Zemiakov , poklad slovenskej kuchyne. Tiež naňho mávate chuť? Keď uberieme tuku pri vyprážaní, nie je to žiadny hriech.
Viete si ho pripraviť sami?
A čo tak zemiak s cuketou alebo plnený zemiak ?
Inšpirujte sa našimi receptami!
Základné cesto na zemiakov
Základom sú samozrejme zemiaky, a to surové.
Vhodnejšie sú múčné zemiaky , ktoré neobsahujú príliš veľa vody. Preto napríklad nové zemiaky nepoužívame , ale staršie zemiaky sú už ideálne.
Ošúpané zemiaky nastrúhame a to buď na špeciálnom strúhadle, ktoré ich trochu drví alebo na tzv. slzičkovom strúhadle , kde strúhame na rezančeky.
Oba spôsoby sú možné, podľa skúseností rezančeka sa síce trochu dlhšie smažia, ale potrebujú menej múky na zahustenie .
Z nastrúhaných zemiakov podľa potreby zlejeme vodu, pokvapkáme ich trochu mliekom, potom netmavnú , pridáme vajcia, soľ, trochu korenia a zahustíme múkou.
Do tohto základu potom môžeme pridávať podľa chuti a možností zeleninu, údeninu, ďalšie ingrediencie alebo si urobiť zemiakové placky plnené.
Tradičné zemiakové placky
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 5 strúčikov cesnaku
- vetvičky kôpru
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvom kôpru.

Cuketové zemiakové placky
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 1 malá cuketa
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame. Cuketu tiež nastrúhame, lúpať nemusíme. Oboje zmiešame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou alebo kyslou kapustou.

Plnený zemiak so syrom
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 5 strúčikov cesnaku
- 8 plátkov syra podľa chuti
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Cesto nalievame z naberačky na rozpálený olej, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici. Prekryjeme 2 plátkami syra a opäť prelejeme naberačkou cesta.
- Opečieme z jednej strany a opatrne obrátime. Pečieme do zlatista.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou, kyslou uhorkou alebo kapustou.

Objavte podobné tipy
Poctivý český kapustnica
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 5 strúčikov cesnaku
- hrnček kyslej kapusty
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, osušenú odkvapkanú kapustu, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvom kôpru.

Vynikajúce hubové zemiačiky
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 5 strúčikov cesnaku
- hrnček nakladaných húb najemno nasekaných
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, huby, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a zeleninou.

Placky s mäsovou zmesou
Ďalšou nesmrteľnou klasikou je zemiak, ku ktorému si pripravíme vynikajúcu mäsovú zmes.
Ingrediencie 1
- 1 kg olúpaných surových zemiakov
- 250 ml horúceho mlieka
- 3 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté štvorfarebné korenie (2 – 3 otočenia mlynčeka)
- 2 lyžice drhnuté majoránky
- 6 – 8 strúčikov cesnaku
- 7 vrchovatých lyžíc hladkej múky
- Trochu olivového oleja do cesta a stolný olej na vyprážanie
Postup 1
- Zemiaky nastrúhame do veľkej misy, zalejeme horúcim mliekom a trochu premiešame.
- Pridáme vajcia, olivový olej, osolíme, okoreníme, prelisujeme cesnak a postupne za stáleho miešania prisypávame múku.
- Uvedené množstvo je len orientačné, pretože vždy záleží na vodnatosti zemiakov. Keď bude cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka, v opačnom prípade použite väčšie množstvo múky, aby vzniklo hladké, ale nie príliš riedke cesto.
- Akonáhle starostlivo premiešame, rozpálime v panvici olej a naberačkou vlejeme cesto, ktoré rozotrieme do strán, aby sa utvoril tvar zemiaku. Osmažíme z oboch strán dozlatista.
Ingrediencie 2
- 500 g kuracích pŕs
- 1 červenú papriku
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 červená cibuľa
- 3 jarné cibuľky
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžičky sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 1 lyžička oregana (kto nemá rád, môže nahradiť napríklad libečkem)
Postup 2
- Mäso nakrájajte na rezančeky, dáme do misky a zalejeme olejom, v ktorom rozmiešame korenie.
- Nechajte zhruba 1 – 2 hodinky odležať v chlade. Medzitým očistite cibuľu aj s jarnými cibuľkami a nakrájajte na plátky.
- Papriku tiež vyčistite a pokrájajte na menšie kocky. Na panvicu kvapneme trochu oleja, prihodíme mäso a opečieme domäkka.
- Osolíme, prihodíme cibuľa s paprikou a necháme ešte chvíľu restovať. Zelenina musí zmäknúť, ale zároveň si zachovať svoju chrumkavosť.
- Servírujeme tak, že zmes rozložíme na polovicu zemiakového plameňa a zaklopíme druhou polovicou.

Zemiaky s údeným mäsom
Údené mäso milujeme hlavne so zemiakovou kašou alebo si ho dáme napríklad so šošovkou, ale v takom zemiaku nie je vôbec zlé.
Ingrediencie
- 1 kg surových zemiakov
- 4 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa potreby
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 lyžice majoránky
- 3 lyžičky sušeného cesnaku
- Hladká múka (podľa vodnatosti zemiakov)
- Údené mäso
Postup
- Zemiaky olúpeme, nastrúhame, pridáme vajcia, osolíme, okoreníme, zasypeme majoránom, cesnakom a premiešame. Premiešame a začneme postupne prisypávať múku, až nám vznikne cesto, ktoré bude mať konzistenciu asi ako na palacinky. Nezabúdajte miešať, nech sa vám v ňom neutvoria hrudky.
- Údené mäso nakrájajte na čo najtenšie plátky (čím tenšie, tým lepšie). Na rozpálený olej do panvice nalejeme trochu cesta, panvicou trochu zakrútime, aby sa roztieklo na väčšiu plochu, na cesto položíme plátok údeného a zalejeme ďalším cestom.
- Stačí len slabá vrstva, ale toľko, aby bolo údené mäso úplne zakryté. Osmažíme z oboch strán dozlatista a servírujeme. Kto chce, môže pridať nasekané jarné cibuľky alebo pažítku na ozdobu.

Kto má rád, môže si zemiaček posypať na tenučké plátky nakrájanou cibuľou, ideálne červenou, ale dá sa použiť aj klasická kuchynská alebo aj jarná.
Pokiaľ neradi vyprážate, alebo vám vyprážané pochúťky nerobia dobre, skúste pečené zemiakové placky – cesto nalejete na papierom na pečenie vyložený plech a vložíte do rozpálenej rúry.
Pečiete potom dlhšie ako smažíte, zhruba 15 minút z každej strany , ale ušetríte veľa kalórií.
A ak neradi strúhate zemiaky, určite vás bude zaujímať, ako si túto prácu uľahčiť. Mrknite na recenziu elektrických strúhadiel a krájačov potravín .
Aký je váš najobľúbenejší recept na zemiakové placky? Podeľte sa oň s priateľmi na facebooku!