Výborné recepty na zapekané zemiaky s kapustou na 5 rôznych spôsobov. S mäsom aj vegetariánske varianty!

Máte radi kombináciu zemiakov a kapusty?

Znie to dosť obyčajne, ale keď si ich správne pripravíte, jedná sa o ľahkú pochúťku, ktorá poteší vaše chuťové bunky.

Vyskúšajte naše recepty na zapečené zemiaky s kapustou, ktoré sú jednoduché, ale chuťovo úplne geniálne.

Máme pre vás varianty s kyslou kapustou, hlávkovou, mäsovou i vegánskou.

Užite si to!

Gratinované zemiaky s kapustou, slaninou a syrom

Zemiaky v kombinácii so špicatou kapustou, slaninou, čedarom a parmezánom sú úplnou vynikajúcou záležitosťou, obzvlášť keď všetko spoločne zapečiete dozlatista! Vyskúšajte tento jednoduchý pokrm, ktorý sa stane hitom vašej kuchyne.

Čo budete potrebovať

  • 600 g zemiakov, nakrájaných na tenké plátky
  • 500 g bielej špicatej kapusty, nakrájanej
  • 220 g nasekanej slaniny
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 550 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla
  • 20 g strúhanky
  • 150 g čedaru, strúhaného
  • 10 g parmezánu, strúhaného
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Zemiaky varte päť minút, sceďte a dajte bokom.
  • Kapustu osoľte, dobre okoreňte a vmiešajte slaninu.
  • Smotanu, maslo a cesnak rozohrejte v hrnci so štipkou soli a korenia a odstavte.
  • Do zapekacej misy navrstvite zemiaky, syr, slaninu a kapustu, potom dokončite vrstvou zemiakov a posypte čedarom, parmezánom a petržlenovou vňaťou.
  • Pečte v rúre 25 minút dozlatista.
  • Ihneď podávajte.
Zemiaky zapekané so špicatou kapustou, slaninou, čedarom a parmezánom v zapekacej mise.
www.greatbritishfoodawards.com

Máme pre vás aj ďalších 1 0 perfektných receptov so zemiakmi , ktoré vás nesmú minúť! Aký vyskúšate ako prvý?

Zapečené zemiaky s kyslou kapustou, klobásou a vajcami

Úžasný hrejivý recept, ktorý obsahuje samé dobré ingrediencie. Zemiaky, kyslá kapusta, klobásu, vajcia a syr. Môže byť niečo lepšie?

Čo budete potrebovať

  • 1 – 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na plátky hrubé cca 0,3 cm
  • 1 a 1/2 šálky nízkotučného mlieka
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička masla
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 kg kyslej kapusty, odkvapkanej
  • 6 vajec uvarených natvrdo, nakrájaných na plátky
  • 1/2 šálky zmesi strúhaného parmezánu a mozzarelly
  • ½ lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 klobása, nakrájaná na tenké plátky

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia a potrite olejom obdĺžnikovú zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
  • Vezmite asi 15 plátkov zemiakov a ohrievajte ich v mikrovlnnej rúre na vysokú teplotu, kým nebudú mäkké, asi 2 minúty.
  • K uvareným zemiakom pridajte 4 lyžice mlieka a vidličkou zemiaky roztlačte, dajte bokom.
  • V hrnci rozohrejte olivový olej a maslo, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút.
  • Zatiaľ čo sa cibuľa opeká, v malej miske prešľahajte polovicu mlieka, kukuričný škrob a múku a dajte bokom.
  • Cibuľu stiahnite z platne a zašľahajte do nej zvyšné mlieko, kurací vývar, zmes kukuričného škrobu, zemiakovú kašu, soľ, korenie a papriku.
  • Vráťte späť na oheň a varte, kým zmes nezhustne, asi 5 minút.
  • Odoberte z platne a vmiešajte syr, miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  • V prípade potreby ochutnajte a okoreňte.
  • Na dno pripravenej zapekacej misky navrstvite časť zemiakov, na ňu navrstvite 1/2 scedeného kyslej kapusty, nasleduje polovica nakrájaných vajec natvrdo a plátky klobásy.
  • Navrch rozotrite asi polovicu omáčky a opakujte s vrstvením, pričom končíte so zemiakmi, ktoré potrite zvyšnou omáčkou.
Zapekané zemiaky s kapustou, klobásou a vajcami v zapekacej mise.
www.hanielas.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie mikrovlnných rúr, kde si ukážeme tie najlepšie a pomôžeme vám vo výbere!

Zemiaky pečené s kyslou kapustou a údeným mäsom

Výdatný pokrm, ktorý vám jednoducho nemôže nechuť! Zemiaky zapečené s kyslou kapustou, údeným bravčovým mäsom a kyslou smotanou sú úplne vynikajúce a zamiluje si ich celá vaša rodina.

Čo budete potrebovať

  • 600 g zemiakov
  • soľ podľa chuti
  • 120 ml ohriateho mlieka
  • 1 lyžica masla
  • muškátový oriešok
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 malé bobkové listy
  • 1 lyžica rasce
  • 400 g kyslej kapusty
  • 500 g údeného bravčového mäsa (vareného, ​​vykosteného, ​​nakrájaného na plátky)
  • 200 g kyslej smotany
  • mletá paprika
  • ½ zväzku pažítky

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zemiaky olúpte, opláchnite a varte do mäkka 30 minút vo veľkom množstve osolenej vody.
  • Sceďte, nechajte odpariť vlhkosť a 3/4 zemiakov rozšťouchejte.
  • Prelisované zemiaky zmiešajte s mliekom, maslom a muškátovým orieškom.
  • Zvyšné zemiaky nakrájajte nahrubo a premiešajte.
  • Cibuľu olúpte, nakrájajte na malé kocky a orestujte na rozpálenom oleji.
  • Pridajte bobkové listy, rascu a kyslú kapustu a na miernom ohni varte prikryté cca 5 minút.
  • Údené mäso nakrájajte na tenké plátky a navrstvite do zapekacej misy s kyslou kapustou a zemiakovou kašou.
  • Kyslú smotanu dochuťte soľou a korením a nalejte na zmes v zapekacej mise.
  • Pečať predhriatej rúre asi 35 minút.
  • Posypte nasekanou pažítkou a podávajte horúce.
Zemiaky pečené s kyslou kapustou, údeným bravčovým mäsom a kyslou smotanou v zapekacej mise s vareškou.
www.eatsmarter.com

Vegánske zapekané zemiaky

Karmelizovaná cibuľka dáva tomuto pokrmu skvelý základ pre bohatú a jemnú chuť. Kapusta sa varí s paradajkovým pretlakom, cukrom a korením. Potom sa všetko navrství do zapekacej misy, poukladáme zemiakmi a pečie dozlatista. Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si poďme spoločne túto dobrotu pripraviť!

Čo budete potrebovať

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 stredné cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredná hlávka kapusty (cca 1 kg), nakrájaná na štvrtky, zbavená jadrovníka a nakrájaná
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ lyžičky údené papriky
  • ½ lyžičky nového korenia
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • 2 veľké zemiaky, nakrájané na veľmi tenké plátky

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a rastie umiestnite do stredu.
  • Veľkú zapekaciu misu zľahka vymažte tukom a dajte bokom.
  • Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo svojom najväčšom hrnci na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte cibuľu a opekajte asi 6 minút, kým nezosklovatí.
  • Pridajte nakrájanú kapustu, posypte soľou a prikryte pokrievkou.
  • Znížte teplotu na strednú a varte 10 minút bez zdvihnutia pokrievky.
  • Odoberte pokrievku, dobre premiešajte a pridajte paradajkový pretlak, cukor, nové korenie a kajenské korenie.
  • Poriadne premiešajte, prikryte pokrievkou a varte 10 minút.
  • Odstráňte pokrievku a varte ďalších 10 minút za občasného miešania, kým kapusta nezvädne a nezmäkne.
  • Kapustu preložte do pripravenej zapekacej misy a chrbtom stierky rovnomerne pritlačte.
  • Navrch dajte zemiaky tak, aby sa plátky prekrývali.
  • Vršok potrite trochou olivového oleja a posypte soľou.
  • Pečte v rúre 30 minút alebo pokiaľ nie sú zemiaky zlaté a chrumkavé.
  • Podávajte horúce!
Zapekané zemiakov s kapustou a karamelizovanou cibuľou v zapekacej mise s lyžicou.
www.theironyou.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!

Gratinované batáty s červenou kapustou

Toto je úplne perfektné zeleninové jedlo, kde výrazná chuť červenej kapusty s vínom a korením skvele kontrastuje so sladkými batátmi a smotanou. Dokonalosť!

Čo budete potrebovať

  • 2 veľké batáty
  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 1 celý muškátový oriešok

Na červenú kapustu:

  • 25 g kačacieho tuku
  • 125 g cibule
  • 5 g rasce
  • 4 klinčeky
  • 2 g borievky
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml červeného vína
  • 100 ml jablčnej šťavy
  • 100 g veľkých zemiakov
  • 50 g medu
  • 125 g masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 170 °C.
  • Červenú kapustu dajte do sitka, posypte 1 lyžicou soli a nechajte hodinu odležať.
  • Po hodine kapustu opláchnite.
  • Kačaciu masť rozpustite vo veľkej žiaruvzdornej panvici na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu, rascu, klinčeky, borievky a bobkové listy a opekajte, kým cibuľa nezozlátne.
  • Do panvice pridajte kapustu, víno a jablčnú šťavu.
  • Prikryte papierom na pečenie, preložte do rúry a pečte 1 hodinu, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
  • Pridajte zemiaky a pečte ďalších 30 minút – zemiaky dodajú kapustu krémovú textúru.
  • Vyberte z rúry a vmiešajte med.
  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Do horúcej zmesi vmiešajte maslo.
  • Zvýšte teplotu rúry na 180 °C.
  • Na kapustu v panvici položte kolieska sladkých zemiakov a pomaly zalejte smotanou.
  • Posypte trochou muškátového orieška a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Pečte 30–45 minút alebo dozlatista.
  • Podávajte horúce.
Zapekané sladké zemiaky s kapustou na panvici.
www.chefspencil.com

Zemiakov patria celosvetovo k najvyužívanejším potravinárskym plodinám. Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky čiže batáty sú zdravšie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o zemiakoch !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.