Máte radi kombináciu zemiakov a kapusty?
Znie to dosť obyčajne, ale keď si ich správne pripravíte, jedná sa o ľahkú pochúťku, ktorá poteší vaše chuťové bunky.
Vyskúšajte naše recepty na zapečené zemiaky s kapustou, ktoré sú jednoduché, ale chuťovo úplne geniálne.
Máme pre vás varianty s kyslou kapustou, hlávkovou, mäsovou i vegánskou.
Užite si to!
Gratinované zemiaky s kapustou, slaninou a syrom
Zemiaky v kombinácii so špicatou kapustou, slaninou, čedarom a parmezánom sú úplnou vynikajúcou záležitosťou, obzvlášť keď všetko spoločne zapečiete dozlatista! Vyskúšajte tento jednoduchý pokrm, ktorý sa stane hitom vašej kuchyne.
Čo budete potrebovať
- 600 g zemiakov, nakrájaných na tenké plátky
- 500 g bielej špicatej kapusty, nakrájanej
- 220 g nasekanej slaniny
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 550 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
- 20 g strúhanky
- 150 g čedaru, strúhaného
- 10 g parmezánu, strúhaného
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Zemiaky varte päť minút, sceďte a dajte bokom.
- Kapustu osoľte, dobre okoreňte a vmiešajte slaninu.
- Smotanu, maslo a cesnak rozohrejte v hrnci so štipkou soli a korenia a odstavte.
- Do zapekacej misy navrstvite zemiaky, syr, slaninu a kapustu, potom dokončite vrstvou zemiakov a posypte čedarom, parmezánom a petržlenovou vňaťou.
- Pečte v rúre 25 minút dozlatista.
- Ihneď podávajte.

Máme pre vás aj ďalších 1 0 perfektných receptov so zemiakmi , ktoré vás nesmú minúť! Aký vyskúšate ako prvý?
Zapečené zemiaky s kyslou kapustou, klobásou a vajcami
Úžasný hrejivý recept, ktorý obsahuje samé dobré ingrediencie. Zemiaky, kyslá kapusta, klobásu, vajcia a syr. Môže byť niečo lepšie?
Čo budete potrebovať
- 1 – 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na plátky hrubé cca 0,3 cm
- 1 a 1/2 šálky nízkotučného mlieka
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžička masla
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1 kg kyslej kapusty, odkvapkanej
- 6 vajec uvarených natvrdo, nakrájaných na plátky
- 1/2 šálky zmesi strúhaného parmezánu a mozzarelly
- ½ lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- 1 klobása, nakrájaná na tenké plátky
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia a potrite olejom obdĺžnikovú zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
- Vezmite asi 15 plátkov zemiakov a ohrievajte ich v mikrovlnnej rúre na vysokú teplotu, kým nebudú mäkké, asi 2 minúty.
- K uvareným zemiakom pridajte 4 lyžice mlieka a vidličkou zemiaky roztlačte, dajte bokom.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a maslo, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút.
- Zatiaľ čo sa cibuľa opeká, v malej miske prešľahajte polovicu mlieka, kukuričný škrob a múku a dajte bokom.
- Cibuľu stiahnite z platne a zašľahajte do nej zvyšné mlieko, kurací vývar, zmes kukuričného škrobu, zemiakovú kašu, soľ, korenie a papriku.
- Vráťte späť na oheň a varte, kým zmes nezhustne, asi 5 minút.
- Odoberte z platne a vmiešajte syr, miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- V prípade potreby ochutnajte a okoreňte.
- Na dno pripravenej zapekacej misky navrstvite časť zemiakov, na ňu navrstvite 1/2 scedeného kyslej kapusty, nasleduje polovica nakrájaných vajec natvrdo a plátky klobásy.
- Navrch rozotrite asi polovicu omáčky a opakujte s vrstvením, pričom končíte so zemiakmi, ktoré potrite zvyšnou omáčkou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie mikrovlnných rúr, kde si ukážeme tie najlepšie a pomôžeme vám vo výbere!
Objavte podobné tipy
Zemiaky pečené s kyslou kapustou a údeným mäsom
Výdatný pokrm, ktorý vám jednoducho nemôže nechuť! Zemiaky zapečené s kyslou kapustou, údeným bravčovým mäsom a kyslou smotanou sú úplne vynikajúce a zamiluje si ich celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
- 600 g zemiakov
- soľ podľa chuti
- 120 ml ohriateho mlieka
- 1 lyžica masla
- muškátový oriešok
- 1 cibuľa
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 malé bobkové listy
- 1 lyžica rasce
- 400 g kyslej kapusty
- 500 g údeného bravčového mäsa (vareného, vykosteného, nakrájaného na plátky)
- 200 g kyslej smotany
- mletá paprika
- ½ zväzku pažítky
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zemiaky olúpte, opláchnite a varte do mäkka 30 minút vo veľkom množstve osolenej vody.
- Sceďte, nechajte odpariť vlhkosť a 3/4 zemiakov rozšťouchejte.
- Prelisované zemiaky zmiešajte s mliekom, maslom a muškátovým orieškom.
- Zvyšné zemiaky nakrájajte nahrubo a premiešajte.
- Cibuľu olúpte, nakrájajte na malé kocky a orestujte na rozpálenom oleji.
- Pridajte bobkové listy, rascu a kyslú kapustu a na miernom ohni varte prikryté cca 5 minút.
- Údené mäso nakrájajte na tenké plátky a navrstvite do zapekacej misy s kyslou kapustou a zemiakovou kašou.
- Kyslú smotanu dochuťte soľou a korením a nalejte na zmes v zapekacej mise.
- Pečať predhriatej rúre asi 35 minút.
- Posypte nasekanou pažítkou a podávajte horúce.

Vegánske zapekané zemiaky
Karmelizovaná cibuľka dáva tomuto pokrmu skvelý základ pre bohatú a jemnú chuť. Kapusta sa varí s paradajkovým pretlakom, cukrom a korením. Potom sa všetko navrství do zapekacej misy, poukladáme zemiakmi a pečie dozlatista. Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si poďme spoločne túto dobrotu pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 stredné cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1 stredná hlávka kapusty (cca 1 kg), nakrájaná na štvrtky, zbavená jadrovníka a nakrájaná
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- ½ lyžičky cukru
- ½ lyžičky údené papriky
- ½ lyžičky nového korenia
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- 2 veľké zemiaky, nakrájané na veľmi tenké plátky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a rastie umiestnite do stredu.
- Veľkú zapekaciu misu zľahka vymažte tukom a dajte bokom.
- Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo svojom najväčšom hrnci na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte asi 6 minút, kým nezosklovatí.
- Pridajte nakrájanú kapustu, posypte soľou a prikryte pokrievkou.
- Znížte teplotu na strednú a varte 10 minút bez zdvihnutia pokrievky.
- Odoberte pokrievku, dobre premiešajte a pridajte paradajkový pretlak, cukor, nové korenie a kajenské korenie.
- Poriadne premiešajte, prikryte pokrievkou a varte 10 minút.
- Odstráňte pokrievku a varte ďalších 10 minút za občasného miešania, kým kapusta nezvädne a nezmäkne.
- Kapustu preložte do pripravenej zapekacej misy a chrbtom stierky rovnomerne pritlačte.
- Navrch dajte zemiaky tak, aby sa plátky prekrývali.
- Vršok potrite trochou olivového oleja a posypte soľou.
- Pečte v rúre 30 minút alebo pokiaľ nie sú zemiaky zlaté a chrumkavé.
- Podávajte horúce!

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!
Gratinované batáty s červenou kapustou
Toto je úplne perfektné zeleninové jedlo, kde výrazná chuť červenej kapusty s vínom a korením skvele kontrastuje so sladkými batátmi a smotanou. Dokonalosť!
Čo budete potrebovať
- 2 veľké batáty
- 600 ml smotany na šľahanie
- 1 celý muškátový oriešok
Na červenú kapustu:
- 25 g kačacieho tuku
- 125 g cibule
- 5 g rasce
- 4 klinčeky
- 2 g borievky
- 2 bobkové listy
- 250 ml červeného vína
- 100 ml jablčnej šťavy
- 100 g veľkých zemiakov
- 50 g medu
- 125 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Červenú kapustu dajte do sitka, posypte 1 lyžicou soli a nechajte hodinu odležať.
- Po hodine kapustu opláchnite.
- Kačaciu masť rozpustite vo veľkej žiaruvzdornej panvici na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, rascu, klinčeky, borievky a bobkové listy a opekajte, kým cibuľa nezozlátne.
- Do panvice pridajte kapustu, víno a jablčnú šťavu.
- Prikryte papierom na pečenie, preložte do rúry a pečte 1 hodinu, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Pridajte zemiaky a pečte ďalších 30 minút – zemiaky dodajú kapustu krémovú textúru.
- Vyberte z rúry a vmiešajte med.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Do horúcej zmesi vmiešajte maslo.
- Zvýšte teplotu rúry na 180 °C.
- Na kapustu v panvici položte kolieska sladkých zemiakov a pomaly zalejte smotanou.
- Posypte trochou muškátového orieška a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pečte 30–45 minút alebo dozlatista.
- Podávajte horúce.

Zemiakov patria celosvetovo k najvyužívanejším potravinárskym plodinám. Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky čiže batáty sú zdravšie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o zemiakoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!