovnaké diely a každý rozkrojte pozdĺžne.
- Hore naskladajte syr.
- Pečte tartiflette v rúre dozlatista za použitia najvyššieho stupňa grilu.
- Pokiaľ tartiflette prepečiete, čakanka stratí veľa vlhkosti.
- Vďaka tomu bude tartiflette vlhký, takže pri pečení neustále pokrm sledujte.
- Ozdobte najemno nakrájanou čerstvou pažítkou.
- Dobrú chuť!

Hľadáte niečo naozaj zdravé a chutné? V tom prípade vyskúšajte naše ďalšie recepty z čakanky ! Ochutnajte polievku, šalát alebo osviežujúci koktail.
Pár zaujímavostí na záver
- Pokiaľ nezoženiete reblochon, môžete ho nahradiť camembertom .
- Zemiaky nemusíte lúpať , pokiaľ vám šupky nevadí.
- Zemiaky pred pečením len chvíľu povarte , nevarte ich do zmäknutia.
- Miestni obyvatelia odporúčajú zapiť tartiflette vínom alebo horúcim čajom , aby sa zabránilo tvorbe „syrového kameňa“ v žalúdku.
- Tartiflette vymysleli výrobcovia syra Reblochon ako spôsob, ako bojovať proti klesajúcemu predaju ich produktu.
- Názov tartiflette pravdepodobne pochádza z tartifles, savojského slova pre zemiaky .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!