Kombinácia zemiakov a údeného sa nikdy neomrzí.
Preto sme si pre vás pripravili 5 výborných receptov na zapečené zemiaky s údeným mäsom, ktoré si zamilujete.
Chcete variant so kelom, pórom či špenátom a žihľavou?
Nech si vyberiete akokoľvek, pochutnáte si!
Gratinované zemiaky s údenou kačicou a tymiánom
Chladné dni a dlhé noci si úplne hovoria o sýte a hrejivé jedlo ako sú tieto zapekané zemiaky s údeným kačacím mäsom. Navyše sa jedná o jednoduchú a neuveriteľne chutnú dobrotu!
Čo budete potrebovať
- olivový olej, na vymazanie zapekacej misy
- 950 g múčných zemiakov, očistených a nelúpaných
- 350 ml plnotučného mlieka
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- jemná morská soľ a čerstvo drvené korenie
- lístky z niekoľkých vetvička čerstvého tymiánu
- 125 g údených kačacích pŕs nakrájaných na tenké plátky a potom na rezančeky
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C a zapekaciu misu vymažte olejom.
- Zemiaky olúpte a pomocou mandolíny nakrájajte na veľmi tenké plátky.
- Zahrejte mlieko.
- Do mlieka vmiešajte rozdrvený cesnak, soľ a čerstvo mleté korenie.
- Pridajte zemiaky a varte za stáleho miešania asi 10 minút, alebo kým mlieko nezhustne.
- Hrniec zložte z platne a vmiešajte tymián a kačacie prsia.
- Preložte do zapekacej misy a posypte ešte trochou korenia.
- Pečte 40-45 minút a podávajte.

Máme pre vás aj 5 skvelých receptov na kačacie prsíčka . Sú šťavnaté a hotové za minútku!
Zapečené zemiaky s údeným mäsom, špenátom a žihľavou
Užite si toto jednoduché a voňavé jedlo zo zemiakov, čerstvého špenátu, žihľavy a údeného, ktoré si zamiluje celá rodina!
Čo budete potrebovať
- 1 kg zemiakov
- 250 g špenátových listov
- 150 g údeného mäsa
- 200 g strúhaného syra
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 1 téglik 12% smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvej žihľavy
- soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu.
- Zemiaky dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Plátky zemiakov vhoďte do vriacej vody a 10 minút varte.
- Potom vodu zlejte.
- Medzitým cibuľu nakrájajte nadrobno a zľahka orestujte na masle.
- Poprášte hladkou múkou, zalejte smotanou a krátko povarte.
- Omáčka za chvíľu zhustne.
- Špenát aj žihľavu zbavte stoniek, dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a listy nahrubo nasekajte.
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Do zapekacej formy alebo väčšieho liatinového hrnca či pekáča naskladajte polovicu zemiakov a zalejte polovicou smotanovej omáčky.
- Na zemiaky so omáčkou dajte vrstvu špenátu so žihľavou, pridajte nasekaný cesnak a na kocky nakrájané údené, osoľte, okoreňte a pridajte strúhaný muškátový oriešok.
- Poslednú vrstvu vytvorte zo zvyšných zemiakov a opäť prelejte pripravenou omáčkou.
- Pečte v rúre približne 20 minút, potom posypte strúhaným syrom a ešte 5 minút dopečte, kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatú kôrku.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb . Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
Objavte podobné tipy
Francúzske zemiaky s údeným a syrom
Zapekané zemiaky s údeným mäsom, vajcami a syrom patria medzi naše obľúbené jedlá, pretože sú jednoduché, dobre chutia a navyše vás nezruinujú. Vyskúšajte ich tentoraz podľa nášho receptu!
Čo budete potrebovať
- 900 g zemiakov
- 450 g údeného mäsa
- 100 g strúhaného Eidamu
- 3 vajcia
- 220 ml mlieka
- 100 g cibule
- 20 g oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zemiaky uvarte v šupke.
- Údené mäso môžete ešte uvariť, ale nemusíte.
- Dve vajcia uvarte na tvrdo (1 nechajte surové) a po vychladnutí ich nakrájajte na kúsky.
- Cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
- Uvarené a olúpané zemiaky nakrájajte na kocky.
- Údené mäso tiež nakrájajte na kocky.
- Zemiaky, údené mäso a uvarené vajíčka dajte do pekáča a jemne premiešajte.
- Cibuľu opražte na oleji a pridajte do pekáča na zmes.
- V mlieku rozmiešať nastrúhaný syr, surové vajcia, soľ a korenie.
- Túto zmes vylejte na zvyšok ingrediencií, ktoré sú v pekáči a jemne ich spolu premiešajte.
- Pekáč vložte do rúry predhriatej na 160 ° C a pečte približne hodinu.
- Užite si to!

Zemiaky pečené s údeným a pórom
Tento recept na zapekané zemiaky s údeným mäsom, pórom a parmezánom je dokonale krémový a neuveriteľne jednoduchý na prípravu. Najviac ho oceníte počas chladných zimných večerov, kedy vás úžasne zahreje!
Čo budete potrebovať
- 100 g masla, plus navyše v prípade potreby
- 6 pórov, nakrájaných na tretiny
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- ¼ celého muškátového orieška, nastrúhaného
- 50 g hladkej múky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 bobkové listy
- 300 g nasekaného údeného mäsa
- 25 g nastrúhaného parmezánu
- 800 g múčnych zemiakov
Postup
- Vo veľkej panvici rozpustite 50 g masla a pridajte pór.
- Restujte na strednom plameni za občasného obracania 5–6 minút, kým pór ľahko nezhnedne a nezozlátne.
- Vyberte pór, maslo nechajte v panvici.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Pridajte cesnak k maslu a niekoľko minút jemne restujte, kým sa nerozvonia.
- Nastrúhajte muškátový oriešok a potom ho spolu s múkou vmiešajte k cesnaku a maslu.
- Zvýšte teplotu na strednú a za stáleho miešania varte 2–3 minúty – zmes by mala byť hustá.
- Postupne tenkým prúdom za stáleho miešania prilievajte kurací vývar – zmes by mala rýchlo zhustnúť, potom postupne rednúť, ale vždy zostať taká hustá, aby obalila zadnú stranu lyžice.
- Pokiaľ je príliš riedka, prestaňte pridávať tekutinu a nechajte minútu prebublávať.
- Akonáhle pridáte všetok vývar, prilejte mlieko rovnakým spôsobom, ale trochu rýchlejšie.
- Mali by ste skončiť s lesklou omáčkou s konzistenciou smotany na šľahanie.
- Pridajte bobkové listy a nechajte 2-3 minúty prebublávať.
- Pór dajte do 1,5-litrovej zapekacej misy a posypte údeným mäsom.
- Prelejte omáčkou a posypte parmezánom.
- Jemne premiešajte, potom ochutnajte a okoreňte.
- Na panvici rozpustite zvyšné maslo a dajte bokom.
- Zemiaky olúpte, nastrúhajte nahrubo a vložte ich do dvojtej vrstvy mušelínu.
- Pevne vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
- Zemiaky nasypte do misy, prelejte rozpusteným maslom a trochou morskej soli a premiešajte rukami.
- Nasypte do zapekacej misy na pórovú zmes a posypte trochou soli.
- Pečte v rúre 50 minút.
- Pokiaľ zemiaky hnednú nerovnomerne, rozpustite ešte trochu masla a potrite.
- Keď pokrm zozlatne a začne bublať, vyberte zapekaciu misku z rúry, nechajte 5 minút odležať a potom podávajte.

Pór je zelenina so zaujímavým vzhľadom aj chuťou, ktorá má z botanického hľadiska najviac spoločného s cesnakom. Vyskúšajte aj naše rozmanité recepty na pórkovú nátierku . Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Gratinované zemiaky so kelom a údeným mäsom
Rýchly na prípravu, jednoduchý a lahodný. Taký je tento recept na zapečené zemiakové plátky so kelom, údeným mäsom a syrom. Poďte si ho spoločne s nami pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 200 g kelu
- soľ podľa chuti
- 400 g múčnych zemiakov
- 200 g údeného mäsa, nakrájaného na plátky
- 3 vajcia
- 450 ml smotany na šľahanie
- 150 g Crème fraiche
- 1 lyžička stredne štipľavej horčice
- 125 g nastrúhanej goudy
- čerstvo mleté korenie
- muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kel prepláchnite, 2 minúty blanšírujte vo vriacej osolenej vode a vyberte.
- Sceďte, odstráňte silné stonky a listy nakrájajte na prúžky.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Údené mäso nakrájajte na 1 cm kocky.
- Zmiešajte vajcia, smotanu na šľahanie, creme fraiche, horčicu a polovicu syra.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Do maslom vymasteného pekáča klaďte striedavo vrstvy zemiakov a kelu, posypte údeným mäsom a zalejte vaječnou zmesou.
- Posypte zvyšným syrom a pečte dozlatista 35–40 minút v predhriatej rúre.
- Vyberte a ihneď podávajte.

Zemiakov patria celosvetovo k najvyužívanejším potravinárskym plodinám. Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky čiže batáty sú zdravšie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o zemiakoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!